Dodaj do ulubionych

Jak rozliczyć PayPal w KPiR

19.08.18, 09:33
Dzień dobry.
We wrześniu zakładam działalność gospodarczą. Nie będę VAT-owcem. 99% moich klientów będzie z zagranicy i będą mi wpłacać na konto PayPal co miesiąc tę samą kwotę (oferuję kursy z subskrypcją miesięczną). Powiedzmy, że dnia 1 zapisze się 5 osób, czyli będzie 5 wpłat po, dla uproszczenia 10USD, 2 dnia zapiszą się 2 osoby, więc dwie wpłaty i tak co miesiąc. I teraz mam dwa pytania.

1. Czy za każdym razem kiedy ktoś się zapisze i te 10USD wpłynie na konto, muszę wpisać ten przychód do KPiR? Czy mogę to zrobić jakoś zbiorczo na koniec dnia? Bo wiem, że te kwoty muszę przeliczyć zgodnie z kursem z dnia poprzedniego.
2. Raz w miesiącu będę przelewał uzbieraną kwotę z PayPal na moje konto firmowe. Skoro wcześniej przy każdej wpłacie robiłem wpis do KPiR, to czy teraz znowu jakoś muszę to zaksięgować? Bo w końcu dopiero teraz pojawia się kasa na koncie firmowym.

Będę wdzięczny za podpowiedzi,
Krzysztof
Obserwuj wątek
    • chwytajdzien Re: Jak rozliczyć PayPal w KPiR 19.08.18, 22:41
      Postaram się odpowiedzieć sam na moje pytania i proszę powiedzcie, czy mam dobry tok myślenia i działanie.

Dla uproszczenia wyobrażam sobie, że biorę pod uwagę lipiec. Wpłaty od klientów przychodzą na konto PayPal w USD.

2. lipca otrzymałem 4 wpłaty:
      - 1: z tytułu subskrypcji 10USD
      - 2: z tytułu subskrypcji 10USD
      - 3: z tytułu sprzedaży produktu 50USD
      - 4: z tytułu sprzedaży produktu 30USD
      -------
      Sumuję 1 i 2, przeliczam na złotówki zgodnie z kursem z dnia poprzedniego i tą sumę księguję w KPiR.
      Sumuję 3 i 4, przeliczam na złotówki zgodnie z kursem z dnia poprzedniego i księguję w KPiR.
      Sumuję osobno, bo przychody są z różnych tytułów. A może zsumować wszystko?

4. lipca otrzymałem 2 wpłaty:
      - 1: z tytuły subskrypcji 10USD
      - 2: z tytułu sprzedaży produktu 30USD
      -------
      Przeliczam 1 na złotówki i księguję w KPiR.
      Przeliczam 2 na złotówki i księguję w KPiR.

1 dnia sierpnia przelewam sobie wszystko z PayPala na bankowe konto firmowe. Pieniądze przychodzą już w złotówkach około 3 sierpnia, patrzę jaka jest kwota. Następnie sumuję sobie przychód z całego miesiąca z PayPala, który wcześniej księgowałem sobie w KPiR w złotówkach i patrzę jaka jest różnica (między tym, co teraz przyszło mi na konto, a sumą, która wyszła mi z dodania tych kwot z całego miesiąca). I wtedy różnicę księguję jako przychód lub koszt. Dobrze myślę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka