misia.g 26.08.05, 15:07 proszę o informację o imieniu Aleks. Nie mogę znaleźć w rzadnym kalendarzu daty imienin.Czy w Polsce istnieje takie imię i czy nie ma problemu z nadaniem dziecku takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka241 Re: imię aleks 26.08.05, 16:13 Witam, wiem że jest imię Aleksy (imieniny17.07,28.08) i niektórzy rodzice zdrabniają Aleks.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: imię aleks 27.08.05, 01:42 Moja kuzynka nazwała tak synka.Żadnych problemów nie miała.Ale to pewnie zależy od USC. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: imię aleks 03.09.05, 14:57 Oczywiście,ze można nazwać tak dziecko.Jest na ten temat wiele wątków,że rodzice chcieli Alexa, a niestety wyszedł Aleks,bo w polskim alfabecie nie ma litery x.Każde imię zagraniczne w Polsce może być nadane.Musi jedynie być zgodne z polską regółą nadawania imion.jeżeli nie jest automatycznie jest spolszczane i wydaje mi się,że Aleks to spolszczenie Alexa. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
andy1976 Re: imię aleks 05.09.05, 23:57 Mój synek nazywa się Aleks. To prawda z tym X, że nie rejestrują. Co do imienin to my znaleźliśmy w jednym kalendarzu 24.04. Odpowiedz Link Zgłoś