Dodaj do ulubionych

Legalny Windows?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 18:33
Zastanawiam się nad zakupem legalnego windows'a (dla firmy)....Moje pytanie
jest następujące: czy za rejestracje windowsa XP home edition trzeba zapłacić
dodatkowo?...oraz czy w przypadku kontroli trzeba mieć rachunek (fakturę)
zakupu...a także oryginalne opakowanie??....Załóżmy, że mam zestaw pt:
Windows Xp home z certyfikatem i naklejkami ale nie posiadam pudełka oraz
rachunku....co wtedy??....I wreszcie czy można kupić system i wogóle
oprogramowanie z drugiej ręki - oczywiście oryginalne....??? Z góry dziękuje
za opinie.....

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Legalny Windows? 15.11.04, 18:56
      Jezeli masz LEGALNA plyte (z dowolnego zrodla) to powinno wystarczyc. Pisze powinno bo nasi "spece" od piractwa komputerowego sa swietsi od Papieza.

Przyklad z (na szczescie - dla mnie...) firmy znajomego. Znajomy ten ma legalne oprogramowanie na WSZYSTKO. Jakis niezadowolony klient zrobil na niego donos. Przyszla kontrol. I wyszla zabierajac komputery!

Dlaczego?

To proste. W swietle jakis tam przepisow do kazdego stanowiska przypisane sa KONKRETNE kopie programu. Znajomy nie byl wstanie okreslic, ktora kopia pracuje na ktorym kompie (kto to wie po wielokrotnym przeinstalowywaniu tego swiadectawa geniuszu ludzkosci jakim jest Windows!) wiec dla kontrolerow zaczal robic za pirata komputerowego.

Kontrolerzy oswiadczyli, ze wedlug nich przy kazdym stanowisku musi lezec stertka uzywanego na TYM KONKRETNIE kompie oprogramowania. Jak nie lezy - jestes pirat.

Znajomy jakos sie wybronil, ale to trwalo...

Inna sprawa jest zachowanie urzedow skarbowych. Jezeli masz w firmie darmowe oprogramowanie urzednik kontroli skarbowej moze nalozyc na Ciebie obowiazek zaplacenia podatku od darowizny! Jako kwote do naliczenia podatku biora cene zblizonego programu w sklepie. Masz darmowy OpenOffice to placisz podatek od "podarowanego" zestawu oprogramowania Microsoftu...

Cuda!
      • Gość: xxx Re: Legalny Windows? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:03
        Szczesliwie OpenOffice mozna kupic pudelkowy. Podobnie Linux - wersja
        pudelkowa dystrybucji powinna zalatwic sprawe (jak pokazuje praktyka wystarcza
        gazetka z Linux'em lub OpenOffice).
        • Gość: Di Biaggio Re: Legalny Windows? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:41
          Dzięki za Wasze pozytywne reakcje o odzew, ale poproszę o konkretną odpowiedz
          na pytanie, które pozoliłem sobie sformułować na wstępie tego wątku.....

Pozdrawiam wszystkich
          • emes-nju Re: Legalny Windows? 16.11.04, 20:59
            Jezeli rejestrujesz Windows to znaczy, ze masz ORYGINALNY produkt za ktory juz zaplaciles. Tak domniemywam :-))) Znaczy to, ze nic juz nie placisz - zglaszasz sie tylko jako uzytkownik. Dzieki temu (teoretycznie) masz pomoc itp. A faktycznie chodzi o to, zeby utrudnic poslugiwanie sie piratami (system wylapie jezeli kilka osob bedzie zglaszalo te sama kopie Windows).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka