Dodaj do ulubionych

export do .....

IP: 82.139.9.* 25.12.04, 08:58
Czy ma ktoś doświadczenie w exporcie do Wielkiej Brytanii ?

GG : 754 27 00

Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: export do ..... IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.04, 21:32
      Kiedy wy wreszcie zrozumiecie ze pomiedzy krajami UE nie istnieje cos takiego
      jak esport/import
      Na terenie UE istnieje tylko sprzedaz wewnatrzwspolnotowa.
      Jedyna roznica pomiedzy sprzedaza krajowa a wewnatrzwspolnotowa to to ze chcac
      sprzedawac do innego kraju UE potrzebujesz EuroNIP a w kraju wystarczy NIP
      • Gość: nie_prawda Re: export do ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 03:13
        Widzisz Joasiu, tu się mylisz.
        a sprowadzanie używanego "złomu" z Niemiec ?? Ciągle w mediach słyszysz, że
        Rząd chce zahamować fale sprowadzanych aut z Niemiec !! Ja się pytam co za
        różnica czy kupie auto od Janka z Wrocławia czy Johana z Berlina ? przecież to
        sprzedaż wewnątrzwspólnotowa, no ale Państwo jest wku... zdenerwowane na
        obywateli , że sobie tanie auta kupują, (a nadwyżki pieniędzy roztrwaniają w
        kasynach zamiast kupić sobie 10 razy droższych nowych aut) i dlatego chce
        wprowadzić nowe podatki przy rejestracji SPROWADZONYCH (?!?) z zachodu aut.
        Swoją drogą nie mogę słuchać jak się mówi o sprowadzaniu ZŁOMU z zachodu. Tak
        mówią np. sprzedawcy nowych aut. Dlatego zachęcam każdego, kto idzie do
        salonu pytań sprzedawce czy to nowe auto, które chcecie kupić za 4 lata będzie
        kompletnym złomem i nie będzie się nadawało do jeżdzenia ?? On oczywiście
        zachwalając swój produtk będzie mówił, ależ nie, pewnie powie, że i z 10 lat
        pojeździ... Ja wtedy odpowiedziałbym , acha to ja w takim razie kupie takie
        samo 4letnie z NIemiec za 1/10 tej ceny...

Ja oczywiście odbiegłem od tematu, ale denerwuje mnie to, że o handlu
        wewnątrzwspólnotowym mówi się jak o jakimś sprowadzaniu samochodów i próbuje
        się go zahamować.

Przy okazji z góry zaznaczam, że nie sprowadzam aut z niemiec, nie handluje
        nimi, ani nie kupuje, czyli nie mam w tym procederze żadnego interesu własnego
        co miałoby powodować moje subiektywne spojrzenie na tą kwestie, po prostu mnie
        wkurza , że gdy tylko obywatele próbują sobie jakoś radzić i zarabiają sobie na
        cyzmś pieniądze, albo cieszą się , że mogą coś tanio kupić to....
        nasz kochany, opiekuńczy, socjalistyczny rząd -DLA NASZEGO DOBRA- kładze na tym
        łape i robi wszystko , żeby obywatele zaprzestali tego haniebnego procederu. !!
        • Gość: Joasia Re: export do ..... IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 10:55
          > przy rejestracji SPROWADZONYCH (?!?) z zachodu aut.

1. przy pierwszej rejestracji pojazdu w kraju
          2. oplaty przy pierwszej rejestracji sa tez w innych krajach UE
          np. w DK i NL o wiele wyzsze niz w Polsce

Pytanie autora watku dotyczy sprzedazy do Wielkiej Brytanie - dla sprzedajacego
          nie ma roznicy kto kupuje.
          • Gość: xxx Re: export do ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:28
            > nie ma roznicy kto kupuje.

Ma roznice... Badziewlandzki rzad, wykorzystujac luki prawne w UE wprowadzil
            szereg przeszkadzajek w rozliczeniach pomiedzy firmami oraz firmami i osobami
            fizycznymi w Badziewlandzie i UK. Wystarczy wspomniec chocby o niejasnosciach
            w rozliczaniu VAT'u zaleznie od rodzaju towaru i uslugi... Do tego dochodza
            problemy zwiazane z przepisami np. sanitarnymi (przy eksporcie zywnosci) itp.

Zasadniczo chyba wszystko jest bardziej skomplikowane niz przed wstapieniem do
            UE... Ale to moja osobista opinia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka