Gość: Maverick IP: 82.139.9.* 25.12.04, 08:58 Czy ma ktoś doświadczenie w exporcie do Wielkiej Brytanii ? GG : 754 27 00 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joasia Re: export do ..... IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.04, 21:32 Kiedy wy wreszcie zrozumiecie ze pomiedzy krajami UE nie istnieje cos takiego jak esport/import Na terenie UE istnieje tylko sprzedaz wewnatrzwspolnotowa. Jedyna roznica pomiedzy sprzedaza krajowa a wewnatrzwspolnotowa to to ze chcac sprzedawac do innego kraju UE potrzebujesz EuroNIP a w kraju wystarczy NIP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_prawda Re: export do ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 03:13 Widzisz Joasiu, tu się mylisz. a sprowadzanie używanego "złomu" z Niemiec ?? Ciągle w mediach słyszysz, że Rząd chce zahamować fale sprowadzanych aut z Niemiec !! Ja się pytam co za różnica czy kupie auto od Janka z Wrocławia czy Johana z Berlina ? przecież to sprzedaż wewnątrzwspólnotowa, no ale Państwo jest wku... zdenerwowane na obywateli , że sobie tanie auta kupują, (a nadwyżki pieniędzy roztrwaniają w kasynach zamiast kupić sobie 10 razy droższych nowych aut) i dlatego chce wprowadzić nowe podatki przy rejestracji SPROWADZONYCH (?!?) z zachodu aut. Swoją drogą nie mogę słuchać jak się mówi o sprowadzaniu ZŁOMU z zachodu. Tak mówią np. sprzedawcy nowych aut. Dlatego zachęcam każdego, kto idzie do salonu pytań sprzedawce czy to nowe auto, które chcecie kupić za 4 lata będzie kompletnym złomem i nie będzie się nadawało do jeżdzenia ?? On oczywiście zachwalając swój produtk będzie mówił, ależ nie, pewnie powie, że i z 10 lat pojeździ... Ja wtedy odpowiedziałbym , acha to ja w takim razie kupie takie samo 4letnie z NIemiec za 1/10 tej ceny... Ja oczywiście odbiegłem od tematu, ale denerwuje mnie to, że o handlu wewnątrzwspólnotowym mówi się jak o jakimś sprowadzaniu samochodów i próbuje się go zahamować. Przy okazji z góry zaznaczam, że nie sprowadzam aut z niemiec, nie handluje nimi, ani nie kupuje, czyli nie mam w tym procederze żadnego interesu własnego co miałoby powodować moje subiektywne spojrzenie na tą kwestie, po prostu mnie wkurza , że gdy tylko obywatele próbują sobie jakoś radzić i zarabiają sobie na cyzmś pieniądze, albo cieszą się , że mogą coś tanio kupić to.... nasz kochany, opiekuńczy, socjalistyczny rząd -DLA NASZEGO DOBRA- kładze na tym łape i robi wszystko , żeby obywatele zaprzestali tego haniebnego procederu. !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: export do ..... IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 10:55 > przy rejestracji SPROWADZONYCH (?!?) z zachodu aut. 1. przy pierwszej rejestracji pojazdu w kraju 2. oplaty przy pierwszej rejestracji sa tez w innych krajach UE np. w DK i NL o wiele wyzsze niz w Polsce Pytanie autora watku dotyczy sprzedazy do Wielkiej Brytanie - dla sprzedajacego nie ma roznicy kto kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: export do ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:28 > nie ma roznicy kto kupuje. Ma roznice... Badziewlandzki rzad, wykorzystujac luki prawne w UE wprowadzil szereg przeszkadzajek w rozliczeniach pomiedzy firmami oraz firmami i osobami fizycznymi w Badziewlandzie i UK. Wystarczy wspomniec chocby o niejasnosciach w rozliczaniu VAT'u zaleznie od rodzaju towaru i uslugi... Do tego dochodza problemy zwiazane z przepisami np. sanitarnymi (przy eksporcie zywnosci) itp. Zasadniczo chyba wszystko jest bardziej skomplikowane niz przed wstapieniem do UE... Ale to moja osobista opinia. Odpowiedz Link Zgłoś