Dodaj do ulubionych

3 mln zl.-.co robic?

IP: *.dyn.optonline.net 03.03.05, 04:08
Nie dlugo wracam do Polski z zagranicy i zastanawiam sie czy otwierac jakis
interes(mam kilka pomyslow) czy zyc z procentow..........Co zrobilibyscie na
moim miejscu??Pytam dlatego ze z tego co czytam wynika ze wiekszosc interesow
sie nie oplaca lub ma sie na glowie liczne kontrole,itp.co powoduje ze
prowadzenie dzialalnosci gosp.w Polsce jest raczej trudne.
Obserwuj wątek
    • krk-76 Re: 3 mln zl.-.co robic? 03.03.05, 13:15
      jeżeli masz 3 mln to gratuluje,bo ja nie mam nic,wszelkie próby pozyskania
      kapitału na mały biznes skończyły się fiaskiem,a ci z którymi się kontaktowałem
      dziwnie się zachowują np: sprzedają swój biznes ale nie odpowiadają na następne
      maile jak pytam się o konkrety, a potem znowu dają te same ogłoszenia i tak w kółko

• Gość: joker Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 16:50
      ja mam 2 miliony i nie wiem jak je zainwestowac. ciezkie jest zycie...
      • mroweczka87 Re: 3 mln zl.-.co robic? 04.03.05, 22:27

Dla mnie to dziwne. Ludzie co maja po 2 mln pln na koncie i nie wiedza co robic.
        Jezeli dojscie do takiej kwoty nie bylo dla Was problemem, to dalsze
        inwestowanie w kolejne pomysly, nie powinno tez stanowic przeszkody.
        • Gość: hey Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 05.03.05, 13:54
          tylko nieruchomości,kup sobie kamienicę w centrum dużego miasta, wyremontuj i
          zacznij wynajmować lokale...
          • Gość: wami4 Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:15
            Nieruchomosci powiadacie? W Polsce? Bzdura. Zaraz otrzymacie wytyczne kto ma
            pierwszenstwo w wynajeciu mieszkania(kobieta z dziecimi, inwalida itp) nie
            wazne czy beda w stanie opacac czynsz. Potem przyjda przepisy ze okres
            wypowiedzenia mieszkania to 3 lata i jeszcze trzeba zalatwic zastepcze
            mieszkanie. Za moje pieniadze? Nigdy, przenigdy, zadnych kamienic, mieszkan do
            wynajecia to nie jest business, w kazdym razie nie w Polsce.
    • Gość: andrzej Re: 3 mln zl.-.co robic? Odp. NIE WRACAĆ !!! IP: *.crowley.pl 06.03.05, 10:08
      Najlepiej zostań tam gdzie te 3 mln zdobyłeś lub wybierz sobie kraj przyjazny
      dla przedsiębiorczości.
    • Gość: ads Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:29
      Ogolnie to fajny masz dylemat , chyba kazdy by tak chcial :)
      I jak najbardziej inwestuj w Polsce pomimo tych pesymistow , kolejna firma
      kolejne miejsca pracy i moze bedzie choc pare osob troszke lepiej niz do tej
      pory :)
      pozdrawiam
      • Gość: warium Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 09:16
        Wbrew pozorom wcale nie jest tak strasznie w Polsce. Niektórym wydaje się że
        jest straszna biurokracja, kontrole, wręcz prześladuje się przedsiębiorców.
        Jest też druga strona medalu. Wielke osób wybiera aferalne formy działalności i
        stara się naginać prawo. Ci, którzy prowadzą interesy czyste i nie uwikłane -
        mogą spać spokojnie.
        Dodam tylko dwie sprawy, które mnie trochę bulwersują.
        Otóż kłopoty gospodarcze to nie tylko sprawa rządu i urzędników. Proszę zauważyć
        jakie interesy robi się w Polsce. Import, przedstawicielstwa, technologie
        sprowadzane z zachodu, pośrednictwo, nie mówię już o imporcie aut używanych.
        Co z tego wynika?
        To jest wyciąganie pieniędzy z naszych kieszeni i wysyłanie ich za granicę.
        Z każdeggo banknotu 100 PLN 70 idzie do kieszeni producenta zagranicznego a
        pozostałe 30 to jest dochód dla przedstawiciela, podatek, pensja dla pracownika
        ZUS itp. Przecież zarobić można tylko i wyłącznie wtedy kiedy się coś sprzedaje.
        Tu trzeba produkować.
        Winąrządu jest natomiast to, że nie ma wypracowanego mechanizmu, który pozwaloa
        rozwijać się małym przedsiębiorstwom. Rozwój jest wtedy kiedy z małej firmy
        można stać się większą i potem jeszcze większą. Jeżeli są w Polsce inwestycje
        szuka się szybkiego sposobu na to żeby od kogoś wyciągnąć pieniądze. Dlatego
        skazani jesteśmy na łaskę wyłącznie dużych firm i koncernów z zachodu. Wszystkie
        rezewy i możliwości oddaje się wyłącznie dużym firmom. Mali nie mają szans na to
        żeby przedstawić plan rozwoju, nie ma szans na to żeby jakiś zakład mógł być
        przekazany tym którzy coś potrafią. Żadna firma nie stawia na nowości, nie
        poszukuje nowych produktów, które mogą się sprzedawać.
        Jedyny sposób na rozwój to włąśnie szukanie nowosci, takich wyrobów, których
        jeszcze nie ma. Wtedy tylko można się rozwinąć i z młej firmy stać się dużą,
        azwiększyć zatrudnienie, wpłacić do kasy podatki itp.
        Bez nowości nie ma najmniejszych szans na rozwój. Są różne nowości, takie, które
        wymagają dużych nakładów i takie które można wdrożyć mając naprawdę niewielkie
        pieniądze. I sprzedawać bez ograniczeń, tam gdzie ludzie mają pieniądze. Trzeba
        w końcu pomyśleć.
        Majac 3 mln a nawet mniej - 1 mln można stworzyć międzynarodowy koncern o
        ogromnych możliwościach, a można też zająć się handelkiem i stracić to w ciągu
        roku. albo ulokować na procent.... Każdy niech myśli po swojemu, a najlepiej
        niech popatrzy dookoła.
        • Gość: hey Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 07.03.05, 10:22
          Ja wcale nie pisałem,zeby w kamienicy zrobić mieszkania tylko biura na wynajem
          a to ogromna różnica...
          • Gość: twin Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 07.03.05, 21:27
            Przede wszystkim nikomu nie ufaj! Poza tym sadze ze opcja z kanmienica jest
            warta zastanowienia. Pozdrawiam!
    • Gość: lole Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 11.03.05, 13:45
      Pękam ze śmiechu czytając wypociny takiego palanta.
      Ktoś kto zarobił 3 mln PLN zawsze wie co robić dalej, a jak niewie to pyta
      doradców a szuka info na forach internetowych. No chyba że ukradł, albo dostał
      w spadku albo wygrał na loterii.
      Każda nawet najgłupsza prowokacja musi być jednak przemyślana.
      • Gość: warium Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 16:42
        Każda wypowiedź też powinna być przemyślana. Tak uważam.
        Ja na tym forum spotkałem kilku bardzo porządnych ludzi i bardzo wiarygodnych.
        Lepiej więc nie osądzajmy innych.
        To bardzo ryzykowna sprawa, kogoś obrazić i moim zdaniem nie potrzebna.
        Anonimowy x obrazi anonimowego y - co z tego wyniaka ?
        • Gość: lole Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 11.03.05, 16:57
          nikogo nie obrażam. Stwierdzam z 99% pewnością fakty.
      • Gość: edek Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:36
        Dlaczego uważasz gościa za palanta? Widać, że nie masz pojęcia o pracy
        zagranicą. Ja także przez parę ładnych lat pracowałem zagranicą, ale nie da się
        na dłuższą metę pracować fizycznie po 15 godzin, trzeba kiedyś
        powiedzieć "dość" i wrócić do normalnego życia. Może autor tego wątka w podobny
        sposób doszedł do swojej fortuny. Ja jednak postanowiłem po powrocie do Polski
        żyć sobie spokojnie i bezstresowo, więc wybrałem lokatę. I wcale się nie nudzę:
        gazetka, książka, kawka, znajomi. Ale jeśli ktoś lubi emocje i stres, to
        polecam otworzenie interesu w Polsce.
    • wlodekbar Re: 3 mln zl.-.co robic? 11.03.05, 22:40
      Na pewno nie 'lezec odlogiem', a zyc aktywnie i cos dla ludzi (bliskich,
      znajomych, nieznajomych) dobrego robic:)
      • Gość: gregor Re: 3 mln zl.-.co robic? - na pewno nie przepuścić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:10
        Zgadzam się z opinią że nie należy zostawić tego odłogiem! Nie można przepuścić takiej okazji! Trzeba wziąć i jakoś to zainwestować, stworzyć nowe miejsca pracy, pomnożyć tą kasę by zostawić dzieciom, albo przekazać na dom dziecka (albo jedno i drugie). Pomysł kamienicy jest całkiem ciekawy, rozwinięcie produkcji bardziej dochodowe.
        Osobom które radzą zainwestować te pieniądze zagranicą odebrałbym obywatelstwo polskie!! Bardzo mnie pocieszyło zainteresowanie vitu, że chce wrócić i rozkręcić biznes w Polsce!.
        Co do bycia rentierem, to szczerze mówiąc uzależniałbym od wieku. Jeżeli nie masz jeszcze 65 na karku, to zrób coś - zanudzisz się na śmierć w przeciwnym wypadku, Jeżeli 65+, to raczej bym został rentierem!
        Tak czy innacze życzę udanej inwestycji!
        Zastanawiam się jeszcze nad jednym! Jak doszedłeś do tych 3 mln zł!?
        Pozdrawiam
        Gregor
        • Gość: Eustachy Re: 3 mln zl.-.co robic? - na pewno nie przepuści IP: *.elpos.net 12.03.05, 08:52
          bardzo dobrym pomyslem na interes w polsce jest utworzenie firmy montujacej gaz w samochodach. Na tego radzaju uslugi jest ogromny popyt i ludzie na gwalt montuja u siebie taki sprzet. a 3mln w zupelnosci pozwoli na zapiecie wszystkiego na ostatni guzik.
          • Gość: Ruda Re: 3 mln zl.-.co robic? - na pewno nie przepuści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:26
            Dokładnie mam 375 razy mniej od Ciebie i myślę o własnej firmie (to szczegół, że nie mam takiego pola działania jak Ty i nie mogę sobie pozwolić na otwarcie interesu jakiego bym chciała). Inwestuj! Ci ludzie, którzy rozprawiali o kamienicy mają rację, możesz też postawić własny pawilon gdzieś w centrum i wynajmować lokale na sklep, biuro, itp. Resztę włóż w lokaty i żyj z procentów dopóki interes nie zacznie kwitnąć.
            Jest jeszcze jedna kwestia - możesz sobie pozwolić na inwestowanie w Polsce bo masz kapitał który zaraz może się pomnożyć jeśli dobrze pomyślisz... Ja to co innego - większość kasy zeżre mi ZUS, więc dla mnie jest to ogromne ryzyko, bo muszę za coś się utrzymać, z czego żyć, a to co bierze co miesiąc ZUS starczyłoby na moje miesięczne wydatki osobiste (opłaty, jedzenie). Dużo więc myślałam czy nie lepiej byłoby zaszaleć za granicą - tam przynajmniej ceni się pracę takich ludzi jak ja a jestem artystką. Więc gościu, który chętnie odebrałby obywatelstwo polskie takim jak ja sprawiłby tym sposobem, że może z milion bogaczy w Polsce by pozostał. Reszta zwiększyłaby populację w innych krajach europejskich...
            Pozdrawiam wszystkich przedmówców!
    • Gość: zaborzanin Re: szakal IP: *.Zabrze.Net.pl 12.03.05, 18:20
      zainwestuj chlopie banke w dragi druga w lokal "rekreacyjny" kup sobie ze 2
      tiry na poczatek i sie z kasy nie otrzepiesz
      poprzez dragi szybko i bez zadnych podatkow zarobisz na poczciwa chalupe i
      basen podejzewam z lokalu dzienne zyski napewno zadowolily by nie jednego
      pracownika budowlanego itp za caly miesiac a tiry beda jezdzily i nabijaly
      twoja kieszen zleceniodawcy sami do ciebie przylgna zobaczysz
      pozdrawiam
      sukcesow
    • Gość: gnago Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.comp.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:43
      plantację wierzby energetycznej 1000 ha inwestujesz raz zysk przez 20 lat. twoja forsa na fundusz powierniczy , jako zab. kredytu z BOS 5% rocznie + fundusze europejskie zwrot na koniec inwestycji 50% .
    • Gość: laburka Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.05, 09:59
      wyjedź do cHorwacji, kup sobie kawałek wyspy , postaw domek, i wynajmuj turystom.
      w ogródku posadź cytryny i oliwki,i winogrona, poderwij jakąś przepiękną młodą
      chorwatkę, i baw sie dobrze.
      :)
    • aktokolwiek Re: 3 mln zl.-.co robic? 13.03.05, 14:04
      Z perspektywy mieszkajacego w Stanach
      Wydaje mi sie ze ciagle jest latwiej i bezpieczniej zyc w Stanch niz w PL.
      Majac 1 mil tutaj nie jest strasznym wyczynem i wielu sie tego i wiecej dorobilo.
      Jezeli przyczyna powrotu jest chec zwolnienia tempa, wczesna emerytura, itp to
      wlasnie to trzeba zrobic - zwonic tempa. Otworzenie swojego biznesu spowoduje
      powrot do szybkiego zycia. Jedynie moze RE da szanse wolniejsze szanse. Ale te
      3 mil zl to chyba za malo by kupic cos konkretnego.
      Z drugiej strony jezeli wracasz bo tesknisz ;-) i ciagle chce ci sie walczyc to
      pomys o tym czego nie ma w PL a jest duzo tam gdzie jestes. Z czasem
      zapotrzebowanie na to bedzie i PL a kto byl pierwszy ten bedzie spijal smietanke.

K
    • ar2oor Re: 3 mln zl.-.co robic? 13.03.05, 14:23
      sam nie wiem ale zycie z procetow odpada :P nudy !!!
      jak chcesz da mci numer kąta i wplac tam 100zł ,brakuje mi do mp3 playera ;)
      ps.zaluz jakis interes :) rob tak zeby historia cie zapamietała :P to jest wazne
      tak naprawde ,i think :)
    • Gość: el_comandante Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:22
      Sprowadzaj złom (żelazny) ze Stanów do Polski. I to wcale nie jest żart...
      • newans Re: 3 mln zl.-.co robic? 13.03.05, 19:30
        Jestem w posiadaniu bardzo dobrego pomyslu, po tym jak przez pol roku nie udalo
        mi sie zdobyc kapitalu, biznesplan wyladawal w szufladzie, biznes jest bardzo
        oplacalny, rynek w Polsce dopiero powstaje, co daje duze szanse rozwoju, wysoka
        stopa zwrotu i ryzyko niepowodzenia calkowicie zminimalizowane. Jezeli
        poszukujesz powaznych rozwiazan, mozemy na ten temat podyskutowac.

pozdrawiam,
        newans
      • Gość: jary Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 14.03.05, 20:45
        czy mozesz wiecej mi powiedzieć na ten temat?
        bardzo proszę.
    • Gość: KS Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.05, 19:46
      Witam,

Moja rada częśc tej kwoty zainwestować i obrócić nimi. Reszte sobie odłuż
      będzie Ci szło dobrze je również zainwestujesz.
      Szkoda takiej kwoty by tylko leżała.

• jandecorator Re: 3 mln zl.-.co robic? 14.03.05, 07:03
      Ja gdybym miał te 3 mln to zainwestowałbym w ziemę.
      Kupiłbym kilka hektarów pod Warszawą,podzielił to na działki i wybudowła domy na
      sprzedaż.W Wawie jest "głód" mieszkań,poszłyby jak świerze bułeczki;-))
      Jeśli chcesz żeby sie te pieniądze mnożyły,to trzeba inwestować,z procentów nie
      da sie żyć(zależy jak?i Jakie?).
      Można też grać w lotto progresywnie,zysk wiekszy jak wszelkie inne inwestycje,a
      i dreszczyk emocji;-))
    • jandecorator Re: 3 mln zl.-.co robic? 14.03.05, 07:07
      i jeszcze jedno
      Prowadzić działalność w Polsce wcale nie jest tak trudno.
      narzekaja Ci co szybko by chceli zdobyc owe 3 mln.
      Pozdrawiam.
    • sylwiastep Re: 3 mln zl.-.co robic? 14.03.05, 13:53
      Ja osobiscie wybralabym sie w podroz zycia. Podrozowalabym dopoki nie wydalabym
      wszystkiego :)
      • Gość: LOL Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 08:59
        Koncepcja godna mojego dziadka. On przegrał w karty.
    • Gość: Polo Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 09:05
      80 % Fundusz Pieniężny, 20 % na różne eksperymenty.
      3 mln starczy do końca życia pod warunkiem ostrożnego gospodarowania.
      Ja jestem dopiero po ustukaniu pierwszych 100 000. Jak zbiorę więcej kupię
      kolejną nieruchomość na wynajem+ reszta do banku i olewam, szkoda życia.
      • aktokolwiek Nieruchomosci 15.03.05, 16:21
        duzo z was pisze - inwestuj w nieruchomosci
        Pytanko - jaki jest zwrot od zainwestowanego $
        inwestowac w mieszkania czy obiekty komercyjne
    • oremus Re: 3 mln zl.-.co robic? ODPOWIEDZ 18.03.05, 18:29
      Zbuduj portfel inwestycyjny dostosowany do swojego temperamentu i przede
      wszystkim do tego co lubisz robić.

Jeśli nic – jakiś spokojny fundusz, jeśli lubisz patrzeć jak zyski rośsną –
      dodaj któryś z agresywnych funduszy – w Polsce to chyba Pionier ma jakiś
      odpowiedni. Może ktos tutaj Ci podpowie – widziałem chyba pół roku temu ranking
      ile który zarobił, najlepszy chyba z 30%.

Jeśli tak – to warto inwestować tylko w to, co przyniesie podobny lub jeszcze
      większy zwrot (pamiętaj o dywersyfikacji ryzyka).

Pytasz jak Polak (z całym szacunkiem dla naszej fajnej nacji). Zadaj sobie
      lepiej pytanie co Ty chcesz robić, co Cię kręci, co daje przyjemność i nadaje
      sens życiu?

Nad tym zastanów się najpierw a dopiero potem w co wejść.

Dlatego pisałem o Twoim temperamencie – możesz lubić być w ogniu – wejdź jako
      inwestor kapitałowy w cos na czym się trochę znasz. I na miłość Boską, baw się
      tym!!!

Musi być jakiś fun w życiu. Lubisz ryzyko? Działalność na rzecz innych? Moczyć
      się w ciepłych morzach? Zacznij od odpowiedzi na to co Ty chcesz robić, a to w
      co i gdzie wejść – przyjdzie samo gdy pojawi się zainteresowanie i pasja.

No i powodzenia!!!!

Gość portalu: vitu napisał(a):

> Nie dlugo wracam do Polski z zagranicy i zastanawiam sie czy otwierac jakis
      > interes(mam kilka pomyslow) czy zyc z procentow..........Co zrobilibyscie na
      > moim miejscu??Pytam dlatego ze z tego co czytam wynika ze wiekszosc interesow
      > sie nie oplaca lub ma sie na glowie liczne kontrole,itp.co powoduje ze
      > prowadzenie dzialalnosci gosp.w Polsce jest raczej trudne.
    • Gość: klakiernet Re: 3 mln zl.-.co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:53
      Przypomniało mi sie takie zdarzenie: kilkanaście lat temu kiedy stawiałem
      pierwsze kroki w biznesie zadzwoniłem z ogłoszenia w sprawie nieruchomości na
      sprzedaż. Jakiś Polonus sprzedawał dopiero co wybudowany obiekt pod Warszawą.
      Twierdził ze budował go na własne potrzeby ale zmienił swoje plany. Zapytany o
      powód zmiany decyzji stwierdził: w Polsce nie da się robić interesów i wraca do
      USA. Jak to -zapytałem , przecież ja je robię z jakimś tam powodzeniem. A on na
      to zapytał a czy ty robiłeś je gdzieś indziej? Pisze o tym aby zwrócić uwage
      na to ze co kraj to obyczaj... i z dedykacja dla wszystkich tych co mają wpływ
      na tzw. otoczenie biznesu w naszym kraju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka