Dodaj do ulubionych

Program płatnik

IP: 193.24.24.* 07.07.05, 13:10
Jako osoba prowadząca jednoosobową działalność chcę opłacić ZUS (ub
zdrowotne).
Czy muszę korzystać z programu "Płatnik" ?
Słyszałem, że trzeba z niego korzystać w porzypadku zatrudnienia więcej niz 5
pracowników, czy to prawda? Jeśli tak to będe wdzięczny za jakąś podstawę
prawną.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • tax-tom Re: Program płatnik 07.07.05, 21:12
      Jeżeli nie zatrudniasz 5 pracowników to nie musisz korzystać z Płatnika.
      Zgłoszenia i deklaracje miesięczne mozesz wypełnic ręcznie. Jeżeli nie
      zatrudniasz pracowników to wystarczy złozyć zgloszenie i deklarację za pierwszy
      miesiąc. Jeżeli oplacasz skladkę od ustawowego minimum to nie musisz skladać
      kolejnych deklaracji. Jezeli zdazyłoby się, że opłacisz składkę nie w terminie,
      czyli do 10-go następnego miesiąca, to ponowniwe musisz złożyć deklarację za
      ten miesiąc.
      Przy zatrudnieniu 5 pracowników musisz korzystać z Płatnika i z przekazu
      elektronicznego (przez internet).
      Podstawy nie prawnej nie potrafię podać.
      • Gość: aja a mnie się wydaje IP: *.ktm.net.pl 12.07.05, 12:59
        że powinieneś korzystać z tego programu (ale zapytaj w swoim ZUS-ie) słysząłam
        różne interpretacje.. 5 osób - to próg do przekazywania dokumentów
        elektronicznie.. swoją drogą Płatnik bardzo upraszcza sprawę, jest bezpłatny
        więc warto z niego korzystać... jeśli sam prowadzisz dg i nie zatrudniach
        pracowników - zrobienie deklaracji zajmie Ci 1 minutę w programie i pomyłki
        raczej nie będzie bo program wielu tematów pilnuje sam...
        • jck.x Re: a mnie się wydaje 12.07.05, 13:06
          nie znam tych przepisów , ale tak "na logikę" - gdyby tak było, nie istniałyby żadne formularze (które przecież rozdają w zusach).
          • Gość: aja może i tak.... IP: *.ktm.net.pl 12.07.05, 13:12
            bunajmniej kiedyś tak było... jeśli można ręcznie to OK, ale z drugiej strony -
            przecież musisz to wypełniać a to tragedia.. w programie tak jak pisałam 1
            minutka i tyle, raz na 3 m-ce zmieniasz podstawy i kopiujesz deklaracje....
            jest OK...... a przecież nawet jak nie masz kompa to można gdziekolwiek
            skorzystać - np. u znajomych.... jest to poprostu wygodniejsze - a że wersje
            się zmieniają - no cóż nie aż tak często - ja korzystalabym z programu.....
            • mikrobyznesmen Re: może i tak.... 13.07.05, 11:25
              Gość portalu: aja napisał(a):

> a przecież nawet jak nie masz kompa to można gdziekolwiek
              > skorzystać - np. u znajomych.... jest to poprostu wygodniejsze - a że wersje
              > się zmieniają - no cóż nie aż tak często - ja korzystalabym z programu.....

Nie tak łatwo! Do pracy z Płatnikiem potrzebujesz go zarejestrować, dostać z
              ZUS-u jakis ID czy klucz cyfrowy, wgrać go gdzie trzeba w program... jednym
              słowem, musisz mieć ten komputer pod swoją kontolą a nie u sąsiada.
              Aha, i jeszcze - musisz mieć w nim Windows, bo o ile mi wiadomo, nie ma Płatnika
              pod Linuxa.
              • Gość: aja potrzebujesz IP: *.ktm.net.pl 13.07.05, 11:29
                ceryfikatów, jeślu wysyłasz elektronicznie - czyli pow. 5 osób a jeśli wysyłasz
                pocztą - takie klucze prywatne - czytaj ceryfikaty płatnika - nie są potrzebne
          • mikrobyznesmen Logika? W ZUS? 13.07.05, 11:16
            Nie staraj się stosować logiki w gmachu ZUS, bo możesz wprawić go w niepotrzebne
            wibracje :) Zresztą działanie logiki kończy się przed wejściem, tak samo, jak
            przed bramami US, jednostek wojskowych i jeszcze kilku podobnych instytucji.

Formularze są potrzebne do urzeczywistniania działania praw Parkinsona, zgodnie
            z którymi biurokracja po przekroczeniu pewnego progu nie potrzebuje juz dopływu
            bodźców zewnętrznych i "karmi się" sama. Formularze są potrzebne do osiągnięcia
            właśnie tego progu :)
            • jck.x Re: Logika? W ZUS? 13.07.05, 23:26
              eeee ... bez przesady :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka