Dodaj do ulubionych

Kontrola z urzedu pracy

05.12.05, 16:36
Witam!!! nie wiem czy dobrze trafiłam- jesli nie - to pokierujcie :))
Dzisiaj ok południa rozpoczeła si e u mnie kontrola z Urzędu Pracy, ma
zakończyc sią 20grudnia( tak w pismie stoi). Nie byłoby w tym nic dziwnego,
moim zdaniem, gdyby nie fakt że jest to działalność gospodarcza w formie
społki cywilnej z moim mezem BEZ zatrudniania pracowników....CZY TA KONTROLA
MA SENS????? Na środe mam przygotowac: wpis do ewidencji
gosp+regon+potwierdzenie opłat ZUS- NA ŚRODĘ,mimo że te dokumenty mam od
reki, mogłam przekazac tym "smutnym panom" już dziś, ale Panowie powiedzieli
że mamy sie skontaktowac w srode telefonicznie i oni po to przyjadą.No bo
takie rzeczy jak lista płac to u mnie nie ma. Czy ktos mi może wytłumaczyc O
CO TUTAJ CHODZI????????
Obserwuj wątek
    • mhl999 Re: Kontrola z urzedu pracy 05.12.05, 17:07
      a tytulem czego niby ta kontrola?
      nie bardzo potrafie sobie wyobrazic, ze UP ma prawo do kontrolowania jakiejkolwiek firmy.

widze tylko dwa mozliwe rozwiazania:
      - pomylilas nazwe instytucji ktora cie kontroluje
      - rozpoczelas dzialalnosc z wykorzystaniem srodkow z PUP, tylko dziwi mnie to, bo tam na spolke srodkow sie nie dostanie

na twoim miejscu olalbym smutnych panow, bo to oni maja do ciebie interes a nie ty do nich. poprosilbym ich rowniez o wylegitywowanie sie, podania podstawy prawnej do w/w kontroli a nastepnie wykonalbym telefon do kierownika UP i aby napewno panowie tam pracuja, bo nie potrafie uwierzyc w to co napisalas :)
      • escribir Re: Kontrola z urzedu pracy 05.12.05, 19:46
        Co jest napisane w pismie które ci przedstawili- bo musieli mieć wreczyć ci
        pismo?
        Hmmmm, Urząd Pracy na kontroli???
        • vernalis1 Re: Kontrola z urzedu pracy 05.12.05, 21:43
          Tak, mam pismo podpisane z pieczecia Woj. Urzędu Pracy. Rozpoczynając
          działalność nie korzystałam z pomocy Urzedu pracy :) tylko kredytu bankowego-
          ja tez zabardzo nie moge w to uwierzyć :) A telefon mam zamiar wykonac jutro
          bo na tej pieczeci jest podane nazwisko oraz konkretna funkcja tej osoby ,która
          przysłała mi kontrolerów-więc do niej bezpośrednio zadzwonie. Nie podam teraz
          dokładnej tresci- bo mam te papiery w pracy a nie chce pokrecic.Nie
          wystepowałam tez nigdy do urzedu pracy- ani do POWIATOWEGO ani tym bardziej
          WOJEWÓDZKIEGO w poszukiwaniu pracownika. Instytucji kontrolującej nie pomyliłam-
          pięc razy przeczytałam podpis zlecającego nim do Was napisałam. PIP bym jeszcze
          jakoś "przełkneła"-ale to...Mam mieszane uczucia. Legitymacje gościa w ręku też
          trzymałam- wyglądala ok,miała nazwę funkcji, numerki itd- ale czy to zawsze o
          czymś świadczy? streszczenie pisma zamieszcze jutro ok 9-ej. Może WAM coś
          wpadnie do głoy. zastanawia mnie jedno-że nie chcieli dokumentów, które mogłam
          im dac od reki-org i ich xera, tylko umówili sie na pózniej...
          • escribir Re: Kontrola z urzedu pracy 05.12.05, 21:47
            Dziwne,
            A legitymacja? Czy ktos wie jak powinna wyglądac legitymacja takiego inspektora
            z UP?????
            Sama jestem ciekawa o co chodzi.
            • vernalis1 Re: Kontrola z urzedu pracy 05.12.05, 21:49
              nie wiem jak powina wygladac taka legitymacja- nigdzie wczesniej jej ne
              widziałam; ta miała kształt i wymiar ob. dowodów osobistych, ze zdjeciem,
              nazwisko, imie, stanowisko, numer kontrolera itd
              • vernalis1 Re: Kontrola z urzedu pracy 06.12.05, 12:04
                podstawa prawna kontrolu :Dz.U.nr 99 z 2004r, poz. 1001- art.116 ust.7- w duzym
                skrócie: zatrudnienie bezrobotnego bez zgłoszenia tego faktu w urzedzie
                Pracy... To juz nic nie rozumiem.Nikogo nie zatrudniałam.... zadzwonie do tej
                osobu od kontroli pózniej.
                • mhl999 Re: Kontrola z urzedu pracy 06.12.05, 16:36
                  vernalis1 napisała:

> podstawa prawna kontrolu :Dz.U.nr 99 z 2004r, poz. 1001- art.116 ust.7-
                  > w duzym skrócie: zatrudnienie bezrobotnego bez zgłoszenia tego faktu
                  > w urzedzie Pracy... To juz nic nie rozumiem.
                  to ja ci to wyjasnie, jesli sama bylas wczesniej zarejestrowana w UP
                  jako bezrobotna to powinnas sie do nich zgloscic z kwitkiem w postaci
                  wpisu do ewidencji. wowczas automatycznie zostalabys wyrejestrowana
                  a potwierdzenie tego faktu dostalabys listem poleconym.

podobnie wyglada sprawa ze wspolnikiem w spolce. skoro jednak wzielas kredyt
                  to nie moglas byc raczej bez pracy. banki nie sa tak wyrozumiale :)

dokumentacja firmy (te o ktore sie upomnieli) nie powinna ich obchodzic.
                  jedyne twoje "przewinienie" to niezgloszenie faktu przyjecia do pracy osoby
                  bezrobotnej. skoro nikogo jednak nie zatrudnialas to zapytaj oto, a jaka
                  osobe im chodzi. moze wtedy sprawa sie wyjasni.

• vernalis1 Re: Kontrola z urzedu pracy 07.12.05, 08:45
                    Teoretycznie dzisiaj maja byc- to spytam; ja mam za soba ponad 14 lat ciągłej
                    pracy- nie byłam berobotna nawet przez jeden dzien- miałam szczescie; tak samo
                    mój mąż. Dzwoniłam wczoraj do osoby która podpisała sie pod upowaznieniem o
                    kontroli w imieniu WOJEWODY MAZOWIECKIEGO- zaczeła cos bełkotac w stylu- ona to
                    tak w sumie nie wie/nie pamieta, o co u mnie chodziło, moze był jakis anonim
                    (?????) i dlatego, bo oni teraz tak kontroluja... Istna paranoja...I TO
                    WSZYSTKO ZA NASZE PIENIADZE....Popatrze jak sprawa sie rozwinie i może
                    zainteresuje np. tym faktem jakąs redakcję rządną wrazen...a jesli bedzie
                    chociaz malenki "slad" zniesławienia.... Mój kolega prawnik juz sie zaslinił
                    jak usłyszał te historię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka