Dodaj do ulubionych

1 dzialalnosc pare pytan

IP: *.r-gaszowice.atupartner.pl 12.02.06, 14:27
Witam!
Zamierzam założyć działalność gospodarczą i mam kilka pytań. Charakterystyka: znajomość branży bardzo dobra, rynek zbadany (4 lata praktyki, 10lat uczestnictwa w samej branży), symulacja w teorii i praktyce przeprowadzona, koszty ujarzmione, generalnie zapotrzebowanie duże a brak importerów i dostawców na Polskę. Chcę sprowadzać spoza UE cześci do pewnych urządzeń i sprzedawać je na naszym rynku, chcę handlować tymi urządzeniami używanymi (nie komis, tylko skup serwis i sprzedaż) oraz prowadzić ich serwis i personalizację (taki odpowiednik tunningu). Na razie działalność jednoosobowa, oparta w 99% na sprzedaży internetowej oraz w 1% sprzedaży bezpośredniej. Płatności przelewem.
Czy muszę mieć kasę fiskalną?
Zasady opodatkowania – waham się między ryczałtem (który ma być zlikwidowany, jeśli wierzyć słowom p.Zyty Gilowskiej) a książką przychodów i rozchodów. Nie wiem co wybrać. Książki się trochę boję, ale jak widzę, nie może to być skomplikowana sprawa. Będę mieć spore koszty uzyskania dochodu i kusi możliwość odliczania materiałów i części potrzebnych przy serwisie.
Lokal i siedziba: mieszkam z rodzicami w prywatnym(naszym) domu, jestem tu zameldowany, czy muszę z rodzicami zawrzeć umowę użyczenia/wynajmu lokalu?
Obserwuj wątek
    • ice100 Re: 1 dzialalnosc pare pytan 12.02.06, 20:46
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Zasady opodatkowania – waham się między ryczałtem (który ma być zlikwidow
      > any, jeśli wierzyć słowom p.Zyty Gilowskiej) a książką przychodów i rozchodów.
      > Nie wiem co wybrać. Książki się trochę boję, ale jak widzę, nie może to być sko
      > mplikowana sprawa. Będę mieć spore koszty uzyskania dochodu i kusi możliwość od
      > liczania materiałów i części potrzebnych przy serwisie.

biuro księgowe jest teraz tak tanie, że radze Ci skorzystać z ich pomocy, robią
      naprawdę dużo, oszczędzisz sobie czasu i kłopotów, a też pieniędzy :)

> Lokal i siedziba: mieszkam z rodzicami w prywatnym(naszym) domu, jestem tu zame
      > ldowany, czy muszę z rodzicami zawrzeć umowę użyczenia/wynajmu lokalu?

musisz mieć umowę użyczenia lub wynajmu, chyba że własnośc do lokolu jest Twoja
      • Gość: Marek Re: 1 dzialalnosc pare pytan IP: *.r-gaszowice.atupartner.pl 13.02.06, 00:23
        Pięknie dziękuję. Mam akurat dojscie do sprawdzonej księgowej, która mieszka 500metrów ode mnie,więc jeszcze z nią skonsultuję. Może to i dobre rozwiązanie. A użyczenie lokalu...cóż, cały dom jest własnością Rodziców, mimo że sam zajmuję całe jedno piętro, ale przepis to przepis;)))

pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka