adamek_to 25.02.06, 10:16 Witam, Czy firma z siedziba w polsce ktora dziala glownie za granica, podobnie jak w Polsce w krajach ue nie placi VAT ? - Rozumiem ze jesli tak jest to oszczednosc rzeru 20-30 % w zaleznosci od kraju ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzespelc Re: Harmonizacja VAT z UE 27.02.06, 13:44 Dyrektwy obowiązują. Co do zwolnienia - jeżeli tak jest, jak mówisz, to możesz próbować walczyć, ale nie wiem, czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Nie wiem jakim cudem... 27.02.06, 13:47 ...moja odpowiedź z innego wątku znalazła się tutaj. Na ten wątek krótko - takie oszczędności skutkują na ogół więzieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
adamek_to Re: Nie wiem jakim cudem... 27.02.06, 14:50 ?? a czemu to ? Mozxe sie myle ale dla mnie to oczywiste ze gdy w polsce cos kupije, nie place vatu to tak samo jest za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Nie wiem jakim cudem... 28.02.06, 09:30 Dla mnie z kolei jest oczywiste, ze na ogół płaci się (rozlicza) vat, tak w Polsce, jak za granicą. Najlepiej sprecyzuj, jaki masz problem, bo nie bardzo rozumiem...Na ogół kupuje się z vatem, a potem można, jeśli się jest vatowcem w kraju, go odliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
adamek_to Re: Nie wiem jakim cudem... 28.02.06, 10:59 No wlasnie o to mi chodzi.. czy jak - mam firme w polsce- kupuje cos za granica i np VAT w tym panstwie wynosi 20 % czy moge to pozniej w Polsce odliczyc bez problemow, jak to wyglada w praktyce ? Rozumiem ze dostaje zwrot z US a oni zwracaja do tej firmy za granica, jak to wyglada od strony formalnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Nie wiem jakim cudem... 28.02.06, 21:40 Jeżeli towar trafi do Polski, to nie płacisz vatu w tym kraju, a rozliczasz go w Polsce. Jeżeli towar będzie zuzyty w kraju zakupu - kupujesz z vatem, a potem składasz wniosek o zwrot w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
adamek_to Re: Nie wiem jakim cudem... 01.03.06, 10:30 co to znacyz rozliczam go w polsce ? tz place vat w polsce czy tylko deklruje ze kupilem bez vatu ito wszystko. I gdy kupuje towar za granica rozumiem ze wystawija mi faktuje i potracaja vat ? Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Nie wiem jakim cudem... 02.03.06, 08:14 > co to znacyz rozliczam go w polsce ? Wystawiasz fakturę wewnętrzą i ujmujesz w deklaracji, a jeżeli nie masz prawa do pełnego odliczenia, to i płacisz. I gdy kupuje towar za granica rozumiem ze > wystawija mi faktuje i potracaja vat ? Nie potrącają ci vatu, bo stawka dla nich jest 0%. Odpowiedz Link Zgłoś
adamek_to Re: Nie wiem jakim cudem... 02.03.06, 09:30 moglbys mi jeszcze powiedziec w jakich przypadkach mam prawo do pewnego odliczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Nie wiem jakim cudem... 02.03.06, 12:01 POczytaj sobie sam: art. 86-88 ust. o Vat Odpowiedz Link Zgłoś