Dodaj do ulubionych

Wynajem mieszkań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:38
witam
po poworocie z USA zauważyłem że bardzo dobrym interesem jest tam zakup a
nastepnie niewielki remont i wynajem mieszkań i tak sobie myślę czy by nie
dało się tego przełożyć na Polskie realia np. zakładam firme jednoosobową,
kupuję dwa mieszkanka remontuje je i wynajmuje studentom ;]. Na podatkach się
nie znam ale comiesiecznie moge chyba wprowadzać w koszta czynsz + liczniki,
do tego kasa włóżona na zakup mieszkania też będzie stanowiła chyba koszt (i
to duży) więc mogę się spodziewać dużego zwrotu VAT ?? Namieszałem ale mam
nadzieje, że ktoś zrozumie o co mi chodzi ;]
Obserwuj wątek
    • Gość: cario14 Re: Wynajem mieszkań IP: 80.51.236.* 19.05.06, 16:57
      dobry interes ? A ile u nich trzeba zapłacić za takie mieszkanko ?

Pozdrawiam
      • Gość: rafal Re: Wynajem mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 17:50
        Witam,

Kasa z tego jest, ale nie opłacalne jest wynajmowanie na umowę. Oprócz tego
        polskie prawo jest takie, że jak dany delikwent zostanie tymczasowo
        zameldowany, to może zaistnieć problem z rozwiązaniem takiej umowy. W Polsce
        prawo broni "przestępcę", a nie pokrzywdzonego. W tym przypadku właściciel
        mieszkania będzie musiał czekać na przyznanie lokalu zastępczego danego
        delikwenta. Inną sytuacje którą widziałem w TV to taka, w której mieszkanie
        zostało wynajęte, wynajmujący zmienił zamki i powiedział ze się nie wyprowadzi
        (nie płacił). Właścicielka nie mogła nic zrobić (nawet posiadając umowę),
        ponieważ wynajmujący skierował sprawę do sądu, że to ona musi mu załatwić lokal
        zastępczy. Sprawa toczyła się już 1,5 roku i jeszcze się nie zakończyła. Także
        radzę dobrze przemyśleć. Interes jest dobry, ale prawo w USA różni się
        zasadniczo od naszego. U nas własność nie jest przez prawo broniona.
        Życzę trafnej decyzji i dużych zysków:)
        • Gość: usa Re: Wynajem mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:23
          Witam
          Zgadzam się co da warunków prawnych panujących w Polsce i z tym że lokator ma
          większe prawa niż właściciel, ale z tego co wyczytałem jest coś takiego jak
          Umowa najmu okazjonalnego gdzie te prawa wyglądają trochę inaczej. Jeżeli
          chodzi o samo wynajmowanie to tylko miasta akademickie i wynajmowanie lokalu
          dla studentów z którymi raczej nie ma problemu. Najgorsze w tym wszystkim jest
          jednak to że chca mieć studentów trzeba dać nie wysokie ceny i wtedy już nie ma
          zabardzo z czego płacić podatków bo zostają naprawde grosze.
          Jeżeli chodzi o USA poznałem tam gościa który swój pierwszy dom kupił w wieku
          24 lat, który następnie wyremontował i zrobił w nim dwa apartamenty. Do tej
          pory po 20 latach w tym biznesie nie jest Trumpem ;] ale ma ponad 20 domów co
          daje mu około 60 apartamentów. Tam realia jak wspomniałeś są inne łatwiej
          dostac kredyty i łatwiej te kredyty spłacać z przychodu z najmu. Sprawa
          niepłacących wygląda też bardzo dobrze dla właściciela: byłem świadkiem
          sytuacji kiedy jeden z jego lokatorów zalegał z czynszem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka