tatarelka 03.08.06, 13:29 Tak ladnie poszybowal, a nikt nic nie mowi :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eisenhower1112 Re: HUTMEN 24.08.06, 19:09 Ja nazywam to "efektem skotanu" 3ci "klejnot" w koronie odpalił i ten jest chyba najcenniejszy sposród wszytskich 3.Z mego doswiadczenie wynika ze 20% takich wzrostów jest wywolana zakupami "fundamentalistów" glownie insiderów wczesniej dysponujacych informacją ,cała reszta wzrostu to czysty efekt psychologiczny napalonych głow liczacych nie bez kozery na zysk.Za jakis czas ta spółka stanie i byc moze jak zepsuty zegar pozostanie wmiejscu wiele lat.Efekt skotanu ,byc może kiedys pod tytulem pojawi sie gdzies wtym kraju ksiązka .E11 Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: HUTMEN 26.08.06, 23:36 REce opadaja jak sie czyta niektore wasze posty. EISENHOWER, zastanow sie co piszesz, jak nie wiesz co pisac to nie pisz bzdur. Hutmen nie wzrosl od tak sobie o 20% zeby potem przez kilka lat stanac w miejscu. Poza tym nie bylo tu zadnego efektu psychologicznego. Gdybys sie interesowal nieco spolka wiedzialbys ze to nie KARKOSIK i zasluga jego nazwiska ale CZYSTE, KLAROWNE i PEWNE PERSPEKTYWY. Po pierwsze swietne wyniki za 2Q, po drugie na 90% podwyzszenie prognozy zysku za 3Q z 25 do UWAGA 40mln zl. Po trzecie cholernie zanizony kurs wzgledem wyceny spolki, po czwarte zwiekszenie kapitalu spolki poprzez emisje nowej serii z PP. a po piate porownywanie hutmena ze Skotanem to juz naprawde wielkie nieporozumienie i delikatnie mowiac wtopa w twoim wykonaniu. Jak skotan ma rosanac skoro w tej chwili spoka niczym sie nie zajmuje, prognozy sa zanizane bo nie ma zysku, a nawet owczesne wzrosty spolki bylky bardziej spekulacyjne , tu mamy konkrety, silne fundamenty i przede wszytskim swietnego prezesa spolki ktory pokazal juz swoje umiejetnosci w ZEPTERZE. Jezeli hutmen osiagnalby marze 10% kurs powinien poszybowac w granicach 450zl, przy marzy 5% 200-250zl. takze jeszcze dluga droga w gore przed nim. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek183 Re: HUTMEN 27.08.06, 10:07 Ludzie jeśli zaczyna się w jakiejś branży koniunktura to nie kończy sie w ciągu roku czy dwóch. Branża stalowo-hutnicza dopiero zaczyna rozwijać skrzydła. Korzysta dzieiwzrostowi gospodarczemu, inwestycjom, boduwnictwu. Wszyscy bardzo ostroznie szacują wzrost marży na Hutmenie a on będzie w granicach 10-15% co oznacza... himalaje na tym walorze. 300 zł to takie minimum a może być sporo więcej. Wskazana jest tylko cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
eisenhower1112 Re: HUTMEN 27.08.06, 14:55 I po 6te zapomniales dodac ze jestes bardzomocno zangazowany w te akcje i jakakolwiek ich krytyka przyprawia Cie o palpitacje serca. Nie neguje faktu ze 2006 moze byc pod wzgledem wynikow rokiem historycznym dla hutmenu, cóz ztego ?Jest wiele firm lepszych poprawijajacych wyniki od wielu lat anie tak jak hutmen eksplodujacych tylko wtym tyle ze te firmy nie maja szans na taki wzrost kursu.Zadna społka na rynku bez zjawiska tzw "owczego pedu" nie ma szans na wzrosty po kilkaset czy nawet tysiecy % zeby taki wzrost nastapil konieczna jest kumulacja kasy wszystkich "kast inwestorów ,poczawszy od fundamentalisow,spekulantow kończąc na leszczach dla ktorych jest to pierwsza w zyciu inwestycja .Pozatym to nie jest rynek wzrostowy gdyby tak bylo rosla by wiele spolek to jest rynek dla spekuly i jej wybrańców.Mowisz o wycenie,perspektywach nie chce polemizowac na ten temat choc sam jestem menegerem ,zajmuje sie rynkiem stali i niemam poojecia jakie bede te perpektywy za 5 -10 lat.Jesli jestes tak dobrym analitykiem ze potrafisz wycenic kurs akcji na podstawie wysokości marży to moge tylko pochylic glowę i uczyc się... Odpowiedz Link Zgłoś
eisenhower1112 na koniec maly dygresja 28.08.06, 11:39 Dla specjalisty od wyceny "marzowej" i wszystkich zainteresowanych kupnem hutmenu radze zastanowić sie czemu ma sluzyc emisja nowych akcji -zresztą dotyczy to wielu spólek na rynku.Okazuje sie że jest to emisja ratunkowa ,hutmen ma duże zadłużenie i bardzo poważne problemy z kapitałem obrotowym a co to oznacza dla firmy zorientowanym w temacie tlumaczyc chyba nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: na koniec maly dygresja 29.08.06, 15:47 eisenhower1 : wybacz ale jezeli jestes managerem to ja bym cie nie zatrudnil po tym co wypisujesz. Widac ze nie siedzisz zbyt dlugo na gieldzie. Emisja ratunkowa o jakiej pisze Parkiet, to naganianie na sprzedaz w celu zanizenia kursu. Poszukaj lepiej i w wiarygodnych zrodlach a nie na Parkiecie ktory slynie juz z naciagania na spekule inwestorow, przeciez oni maja w tym interes, jaki ? Bardziej zorientowani dobrze wiedza. Wracajac do emisji. Sugerujesz bankructwo. (po tym nie wierze ze jestes jakimkolwiek managerem, raczej bujasz w oblokach) Nowa emisja idzie na splate kredytu 80mln zl a reszta na nowa dzialalnosc jaka hutmen ma sie zajac (szczegoly beda w polowie wrzesnia) Fakt ze hutmen splacil ponad 220mln zobowiazan w czasie 2 kwartalu swiadczy o tym bankrutctwie ?? Raczej o tym ze w koncu wychodzi z dolka, w jakim byl za czasów poprzedniego prezesa. Widzisz roznimy sie tym ze ja czytajac takie rzeczy w Parkiecie widze na czym to wszystko polega, a ty nie. Wiec ci wytlumacze: Glownym udzialowcem jest iompexmetal wobec ktorego hutmen ma 80mln dlugu. i to wlasnie z nowej emisji splaci ten dlugu za pomoca PP jakie obejmie impex. azeby wszyscy byli zadowolenie zalezy im teraz na jak najnizszej cenie nowych akcji. Ale wiadomo czym wyzsza cena starych tym i nowe akcje nie moga byc az tak tanie, dlatego najlepszym sposobem na obnizenie kursu jest jakies zle info. A Parkiet slynie z takich manipulacji i dogaduszek ze spolkami. Poza tym wczorajsze info o bankructwie <lol> to bylo podloze pod kupno. Dziwnym trafem na nastepny dzien wychodzi info o nowej dzialalnosci <lol> Ktos niezle na tym zarobil. Mam pytanie czy analizowales wyniki finansowe hutmena za 2Q ?? Bo jezeli tak, i twierdzisz ze ta emisja jest ratunkiem przed bankructwem to lepiej zmien forum na "poznajmy sie". Aha naucz sie jak pisac swoj zawod, bo ja nie wiem kto to jest meneger <lol> Daj spokoj chlopie nie osmieszaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
eisenhower1112 Re: na koniec maly dygresja 29.08.06, 22:01 Ta dyskusja nie ma sensu jestes nadwrazliwy i nadinterpretujesz to co pisze {gdzie ty widzisz w moimposcie slowo bankructwo? }Zapewniam cie ze jestem wystarczajaco dlugo narynku -swoja droga przez 3 lata na tym forum widze nick mmisc po raz pierwszy-że takich kwestii tlumaczyc mi nie musisz a jesli nie wiesz co znaczy slowo menedżer i czym sie taki facet zajmuje odsylam do "Praktyki zarządzania" Druckera.E11 Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: na koniec maly dygresja 30.08.06, 08:48 To ze jestes dlugo na tym forum to swiadczy tylko o jego poziomie. Poza tym nie jestem nadwrażliwy, pooprostu drażni mnie jak tacy ludzie jak ty ociemniaja GLUPOTAMI innych. Jedyne czego bym pragnal to zebyscie nie wypisywali nieprzemyslanych kwestii odnosnie gieldy. A skoro sie z kims nie zgadzasz, jak np ze mna, to poprzyj swoje wypowiedzi argumentami a nie wysmiewaj sie z tego co napisali poprzednicy. A jezeli chodzi o bankructwo to je wyraznie zasugerowales i nie wypieraj sie teraz. (kwestia emisji ratunkowej). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: na koniec maly dygresja 30.08.06, 08:56 Aha jeszcze jedna kwestia, wczesniej piszesz ze nikt nie wie jaka bedzie koniunktura w przemysle hutniczym za kilka lat, ale zgadzasz sie ze 2006 moze byc rekordowy. JEzeli jestes jak twierdxzisz managerem to chyba uczyli cie w szkole ze rozped koniunktury w tak duzej galezi przymyslu nie trwa jeden rok, ten rok nie bedzie rtekordowy tylko PRZELOMOWY, i z roku na rok beda coraz lepsze wyniki, oparte to jest glownie na kilkuprocentowym wzroscie gospodarczym, ktory napedza ten przemysl, i uwazasz ze z roku na rok nagle wzrost gosp. moze stanac w miejscu ?? Takie procesy trwaja kilka lat, a obecny wzrost gospodarczy nie nalezy do sukcesow PiSu tylko SLD, bo to za jego kadencji ruszyl a teraz pedzi, nawet te nieudaczniki z PiSu nie zatrzymaja go teraz, bo cokolwiek by zrobili odczujemy to za 3-4 lata, czyli za kadencji nowego rzadu i tak w kolko. Takze kwestie koniunktury przemyslu hutniczego i wplyw na niego gospod. mamy za soba. gdybys mial jeszcze jakies pytania wal smialo. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lewarek4 Re: na koniec maly dygresja 30.08.06, 09:01 ja mam: jesteś naganiaczem? Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re: na koniec maly dygresja 30.08.06, 22:06 Odpowiedz jest prosta, jezeli uwazasz ze postami na forum naciagam ludzi na kupno a tym samym bedzie to mialo jakikolwiek wplyw na kurs to gratulacje. Czlowieku wolumen na hutmenie siega minium kilkunastu milionow, kazdy kto twierdzi ze ktos nagania na kupno na forum jest (wybacz za slowa) totalnym idiota. No chyba ze masz kilka milionow akcji i decyzje co z nimi robic podejmujesz czytajac wypowiedzi na forum. To forum schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
lewarek4 Re: na koniec maly dygresja 30.08.06, 22:42 jesteś, nie jesteś - ja mam w dupie, ale emocje z jakimi (nie wiem czy ty - dodatkowo z małej, bo jakiś inny nick się pojawił) s a d z i s z (nie sądzisz) o tej spółce są "dziwne" - takie, jakbyś dopiero przed chwilą dokupił huciaka i z ręką w nocniku się frajerował, że teraz to już pewnie wtopiłem; czy jeszcze pójdzie? a jak nie wiadomo co, to co teraz mogę jeszcze zrobić...??? i tu wpadłeś na, być może, potężny plan (w twoim wydumaniu - znowu z małej): może jak pojawie się na wszystkich forach (choć pod innymi ksywami), zacznę brzęczeć, że 500, to coś to da... to coś to da... ale jak mówie, to tylko takie tam gdybanie... a ja Cie (tu z dużej) i tak mam w dupie - bo kupiłem po 25 i nie wiem - nie patrzę nawet na daty kiedy to wpisywałeś, bo mi się nie chce... może też kupiłeś po 25 (?) no i pozdrawiam ps człowiekiem dla ciebie nie jestem, a z idiotami ostrożniej - i tylko dlatego odpisałem zwracam również uwagę, że tego typu "mistrzów" analizatorów jak kolega wyżej i dwa wyżej jest 200 tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: na koniec maly dygresja 31.08.06, 12:01 No tylko potwierdziles ze jestes idiota, a forum jest po to zeby pisac co sie mysli na temat spolki, A jezeli ktos juz mysli pozytywnie to wielkie naciaganie <lol> no to sie popisales. Widze ze bardzo ladnie przeanalizowales wykres hutka i weszles co do dnia wybicia lol, ps, nie jestes czlowiekiem, jestes idiota co wlasnie potwierdziles i do tego o niskim poziomie intelektualnym, bo teksty typu z reka w nocniku sie frajerowal to pewnie do swoich rodzicow mowisz. Od czasu mojego postu hutmen poszedl okolo 20% w gore, ja zarobilem juz na nim ponad 100% bo kupilem go po 62 i nie boje sie ze spadnie bo kazdy kto tylko zna podstawy analizy fundamentalnej wie ze dojdzie o wiele wyzej. Ale nie dla psa kielbasa jak to sie mowi. Poza tym skoro uwazasz inaczej to przedstaw jakiekolwiek argumenty (nie mam na mysli mam w dupie) bo to swiadczy tylko o tobie. Bo pisac glupoty kazxdy potrafi. A moze poziom dyskusji cie przerasta ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: na koniec maly dygresja 31.08.06, 12:18 skoro wiec juz sie czegos nauczyles to teraz mozesz zmienic forum na poznajmy sie i nie przeszkadzac jak dorosli rozmawiaja o rzeczach ktorych ty nigdy nie zrozumiesz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lewarek4 Re: na koniec maly dygresja 31.08.06, 15:54 no widać, że nieźle spie..ny koleś jesteś! - wyzywasz ludzi, wszystkich. normalnie przestaje się z takimi baranami gadać, jak zrobił ten co przede mną z Tobą polemizował - on pisał obiektywnie i na temat, zgodnie ze swoją wiedzą, a Ty go od razu ..eś, od razu - przestał z Tobą gadać i dobrze. ja też miałem Cię olać, bo zjeb jesteś ale jak widzisz jednak nie mogę się oprzeć. baranku, ani razu nie użyłem obraźliwych słów w stosunku do Ciebie aż do tego postu, ale jest to wynikiem Twojego obraźliwego tonu - tego jaki jedynie znasz i jakim jedynie się posługujesz. zawsze olewałem blogi, fora, czaty - bo trzeba się tu niekiedy użerać z takimi ćwokami-mądralami jak Ty (przy okazji: nawet jak jesteś "jakimś tam mądralą z jakąś tam wiedzą" to trochę skromniej dorosły człowieku; i pamiętaj, że nie jesteś pępkiem świata i nie tylko Ty i Twoje zdanie powinno być na wieszchu, i nie tylko Ty i Twoje zdanie jest najważniejsze, co wynika z krótkiego poczytania Twoich treści; i dlatego pewnie już nie raz się zdziwiłeś i nie raz jeszcze się zdziwisz); jak przeczytałem Twoją polemikę kilka postów nad nami, to wyraziłem swoje pierwsze odczucie o tak sprecyzowanych poglądach i emocjach jakimi były nabite, o ch..owym tonie Twoich odpowiedzi a co za tym idzie, pewnie i Twojej osobowości - no i wszystko się potwierdziło; i jak myślę tuż, tuż poniżej pojawi się stek obraźliwych sformułowań pod moim adresem - cały Ty! pozdro dorosły, poważny człowieku z tęgą, nieomylną głową, będącą centrum świata nieomylnego ananlu! Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re:Hutmen 01.09.06, 01:31 Hmm mysle "szanowni inwestorzy" ze powinniscie wymienic sie numerami telefonow, bo niewiele wnosicie do tematu omawianej spolki... Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:Hutmen 01.09.06, 21:17 Po pierwsze drogi kolego to nie znize sie do twojego poziomu i nie bede uzywal slow ktore wyniosles z domu. Twoj ostatni post tylko swiadczy o tobie, ja przedkladalem fakty na temat spolki, nie uzywalem obrazliwych zwrotow (a jezeli juz to wyraznie zaznaczalem "wybacz za slowa itp" Twoje slownictwo tak jak mowilem wczesniej nadaje sie na forum dla nastolatkow, przedstawiles soba totalne dno spoleczne. Moze zamiast tego zaczal bys w koncu bronic swojej opini o spolce popare faktami, bo po to jest to forum, bo jak narazie to sie osmieszasz kolego. Takie teksty moze robia wrazenie na twoich kolegach z gimnazjum podczas dyskusji pod sklepem ale na mnie i wiekszosci tutaj osoob dajesz tylko niezly ubaw z twojej "ZA PRZEPROSZENIEM GLUPOTY". Nie bede z toba polemizowal bo to forum jest po to by ludziom pomagac w podjeciu decyzji inwestycyjnych, moje porady sie sprawdzaja jak dotad, twoje ograniczaja sie do plytkiej analizy osobowosciowej uzytkownikow, powtarzam pomyliles fora, to dla nastolatkow jest gdzie indziej. A co do mojej osobowosci nie masz sie co martwic, zycze ci takich sukcesow jakie ja osiagnalem m.in. dzieki swojej osobowosci. Nie bede ich wymienial i opisywal swojej pozycji spolecznej bo nie jestem amatorem ale powiem tylko jedno, na takich ludzi jak ty patrze ze wspolczuciem. Wiec moze zamiast pisac znowu sweoje wydedukowane wulgaryzmy chociaz RAZ podalbyc powod dla ktorego uwazasz Hutmen za zla inwestycje i moze porozmawiamy w koncu na argumenty, bo PO TO TO FORUM JEST. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re:mmisc 02.09.06, 23:56 Uwierz mi forum nie jest po to by ludziom pomagac w podjeciu decyzji inwestycyjnych. Ono za ciebie nie pomyśli. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:mmisc 03.09.06, 11:34 Ale jest po to by niektorych wyprowadzac z bledu gdy bladza. A poza tym jest do DYSKUSJI wokol danego temtu, tutaj hutmen. Wiec kazdy ma PRAWO wypowiedziec sie co mysli na ten temat, ale niestety zdazaja sie nieraz przpadki posadzania o np naciaganie na kupno co w moim przypadku wzbudza wspolczucie, dlatego nalezy takich ludzi uswiadomisc ze przez forum nikt nikogo nie naciagnie na kupno bo to jest smieszne. Niestety niektorzy nie daja sobie tego powiedziec i przypomina to walenie glowa w mur. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: HUTMEN 01.09.06, 11:44 Zdaje się, że się zaczęła mała realizacja zysków - co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: HUTMEN 01.09.06, 21:21 Calkiem mozliwe, stosunek wsparcia do oporu byl zdecydowanie wyzszy po stronie wsparcia, co nie wrozy najlepij, jednak widac bylo ewidentnie ostra walke bykow z niedzwiedziami, teraz kwestia jak duzo papieru przemieli sie na obecnym poziomie, jezeli wiekszosc akcji bedzie w obrocie na stalym, obecnym kursie tym lepiej, bo nowi wlasciciele beda czekac na zwyzki i sprzedaz zdecydowanie oslabnie. Wedlug mnie maly odpoczynek dobrze zrobi hutmenowi. Pozdr. i duzych zyskow. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: HUTMEN 01.09.06, 21:26 Aha zapomnialem dodac ze poczatek wrzesnia bedzie dobra seria inf hutmena, (m.in. podwyzszenie prognozy i ogloszenie o nowej dzialalnosci) dlatego mozliwe jest ze bedzie robiony podklad pod kupno, ale wydaje mi sie ze bardzo glebokiej korekty nie bedzie, bowiem papier jest zbyt atrakcyjny co zreszta widac bylo na dzisiejszej sesji, ja osobiscie prosilbym o wiecej takich korekt :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: HUTMEN 01.09.06, 21:54 Przepraszam,że się wtrącam,ale czy kolega wie co to jest hiberbolka.Te informacje to juz chyba sa w cenach.Ja proponuje ostrożność.Hiperbole to nie czas na kupowanie,a jeszcze takie.Ja bym sie bał,ale do odważnych świat należy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: HUTMEN 02.09.06, 23:43 aha jeszcze jedno, co do hiperboli itp. juz widzialem posty typu ze ogromna dziura na swiecach sie nie zamknela, uciekajcie z hutmena, dla tych wszystkich co tak gadali proponuje zerknac teraz na wykres i wytlumaczyc mi fakt ze sa juz chyba 3 dluugie luki ktorych hutmen wcale nie zamierza zamknac. Malo tego juz ktos nawet widzial ostry klin zwyzkujacy <lol> Zreszta taka tez byla historia na Skotanie, i alchemi, na skotanie popelnilem blad i wyszedlem za wczesnie, teraz tego bledu nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
lewarek4 do mmisc 01.09.06, 22:28 wszedłem po 25, wyszedłem po 97 i starczy, nie żałuję. teraz poczekam, bo: -większość z tego co piszesz to prawda - są perspektywy ale życie uczy... -balonik jest już dość spory :) -Karkosiki też nie są baranami, też chcą zarobić i ściągnąc kasę z rynku a wszelki hurraoptymizm zawsze był pierwszym krokiem do piekła - spirala się strasznie nakręciła - same dobre informacje, fakt: świetne wyniki (chociaż są spółki z lepszymi), wykresik wygląda imponująco, spółka odtrąbia wszem i wobec świetlaną przyszłość, wszystkie fora "zajęły się" hutkiem, ale jak na razie i jak dla mnie mało konkretów a także, jak uczy stara maksyma: jak już wszyscy o tym trąbią tak, że trąby czerwone, czas by spieprzać... oczywiście obym się mylił (cyt! na pewno się mylę! przecież tylko Ty masz rację!!!!!!!!!!!!!!!!!) pożyjemy zobaczym, życzę Ci kolego owych 400 zł i zapewniam, że być może się znowu przyłączę, ale tym czasem troszkę już zainwestowałem w inną spółeczkę... ...na "L" no i szkoda, że nie zniżyłeś się do mojego najniższego na świecie poziomu... z bogatym słownictwem dla małolatów oczywiście gratuluję sukcesów i życzę dalszych ! a ja to wiesz... jak to małolat - muszę dopiero sprawdzić w słowniku słowo sukces... buahaha ! kolego - genralnie czas pokaże ale moim zdaniem hutek się już chyba lekko wypompował (oczywiście jak ruszy znowu ostro do góry to chętnie przyjmę słowa krytyki ale jak zaczniesz być po swojemu, z gruntu niemiły, to znów zejdę na swój poziom ;) i nawet pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do lewarek4 01.09.06, 23:20 Jak na "L" to my wszyscy wiemy ,że chodzi o Leasco :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: do mmisc 01.09.06, 23:34 Ja myśle ze hutek jeszcze wzrośnie. Ile? Cięzko powiedziec. Przed nami informacje o emisji z pp, ustalenie dnia uprawniającego do zakupu nowych akcji, cena emisyjna nowych akcji itd. Znajac Romana K. informacje ukaża się w odpowiednich momentach, podparte nowa strategia spólki lub dodatkowymi informacjami o mozliwych przejęciach. Wystarczy przypomnieś sobie ALC i SKT. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re: do mmisc 02.09.06, 23:37 lewarek wtracenia w twojej wypowiedzi pomine bo nie mam czasu ich komentowac ale przynajmniej zaczales normalnie dyskutowac. Co do hutmena chcialbym tylko wam przedstawic (moze bardziej sam wynik koncowy) wycene spolki wedlug analityka domu maklerskiego banku ......, poniewaz jest moim wspoluzytkownikiem sieci wewnetrznej dostalem od niego szczegolowa analize z prognozami, ktorej z oczywistych wzgledow nie moge dokladnie opisac, ale ogolnikowo, przyjmujac srednia zachowan kursu na dany rodzaj informacji jakie byly w okresie od 1 lipca oraz uwzgledniajac srednia wzrostu okolo 30% jakie kurs zdyskontuje inf. o nowej dzialalnosici, uwzgledniajac rowniez zapowiedziane prognozy zysku i takie tez wyniki (w celach wyliczeniowych latwiej przyjac nie mniejsze ani nie wieksze, a nie wiadomo czy nowa prognoza uwzgledni rowniez wyniki z nowej dzialalnosci) koncowa wycena kursu spolki to ... 350-380 zl co obejmuje okres po wynikach za 3Q. Nie musze przytaczac faktu ze umiejetne dostarczanie takich inf. (a co R.K.) robi idealnie znacznie podniesie ta prognoze. Do lewarek. piszesz ze nie ma konkretów ?? A jak uzasadnisz 10-krotny wzrost drugiej stajni Karkosika SKOTANU. Sytuacja byla niemal identyczna z jednym wyjatkiem, TAM NIE BYLO KONKRETOW. Zastanow sie co piszesz, zadna spolka, nawet alchemia nie miala takich fundamentow jak ma teraz hutmen, a rosly kilkakrotnie w gore. Dla twojego niedoinformowania przytocze ci pare KONKRETOW : - planowana nowa emisja akcji - Rozpoczecie nowej dzialalnosci (ktora moze wiazac sie z przejeciem jakiegos sporego przedsiebiorstwa) - okres miedzy 2 a 3 Q jest SEZONEM na produkty hutmena, bowiem jego najwieszym odbiorca jest budownictwo - wzrost wynikow finansowych za 2Q - duzy wzrost finansowy w stosunku do 2Q za 3Q Poza tym piszesz ze sa spolki ktore mialy wieksze zyski, ale zapominasz ze hutmen jeszcze do niedawna taplal sie w bagnie, teraz ma pieniadze i malo tego, w przeciwienstwie do innych spolek splaca przed okresem rozliczen swoje zadluzenia, co zdecydowanie lepiej podoba sie inwestorom niz wkladanie takiej kasy do portfela i chwalenie sie zyskiem za dany okres. Po czym nadchodzi okres splaty np kredytu i te wyniki na nastepny okres spadaja ostro w dol. Tu masz bialo na czarnym ze sa perspektywy, konkrety, dobre zarzadzanie spolka, myslenie w przyszlosc no i przede wszystkim Karkosik, ale najwazniejsze jest to, ze takie wypowiedzi jak piszesz typu, "BALONIK" widzialem juz jak hutmen byl po 50zl, 70, a jak niektorzy pisali o 100zl to sie z niego smiali. Hehe i kto z kogo Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re:postujących 02.09.06, 23:51 Po co to wszystko, przecież każdy szanujący się inwestor wie,że na hutmenie jeszcze się zarobi. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re:postujących 04.09.06, 14:22 Autor: aloha11 Data: 02.09.06, 23:53 I jeszcze na drozapolu. Mario Słowa Maria się rzekło. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:postujących 03.09.06, 11:37 Uwiez mi ze nie kazdy wie ze na hutmenie sie zarobi, aha ostatnio zauwazylem na tym forum histerie paraboli, <lol> chyba komus pomylila sie parabola z naturalna korekta, parabola nie ksztaltuje sie przez 2 dni <lol2>. O paraboli mozemy mowic w przypadku dluzszego okresu spadkow ktore ciagle sie nasilaja. Wtedu dopiero mozemy mowic o paraboli. To tak jakby po uksztaltowaniu sie wyspy ktos powiedzial ze mamy glowe z ramionami. :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:postujących 04.09.06, 12:25 Poniewaz argumenty przeciw jakos zamilkly to dam jeszcze maly artykulik o Hutmenie: 09:50 04.09.2006 Nr 3127, kolumna 7 Hutmen To jeszcze nie to nadzwyczajne walne zgromadzenie Projekt "ściśle tajny" Michał Śliwiński Na 21 września zarząd wrocławskiej spółki, produkującej m.in. rury z miedzi, zwołał nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy. Właściciele nie zajmą się na nim jeszcze pomysłem emisji nowych akcji. Ustalą jedynie wysokość wynagrodzenia członków rady nadzorczej. Oczekiwane walne zgromadzenie, które ma uchwalić podwyższenie kapitału, zostanie zwołane po 11 września. - Teraz ustalamy szczegóły emisji, przede wszystkim analizujemy cenę nowych papierów. 11 września przedstawimy ją naszej radzie nadzorczej. Później poinformujemy o niej w komunikacie giełdowym. Potwierdzam, że cena będzie bardzo atrakcyjna w stosunku do obecnych notowań (ok. 135 zł - red.) - mówi Andrzej Libold, prezes Hutmenu. Spółka chce spłacić 80 mln zł zadłużenia i dokonać przejęć, które pozwolą jej poszerzyć działalność. Czym, dzięki zakupom, może zająć się grupa? - W tej chwili jest to jedna z najpilniej strzeżonych przez nas informacji. Nic na ten temat nie mogę powiedzieć, bo może to zaszkodzić naszym planom. Ponadto nie chcę podgrzewać atmosfery wokół spółki - mówi Andrzej Libold. Dodał, że przejęcia mają pomóc firmie w osiągnięciu celu, jakim jest wypracowanie za dwa lata co najmniej 2 mld zł sprzedaży i osiągnięcie ponad 5-proc. rentowności netto. W ciągu najbliższych kilkunastu dni spółka ma podwyższyć prognozę tegorocznych wyników. Na razie mówi ona o 25,5 mln zł zysku i ponad 1,45 mld zł sprzedaży. W nowej, jak wynika z naszych informacji, oczekiwany zysk ma wynosić ponad 40 mln zł. - Również w tej sprawie muszę odmówić komentarza. Mogę jedynie powiedzieć, że lipiec i sierpień były dla spółki rewelacyjne - twierdzi A. Libold. Nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:postujących 06.09.06, 12:12 Korekta, robienie podloza pod kupno przed zapowiadanymi infami i delikatny wplyw wczorajszej wypowiedzi na tvn24 kolesia ktory uwaza sie za anlityka finansowego a gada takie bzdury ze sie plakac chce. Poza tym twierdxzenie a te dzisiajesze spadki to skad jest nieco nie na miejscu, bo rownie dobrze moglem dzien w dzien pisac od 3 tygodni "A te wzrosty kilkunasto procentowe to skad ?? Papier musi odpoczac i to mu dobrze zrobi. CZym wiecej sie przemieli akcji tym lepiej. Troche mnie rozbawiles, bo w Hjutmen od 30zl idzie w gore z takimi korektami jak obecna, trzeba tylko zerknac na wykres a nie pisac smieszne posty :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re:postujących 06.09.06, 18:58 Witam. Z tym kolesiem z tvn 24 to chyba lekko przesadzasz.Widze,że jesteś mocno zaangażowany i widzisz tylko to co chcesz widzieć.Może masz racje ja nie mówie ,że nie.Pragne tylko zauważyć iż papier urósł od 25 do 137 w bardzo krótkim czasie i korekta mu się należy jak psu buda.Pewna technika Japońska mówi sprzedaj po trzeciej luce hossy . A to co mówi prezes,to juz jest w tej cenie.Papierek może spokojnie zjechać pod 100zł i w średnim terminie niczego to nie zmieni.Trend wzrostowy jest wyrażny,ale czy kupując po 120/135 jeszcze się zarobi ?? TY widze jesteś pewny ,natomiast ja takiej pewności nie mam.Czas pokaże ,może to ty masz racje?? Pociąg o nazwie hutmen stał na stacji dosyć długo po 25zł .Można było kupić bilet,zająć miejsce i teraz spokojnie jechać.Wskakiwanie do pędzącego pociągu może skończyć się utratą paru kończyn. Wszystkim życze trafnych decyzji i powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re:postujących 06.09.06, 19:51 Przyłączę się do Citro. Ja mam jeszcze jedną zasadę - nie kupuję podczas hiperbol (takich szpryc w górę). Po prostu wtedy dzieją się cuda - kurs równie dobrze jak w górę może pójść w dół. Cholera wie. Hiperbola to emocje czyli duże wahania. Jak juz wchodzić to podczas sporej korekty takiej hiperboli ale to może być z kolei łapanie spadającego noża. Jak kto lubi. Ja miałem swój czas kiedy zarobiłem na tej spółce trochę kasy. Teraz tylko się przyglądam z bezpiecznego miejsca. A co do TVN - dzisiaj oglądałem niejakiego Sokoła Marka. Fajny człowiek ale o bilansie to trochę tak nie bardzo wie - chodziło właśnie o Hutmena. Że też to TVN takie opiniotwórcze ? Az się wierzyć nie chce. Trochę im brakuje do np. CNBC (tam szaleje niejaki Cramer). Cóż, każdy chce być guru. Pan Marek też by chciał tylko może by tak przynajmniej jedną książkę z księgowości przeczytał ? Odpowiedz Link Zgłoś
eisenhower1112 ministalownie 06.09.06, 20:45 "Przez ponad 50lat od zakonczenia 2iej wojny światowej duże zintegrowane stalownie w krajach rozwinietych sprawowały sie dobrze tylko w czasie wojen.W okresach pokoju wyniki były niezadowalajace,mimo,ze popyt na stal zdawał sie cały czas rosnać,przynajmniej do 1973 roku. od dawna znano wyjasnienie tej niezgodności.Minimalna jednostka wdrożeniowa,potrzebna dla zaspokojenia dodatkowego popytuw zintegrowanej stalowni,jest bardzo dużą inwestycją i znacznie zwieksza zdolność wytwórczą.Zatem każde poszerzenie istniejącej stalowni rokuje spokojne funkcjonowanie przez wiele lat przy niskim wspólczynniku wykorzystania aż doczasu,kiedy popyt-który poza okresem wojny podnosi sie małymi,przyrostowymi kroczkami-osiagnie nowy poziom zdolnosci wytwórczej.Natomiast zaniechanie ekspansji kiedy popyt rośnie oznacza utratę udziału na rynku,i to trwała.Zadna firma nie moze sobie pozwolic na takie ryzyko.Dlatego branża ta może byc opłacalna tylko przez kilka krótkich lat:miedzy czasem gdy wszyscy zaczynają budować nowe moce produkcyjne, a czasem kiedy cała ta moc pojawi sie na rynku. Wiadomo równiez od wielu lat, że proces wytwarzania stali wynaleziony w latach 70tych 19w. jest od podstaw nieekonomiczny.Usiluje zaprzeczyć prawom fizyki-a to oznacza pogwalcenie praw ekonomii.Nic w fizyce nie wymaga tyle pracy ile tworzenie temperatur,niskich czy wysokich wbrew prawom grawitacji i bezwladnosci.Zintegrowany proces wytwarzania stali cztery razy doprowadza do bardzo wysokich temperatur,po to tylko by zaraz je stłumić.Ponadto wymaga podnoszenia znacznych mas goracych materiałów i przenoszenia ich na spore odległosci. Od wielu lat wiadomo,ze pierwsza innowacja w tym procesie, która zlagodzi nieodlaczne slabosci,znacznie obnizy koszty.To wlasnie realizuje ministalownia.ministalownia nie jest "małym" zakladem ,minimalna,rentowna wielkośc przynosi sprzedaz wartosci około 100milionow dolarów.jest to jednak i tak mniej wiecej 1\6 moze 1\10 wielkosci najmniejszej ekonomicznej stalowni zintegrowanej.Zatem ministalownie mozna zbudowac tak, by w sposób ekonomiczny zapewniała stosunkowo małe, dodatkowe przyrosty produkcji stali, dla których rynek juz istnieje.Ministalownia tylko raz wytwarza ciepło i nie tłumi go, ale wykorzystuje do reszty procesu.zaczyna od wiórów stalowych a nie rudy żelaza, a potem skupia sie na jednym produkcie końcowym"moze to byc np blacha ,belki czy prety.Podczas gdy zintegrowana stalownia wymaga wymaga wysokich nakładów pracy,ministalownia może zostac zautomatyzowana.Dlatego jej koszty wynosza mniej niz polowe tradycyjnego procesu stalowego. Rządy ,związki zawodowe i zintegrowane firmy stalownicze zwalczały ministalownie na kazdym kroku.te jednak stale wkraczaja.około 2000r co najmniej 50% stali uzywanej w Usa pochodzi prawdopodobnie z ministalowni,natomiast duze zintegrowane stalownie znajduja sie w stanie nieodwracalnego schyłku." "Natchnienie i fart czyli innowacja i przedsiebiorczośc"P.F.D. Ps.Witaj przyjacielu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:Do citro i soros: 07.09.06, 23:48 Macie zupelna racje ze ryzyko jest, ale jak pokazala dzisiejsza sesja jednak tych zapowiadanych inf rynek jeszcze nie polknal, ja mam jedna prosta zasade w wyborze spolki, JAKA JEST JEJ KAPITALIZACJA, ile poprostu jest warta, siedzialem 2 nocki nad hutmenem i wiem ze jest warta o wiele wiecej niz obecny kurs na to wskazuje. :) Nie namawiam do wskakiwania teraz, obecnie jest cholernie niepewna sytuacja bowiem trwala korekta. ptzszlo info, kurs wywalil na 144zl, i teraz nie wiadomo co sie bedzie dalej dzialo, czy kontynuacja korekty a ten skok byl jednorazowy czy tez bylo to zakonczenie korekty, tego nikt nie wie, jednakze dlugoterminowo, powiem tak, spie spokojnie :). Mowilil ktorys z was ze przesadzilem z TVN24, Wcale nie przesadzilem, tam sa ludzie ktorzy powinni zapowiadac prognoze pogody, oni nie maja zielonego pojecia, twierdzenie ze hutmen ma 600mln dlugu jest skandalem. Analityk finansowy, ktory laduje wszystko do jednego, pasywa, zobowiazanie itp i nazywa to dlugiem jest totalnym amatorem. Po tej emisji programu wyslalem im maila i rozpoczalem na forum tvn24 temat :Analityk niedoinformowany czy cos takiego. Wytlumaczylem tym ludziom czym sa zobowiazania, dlugo i krotkoterminowe, ze krotkoterminowe ma kazda spolka i to o iwiele wyzsze niz hutmen, np TVN. Po moim mailu i watku na forum, gdzie poprostu prosilem ich o sprostowanie, byla zdecydowana reakcja, poprawili swoje wypowiedzi poprzednie (chociaz i tak zamotali, tyle tylko ze juz nie az tak). Wiec reasumujac wydaje mi sie ze nie przesadzilem, tam sa nieodpowiedzni ludzie na tych stanowiskach. Przypominam ze w poniedzialek zgromadzenie, mysle ze wtorek bedzie obdazony jakims infem, ciekaw jestem tylko zachowania kursu do tych dni, bo o dalsze tygodnie sie wogole nie martwie. A i ewentualna korekte przeczekam, bo wedlug mnie bedzie warto :) (patrz jistorie Skotan, Alchemia - wzrosty ponad 1000%) Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re:Do citro i soros: 08.09.06, 09:21 Co do Hutmena dużo więcej juz nie napiszę. Spółka dała dużo zarobić i, jak widać, dalej daje. To jest własnie hiperbola - zakres zmian olbrzymi, zarówno w górę jak i w dół a to oznacza większe niz zwykle ryzyko. Jeden w to się bawi inny nie. Co do TVN24 - masz rację. Poziom tych facetów jest co najmniej żenujący a biorąc pod uwagę fakt, że się wypowiadają na bardzo szerokim forum, wręcz katastrofalny. Nie odróżniać aktywów od pasywów i wypowiadać się na ten temat ? Nóż w kieszeni się otwiera. Ale, z innej strony (tej chyba właściwej) to są przecież media. A media wcale nie służą informacji a dezinformacji. I to mamy w TVN. Ja mam prostą regułę - nie oglądam serwisów ekonomicznych; wyjątkiem są sytuacje gdy chcę zobaczyć co myśli ogół rynku - wtedy (tak raz na tydzień) włączam TVN o 23 - są tam analitycy i inni "fachowcy od rynku" i mogę sobie posłuchać tych mądrości. Ale rozumiem Twoje wkurzenie - ględzenie głupot o fundamentach spółek (czyli rzecz w miarę obiektywna i mierzalna) może wyrządzić szkody w umysłach normalnych ludzi, nie mających do czynienia z finansami. Teoretyzowanie czy rynek pójdzie w górę czy nie - jak najbardziej tak (to sztuka, każdy może mieć tu rację i każdy może się mylić) ale ocenianie finansów spółek - stanowcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re:Do citro i soros: 08.09.06, 09:42 Wczoraj w bilansie ponownie telewizja dokonala MANIPULACJI, to jest juz smieszne, czy my zeyjemy w panstwie bezprawia ?? Znowu najezdzali na Hutmen a TASK PRZY OKAZJI POLECAJA np ASTARTE. Ludzie na takie rzeczy jest paragraf. To jest manipulacja. A rzeczy jakie opowiadali o tych spolkach sa delikatnie mowias smieszne. Nie poparte zadnymi analizamio, tylko na podstawie wykresów z ostatniego roku, no rece opadaja. CI CO WCZORAJ SPRZEDALI HUTMEN POD WPLYWEM ICH WYPOWIEDZI POWINNI ICH PODAC DO SADU. Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re:Do citro i soros: 08.09.06, 09:43 Wczoraj w bilansie ponownie telewizja dokonala MANIPULACJI, to jest juz smieszne, czy my zeyjemy w panstwie bezprawia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re:Do mmisc: 10.09.06, 23:46 Witam. Ja jeszcze raz popatrzyłem na wykresik i wskażniki.Papier jest w ostrej hiperboli,tygodniowy wykres jest linią pionową,tygodniowe wskazniki RSI.MACD - kosmos,dzienne tak samo.TY kupowałeś jak dobrze pamiętam po 62zł,więc masz pełen komfort i korekta 20/30% może być Ci obojętna.Ja pisząć,próbuje przestrzec tych którzy mają zamiar wchodzić teraz po takiej ostrej jeżdzie na północ.Na forum jest wielu młodych inwestorów,których takie ruchy bardzo kuszą, podniecają i bardzo często chcą w tym uczestniczyć -( ba,kto by nie chciał zarabiać).Lecz godząc sie na zakup po tej cenie teraz,trzeba zdawać sobie sprawę z dużo większego ryzyka i w razie niepowodzenia,szybko ciąć straty ,a z tym u wielu ludzi jest dosyć ciężko i trudno im się z tym pogodzić. Ja nie znam tak dokładnie fundamentów Hutmena jak TY i tu nie będe dyskutował ile jest wart 150 czy 300.Wiem tylko tyle,że takiego tempa wzrostu nie da się utrzymać bez odpoczynku. Skotan i Alchemia,tak wzrosty były pod PP i tak dalej.Moim zdaniem obie spółki są grubo przewartościowana ,a szczególnie Skotan i podziwiam odwage kupujących po 40/50zł - magia Karkosika?? może. Kończąc ja nie twierdze,że papier jest BE,ja tylko próbuje ostrzec przed skutkami HIPERBOLI - duże ryzyko = duże zyski,ale i duże straty. PS TVN24 nie widziałem ,a pisząc o tym,że przesadzasz miałem na myśli wpływ jakiegoś redaktorka na notowania.TVN24 - aż takie opiniotwórcze?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:Do mmisc: 11.09.06, 12:24 Az milo podyskutowac z taka osoba jak Ty :) Zadko zdazaja sie takie osoby na tym forum z ktorymi mozna "posprzeczac sie " konkretnie na temat i opierajac sie na argumentach. :) A co do Hutmena. W 100% sie z Toba zgodze ze wchodzic po tej cenie jest ryzykowne, ale dla kogo ?? Dla osob szukajacych SZYBKO pieniedzy owszem, ale dla dlugodystansowców, absolutnie. O dlugoterminowym inwestowaniu w Hutmena nie ma co dyskutowac bo chyba przyznasz mi racje (kazdy papier musio sie kiedys skorekcic ale i korekta mija) Jednak zauwaz jedna istotna rzecz. Bylo juz kilka prob korekty i zadna z nich nie byla glebsza korekta, po drugie spojrz jakie pakiety wychodza, bardzo male, a to oznacza ze papier jest juz w stabilnych i silnych rekach, nikt nie chce puszczac grubszej ilosci. Wspominales o AT, przy takich fundamentach zaden wskanik, zadna formacj ani zaden system sie nie sprawdza, co zreszta mialo nieraz miejsce (ilosc niezamknietych luk mowi sama za siebie). Owszem, fakt ze weszlem po 62 stawia mnie w bardziej komfortowej sytuacji, i szczerze mowiac teraz tez bym zainwestowal w Hutmena ale tak jak mowie, TYLKO I WYLACZNIE DLUGOTERMINOWO, a czy bym czekal teraz na korekte ?? Szczerze powiem NIE WIEM. Bylo juz tyle sygnalow poczatkujacych korekte a zaden z nich nie dal nam tej jednej glebokiej korekty. Osobviscie uwazam ze teraz byloby wysmienitym scenariuszem, gdyby papier odpoczal do 22 wrzesnia (termin NWZA, gdzie beda uchwalac nowa emisje) byc moze jeszcze przed 22 bedzie info o nowej dzialalnosci, w kazdym badz razie gdyby do tego czasu spolka sie skorekcila, ja bym bez wahania wchodzil i korzystal z promocji. Dzisiajsza sesja ponownie wskazuje na sile papieru, pomimo BARDZO zlych nastrojow na GPW papier utrzymuje sie na 0 poziomie z przewaga dodatniego kursu, dodajac ze wszyscy dookola mowia o korekcie, jak widac papier nie chce korekty, wyltumaczenie jest proste, cholernie silne kupno. Co do TVN24, wedlug mnie maja wplyw i to cholerny a szczegolnie na hutmenie. Wlasnie dlatego ze ostatnio przelewaja sie male pakiety, a tak zwana drobnica jest z reguly cholernie wplywowa, i to oni ostatnio ustalaja ceny na spolce. Jak popularny staje sue program nie trzeba nikomu mowic, tylko ze niestety staje sie on maszynka do manipulacji. Takie jest moje osobiste zdanie. Pozdr. i zycze sporych zyskow. Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re:Do mmisc: 11.09.06, 12:53 Ta spółka już się dawno oderwała od fundamentów. Dlaczego ? Obecna kapitalizacja to około 1,2 mld. zł. Spółki surowcowe maja wskaźnik C/Z na poziomie 5 - 10. Zakładając, że Hutmen powinien mieć wskaźnik 10 to roczny zysk netto powinien wynieść 120 mln. zł. Za dwa kwartały spółka zarobiła około 16 mln zł. Załóżmy, że w tym roku zarobi 45 - 50 mln. zł (zakładam, że kwartalnie będzie miała super wyniki jak w II kwartale. zakładam też, że przekroczy swoje własne prognozy czyli zysk netto 25,5 mln. zł). Czyli Hutmen jest przewartościowany o jakieś 140% a biorąc pod uwagę prognozy spółki to znacznie więcej. To typowa sytuacja. Ta spółka jest modna, podobnie jak kiedyś inne spółki Karkosika. A od fundamentów już dawno się oderwała. Czyli jak ktoś stosuje analizę fundamentalną to powinien to sprzedać a nie kupować. Teraz to mamy już tylko emocje i spekulację. Co nie oznacza, że kurs nie będzie szedł dalej w górę – tyle, że nie mówmy o fundamentach. Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re:Do mmisc: 11.09.06, 14:13 Nie zgodze sie z toba. Jestes nieco niedoinformowany. Nie czytales raportu finansowego za ostatni kwartal. A najgorsze to ze nie siedzisz w temacie. Bo gdyby bylo inaczej to bys wiedzial o kilku podstawowych rzeczach. Piszesz o zysku na poziomie 25,5 mlnzl i zakladasz ze Hutmen je przekroczy, ale o ile ?? I tu jest sęk. Prognozuje sie zyski GRUBO PONAD 40mln, to nie jest byle przekroczenie zysków, to niemalze podwojenie. Malo tego bardzo prawdopodobne sa dalsze przyszle podniesienie zyskow. Poczytaj ile zysku ma przyniesc nowa dzialalność, (granice 2mld zl !!!) I wlasnie pod ten zysk z nowej dzialalnosci rosnie kurs. Nie ma sensu liczyc o ile spolka jest NIEDOWARTOSCIOWANA przy zyskach liczonych w mld zl. Dodaj do tego nowa emisje, z nieoficjalnych informacji wynika, że firma wypuści na rynek 17 mln nowych walorów, latwo policzyc ile to bedzie kasiorki :) Masz racje ze liczac "przyziemne zyski, wydatki itp spolka oderwala sie od dzisiejszych fundamentow, ale takim sposobem na gieldzie do niczego sie nie dojdzie, na gieldzie kupuje sie przyszlosc, prognozy, dlaczego ?? Bo ci co graja z terazniejszoscia zawsze sie spozniaja :) Banalny przyklad : SKOTAN. Roznica jest jednak taka ze przyszlosc Hutmeana wedlug jej prognoz jest o wiele bardziej realna niz wszystkich innych spolek z tej branzy. Wiec nie zgodze sie z toba ze mamy tu teraz spekulacje czy emocje tym bardziej. Popatrz na transakcje, same malutkie pakiety, co to oznacza ?? Ze akcjonariusze schowali emocje do kieszeni i teraz tylko czekaja na swietlana przyszlosc. :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re:Do mmisc: 11.09.06, 14:21 A jak to będzie ta nowa super zyskowna działalność ? Czy aby nie jestes kolejnym przypadkiem zauroczenia osobą (skądinąd bardzo uroczą) pana Karkosika ? I tym sie różnimy - Ty wierzysz we wszystko co mówi guru a ja jestem sceptyczny. W biznesie nie wszystko sie udaje - a nawet większość się nie udaje - patrz Skotan - czy ktoś mógł przewidzieć, że człowiek, na którym miał sie opierać ten cały biznes pójdzie do aresztu ? Nikt a przynajmniej nie ktoś taki jak Ty i ja. Myślę, że nie ma co polemizować - jesteśmy kompletnie innymi typami ludzi. Rób po swojemu a ja bedę robił po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmisc Re:Do mmisc: 11.09.06, 14:53 He he drogi soros. Jak tu nie byc zauroczonym Karkosikiem ?? :) Oczywiscie zartowalem, jednakze wydaje mi sie ze nie grasz zbyt dlugo, poniewaz przytoczyles akurat spolke ktora jest najlepszym przeciwnikiem tego co mowisz. Skotan od stycznia do bodajze kwietnia wzrosl od 100 do 550 zl :) A historia byla identyczna jak teraz z Hutmenem. Poza tym widze u Ciebie ogromna niechec do Karkosika, mowisz o nim Guru, i owszem, dla wielu inwestorów jest Guru, bowiem NIKT nie dal tak zarobic jak niejednokrotnie Karkosik, a kazdy wie ze takich trzeba sie trzymac :) Ja ogolnie nie chodze pod prad, wole z nim plynac :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re:Do mmisc: 11.09.06, 15:25 Jesteś całkowicie w błędzie pisząc, że czuję ogromną niechęć do Karkosika. Jest odwrotnie - jestem pełen podziwu dla tego człowieka. Jest w Polsce paru takich biznesmenów, którzy potrafią cos rozsądnego stworzyc i Karkosik jest w czołówce peletonu (pierwszy dla mnie jest tu Sołowow). Natomiast wzrost kursu jakiejs spółki, tu Skotanu, dla mnie bynajmniej nie musi świadczyć o wartości biznesowej tej społki. Tak myśleli np. amerykańscy inwestorzy inwestując miliardy USD w takie "okręty flagowe" jak np. Worldcom czy Enron. Koniec znamy. Wtedy też wielu tzw. analityków (po Harvardach i innych takich) rekomendowało kupno tych spółek bo widzieli tam wartość fundamentalną. A jej dawno juz tam nie było....Dlatego jestem sceptyczny i nie jestem skłonny wierzyć w zapowiedzi jakichś super zysków itd (w ogóle ja w niewiele rzeczy wierzę poza kilkoma podstawowymi wartościami). I w ogóle tak naprawdę nie intersują mnie inwestycje o których wszyscy piszą. Taki stan najczęściej oznacza koniec wzrostów a ja jakoś cholernie nie lubię tracić. Pod prąd też nie chodzę - podczas hossy jestem długi a podczas bessy krótki. Podsumowując Panowie - chyba jesteśmy z całkowicie innej gliny co nie oznacza, że nie napiłbym się z Wami chętnie piwa i wymienił poglądy. Pozdrawiam i kończę ze swojej strony ten wątek bo tu nie chodzi o pisanie tylko o zarabianie. Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re:Do mmisc: 11.09.06, 14:59 Wybacz ale chyba sie nie popisales przytaczajac SKOTAN i negujac kreatywnosc Pana Romana Karkosika:) Proponuje porownac te male dwa wykresiki :) img182.imageshack.us/my.php?image=skthtmfj2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tw.beata HUTMEN 12.09.06, 17:00 ale dzisiaj dupło, to juz koniec Hutmena, ratuj się kto może Odpowiedz Link Zgłoś
adamlysy Re: HUTMEN 12.09.06, 19:01 tak tak, trzeba zmykac... Przeciez same zle informacje o spolce. Bankurt. Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re: HUTMEN 12.09.06, 21:29 Rozpoczela sie korekta, i dobrze niech odpoczywa do 22 wrzesnia, wczesniej czy pozniej taka korekta nas czekala, lepiej teraz niz potem. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: HUTMEN 13.09.06, 16:12 No to wczoraj i dzisiaj był mój pierwszy chrzest bojowy. No ale się nie dałem i udało się jakoś wyjść na plus :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adacco Re: HUTMEN 15.09.06, 00:24 Ale sie nie dalem , co miales na mysli ?? Ze nie sprzedales czy co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: HUTMEN 18.09.06, 17:31 Tzn. że nie sprzedałem jak zaczęło lecieć, tylko poczekałem na sam dołek i dokupiłem akcji - jak trochę wzrosło to w sumie wyszedłem na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: mmisc i inni 24.09.06, 17:20 O Hutmenie dzisiaj ani mru mru Mam takie małe pytanko.Powiedzcie mi dlaczego, jak jakaś spółka rośnie bardzo szybko,to zaraz pojawia się mnóstwo postów.Jedni piszą o balonie,drudzy widzą fundamenty i możliwość dalszych wzrostów o 100/200%.Jednym słowem robi się wielki szum i ścieranie różnych stron.Inny papier pnie sie do góry jak walec drogowy,spokojnie rytmicznie a na forum o nim cisza jak makiem zasiał.Mam na myśli STALPRODUKT.Papierek wzrosł w ciągu dziewięciu miesięcy od 70zł do 370zł - bagatela ponad 500% a na forum o nim cisza,cisza i cisza.Nikt go nie ma?,nie godny zaintersowania? balon? Co jest grane,brak Karkosika w akcjonariacie.Kiedyś próbowałem zainteresować nim ludzi ,ale odzew był zerowy i dalej jest.Pewnie to znak że jeszcze potencjał wzrostów nie został wyczerpany Ciekawy jestem waszych opinii na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sanvil Re: mmisc i inni 25.09.06, 09:28 cytat : STALPRODUKT.Papierek wzrosł w ciągu dziewięciu miesięcy od 70zł do 370zł > - > bagatela ponad 500% a na forum o nim cisza,cisza i cisza.Nikt go nie ma?,nie > godny zaintersowania? Uważasz że to jest normalne jak w ciągu 9-mcy papierek rośnie 500% a zysk spółki o 20%, przy księgowej wartości papierka 61 zł ? Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: mmisc i inni 25.09.06, 17:29 Porównaj sobie pierwsze dwa kwartały w 2005 i pierwsze dwa kwartały w 2006,popatrz na przychody i poczytaj troche.A tak pozatym mój post odnosił się do dziwnej ciszy jaka panuje na forum a nie wyceny . Wzrost 500% podałem tylko jako swego rodzaju ciekawostkę.Inne spółki maja dużo gorsze fundamenty i zaliczają podobne wzrosty,a szum w koło nich ho ho. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: mmisc i inni 02.11.06, 20:21 Hutmenik od dwóch miesięcy kisi się w miejscu,a Stalprodukcik 480zł i na forum dalej cisza - to znak ,że jeszcze może rosnąć. Nie ma tu takich co mają Stalprodukt?? Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: do citro 14.11.06, 13:46 citro1 napisał: > Hutmenik od dwóch miesięcy kisi się w miejscu,a Stalprodukcik 480zł i na forum > dalej cisza - to znak ,że jeszcze może rosnąć. > Nie ma tu takich co mają Stalprodukt?? pieniadze lubia cisze, Ci co mają ten walor nie musza zachwalac... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do citro 15.11.06, 13:30 A stalprodukcik,dalej jak walec drogowy - 548zł ładnie.Ciiiii chutko sza czas na cisze. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: do citro 15.11.06, 14:01 taki jest ten papierek...spokojnie co pewien czan wspina sie... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do nowasek 16.11.06, 17:26 No zobacz jak ładnie dzisiaj znowu skoczył do góry.To jest niesamowity papier.Kiedyś bardzo podobnie zachowywał się LPP.Już jest naprawdę wysoko.Jak zaczną o nim pisać w prasie to będzie znak na kasowanie zysków.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: do nowasek 16.11.06, 18:48 Do południa myślałem, że dzisiaj odpoczywamy... A tu na koniec taki skok... Co mnie bardzo cieszy to ciiiii sza. Co jakis czas sprawdzam na parkiecie czy nie ma tam rakiet( to bedzie sygnał , że dopadła ten papier spekuła). Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek do citro 20.11.06, 11:10 ostatnio szukając innego wątku w archiwum wpadła mi informacja o sprzedaży przez Ciebie stalprodukcika po 150 zł, czy od tego czasu wchodziłeś w ten walorek... Przyznam sie że juz wtedy chciałem go kupić, ale myslałem ze po takich wzrostach bedzie miał sporą korektę , aż w koncu kupiłem za 270 zł pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do nowasek 20.11.06, 16:42 Witam. Tak to prawda,sprzedawałem wiosną,ze 100% zyskiem i kupiłem jeszcze raz ,ale dopiero we wrześniu i śmieszną ilość 100szt. I jak pomyśle ile kasy zostawiłem na stole,to mnie telepie / miałem 1 kilo / tego papierka i chciałem mieć święty spokój na wakacje i poszło.Mówi się trudno,rynku jutro nie zamykają i jeszcze nie raz będzie okazja. P.S.za to wakacje z rodzina i psem miałem wspaniałe i to się liczy,a kasa ? to tylko kasa! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: HUTMEN 25.09.06, 19:48 Myśłicie że przed Hutmenem są jakieś perspektywy wzrostu, w ciagu najbliższego miesiąca. Może jeszcze skoczy na 300 albo 400 zł. Co wy na to?? Może to drugi Skotan?? Odpowiedz Link Zgłoś
lewarek4 Re: HUTMEN 25.09.06, 23:18 a gdzie się podział kolega mmisc....? już nie nagania na hutka...? :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: HUTMEN 28.09.06, 13:52 Dzisiaj to chyba millenium broni hutmena,trochę go mają,a może mieli?? Coś cicho się zrobiło na forum .Ci co brali po 125/135 maja jakieś 30/40% w plecy Jak kupili grubo ,to strata dosyć znaczna,ale może będzie dobrze.Tyko że teraz wzrost o 40% pozwoli tylko odrobić straty.Można dokupić i uśrednić cenę dużo osób tak lubi i tak robi,co często pogarsza jeszcze sytuacje. Jeżeli ktoś skorzystał z Sorosa i moich rad to mogę się tylko cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek walec 17.11.06, 10:21 mała korekta wskazana... zobaczymy jak sie papier dzisiaj zachowa... dotychczas miały go mocne ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: walec 20.11.06, 12:46 Heh a skąd Ty to wiesz? Możesz uzasadnić? Bo ja mam wrażenie, że mocne ręce to go puściły po ponad 140zł a teraz go trzymią mocne ręce, ale te ze słabszymi głowami. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek do all 20.11.06, 12:50 przepraszam , że wkręciłem na ten wątek stalprodukcik, ale odpowiadałem komuś kto wczesniej juz toz zrobił, mysle że to wiele wyjasnia Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa HUTMEN -pozostaje w korelacji z KGHM 20.11.06, 21:07 Z tej przyczyny że jest głównym producentem wyrobów z miedzi dla budownictwa. Rury , kształtki itp. z Cu. - do tego dochodzi silny popyt na materiały budowlanne Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: HUTMEN -pozostaje w korelacji z KGHM 20.12.06, 12:53 Witam wszystkich inwestorów "długoterminowych":-))na Hutmenie Macie bardzo ładny przykład jak kończą się hiperbole i jak szybko zarabia się kasę Ciekawy jestem komentarzy ludzi którzy pisali o wielkich wzrostach we wrześniu.Co sądzicie dzisiaj o papierku po trzech miesiącach.Może coś napiszecie,bo to ,że pomyliliście się już wiemy.Napiszcie co dalej,jak widzicie papier teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: HUTMEN -pozostaje w korelacji z KGHM 20.12.06, 12:56 Oni nic nie napiszą bo chyba nawet nie potrafią. Jedyne co potrafią to napisać cos w stylu: "chutmen tera óp !!!!!!!". A tak w ogóle to tych ludzi już nie ma. A nawet gdyby byli to do błędu się nie przyznają. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: HUTMEN -pozostaje w korelacji z KGHM 20.12.06, 13:01 Mi nie chodzi o to czy ktoś sie przyzna do porażki,czy nie. To nie ma tu znaczenia.Pytam tęgie głowy jak widzą papier teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: HUTMEN -pozostaje w korelacji z KGHM 20.12.06, 15:01 wystarczyło poczytać na co ma iść kasa z emisji (spłata długu) i nie było by rozczarowań... jeżeli nie bedzie żadnych przejęć cena w granicach 20 zł da wycenę podobną do stalprodukcika Odpowiedz Link Zgłoś