Dodaj do ulubionych

Własna działalność gospodarcza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 01:32
Czy ktos mogłby mi udzielic informacji na temat nastepując;
-chce otworzyc wprzyszłym roku wlasną dziłalność gosp zwązaną z handlem, jak wygląda sprawa dotacji z UE na działalnośc gospodarczą, oraz innych dotacji ramach programuPierwszy Biznes na lata 2007-2013? Dodam, że kończe studia, mam 24 lata.
dzieki za info

p.s. pytam na forum bo w necie nie znalazłam wyczerpujących odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • debollica Re: Własna działalność gospodarcza 15.11.06, 04:31
      pieniedzy nie masz a biznes chcesz otwierac
      • Gość: gość Re: Własna działalność gospodarcza IP: *.wyszkow.tnp.pl 15.11.06, 07:50
        Biznes otwierasz aby zarabiać pieniądze
        jakby miała to by siedziała na dupie i wydawała
      • Gość: majeczka debollica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 19:07
        a no chcę otworzyć, żeby było mi lepiej niż tobie i żeby za kilka lat
        nie być taką wstrętna zajdliwą krową, która nie umiała sobie poradzić w życiu

duzo szczęścia życzę
    • Gość: Aga Re: Własna działalność gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 08:12
      Nie wiem z jakiem miejscowości jesteś, ale w większych miastach są instytucje,
      które pomagają w uzyskaniu funduszy na pierwszy biznes.Np. www.parp.gov.pl
      Dobrym pomysłem jest także udanie się do Urzędu Pracy. Tam organizowane są
      darmowe spotkania ze specjalistami z różnych dziedzin, szkolenia(także
      darmowe). np. "Pierwszy krok w biznesie"(sama na takim byłam:-)). Dyplomy z
      takich szkoleń często uławiają w otrzymaniu funduszy na strart. Dla studentów
      jest także wiele informacji na stronach www.korba.pl. Często są organizowane
      konkursy na najlepszy biznes plan...tam też można wygrać pieniądze.
      www.powp.poznan.pl/ a tu adres agencji z Poznania:-) Życzę powodzenia
    • grey_wolf Re: Własna działalność gospodarcza 17.11.06, 09:33
      Jeśli nie masz kasy, to niedostaniesz dotacji (zawsze w unijnych, a podobno też
      w tych z UP wymagany jest wkład własny), jeśli nie będziesz miała dobrze
      zarabiających żyrantów, to jako przedsiębiorca zaczynający działalność gosp. nie
      dostaniesz kredytu w banku, bo dla banku dużo bardziej wiarygodna jest babcia
      emerytka, niż młody przedsiębiorca - smutne, ale prawdziwe. Jeśli zatem otwarcie
      biznesu uzależniasz od przyznania jakichkolwiek dotacji, grantów itp. to
      najlepiej poszukaj dobrej pracy. Po pierwsze dlatego, że zanim cokolwiek
      dostaniesz miną wieki, a terminy rozpatrywania wniosków nieobowiązują (nikt nie
      kontroluje agencji typu PARP, RARR i in.), a kryteria przyznawania są niejasne
      albo ich nie ma wcale. Jak masz z czego żyć, a Twój planowany biznes nie jest
      powiązany z którymkolwiek sezonem tylko całkowicie całoroczny, to możesz sobie
      czekać ( o ile masz dość samozaparcia by po pół roku nie rzucić tego w diabły).
      Po drugie jeśli nie masz dobrych pleców, typu wujek w agencji, ciocia w
      starostwie, babcia w urzędzie marszałkowskim, to dotacji i tak
      najprawdopodobniej nie dostaniesz. Agencje żyją z organizowania kursów, szkoleń
      itp i zgarniają za to koszmarne pieniądze z UE (to takie usługi konsultacyjne i
      doradztwo), a nie z przyznawania dotacji. Zresztą statystyki wyrabiają, bo zanim
      rozpatrzą wniosek Ty musisz firmę zarejestrować (to niestety też kosztuje), więc
      mogą się pochwalić ile to nowych firm dzięki nim powstaje... a to, że to fikcja
      i zwodzenie ludzi nikogo nie obchodzi i nie ma się gdzie odwołać. Jak myślisz
      dlaczego niby powstają nowe firmy, a komisja europejska co rusz straszy, że
      odetnie kasę bo Polska nie wykorzystuje nawet 10% tego co ma przyznane z budżetu
      UE?
      • kathmandu72 Re: Własna działalność gospodarcza 20.11.06, 14:26
        Nie wiem jak jest w przypadku absolwentów, ale wiem jak działa projekt "Samo-
        Zatrudnieni" sfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
        W ciągu 3-4 dni wypełniłem szwagierce wniosek (prosty biznesplan)i po ok. 30
        dniach otrzymała pozytywną odp. z Urzędu Pracy - max. kwota to obecnie ok. 12,1
        tys. zł.
        Żadnych układów, środków własnych itp. itd.
        Do wniosku się przyłożyliśmy - każdy punkt został szczegółowo opisany, poparty
        wyliczeniami itd. Nie jest to specjalnie skomplikowane.
        Należy jednak pamiętać, iż wszystko zależy od Urzędu Pracy. Przypuszczam, że
        najgorzej jest w UP w małych miastach, gdyż są to filie, którym przydziela się
        mało środków. My staraliśmy się w W-wie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka