silna_pokusa 12.02.07, 14:39 dostalam mandat karny za przekroczona prędkosc. Nie zapłaciłam go, a do tej pory nie dostalam zadnego ponaglenia (minely juz dwa lata). moje pytanie brzmi - kiedy ulega przedawnieniu mandat za przekroczona predkosc??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert_walczak Re: przedawnienie mandatu 12.02.07, 23:06 Wykroczenia przedawniają się po roku od chwili popełnienia, a jeśli w tym okresie wszczęto postępowanie - po dwóch latach. Proszę jednak zwrócić uwagę, że co innego przedawnienie karalności, a co innego przedawnienie wykonania kary. Być może mandat uprawomocnił się, a po prostu do tej pory nie została jeszcze skutecznie wdrożona egzekucja. Odpowiedz Link Zgłoś
silna_pokusa Re: przedawnienie mandatu 13.02.07, 10:30 to od jakiego czasu moge byc spokojna, ze to juz koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: przedawnienie mandatu 19.02.07, 22:36 Kw: Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu. § 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia. § 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata. Zatem - maksymalnie 3 lata od uprawomocnienia się. (Tak, w sygnaturce mam link do portalu konkurencyjnego dla strony tutejszego eksperta). Odpowiedz Link Zgłoś