Dodaj do ulubionych

Handel on-line - chcę spróbować....pomóżcie! firma

22.04.07, 17:16
Skończyłam studia, jeden staż, drugi... jestem w tej chwili bezrobotną. Od
czasu do czasu sprzedaję coś na allegro i wpadłam na pomysł by zarejstrować
działalność i legalnie, na większą skalę zarabiać na handlu on-line. Głównie
byłyby to rzeczy używane (mam dojście do antyków, ciuchów, książek) i wiem
że na allegro jest na to niezły popyt.
Podpowiedzcie mi od czego zacząć. Jak się rozliczać, jakie podatki
(ryczałt?). Co z US i ZUS - ile w końcu będę płaciła tych składek? Czy muszę
mieć kasę fiskalną? (myślę że miesięczny obrót będę miała ok 15-20 tys. - ale
to obrót...
Pod co w PKD podciągnąć taką działalność??? Czy siedzibą firmy może być
własne mieszkanie w bloku? Czy nie mając zielonego pojęcia o księgowości będę
w stanie sama poprowadzić taką firmę?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie bo nie wiem czy to będzie miało sens... i
nie wiem jak się za to zabrać.
Z góry wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • ebook24 Re: Handel on-line - chcę spróbować....pomóżcie! 24.04.07, 18:00
      Koszta działalności są wysokie. Sam ZUS może początkowo zjadać zyski. Jeśli masz
      kogoś w rodzinie pracującego na etacie (rodzic) niech on zarejestruje
      działalność gospodarczą i pracuj w jego imieniu. Kosztem ubezpieczenia będzie
      składka zdrowotna ok. 200 zł. Jak się biznes rozkręci przeniesiesz na siebie.
      ebook24.googlepages.com
      • Gość: masonka Re: Handel on-line - chcę spróbować....pomóżcie! IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.07, 18:37
        A jaki masz zawod? Mniemam, ze status bezrobotnej nie wybralas dozywotnio?
      • Gość: Iwona Re: Handel on-line - chcę spróbować....pomóżcie! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.04.07, 15:13
        Moze jestes bardziej doswiadczony, ale skoro ona jest bezrobotna i chce to
        zmienic to chyba oznacza, ze zalezy jej na wyjsciu z bezrobocia, a nie na
        pracowaniu na rodzica, co jest nielegalne.
        Wiem, ze zyjemy w dosc durnym kraju, ale jesli to jej pierwsza dzialanosc to
        przeciez Zus wynosi chyba ok 300zl.
        Pisala tez, ze juz cos sprzedawala, wiec wie z jakimi zyskami moze sie liczyc i
        ile jest w stanie zarobic i czy to starczy na ZUS.
        Nie mam jeszcze swojej dzialanosci i moze faktycznie bede zmuszona zbankrutowac
        przez ZUS, ale nie mozna tez popadac w paranoje, siedziec na bezrobociu i nic
        nie robic albo rejestrowac dzialanosc na kogos ( o ile sie zgodzi).
        Glowa do gory Dziewczyno. Dzialaj, a jak nie wyjdzie to co masz do stracenia?
        Najwyzej odkujesz sie w Irlandii :-))
        • Gość: Lupus Re: Handel on-line - chcę spróbować....pomóżcie! IP: *.31.radom.pilicka.pl 25.04.07, 15:21
          Firmę możesz jak najbardziej zarejestrować na adres domowy - wtedy możesz
          wliczać w koszta jakąś część czynszu i opłat (sprawdź dokładnie u księgowego).

ZUS - przy założeniu, że będzie to twoja pierwsza własna działalność jest teraz
          preferencyjny przez pierwsze 2 lata i wynosi max. 30% normalnej składki.

Kasę fiskalną kupujesz po przekroczeniu sprzedaży 20 000 pln (szczegóły
          księgowy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka