Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński i wychowawczy

31.08.07, 17:17
Witam
mam dwa pytania:
1. jak obliczany jest urlop macierzyński i czy kwestionowane są przez ZUS (bo rozumiem, że to on go płaci) wysokości zarobków ( przekraczam z mężem drugi próg)
2. czy urlop wychowawczy jest płatny (przy takich dochodach)i czy decydując się na urlop wychowawczy muszę go w pełni wykorzystać czy też w każdej chwili mogę z niego zrezygnować i wrócić do pracy
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • daga821 Re: urlop macierzyński i wychowawczy 04.09.07, 14:48
      Cześć nie do końca wiem jak jest z kwestionowaniem zarobków przez
      zus, ale u mnie było tak że miałam brane do wyliczenia średnią
      zarobków z 12 miesięcy.
      Co do wychowawczego to z tego co wiem , to żeby dostawać płatny
      wychowawczy nie można przekroczyć ok 504 na osobę.
      Decydując się na wychowawczy nie musisz brać całego.

Tyle wiem
      • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 04.09.07, 15:35
        dziękuję za odpowiedź
        a może wiesz jeszcze jak szybko trzeba powiadomić pracodawcę o ciąży?
        pozdrawiam
        • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 06.09.07, 00:35
          W ogóle nie musisz pracodawcy powiadamiać o ciąży. Chyba że będziesz korzystała
          ze zwolnienia lekarskiego - wtedy warto, bo dostaniesz 100% wynagrodzenia a nie
          80% (ale obowiązku powiadamiania nie masz).

Nie ma takiej mozliwości aby ZUS zakwestionował wysokość Twoich zarobków - no
          chyba że pracodawca cześć pensji płaci Ci "na czarno", nie odprowadzając składek
          do ZUS w pełnej wysokości - wtedy możesz się zdziwić wysokością zasiłku
          chorobowego i macierzyńskiego...

II próg podatkowy? No to obawiam się że na zasiłek wychowawczy jesteście
          stanowczo zbyt bogaci :-))))

Z urlopu wychowawczego możesz w każdej chwili zrezygnować - musisz tylko
          pisemnie powiadomić o tym pracodawcę na 30 dni przed terminem powrotu do pracy.
          • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 06.09.07, 12:13
            lilithh
            bardzo Ci dziękuję ze info w końcu ktoś udzielił mi wyczerpującej odpowiedzi mam nadzieję, że będę mogła liczyć na inne informacje jeśli będę miała jakieś wątpliwości. pozwól,że posłużę się Twoim nickiem zwracając się z pytaniem.
            W zadzie mam już teraz, otóż: pracuje w dwóch miejscach - legalnie- czy wysokość macierzyńskiego będzie się składać ze średniej z ostatnich 12 miesięcy z obu miejsc pracy??
            pozdrawiam
            • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 06.09.07, 20:56
              pracuje w dwóch miejscach - legalnie- czy wysokoś
              > ć macierzyńskiego będzie się składać ze średniej z ostatnich 12 miesięcy z obu
              > miejsc pracy??

Oczywiście że tak :-)
              • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 07.09.07, 16:54
                dzięki
                kolejne pytanie
                drugie miejsce mojej pracy to szkoła gdzie umowę mam corocznie przedłużaną (specyfika nauczanego przedmiotu). Załóżmy, że planowany czas porodu to przełom września i października, dyrekcja po wakacjach widzi mnie w ciąży bo ja jej wcześniej nie poinformowałam (przecież nie muszę, w przed wakacjami jeszcze nie widać) i wtedy decyduje,że nie przedłuży ze mną umowy. Może tak postąpić? Zerwać umowę bo będę rodzić i nie będzie mnie w szole w semestrze zimowym? (mam osobę na zastępstwo - po macierzyńskim wracam do pracy), czy jest coś co mnie uchroni przed jej odmowną decyzją? Zauważ proszę, że kobieta ta nie jest pro rodzinna i wolałabym mieć konkretny argument do negocjacji.
                pozdrawiam i czekam na odpowiedź
                • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 07.09.07, 20:34
                  To zależy od tego jaką konkretnie masz umowę: na czas określony? na czas
                  wykonywania określonej pracy? na zastępstwo?
                  Czy umowa jest podpisywana np. do czerwca, a potem potem nowa umowa wznawiana od
                  września? To bardzo istotne dane, bez których nie mogę odpowiedzieć na Twoje
                  pytanie.
                  • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 08.09.07, 21:06
                    lilithh napisała:

> To zależy od tego jaką konkretnie masz umowę: na czas określony? na czas
                    > wykonywania określonej pracy? na zastępstwo?
                    > Czy umowa jest podpisywana np. do czerwca, a potem potem nowa umowa wznawiana o
                    > d
                    > września? To bardzo istotne dane, bez których nie mogę odpowiedzieć na Twoje
                    > pytanie.

Jest to umowa standardowa bez żadnych szczególnych zobowiązań, na czas określony od 1 września do 31 sierpnia z wyszczególnieniem ilości lekcji np. 14 z 18 w etacie. (co roku liczba godzin jest inna ale nigdy nie jest mniej niż 8 z 18)
                    pozdrawiam
                    • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 09.09.07, 01:08
                      Jeśli ostatniego dnia obowiązywania umowy na czas określony pracownica jest w
                      ciąży powyżej 12 tygodnia, wtedy umowa z mocy prawa przedłuża się do dnia
                      porodu. Pracodawca nie obowiązku podpisania z pracownicą nowej umowy (chociaż
                      oczywiście może to zrobić) - po prostu stara umowa przedłuża się na mocy art.
                      177 par 3 kodeksu pracy.
                      Oznacza to że do dnia porodu jesteś pracownikiem, później oczywiście masz prawo
                      do zasiłku macierzyńskiego. Długość okresu pobierania zasiłku i wysokość tego
                      zasiłku będzie dokładnie taka sama jakbyś nadal była pracownikiem.
                      Istotna różnica polega na tym, że po skończeniu okresu pobierania zasiłku
                      macierzyńskiego pracodawca nie będzie miał obowiązku przyjęcia cię z powrotem do
                      pracy...
                      • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 10.09.07, 14:45
                        dzięki ale to co napisałaś chyba się mnie nie tyczy bo nauczyciele podlegają Karcie Nauczyciela a przeczytałam ją właśnie i nie ma w niej mowy o urlopie macierzyńskim (są tylko wiadomości o wychowawczym). Czy więc mam rozumieć, że to czego nie ma w KN reguluje kodeks pracy??
                        pozdrawiam
                        • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 10.09.07, 20:40
                          Czy więc mam rozumieć, że to cze
                          > go nie ma w KN reguluje kodeks pracy??

dokładnie tak :-)
                          • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 11.09.07, 10:46
                            Kolejne pytanie
                            Jak wyżej wspomniałam pracuję w dwóch miejscach, czy pracodawca sam powiadamia ZUS o moim macierzyńskim, czy też ja sama muszę gdzieś zgłaszać, że pracuję w dwóch miejscach i dostarczać średnią zarobków z tych miejsc??
                            pozdrawiam
                            • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 12.09.07, 21:59
                              Pracodawca (pracodawcy) powiadamiają ZUS o okresie udzielonego urlopu. Zasiłek
                              wypłacany jest przez pracodawcę (pracodawców), razem z listą płac, jeśli
                              zatrudniają oni ponad 20 pracowników - jeśli zatrudnionych jest mniej, zasiłek
                              wypłacany jest przez ZUS (analogicznie jak w przypadku zasiłków chorobowych)
    • anoil Re: urlop macierzyński i wychowawczy 13.09.07, 19:07
      kolejne pytanie dotyczy pracy w czasie urlopu macierzyńskiego, pracy legalnej na umowę zlecenie u innego pracodawcy niż ten co wypłaca macierzyński, czy taka praca może być przeze mnie podjęta??
      pozdrawiam
      • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 13.09.07, 19:36
        z serwisu podatki.pl (trzeba się logować, więc nie podaję linka, lecz kopiuję
        cały artykuł)

" Pytanie: Czy podczas trwania urlopu macierzyńskiego można wykonywać
        jakąkolwiek pracę?

Odpowiedź

W przeciwieństwie do okresu pobierania zasiłku chorobowego w trakcie pobierania
        zasiłku macierzyńskiego pracownik może wykonywać pracę zarobkową. Fakt ten
        należy jednak zgłosić niezwłocznie pracodawcy (płatnikowi składek), jeżeli
        podstawa wykonywania tej pracy stanowi tytuł do ubezpieczeń społecznych.
        Ograniczeń w zakresie wykonywania pracy (czy też szerzej – działalności
        zarobkowej) podczas urlopu macierzyńskiego nie zawiera również Kodeks pracy.

W związku z tym, że przepisy milczą na temat wykonywania działalności zarobkowej
        w trakcie urlopu macierzyńskiego nie ma możliwości ograniczania swobody
        pracownika w tym zakresie.

Osoby przebywające na urlopach macierzyńskich podlegają obowiązkowo
        ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu. Składki na te ubezpieczenia finansowane
        są z budżetu państwa, ale rozliczane przez płatnika składek. Podstawę ich
        wymiaru stanowi kwota pobieranego zasiłku macierzyńskiego.

W sytuacji, gdy osoba pobierająca zasiłek macierzyński i z tego tytułu
        podlegająca obowiązkowo składkom na ubezpieczenia społeczne uzyska inny tytuł
        rodzący obowiązek ubezpieczeń społecznych przestaje podlegać ubezpieczeniu w
        związku z urlopem macierzyńskim, a zaczyna opłacać składki w związku z tymże
        innym tytułem do ubezpieczenia. O wystąpieniu takiej sytuacji pracownik
        zobowiązany jest powiadomić płatnika składek.

Podstawa prawna:

* art. 29 – 31 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych
        z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t. j. Dz. U. nr 31
        z 2005 r., poz. 267),
        * art. 9 ust. 6, art. 13, 16, 17 i 36 ust. 2a ustawy z dnia z dnia 13
        października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. nr 137, poz. 887
        z późn. zm,),
        * art. 180 – 184 Kodeksu pracy

Marek Rotkiewicz"
    • carla3 Re: urlop macierzyński i wychowawczy 22.10.07, 19:54
      Ja również mam pytanie w tej dziedzinie- co jeśli pracownik po
      urlopie macierzyńskim nie chce już wracać do swojej pracy? Tzn czy
      działa zwykłe wypowiedzenie, mogę je złożyć w czasie trwania urlopu
      macierzyńskiego?
      • lilithh Re: urlop macierzyński i wychowawczy 22.10.07, 23:02
        Tak.

Pracownik może złożyć wypowiedzenie w każdym momencie- nawet podczas choroby,
        urlopu czy innej nieobecności.

Pracodawcy tego nie wolno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka