Dodaj do ulubionych

Nazwa firmy a marka

IP: *.207.c90.petrotel.pl 08.04.08, 02:59
Mam pytanie dotyczące następującego problemu : zamierzam otworzyć działalność, która na początku będzie polegała na prowadzeniu sklepu osiedlowego. Sklep mam zamiar nazwać w jakiś prozaiczny sposób np: Za rogiem lub coś podobnego. W planach mam jednak zajęcie sie także innymi branżami. Nie chce nazywać całej firmy "Za rogiem" bo kiedy zacznę np.handlować w internecie będzie to nijak pasowało i straci sens.

Czy ktoś wie, czy mogę nazwać firmę np ABC i jednocześnie promować się tylko pod nazwą i logo sklepu? Czy sklep może być marką? Jeśli tak to czy wymaga jakiejś rejestracji, zgłoszenia czy czegoś podobnego no i jaka nazwa ma sie znajdować na paragonach fiskalnych?

Istnieją w biznesie takie zjawiska (np. marka Plus, właściciel Polkomtel) ale nie wiem czy można je odnieść do zwykłego sklepu.
Prosze o pomoc zorientowanych.
Obserwuj wątek
    • Gość: goscinna Re: Nazwa firmy a marka IP: *.acn.waw.pl 15.04.08, 13:48
      Myślę, że zarejestrować powinnaś firmę np. abc a nazwa sklepu to już
      twoja prywatna sprawa. Na paragonie fiskalnym powinna widnieć nazwa
      firmy. Jeśli chcesz otworzyć różne biznesy w różnych branżach to
      nazwij swoją firmę jakoś neutralnie.
      Kolejne szyldy (marki) swoich biznesów mogą być różne, ale będą
      należeć do tej samej firmy ABC.
      Tak jak Unilever jest firmą, właścicielem marek takich jak Timotei,
      DANIO itp.

• serihetti Re: Nazwa firmy a marka 10.07.15, 15:23
        Moja firma to moje imię i nazwisko. Mam kilka osobnych marek (w całkowicie odmiennych branżach) i na kasach fiskalnych i fakturach zawsze piszę NazwaMarki Imię Nazwisko. Dla US jest całkowicie obojętne co będzie na rachunku, fakturze - byle było imię, nazwisko i NIP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka