moye 27.10.03, 10:31 Proszę o pomoc Zostałem zmuszony do założenia własnej działalności i prowadzenia Książki PiR i tu mam problem. Jak wpisać zobowiązania ZUSowskie do KPiR z podziałem na te czści -51, -52 i -53???? pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: KPiR a ZUS ??? IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 27.10.03, 20:22 Społeczne (51) możesz wpisywac do ksiązki w rubryce "pozostałe wydatki" lub odliczać od dochodu w deklaracji PIT-5 (do wyboru). Jeżeli firma jest na stracie bardziej opłaca się wpisywać do ksiązki, bo wtedy składki na ubezpieczenie społeczne powiększają Ci stratę, którą możesz odliczać od dochodu w kolejnych latach. Jeśli będziesz odliczać w PIT-5 to przy stracie na działalności gospodarczej składki te ci przepadną. Jeżeli firma jest spółką i tylko Ty płacisz ZUS, a Twój wspólnik nie, to odliczaj składki w PIT-5. Wpisując społeczne do książki dzielisz się swoimi składkami ze wspólnikiem. Zdrowotne (52) możesz odliczyć TYLKO I WYŁĄCZNIE od podatku w PIT-5. Płaci sie 8% podstawy ubezpieczenia zdrowotnego, ale odlicza sie od podatku tylko 7,75 %. Reszta (0,25%) przepada :( Fundusz Pracy (53) możesz tylko i wyłącznie wpisać do kpir w rubryce "pozostałe wydatki". Nie możesz odliczać w PIT-5 Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
moye Re: KPiR a ZUS ??? 28.10.03, 10:27 i właśnie o takie informacje mi chodziło, bo w US niczego nie mogłem się dowiedzieć. Dziękuję i pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś