Dodaj do ulubionych

podatki firmy

19.04.09, 15:20
Witam, mam zamiar zalozyc firme w Polsce ale przestraszylem sie, czy to prawda, ze za uslugi gastronomiczne musze placic 22% podatku dochodowego i do 85000zl obrotu rowniez 18% podatku obrotowego? Wynika z tego, ze bede musial placic 40% podatku?!? Plus jeszcze ZUS.. W jaki sposob sie to w Polsce oplaca i czy to prawda? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • escribir Re: podatki firmy 01.05.09, 17:22
      Usł.gastronomiczne to bodajże 7% VAT, a VAT jest wartością dodaną, więc nie
      płacisz ze swojej kieszeni tylko odprowadzasz go za klienta.
      Ze swojej kieszeni płacisz podatek dochodowy - jeśli wybierzesz opodatkowanie
      wg.skali to faktycznie 18% do ok. 85.000,00 zł przychodu (liczonego bez podatku
      VAT).
      • iwona19524 Re: podatki firmy 25.03.15, 22:55
        A myślałeś jak rozliczyć dochody ; ) korzystam z systemu eksperckiego. Nie jest to typowy program księgowy, lecz system wspierający pracę przy rozliczeniu podatku dochodowego 24ivalue.pl/. Ja na co dzień korzystam też z modułu leasing finansowy. gdy mam problemy z trudniejszymi wyliczeniami i z doświadczenia wiem, że naprawdę ułatwia pracę.
    • daband Re: podatki firmy 12.03.15, 09:12
      witam, lepiej moim zdaniem jest profesjonalna konsultacja, doradztwem podatkowym obecnie zajmuje się firma TRIBUTUM www.tributumksiegowosc.pl/ , a właściwie kancelaria Prawno Księgowo Finansowa, może ona w tym pomóc, warto umówić się na indywidualną konsultacje)
    • lenari Tax Care 23.03.15, 23:12
      Jak dla mnie to jednak jest zbyt wiele zajmować się firmą i jednocześnie księgowością. Poza tym jak się robi wszystko to nie na wszystko ma się czas, żeby zrobić to dobrze. Wolę się zająć czymś innym, a księgowość zlecać. Ja akurat mam księgową z Tax Care i jestem zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka