Dodaj do ulubionych

Problem podwójnego ubezpieczenia OC

05.09.09, 15:57
Złożyłem wypowiedzenie PZU przeszedłem do innej firmy i 300 zeta w kieszeni
zostało, czy sie opłaca? dla mnie tak, odpukać w niemalowane na razie bez
wypadku 30 latek za kółkiem
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.autocom.pl 05.09.09, 17:58
      Ale pierdoły autor pisze. "Kto nie pamięta o powyższych zasadach, może tego
      pożałować, gdy przyjdzie płacić składki za dwie właściwie identyczne polisy
      komunikacyjne. Przy czym podwójne ubezpieczenie OC nie oznacza wcale, że w
      razie spowodowania szkody poszkodowany otrzyma więcej pieniędzy. Niestety,
      może liczyć tylko na jedno odszkodowanie, choć składające się z dwóch części,
      na które złożą się oba towarzystwa ubezpieczeń." Przecież to nie dla mnie jest
      odszkodowanie tylko dla tego, któremu wyrządziłem szkodę, więc co mnie
      obchodzi jakie on będzie miał perypetie z otrzymaniem odszkodowania z dwóch firm.
      • Gość: Autor Re: Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 00:23
        > co mnie obchodzi jakie on będzie miał perypetie

jak swoim tico przywalisz w nowego mercedesa to będziesz robił w gacie, aby ten
        Twój ubezpieczyciel wypłacił mu całe odszkodowanie co do grosika, bo jak nie to
        ofiara wypadku przyjedzie do Ciebie po kasę i wtedy będziesz musiał mieszkanie
        po babci sprzedać aby na wymianę ksenonów wystarczyło...
    • danziger Problem podwójnego ubezpieczenia OC 05.09.09, 20:09
      >>Przy czym podwójne ubezpieczenie OC nie oznacza wcale, że w razie
      >>spowodowania szkody poszkodowany otrzyma więcej pieniędzy. Niestety, może
      >>liczyć tylko na jedno odszkodowanie, choć składające się z dwóch części,
      >>na które złożą się oba towarzystwa ubezpieczeń.
      Poszkodowany może dostać więcej pieniędzy jeśli suma jednego ubezpieczenia nie
      pokryje szkody, suma gwarantowana to kilka milionów euro, ale jak by
      spowodować karambol i śmierć kilkudziesięciu. osób to te dwa ubezpieczenia jak
      znalazł. Bo inaczej z własnej kieszeni.
    • Gość: lukaszbulka Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.chello.pl 05.09.09, 23:07
      Niestety przekonałem się o tym na własnej skórze dzięki "sympatycznemu" PZU.
      Postanowiłem zmienić ubezpieczyciela przy OC na motocykl. Znalazłem przez
      doradcę tańszą opcję. Uiściłem u niego opłatę a listem poleconym wysłałem do
      PZU wypowiedzenie umowy 10 dni przed końcem ważności polisy, tj. 20.IV.
      Jakież było moje zaskoczenie, gdy na początku maja otrzymałem od nich
      ponaglenie do zapłaty za OC...
      Okazało się, że faktycznie nie jest ważny termin nadania listu, tylko data
      dostarczenia do adresata a dostarczony został (jak wyjaśnił Urząd Pocztowy po
      mojej reklamacji) 30.IV, czyli o dzień za późno... Jak to możliwe? A no tak,
      że PZU odbiera z poczty przesyłki raz na tydzień - przynajmniej tarnowski
      inspektorat - w związku z tym nie dostarczyłem wypowiedzenia zgodnie z
      ustawowym terminem...
      Jak każdy człowiek "zagotowałem"się tą sytuacją, bo co by było gdyby takie
      przesyłki odbierali raz na rok...
      Na szczęście chodziło tu o 50zł a dołożyłem już 25zł na polecone z
      reklamacjami do PZU i Poczty Polskiej, więc sobie darowałem.
      Przestrzegam wszystkich przed takimi praktykami PZU, gdyż słyszałem, że mój
      przypadek nie jest odosobniony...
    • Gość: ern Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: 88.220.167.* 09.09.09, 12:26
      To, że nie znajomość prawa szkodzi wiem nie od dziś, lecz niewielki
      ma to wpływ na oszustwa ze strony zakładów ubezpieczeń. Parę lat
      temu byłem ubezpieczony w Link4, przed wygaśnięciem umowy (wtedy
      obowiązywał miesięczny okres wypowiedzenia) złożyłem wypowiedzenie
      na piśmie w siedzibie firmy i przeniosłem się do innego towarzystwa.
      Jakież było moje zdziwienie, gdy po trzech latach zadzwonił telefon
      a pani z Linka zażądała ode mnie (niby zaległej ) zapłaty plus
      koszty egzekucyjne w sumie prawie 5000 zł. Prosiłem o sprawdzenie
      mojego wypowiedzenia, ale nic nie chcieli sprawdzać „ bo już
      sprawdzili” Gorączkowo odszukałem kopię wypowiedzenia ( na szczęście
      miałem) i pojechałem do ich siedziby. Gdy je zobaczyli wtedy u nich
      właśnie się odnalazło i przepraszali za pomyłkę, a ja wiem, że to
      nie przypadek, tylko celowe działanie, taki sposób na życie znalazła
      sobie ta instytucja, a nóż klient nie będzie miał u siebie kopii
      wypowiedzenia. Ciekaw jestem ilu byłych klientów Linka dostało takie
      telefony?.
      • Gość: witos Re: Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 14:34
        ten artykuł może się przydać
        http://forsal.pl/wiadomosci/branza_finansowa//345483.html
        Najbardziej liberalny sposób, jeżeli ktoś np. zapomniał wypowiedzieć umowy po
        kupnie samochodu, ma link4 które chce tylko opłatę manipulacyjną i nie robi
        żadnych problemów, nie wylicza ile się wykorzystało dni ubezpieczenia.
        • Gość: doswiadczony Re: Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.galileusz.3s.pl 21.04.10, 23:26
          Link 4 nie robi zadnych problemów? I tu sie mylisz. Robi i to ogromne. Działaja tylko zeby wyciagnac pieniadze od klienta i nic wiecej ich nie interesuje
          • kinman Re: Problem podwójnego ubezpieczenia OC 17.11.10, 15:00
            Trzeba dopilnować formalności i wtedy nikt nie będzie się czuł pokrzywdzony czasem ubezpieczalnia coś przeoczy a jak i my i oni nadzorują co się dzieje możemy być pewni że nie będzie żadnych niedomówień.
    • Gość: agość Problem podwójnego ubezpieczenia OC IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 21:15
      ubezpieczłem samochód wLiberty direct za 341,60zł,TUiR Allianz Polska SA.każe zapłacić 1692.00zł,dotyczy to OC,pomimo to wysłałem wypowiedż i powiadomiłem o moich znizkach 60%,nadal Allianz każe mi płacić ,tylko jużterz 1892,00zł,moim błędem było ,że wypowiedzenie wysłałem listem zwykłym ,ale zostawiłem kopię ,ale to się nie liczy,bo nie poleconym,nadmieniam ,iżAllianz wysyła pisma do mnie listem zwykłym,no i straszy mnie sądem ,nadmieniam iż nie zawierałem z nimi umowy ,umowę z nimi zawarł poprzedni właściciel, od kiedy w państwie prawa obowiazuje umowa nie zawarta,prawdopodobnie owowiazuje taka ustawa z korzyścia dla firmy ubezpiecenioej,dla mnie jest to abstórd.
      • twoi-doradcy.pl Re: Problem podwójnego ubezpieczenia OC 28.03.11, 23:32
        Gość portalu: agość napisał(a):

> ubezpieczłem samochód wLiberty direct za 341,60zł,TUiR Allianz Polska SA.każe z
        > apłacić 1692.00zł,dotyczy to OC,pomimo to wysłałem wypowiedż i powiadomiłem o m
        > oich znizkach 60%,nadal Allianz każe mi płacić ,tylko jużterz 1892,00zł,moim bł
        > ędem było ,że wypowiedzenie wysłałem listem zwykłym ,ale zostawiłem kopię ,ale
        > to się nie liczy,bo nie poleconym,nadmieniam ,iżAllianz wysyła pisma do mnie li
        > stem zwykłym,no i straszy mnie sądem ,nadmieniam iż nie zawierałem z nimi umowy
        > ,umowę z nimi zawarł poprzedni właściciel, od kiedy w państwie prawa obowiazuj
        > e umowa nie zawarta,prawdopodobnie owowiazuje taka ustawa z korzyścia dla firm
        > y ubezpiecenioej,dla mnie jest to abstórd.

Niestety z OC jest tak, że jeżeli nie wypowiemy jej na min jeden dzień przed data zakończenia polisy to ulega ona automatycznemu przedłużeniu. Niestety spowodowane jest to ustawą... I nie ważne, że poprzedni właściciel zawarł ubezpieczenie. Każdy nabywca pojazdu ma 30 dni na określenie się czy chce kontynuować polisę zbywcy czy też nie. Jeśli jej nie wypowiedział, albo zapomniał się określić i zawarł kolejną polisę to niestety będzie musiał za nią zapłacić. Coraz częściej firmy ubezpieczeniowe nie odpuszczają. Ostatni rok dla nich nie był zbyt łaskawy i niestety musieli dopłacić do interesu i stąd te podwyżki:/ w razie pytań zapraszam na stronę multipolisa.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka