Dodaj do ulubionych

Fundusze Parasolowe

04.02.07, 09:26
Czy fundusze parasolowe w których to nie jest pobierany przy konwersji
podatek Belki,są lepsze od tradycyjnych funduszy?Jak oblicza się podatek
Belki przy licznych konwersjach w subfunduszach parasolowych?Zaciekawiło mnie
forum pt."Golenie owiec" i interesuję się rozpoczęciem inwestowania na
giełdzie.Ale przed rozpoczęciem chciałem przeczytać Fachową lekurę.Proszę o
poradę.Z poważaniem-Grzegorz
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: Fundusze Parasolowe 04.02.07, 10:25
      A dlaczego chcesz mieć wszystko podane na tacy?Nic własnej inicjatywy?Lenistwo?
      Wszystko masz na tym forum i na forum Giełda.Wystarczy poszukać.
      • amebar Re: Fundusze Parasolowe 04.02.07, 10:44
        Witam.Odpowiadając na zadane pytania wjaśniam-nowicjusz!Za wytyczne będę
        wdzięczny.Jestem przygotowany na największą krytykę{etyczną),jeżeli pomoże ona
        mnie i innym początkującym.Z góry dziękuję.
    • axel40 Re: Fundusze Parasolowe 04.02.07, 12:21
      No to masz wytłumaczenie smile
      Jeśli chcesz inwestować w fundusze to tutaj znajdziesz prawie
      wszystko.Warunek!Przeczytać forum od początku.Na początku znajdziesz o podatku
      Belki i metodach liczenia ,oraz bardzo dużo cennych info.Lekture masz na
      tydzień,drugi na strawienie tego.
      Na gazeta.pl poczytaj forum Giełda.Jest dużo cennych info o giełdzie ,jest też
      podana literatura.Jeśli chcesz inwestować na giełdzie to poczytaj edukacja na
      bossa.pl,Czytaj portale o giełdzie money.pl,bankier.pl.parkiey.pl,pulsbiznesu.pl
      Pozdrawiam
      • amebar Re: Fundusze Parasolowe 04.02.07, 14:20
        Witam AXEL 40.Dziekuję Tobie za czas i chęć napisania kilku słów,które to sa
        dla mnie wskazówką.Ja już zainwestowałem w fundusze i jak na razie jestem
        biernym obserwatorem.Choć stopa zwrotu z moich funduszy mnie zadowala to
        chciałbym też więcej się dowiedzieć ,oobliczaniu,portfelu
        inwestycji,zarządzaniu.W banku maja wiedzę na poziomie już mniejszm niż mój,a
        kontakt telefoniczny to w dużej mierze loteria poziomu i nastroju
        konsultanta.Choć jestem w średnim wieku to chęć nauki u mnie duża.Zwłasza w
        temacie finansów.Czy na zadane prze zemnie pytania mogę oczekiwać od Ciebie
        odpowiedzi?Pozdrawiam
      • arfer Re: Fundusze Parasolowe 08.02.07, 12:25
        > Jeśli chcesz inwestować w fundusze to tutaj znajdziesz prawie
        > wszystko

Wow !!! Niektórzy potrzebują na to wieloletniej nauki i doświadczeń, a tu - ot,
        wystarczy przeczytać forum. Zabawne.
        • mieszko252 Re: Fundusze Parasolowe 08.02.07, 13:27
          I ty należysz właśnie do tych niektórych i tak wątpliwe,że coś zrozumiesz
          • arfer Re: Fundusze Parasolowe 08.02.07, 15:19
            Oczywiście. Napiszę nawet, że pracując w tej branży od wielu lat - im więcej
            wiem, tym więcej kwestii wydaje się niejasnych i tym większy jest mój szacunek
            do wiedzy, którą posiaść jeszcze muszę.

Nie udaję za to mądrali.

Zdanie, że wystarczy przeczytać parędziesiąt postów, by znać się na
            inwestowaniu, pozostawię bez komentarza, bo szkoda pary na taką brednię. Przy
            pierwszej możliwej korekcie przed BZ WBK znów ustawią się kolejki tych, którym
            się wydawało, że giełda i TFI akcji to maszynka do zarabiania, nawet na krótki
            czas, bez możliwości strat. Ktoś, kto kupił akcje w okresie hossy internetowej,
            straty po pęknięciu bańki nadrobił dopiero kilkanaście m-cy temu - po niemal 3
            latach hossy.
        • axel40 Re: Fundusze Parasolowe 09.02.07, 17:44
          Żeby zacząć inwestować w funduszach inwestycyjnych nie potrzeba zbyt wielkiej
          wiedzy,ale posiadać podstawowe wiadomości,które tutaj są dostępne.I temu służy
          to forum,aby zwiększyc wiedze o inwestowaniu zwykłym Kowalskim,aby rozróżniali
          co to fundusz,ubezpieczenie i świadomie wybierali to co im jest potrzebne.
          Wow!!! Spróbuj rozróżnić inwestowanie w fundusze od zarządzania funduszem a
          zobaczysz ,że życie jest piękne.Jesteś strasznie zestresowany.
          • arfer Re: Fundusze Parasolowe 09.02.07, 23:50
            Acha - czyli kiedy jest hossa i zarabiamy - to "inwestujemy", a kiedy jest
            niemiło, to "zarządzamy". Piszesz o tej samej wiedzy.

Jasne, że kupując akcje - w modelowym przypadku - i trzymając je w portfelu, w
            odpowiednio długim czasie ryzyko straty jest minimalne, a spore
            prawdopodobieństwo, że nieźle zarobimy. Tyle, że "długi horyzont czasowy" dla
            większości drobnych inwestorów oznacza rok.

Nie powtórzą się już lata takie jak 2003-2005, gdzie rósł cały rynek i doskonale
            na wszystkim można było zarobić. Dla najlepszego przykładu - zwróć uwagę, co
            stało się w 2006 r. z takimi tuzami (do niedawna ulubieńcami inwestorów), jak
            Agora czy PKN Orlen. Zobacz, ile straciły.
    • axel40 Re: Fundusze Parasolowe 04.02.07, 14:48
      Zadałeś 2 sprzeczne w sobie pytania .Podatek w funduszach jest pobierany na
      koniec inwestycji przy odkupieniu jednostek.Czy są lepsze?Każdy musi to ocenic
      sam.Niewątpliwym plusem parasolki jest odwleczenie zapłaty podatu i bezpodatkowe
      konwersje w ramach funduszu parasolowego.Na ten rok zaplanowane są kolene nowe
      fundusze parasolowe,stąd wniosek,że są ciekawa ofertą i oczekiwaną przez wielu
      inwestorów.
      Skorzystaj z wyszukiwarki a na forum znajdziesz interesyjące wątki.Gdzie szukać
      już napisałem.
      Najlepiej trochę rozeznaj sie w temacie ,a później rozpocznij wątek na trapiące
      cie wątpliwości.Pozdrawiam i powodzenia
    • arfer Re: Fundusze Parasolowe 08.02.07, 12:23
      Nie ma czegoś takiego, jak konwersja w ramach subfunduszy. Taka operacja nazywa
      się zamianą. Konwersja to transfer środków między odrębnymi funduszami.

Przy zamianach podatek Belki nie jest naliczany.

• axel40 Re: Fundusze Parasolowe 09.02.07, 17:54
        arfer napisał:

> Nie ma czegoś takiego, jak konwersja w ramach subfunduszy. Taka operacja nazywa
        > się zamianą. Konwersja to transfer środków między odrębnymi funduszami.

Gratuluje wiedzy! Jeśli twoja wiedza tak wygląda to współczuje klientom z
        którymi jeszcze współpracujesz.Nie omieszkam przedstawić twój pogląd na forum
        gazeta.pl ze śmiesznymi wątkami,chyba,że będziesz chciał wykasować odp.
        Pragnę przypomnieć,że głównie polemizowałeś z wypowiedziami ludzi zarządzających
        funduszami i zajmujących się finansami,którzy publikują swoje artykuły.
        Pozdrawiam.
        Dlatego,że piszę tylko jedną ręką i stwarza mi to problem nie będę się odnosił
        do innych wypowiedzi.
        Każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii ,a wnioski musimy wyciągac sami i sami
        decydować
        • arfer Re: Fundusze Parasolowe 09.02.07, 23:53
          Axel, założymy się ?

To, co robisz, to kawał dobrej roboty i uratowałeś kilku osobom skórę i
          pieniądze, ale nie uważaj się za wszystkowiedzącego tylko dlatego, że to Twoje
          forum.

Nie ma czegoś takiego w oficjalnej terminologii jak konwersja między
          subfunduszami (podkreślam). Jeśli nie wierzysz - sprawdź. I daruj sobie takie
          teksty.
        • arfer Re: Fundusze Parasolowe 10.02.07, 00:06
          Jeśli masz jakieś zastrzeżenia do tej informacji - odnieś się z KONKRETNYM
          zarzutem. W tym przypadku akurat nie ja mam braki wiedzowe.

Pozdrawiam
          • axel40 Re: arfer 10.02.07, 08:38
            Nie mam zamiaru upierać się przy swoim zdaniu,bo to nie ma znaczenia czy to
            konwersja ,czy zamiana.TFI używają właśnie określeń typu konwersja i nie mnie
            oceniać czy to dobrze czy źle,ale ja też będę się trzymał tej wersji.Przykład
            pierwszy z brzegu ze strony lukasbank.pl
            Cytattongue_outrzy konwersji środków między subfunduszami nie jest pobierany podatek od
            zysków kapitałowych!
            Odnośnie reszty to problem jest w tym,że do jednego worka zostali wrzuceni
            doradcy finansowi ze sprzedawcami,dystrybutorami
            kredytów,ubezpieczeń,funduszy.Wynika to napewno z celów marketingowych,aby
            podnieść prestiż i zaufanie do tych ludzi.
            A jedni z drugimi mało lub wogóle nie mają nic wspólnego.
            Jak w piosence -Agent dziewczynie nie skłamie,chociaż nie wszystko jej powie-
            Zawarte tutaj materiały z pewnością pomogą początkującym w przygodzie z
            inwestowaniem jak rozróżnić fundusz z ubezpieczeniem,jak wybrac odpowiedni
            fundusz dla siebie,i nauczyć się nie oszczędzać a inwestować.To takie
            przedszkole inwestycyjne.
            Z pewnością wszystkim forumowiczom będzie miło,jeśli będziesz tutaj często
            wpadał i dzielił się swoimi uwagami w miarę prostym językiem zrozumiałym dla
            wszystkim.Może w miarę możliwości napiszesz jakieś swoje spostrzeżenia,które
            przydadzą się początkującym inwestorom.
            Zapraszam i pozdrawiam.
            • amebar Re: axel40 11.02.07, 09:33
              Jezeli wpłaciłem 10 000 złotych na subfundusz parasolowy np.akcji i po hossie
              na giełdzie zarobiłem 2 000 złotych ,wykonałem konwersje na subfundusz
              parasolowy np.pieniężny (kupiłem 120 jednostek po 100zł.),a teraz sprzedaję
              wszystkie jednostki(cena 120,05zł.),to jaki zapłacę podatek?A,co będzie jeżeli
              wykonam 157 konwersji?
              • stefan_ems Re: axel40 11.02.07, 13:43
                380 zł i 95 gr

• amebar Re: stefan 12.02.07, 10:49
                  Witam.Omyłkowo podałem kwotę jednostki,prawidłowa to 100,05zł.Prosił bym ciebie
                  o opis lub wyjaśnienie podatku belki od funduszy parasolowych.Pozdrawiam.
                  • jan-w Re: stefan 12.02.07, 14:16
                    Tzw "podatek Belki", w przypadku funduszy parasolowych, płacisz od zysku, w
                    momencie wycofywania pieniędzy z funduszu.
                    • amebar Re: stefan 12.02.07, 19:50
                      Czy możesz więcej wytłumaczyc o podatku?To,że jest od zysku to już wiem i
                      jeżeli wycofam wszystkie pieniądze z funduszu zapłacę 19% podatku.A co sie
                      stanie jezeli wpłacę 10000zł na fundusz wykonam 47 konwersji i będę chciał
                      sprzedać 47 jednostek po 100,15 ,zaznaczając że po ostatniej konwersji kupiłem
                      127 jednostek po 100,10zł.Pozdrawiam
                      • stefan_ems Re: stefan 12.02.07, 20:15
                        amebar napisał:

> Czy możesz więcej wytłumaczyc o podatku?To,że jest od zysku to już wiem i
                        > jeżeli wycofam wszystkie pieniądze z funduszu zapłacę 19% podatku.A co sie
                        > stanie jezeli wpłacę 10000zł na fundusz wykonam 47 konwersji i będę chciał
                        > sprzedać 47 jednostek po 100,15 ,zaznaczając że po ostatniej konwersji
                        kupiłem
                        > 127 jednostek po 100,10zł.Pozdrawiam

Wyszło mi 191 zł i 19 gr.
                        Niech mnie ktoś poprawi jeśli się pomyliłem wink

• amebar Re: stefan 13.02.07, 07:31
                          Nie chodzi mi o sam wynik tylko sposób wyliczenia,lub schemat.Zaznaczyłem,że
                          wykonałem 47 konwersji między 7 funduszami na każdej zarabiając.Licząc 127
                          jednostek razy 100,10 wynosi 12712,70,a sprzedaję 47x100,15=4707,05.A co będzie
                          z podatkiem jeżeli sprzedam 47 jednostek po100zł czyli taniej niż po ostatniej
                          konwersji?
                          • stefan_ems Re: stefan 13.02.07, 18:57
                            amebar napisał:

> A co będzie
                            > z podatkiem jeżeli sprzedam 47 jednostek po100zł czyli taniej niż po
                            ostatniej
                            > konwersji?

... to zapłacisz 189 zł i 85 gr. wink

Wycofując część środków wycofujesz również część uzyskanego zysku (w tym
                            przypadku 47 z 127 to nieco ponad 37%) i z tego pobierany jest podatek. Nie
                            ważne ile było po drodze konwersji. Oczywiście jest tak w przypadku f.
                            parasolowych. Sprawa się gmatwa, jeśli kilka razy wpłacisz i wypłacisz z
                            koszyka.
                            Ale nich to ktoś potwierdzi, bo nie jestem ekspertem od funduszy wink

• stefan_ems Re: Fundusze Parasolowe 11.02.07, 19:22
      Trochę sceptycznie podchodzę do tej oferty parasolowych funduszy, jakie oferuje
      nam AIG Polska. Weźmy pod lupę np. egzotyczny jeszcze w Polsce fundusz
      azjatycki a dokładniej AIG Subfundusz Akcji Chińskich i Azjatyckich. Składa się
      z trzech innych funduszy, które mają jakąś tam wycenę, a każdy z nich pobiera
      opłatę za zarządzanie, która automatycznie tę wycenę obniża.

A teraz czysto spekulacyjne:
      - AIG Greater China Equity Fund daje po roku: -10%
      - AIG South East Asia Fund: 14,4%
      - AIG India Equity Fund również: 14,4%

Pomińmy wszelkie opłaty manipulacyjne i podatek. Pytanie brzmi:
      Ile zarobi klient?
      a) 4,4%
      b) 2,2%
      c) 0%

• jan-w Re: Fundusze Parasolowe 11.02.07, 20:08
        To porównaj z zakres parasola AEGON:
        www.aegon.pl/u235/template/nw,funds,funds.wm/navi/31295