23.10.12, 02:37
Podczytuje was i dlatego zwracam sie do was o pomoc.
Zmarl moj eks (nie bylismy malzenstwem), dwoje dzieci ,jeden pelnoletni.
Nic po nim nie chcemy,nic, doslownie nic.
Jak to jest z odrzuceniem spadku:
- czy trzeba to koniecznie zalatwic?
-czy ja musze sama wystapic o odrzucenie spadku?
-gdzie ewentualnie sklada sie pismo (mieszkal w zupelnie innym miescie)?
Za wszelkie cenne rady z gory dziekuje.

Obserwuj wątek
    • aneta79_1979 Re: Spadek 23.10.12, 08:47
      co do Ciebie to nie mam pewności najlepiej zapytac u notariusza-wydaje mi sie że nie dziedziczysz ale lepiej sie upewnić, w imieniu małoletniego syna składasz wniosek do sądu rodzinnego o zezwolenie na odrzucenie spadku w swoim miejscu zamieszkania wraz z aktem zgonu eksa i aktem urodzenia dziecka, nastepnie z wyrokiem idziesz do notariusza i tam zrzekasz sie spadku w imieniu dziecka pełnoletni może odrzucić u notariusza
    • wrotek0 Re: Spadek 23.10.12, 08:48
      Ty -jako nie żona nie dziedziczysz (chyba, że spisał testament). Dziecko pełnoletnie samo stanowi i samo musi złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku. Dziecka niepełnoletniego jesteś opiekunem prawnym, ale nie wiem, czy sąd nie będzie ustanawial kuratora. Najlepiej popytać prawnika, jak to formalnie załatwić. Jest na to pół roku chyba od powzięcia informacji o śmierci spadkodawcy.
    • izunia_milo Re: Spadek 24.10.12, 12:14
      Ty - jako "nieżona" nie dziedziczysz, ale dzieci tak.

Ten pełnoletni syn sam decyduje za siebie, ale za małoletniego sprawy załatwia żyjący rodzic. Czy masa spadkowa jest zadłużona? Jeśli nie, to sąd do którego należy złożyć wniosek o odrzucenie spadku w imieniu małoletniego, nie wyrazi na to zgody.

Małoletni z mocy prawa dziedziczą "z dobrodziejstwem inwentarza". A to, że Ty nic po exie nie chcesz, nie uprawnia Cię do decydowania za dziecko w tej kwestii.

Wniosek o odrzucenie spadku do sądu składa się w miejscu zamieszkania dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka