Dodaj do ulubionych

Fluoryzacja

21.10.10, 19:01
Chodzi mi o Grecje.
Fluoryzujecie dzieciom zeby? Prywatnie? Panstwowo? Mieliscie w szkole akcje?
Wlasnie wrocilam od dentysty i przy okazji remanentu w mojej paszczy zgadalismy sie na temat pedodontow, ortodontow. Ponoc wbrew marketingowym chwytom i sponsorowanym artykulom w dzieciowych gazetkach fluoryzacja moze wyrzadzic wiecej szkody niz pozytku. W czasach past z fluorem, plynow do plukania paszczy dokladanie flouru w gabinecie nie jest ponoc rozsadne, choc dla dentysty lukratywne (60 sekundowy zabieg to 50-60 euro nawet).

U nas w podstawowce w zeszlym roku mieli zbiorowe fluoryzowanie, ponoc elmex zelem ale takie akcje sa u mnie na poziomie O- na pewno nie zaszkodzilo, ale czy pomoze?

Co Wy w tym temacie? Co dentysci Waszych dzieci? Ciekawa jestem.
Obserwuj wątek
    • rene1231 Re: Fluoryzacja 22.10.10, 11:27
      U nas w szkole nic takiego nie bylo. W przedszkolu przychodził dentysta sprawdzał uzębienie i nic więcej.Tak naprawde jeszcze ani razu z młodą nie byłam u dentysty,ale przeglądając jej uzębienie nic nie znalazłam,ani dziurki ,ani kamienia.Ona od małego jest nauczona myć kiełki rano ,wieczorem i po obiedzie.Latem będąc w PL byłam z nią u pediatry i tamten zaglądając jej w paszcze stwierdził że ma piękne zdrowe zęby.Ja tylko sie modle żeby je miała po mnie nie po moim ,bo on mimo swojego młodego wieku ma już pare państwowych i pare jeszcze do wymianysad Ja jak narazie mam jedną dziurke (w zębie)musze zrobić ale kurcze nie lubie dentysty brrrrr....
      • morita11 Re: Fluoryzacja 22.10.10, 11:34
        Na Mykonosie sa modne tabletki z fluorem. Niby woda taka beznadziejna,ze trzeba sobie pomoc. Moja dentystka pochodzi z Aten i nie pochwala tego pomyslu. Swoim dzieciom nie daje i innym nie poleca.
        Ewka jak na razie ma super zabki.
      • bachula_gr Re: Fluoryzacja 23.10.10, 08:14
        > Tak naprawde jeszcze ani razu z młodą nie byłam u dentysty,ale przeglądając jej uzębienie nic nie znalazłam,ani dziurki ,ani kamienia.

Powaznie? A np w szkole nie wymagali od Was zaswiadczenia o stanie zebow na poczatku roku? U nas kroluje okulista i ma dojsc kardiolog ale w takich Atenach ponoc dentysta wlasnie wink

Akcja fluoryzacja byla raz, z nienacka, nikt nic nie kazal podpisywac a dzieci dostaly jednorazowy sprzet. My w zamierzchlych czasach musielismy przynosic swoje szczoteczki- pamietam to zbiorowe plucie na dziedzincu szkoly...a fujjjj.
        Na polskich forach co rusz czytam, jak to rodzice sie nie zgadzaja a to na przeglad glow pod katem dodatkowych mieszkancow, a to na fluoryzacje w szkole, nawetna kontrole higienistki- w PL wszytsko jest sformalizowane i bez kwitancji ani rusz a tutaj...na zywiol. Dziecko przyszlo ze szkoly po fluoryzacji i tyle wink Tylko co z tego? wink
      • gracedim Re: Fluoryzacja 31.10.10, 22:30
        Moj Grecki maz -dentysta mowi, ze czasem fluoryzacja jest ok ale do pewnego stopnia.Jak sie z nia przesadzi to mozna nawet zabkom (dzieciakow-ktorych zeby ciagle rosna) zaszkodzic.(choroba sie nazywa φθοριασηwink. Τu jest link, mozecei zajrzec jak macie ochotewink
        e-dentistry.blogspot.com/2009/03/blog-post_17.html
    • rodos2 Re: Fluoryzacja 29.10.10, 16:01
      www.eioba.pl/a76208/szkodliwe_dzia_anie_fluoru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka