22.02.12, 10:07
Cześć dziewczyny. Mam pytanie o to czy któraś z Was przerabiała ścieżkę
z nadaniem dziecku urodzonemu za granicą nr PESEL.
Dodam, że uzyskałam już polski akt urodzenia, zastanawiam się jedynie
czy mogę składać wniosek o nadanie numeru sama, czy lepiej zlecić to konsulowi
przy wyrabianiu polskiego paszportu?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: PESEL 22.02.12, 10:30
      Ja mam na stanie dziecko Z. z PESELem (nadanym na starych zasadach, gladko i przyjemnie lat temu kilka) oraz dziecko K. bez PESELu.
      W lecie 2011 zmienily sie przepisy i sama nie mozesz wystapic juz o nadanie peselu bo nie masz podstaw (dzwonilam nawet do ministerstwa, pani odczytala na wniosku jakie sa powody starania sie i zaden z nich nie dotyczy naszych dzieci: m.in zmiana plci, blad w juz nadanym, zmiana obywatelstwa).
      Krotko: sam pesel sie nie nalezy, trzevba miec powod (paszport).

Obecnie jedynym skutecznym sposobem jest wypelnienie wniosku w trakcie satrania sie o paszport przez konsulat. Trwa dluzej ale dziala. TYlko sie dowiedz czy zalatwisz to lokalnie na wyspie, ja juz nie moge w Salonikach, musze via Ateny osobiscie, z mezem i dzieckiem.

Odpuscilam i w trzy dni nabylam dziecku grecki paszport.
      • izka7790 Re: PESEL 22.02.12, 10:59
        Dzięki Bacha...właśnie o to mi chodziło smile
        tzn. zostaje mi tylko konsulat, nie wiem tylko czy udam się do Aten czy na Kretę.
        • bachula_gr Re: PESEL 22.02.12, 11:10
          Konsulowi nie odmowia PESELu.
          Zadzwon do kretenskiego co moga, mnie powiedzieli, ze owszem wniosek o paszport i dodatkowy o PESEL moge wypelnic i zlozyc w Salonikach jak za starych dawnych czasow ale potem z mezem i dzieckiem do Aten bo trzeba odciski palcow, a na koncu juz solo moge odebrac (z Aten) paszport i PESEL.
          • izka7790 Re: PESEL 22.02.12, 12:51
            Zadzwonię na pewno ale jeszcze nie teraz bo potrzebuję paszport na wiosnę
            przyszłego roku a ponieważ dostaniemy ważny tylko na rok to chcę zostawić sobie pewien
            zapas czasowy na powrót smile
            • bachula_gr Re: PESEL 22.02.12, 13:42
              Eeee...do tego czasu jeszcze moze byc niejedna rewolucja w przepisach, luzik wink
              Jak mi sie uda w miedzyczasie wydebic PESEL dla Krychy to Ci dam cynk.
    • margarita6 Re: PESEL 22.02.12, 15:07
      Mozesz i tak i tak.
      Ja zlozylam od razu w PL podanie o pesel dla Alexa i dostalam po tygodniu jakos.
      • bachula_gr Re: PESEL 22.02.12, 15:28
        margarita6 napisał:

> Mozesz i tak i tak.
        > Ja zlozylam od razu w PL podanie o pesel dla Alexa i dostalam po tygodniu jakos
        > .

Goska, zlituj sie. Za granica nie mozesz zlozyc wniosku. A w PL nie kazdy ma znajoma reke w urzedzie. Oficjalnie, dziecko nie mieszkajace w PL (nie majace zameldowania) nie ma prawa ubiegac sie o PESEL.
        • rene1231 Re: PESEL 22.02.12, 16:56
          Moje dziecie urodzone w Grecji ma polski pesel.W USC w polsce umiejscowiliśmy akt urodzenia,potem poszliśmy do innego pokoju gdzie złożyliśmy podanie o pesel dla niej i już po tygodniu mieliśmy bez problemu.Dodam że nie miała ona meldunku w PL.Nikt nas sie nie pytał czy będziemy mieszkać w PL,czy też nie.
          • bachula_gr Re: PESEL 22.02.12, 19:02
            Rene, ale zakladam, ze to bylo przed latem 2011?
            Moja Zoska tez ma PESEL od 2002 ale Krycha nadal nie dostapila zaszczytu.

PS_ a w ogole to w szoku jestem, ze P. urodzona w Grecji? Myslalam, ze w Polsce i oseska przerzucilas na druga strone kontynentu.
            • rene1231 Re: PESEL 22.02.12, 22:02
              bachula_gr napisała:

> Rene, ale zakladam, ze to bylo przed latem 2011?
              Tak to było przed 2011,a dokładnie w 2002 smile

> PS_ a w ogole to w szoku jestem, ze P. urodzona w Grecji? Myslalam, ze w Polsce
              > i oseska przerzucilas na druga strone kontynentu.
              Urodzona jak nic w GR w 2001r. big_grin big_grin
              • bachula_gr Re: PESEL 23.02.12, 07:03
                rene1231 napisała:
                > Tak to było przed 2011,a dokładnie w 2002 smile

I to wyjasnia wszystko wink
                • morita11 Re: PESEL 23.02.12, 20:12
                  Co wyjasnia?
                  A tak wlasciwie to po co Waszym dzieciom PESEL??
                  • bachula_gr Re: PESEL 23.02.12, 20:27
                    Wyjasnia, ze zmienily kilkukrotnie sie przepisy (ostatnio w lecie 2011) i juz nie jest tak jak bylo np w 2002.

A po co PESEL? Tez nie potrafilam pani z ministerstwa inteligentnie odpowiedziec, ale skoro jedno dziecko ma to dlaczego drugie ma nie miec? Sie jej nalezy.
                    Potrzebny jest do wszelkich urzedowych spraw w PL. Do paszportu np. Ale nie greckiego bo tu wystarcxzyla stara dobra AMKA wink
                    • morita11 Re: PESEL 24.02.12, 13:54
                      Serio? Nie wyrobie dziecku paszportu bez PESELka ??
    • bachula_gr Re: PESEL 24.02.12, 15:53
      Z forum prawnego:
      1.Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych w formie czynności materialno–technicznej.
      2.Numer PESEL nadaje się:
      d.obywatelom polskim zamieszkałym za granicą, ubiegającym się o wydanie paszportu.
      3.Nadanie numeru PESEL następuje na wniosek:
      polskiego konsula, w przypadku osób wymienionych w pkt. 2d.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka