Dodaj do ulubionych

Własny interes

17.01.13, 08:40
Γεία σας!
Z każdym dniem coraz bardziej umacniam się w myśli, że chciałabym założyć coś swojego. Mam na myśli mały sklepik z butami. Czy któraś z Was prowadzi może własny interes i mogłaby odpowiedzieć na parę pytań? Byłabym naprawdę wdzięczna!!
1) Czy koniecznym jest posiadanie άδεια παραμονής? z jednej strony jak się dowiadywałam to niby nie, a z drugiej mi mówią, że tak. Gdy rzuciłam okiem na άδεια παραμονής w nagłówku widnieje wzmianka, że to jest pozwolenie na pobyt BEZ prawa do pracy. Co do άδεια εργασίας oczywiście nie mogę jej mieć, bo potrzebuję pracodawcy....
2) Jak sobie poradziłyście z wszystkimi biurowymi papierami? Opłaca się zatrudnić kogoś, żeby nas wyręczył czy samemu da się radę?
3) Ile czasu zajęło Wam otworzenie swojego biznesu?
4) Czy macie może jakieś uwagi, bądź ostrzeżenia dotyczące biurokracji?
Z góry baaaaaaaaardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady!!!!!
Pozdrawiam!!!!
rodzinny-album
Obserwuj wątek
    • margarita6 Re: Własny interes 17.01.13, 08:55
      No coz,adia paramonis konieczne teraz wszedzie,napewno bedziesz musiala wyrobic.Adia ergasias wydaja jak masz prace,czyli napewno bedziesz musiala miec.
      Jak bedziesz wyrabiac adia paramonis to tam Ci powiedza.
      Powiem Ci ,ze kupe lat funkcjonowalam bez adii paramonis a teraz wszedzie ja chca ,przynajmniej w Atenach.

A gdzie sklep chcesz otworzyc???W Atenach???
      Nie wiem czy teraz to dobry pomysl,w tym czasie....ale moze akurat,powodzenia.
      • rodzinny-album Re: Własny interes 17.01.13, 08:59
        Nie dziękuję smile
        Myślę o Atenach, ale gdzie dokładnie to jeszcze nie wiem.
        Najbardziej denerwującą kwestią jest to, że sami Grecy mówią raz jedno, raz drugie. I bądź tu człowieku mądrym. Cóż przejadę się chyba biura ds cudzoziemców. Jak kiedyś rozmawiałam z jednym policjantem to mi powiedział, że po co w ogóle sobie tym d*** zawracam...ach smile
        • margarita6 Re: Własny interes 17.01.13, 20:18
          biura ds cudzoziemców ....istnieje cos takiego???
          Wszystko teraz raczej na policji sie wyrabia.
      • koxanaki Re: Własny interes 18.01.13, 08:28
        Hmmm ale z tego co wiem, to my nie musimy miec adia paramonis. Cos sie zmienilo??? Ja posiadam wydane na policji zaswiadczenie, ze jestem obywatelem kraju czlonka Uni Europejskiej i w zwiazku z tym moge w Grecji pracowac. I ten papierek we wszystkich urzedach i bankach dziala.
        • bachula_gr Re: Własny interes 18.01.13, 08:45
          koxanaki napisała:

> Hmmm ale z tego co wiem, to my nie musimy miec adia paramonis. Cos sie zmienilo
          > ??? Ja posiadam wydane na policji zaswiadczenie, ze jestem obywatelem kraju czl
          > onka Uni Europejskiej i w zwiazku z tym moge w Grecji pracowac. I ten papierek
          > we wszystkich urzedach i bankach dziala.

Takoz i ja ale my kochana nie mieszkamy w Atenach a tam to inny swiat, inne prawa, inna dzungla.

A w temacie przewodnim to nie sadze aby obeszlo sie od pomocy lokalnego ksiegowego.

• morita11 Re: Własny interes 18.01.13, 10:09
            Ja do dzis nic nie mam. A pracowalam i ubezpieczenie mialam. Nasza lokalna astinomija powstala chyba tylko po to zeby ludzi od okienka przeganiac. Oni tylko jak ktos z Unii to nawet nie sluchaja tylko mowia,ze nie trzeba a jak spoza Unii to odwlekaja i zycie utrudniaja.
            Mam nadzieje,ze sie kiedys z reka w nocniku nie obudze przez te ich niechec do ludzi i pracy...
            • bachula_gr Re: Własny interes 18.01.13, 10:20
              morita11 napisała:

> Ja do dzis nic nie mam. A pracowalam i ubezpieczenie mialam. Nasza lokalna asti
              > nomija powstala chyba tylko po to zeby ludzi od okienka przeganiac.

Ooo...kolejna kolezanka z prowincj wink.
              Ateny to panstwo w panstwie i wszystko tam maja inne, nawet prawo.
        • bachula_gr Re: Własny interes- koxanaki 18.01.13, 10:14
          Tez mam taka zolta ksiazeczke pt ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Kiedy masz wydana swoja? Moja jest z 11/2008 i mimo iz nie ma na niej daty przydatnosci do spozycia wink to po 5 latach sie ma wymieniac na Eγγραφο Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής Πολίτη Ε.Ε ktora wyglada podobnie jeno niebiesko- tak jak tutaj zeskanowali

Wiesz cos o tym?
          • rodzinny-album Re: Własny interes- koxanaki 18.01.13, 12:20
            Korzystając z okazji zapytam: co było potrzebne (jakie dokumenty) do wyrobienia żółtej książeczki ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ? Może pamiętasz ile czasu trwała ta cała procedura?
            No w Atenach niestety żądają άδεια...a z posterunku policji odesłali mnie właśnie do Τμήμα Αλλοδαπών i że tam mam się dowiadywać. Oszaleć można!! smile
            • koxanaki Re: Własny interes- koxanaki 18.01.13, 12:57
              Cos takiego znalazlam z lista dokumentow potrzebnych na kazda okolicznosc. Sie okazuje, ze czlonek czlonkiem ale wyglada jak by byly rozne weweosi w zaleznosci czy sie chce byc w celach zarobkowych, czy nie zarobkowych czy rodzinnie.
            • bachula_gr Re: Własny interes- koxanaki 18.01.13, 13:31
              rodzinny-album napisała:

> Może pamiętasz ile czasu trwała ta cała procedura?
              Kilka dni, na wiejskim naszym posterunku. Najbardziej potrzebny byl pan maz, zdjecia, chyba akt slubu...ale to bylo w 2008.

> a z posterunku policji odesłali mnie właśnie do Τμήμα Αλλοδαπών .....

U nas na wsi nie ma takich cudow=urzedow wiec zwiedzilam Dimarchio i posterunek.

Powodzenia tak czy siak wink
              Kiedys mialam pomysl na sklep z butami dla dzieci BARTEK ale producent nie zakwalifikowal Grecji jako potencjalnie bezpiecznego rynku i pomysl padl.
          • koxanaki Re: Własny interes- koxanaki 18.01.13, 12:54
            Pan, ktory mi wydawal weweosi powiedzial, ze to na zawsze i nic nie wiem o koniecznosci wymieniania po 5 latach, a tez mam z 2008. Z tego linka, ktory zalaczylas to ja zrozumialam, ze mozna, a nie trzeba sie ubiegac o to engrafo i trzeba wtedy udowodnic, ze przynajmnie od 5 lat mieszkasz na stale w Grecji...
    • bachula_gr Re: Własny interes 18.01.13, 13:26
      Ja mam wpisane z powodu meza Greka i pan powiedzial, ze dopoki sie nie rozwiode to wazne jest a generalnie plan jest, ze po 5 latach beda wymieniac z automatu. Ale tak mi powiedzial w 2008 roku i od tego czasu nie bylam na policji. Z ciekaowsci sie pytam, bo do listopada niby moge spac spokojnie wink

Z linkow dla cudzoziemcow wyglada, ze Adia paramonii dla Szwajcarow i obywateli trzeciego swiata....ale 2wiadomo, ze pani Lucynka z USc i Kostas z policji wiedza najlepiej wink.
      • koxanaki Re: Własny interes 18.01.13, 14:44
        W tym linku na strone policji w papierach potrzebnych do uzyskania potwierdzenia stalego pobytu chca cos takiego "Έγγραφο με βάση το οποίο ο αιτών εισήλθε στη χώρα μας" i tak sie zastanawiam o co chodzi? O pierwszy list milosny,ktory mi wtedy nie maz przeslal? wink
    • margarita6 Re: Własny interes 18.01.13, 14:42
      Gdzies mam papierek co potzrebne do wyrobienia adia....ale dla tych maja meza Grekawink
      Jezeli nie to calkiem co innego potrzebne.
      Ostatnio w OAED powiedzieli mi,ze pomimo,ze nie ma daty konca waznosci po 5 latach trzeba wymienic na nowa.
      A tak w ogole teraz to wszystko tak szybko sie zmienia,ze trzeba sie dowiadywac w danym momencie ,no i wszystko zalezy o widzimisie urzednikawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka