Dodaj do ulubionych

Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa

19.09.09, 09:57
Witam. Czy ktoś z was ma rozpisaną tą dietę na kompie i mógłby przeslac mi kopię?
Kartkę od Pani dr. w domu gdzieś zgubiłem a potrzebne mi to dla znajomego.
Jeśli można to prosze podesłac na michal.adamus[]ep.com.pl
Będę wdzięczny za podesłanie.
Później wątek będzie można usunąć - to taka prośba do moderatorów.
Obserwuj wątek
    • 1-ludka Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 09:58
      Ja tez bym chciala na email.Prosze przeslijcie tez ja do mnie.
    • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 11:57
      Dieta w czasie długotrwałej antybiotykoterapii:

Produkty zabronione:

1. Wyroby piekarnicze - chleb biały (pszenny), bułki, chleb tostowy, paluszki, ciastka, ciasta, również wypieki dla diabetyków
      2. Mięso - mięso panierowane
      3. Ryby - ryby panierowane, ryby w puszkach
      4. Zupy - wszystkie zupy z puszki
      5. Nabiał - słodkie jogurty, maślanki, słodkie desery z mleka i twarożku, budynie, puddingi
      6. Warzywa - ograniczyć buraki, czerwoną paprykę, sok marchwiowy
      7. Przyprawy - ketchup, sos sojowy, sosy z cukrem
      8. Słodycze - cukier, miód, czekolada, cukierki, praliny, lody, słodycze dietetyczne, krem orzechowo-nugatowy
      9. Napoje - piwo, wino, likiery, lemoniady, słodzone napoje/kawa, herbata, cappuccino
      10. Produkty zbożowe - mąka pszenna, mieszanki piekarnicze mąk, makaron, ryż, musli z suszonymi owocami

Produkty zalecane:

1. Wyroby piekarnicze - chleb chrupki z pełnego ziarna np. Waza wieloziarnista żytnia, chleb żytni na zakwasie, chleb razowy z pełnego ziarna, pumpernikiel
      2. Wędliny - świeże wędliny, kiełbasy trwałe/salami/szynka
      3. Mięso - wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, dziczyzna, królik, jagnięcina
      4. Ryby - ryby morskie i słodkowodne wszelkiego rodzaju
      5. Owoce morza - ostrygi, małże, kraby, krewetki, homary, langusty.
      6. Zupy - czyste zupy
      7. Nabiał - jajka, jogurty, kwaśne mleko, ser - zwłaszcza kozi i mozarella
      8. Warzywa - wszelkie rodzaje, rośliny strączkowe - fasola, groch, soczewica, ziemniaki - gotowane, smażone, pieczone, placki ziemniaczane, frytki, kapusta
      9. Zioła i przyprawy - świeży imbir, szczypiorek, chrzan, rzeżuch jak najwięcej
      10. Słodycze - słodzik, cukier mlekowy - mleko
      11. Napoje - herbata zielona - niesfermentowana, kawa zbożowa, kawa, soki warzywne, woda mineralna
      12. Produkty zbożowe - płatki owsiane, żytnie, pszenne, jaglane, otręby, kasza i mąka z pełnego ziarna, ziarna zbóż
      13. Tłuszcze - wszystkie oleje roślinne, margaryna, smalec, masło
      14. Orzechy, nasiona - słonecznik, dynia, sezam, wszystkie rodzaje orzechów

Pozdrawiam, szczególnie tych wszystkich,którzy są na diecie.

• tosho Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 13:29
        Dzięki Marzena, bardzo fajnie rozpisane.
      • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 14:31
        I jeszcze dodam pewną uwagę:
        ABSOLUTNIE nie należy zastępować jogurtu kefirem! Produkuje się go na zupełnie innych zasadach - kefir wręcz zaprasza do nas grzybka, a przecież tego nie chcemy smile
        • opolska7 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 16:53
          marzena1963 napisała:

> I jeszcze dodam pewną uwagę:
          > ABSOLUTNIE nie należy zastępować jogurtu kefirem! Produkuje się go na zupełnie
          > innych zasadach - kefir wręcz zaprasza do nas grzybka, a przecież tego nie chce
          > my smile
          niezgodzil bym sie co do kefira ma takie same wlasciwosci co jogurt
          znaczy sie pozytywne czy sie myle?
      • ryszard51 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 15:16
        właśnie dieta...

a czy według Was, faktycznie, gdy podczas antybiotykoterapii je się
        słodycze to czy negatywną konsekwencją jest tylko kandydoza czy też
        skuteczność terapii spada?
        • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 00:10
          Moim zdaniem słodycze zawieraja przede wszystkim cukier. A cukier nie bez powodu nazywany jest białą trucizną.
          W naszej chorobie lepiej unikać niezdrowych produktów.
          Cukier ludzie wymyślili niedawno. Przez tysiące lat nie było czegoś takiego jak cukier. Wątpię by ludzki organizm w ciągu kilkudziesiaciu lat przystosował się do bezkarnego wchłaniania takiej ilości słodyczy, jakie się nam wszędzie reklamuje.
      • wroteknowynick Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 15:35
        kawa i zielona herbata dozwolone ? czyli kofeina dozwolona ?
      • e-strega Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 16.06.10, 13:02
        Czyli, że można legalnie: kawę naturalną i "mniej legalnie" z dodatkiem mleka.
        Super.

Najbardziej mnie smuci konieczność wykluczenia owoców, bo nie umiem bez nich
        żyć. I zawsze myślałam, że cukry naturalne w owocach nie mogą mieć wpływu
        negatywnego na cokolwiek.

• fasolka_88 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 17.06.10, 17:04
          wiesz, ja sie przez pierwsze 3 miesiace wyrzekalam wszystkiego, potem
          doszlam do wniosku ze mam to gdzies, i jem owoce, od czasu do czasu
          słodycze

zwaz na to ze Pani doktor nie pisze o owocach, wiadomo ze nie
          tonami,ale moim zdaniem mozna, z reszta to samo mowi dr, Kurkiewicz.

Trzeba znalesc zloty srodek tego co mozesz a co nie. Jesli Ci szkodza
          to nie jedz, wszystko jest kwestia indywidualna jedni moga jesc
          słodycze, owoce, mleko a inni na sam widok dostaja grzyba.
      • sangwinik_1 Dieta 11.05.11, 11:09
        Witam
        Zaczęłam właśnie leczenie i przeczytalam uważnie cały wątek dot. diety i szczerze mówiąc nie wiem co mam jesc a co niewink jedni piszą że to można drudzy że absolutnie nie uncertain leczę sie u dr tomasza, nie dostałam żadnej specjalnej diety. Jedynie dr zabronił jesc słodyczy. Mówił ze jogurty jak najbardziej wskazane, natomiast znowu wyczytalam że jogurtów nie można. Może doktorowi chodziło tylko o jogurty naturalne???
        Proszę o jakieś porady i doświadczenia w tym temacie.
        Reasumując na pewno wskazana kapusta kiszona, ogórki, czosnek-z tego co udalo mi się wyłowić z forum. A co z serami żółtymi, jajami, wędlinami oraz rybami albo np jakieś kasze,?? Bo w jednym poście czytalam że można a w drugim nie uncertain Proszę o jakieś Wasze spostrzeżenia i wskazówki. pozdrawiam
        • szafirek_80 Re: Dieta - do sangwinik_1 11.05.11, 12:44
          Zerknij tutaj:
          docs.google.com/Doc?id=dfs9jh96_14cbfbxfdf
          A co do jogurtów to ja jem tylko naturalne bez cukru. Pozdrawiam smile
          Kasia
          • sangwinik_1 Re: Dieta 11.05.11, 13:28
            Dzięki Kasia smile na pewno się przyda!
    • ania.1111 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 14:33
      Witam. Czy moglabym prosic o jakis kontakt do dr. Beaty. Ania
    • malgoska2009 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 15:02
      to jest dieta Pani Doktor Beaty z Krakowa? bo mi też miała przysłać na maila ale
      jeszcze nie przysłała jak ktoś ma to też poproszę na maila margolciax@wp.pl
      • gra-ga Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 17:15
        Dietę zaznacz skopiuj i wklej do worda a tam łatwo sobie
        wydrukujesz.
        W tych kefirach chodzi pewnie o to, że niektórzy producenci dodają
        do jego produkcji drożdży. Z tego co piszą nasi lekarze to jest
        zalecazny tyle, że bez drożdży. Poprawcie może się mylę?
        • fionka21 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 20:04
          Ta dieta jest dla osób, które są mało wrażliwe na rozwój grzyba.

W grupie produktów dozwolonych jest np. mleko, które co bardziej wrażliwym może
          sporo narozrabiać. Z mojego doświadczenia wynika, że mogę stosować jedynie
          jogurt naturalny. Wszystkie kefiry, maślanki odpadają, niestety.

Również ziemniaki potraktowane są dość liberalnie. Tymczasem gotowane ziemniaki
          mogą sprzyjać rozwojowi grzyba, natomiast smażone i frytki są OK.

Podobnie jest z roslinami strączkowymi - fasola, groch, soczewica itp. - jedni
          mogą, innym szkodzą.

Pozdrawiam iżyczę życia bez grzyba, który może być baaardzo podstępny wink
          • opolska7 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 21:28
            z tego co ja wyczytalem to kefir jest nawet jak najbardziej wskazyny
            PRODUKTY WSKAZANE

PRODUKTY I PRZETWORY MLECZNE:
            Wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne - mogą być z pełną zawartością
            tłuszczu - jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana -
            wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.
            • opolska7 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 19.09.09, 21:29
              opolska7 napisał:

> z tego co ja wyczytalem to kefir jest nawet jak najbardziej wskazyny
              > PRODUKTY WSKAZANE
              >
              >
              > PRODUKTY I PRZETWORY MLECZNE:
              > Wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne - mogą być z pełną zawartości
              > ą
              > tłuszczu - jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana -
              > wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.

www.grzybica.info.pl/dieta/dieta-w-grzybicy/
            • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 00:03

Moja ogólna uwaga: z dietą - tak jak ze wszystkim w chorbie z Lyme - trzeba indywidualnie. Tu ciągle regułą jest brak reguł. Coś jednym szkodzi, innym nie. Przy jednych antybiotykach tej samej osobie szkodzi, a przy innych nie.
              Kilku znanym mi osobiście osobom kefir jednak spowodował grzyba. Czyli lepiej ostrożnie.
              Stosując się do rad Pani Doktor - a nie ograniczyłam się wyłącznie do podanej wyżej listy, lecz przestudiowałam też dokładnie Jej wątek - do dziś udaje mi się nad grzybem panować. Czasami próbował się wymknąć spod kontroli, ale od czego kiszona kapusta i podsmażane ziemniaki? U mnie one naprawdę wymiatają grzyby. A jeszcze popite jogurtem...
              Grzyb zaraz chowa się pod kapeluszem smile

Leczę się prawie rok - cały czas na czterech antybiotykach w ekstremalnych dawkach i dwa tygodnie temu, w dwa weekendowe dni zrobiłam 50 km po terench górzystychsmile
              A w poniedziałek na cały dzień do pracy i wcale nie byłam zmęczona. Poszłabym jeszcze dalej, gdybym nadal miała wakacje smile

A we wtorek Kraków. Mam do tego cudowneho miasta ponad 200 km. Wybrałam się tym razem sama PKP. Pani Doktor, na wizycie - słysząc o moich ostatnich wyczynach - bez żadnych wątpliwości wykluczyła grzyba. Z grzybem nie byłabym do tego zdolna.
              Myślę, że najrozsądniej jest wsłuchać się we własny organizm i ostrożnie testować na co można sobie pozwolić, a z czego lepiej zrezygnować.

No i polecam wszystkim Optimę - w sumie wychodzi taniej od naszych antybiotyków. Mnie wystarczy 1 szt. co drugi dzień. Kupić ją można bez problemu na e-Bay'u. Wystarczy mieć kartę kredytowa z takimi wypukłymi cyframi np. z BGŻ-u. Albo znaleźć kogoś, kto taką kartę ma. W ciągu tygodnia przychodzi pocztą i kosztuje ok. 120-130 zł z przesyłką. W opakowaniu jest 60 szt. Mnie opakowania wystarcza na trzy, cztery miesiące.

Tu link do e-Bay'a z Optimą - a można tu kupić też i inne specyfiki takie jak np. Artemisinin

cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270440495933&ssPageName=ADME:B:EOIBSAtongue_outL:1123
              Jednak oprócz Optimy należy zachować dietę, tak by nie dać szansy grzybom.

Acha - jogurt najlepiej wymieszać z otrębami. Ponoć nieźle wymiatają toksyny. Przetestowałam i potwierdzam poprawę samopoczucia.
              Powodzenia i smacznego smile
          • ela-czaja Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 00:35
            A jak mozna przygotowac te smazone dozwolone ziemniaczki??
            • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 08:56
              Ugotowane kroję w plastry i na tłuszczu z podsmażoną cebulką rumienię, aż zrobią się chrupiące przynajmniej z jednej strony.
              Ponoć najlepiej "wymiatają" grzyby wielokrotnie podsmażane.
              Ja dodaję do takich ziemniaczków jeszcze pieprz ziołowy - dla urozmaicenia. Z jogurtem naturalnym wychodzi przepyszne danie.
              Ziemniki tłuczone też można w taki sam sposób podsmażać. Wtedy otrzymujemy inny wariant dania.
              Zresztą, ostre przyprawy też są pożądane.
              Kuchnie krajów tropikalnych oparte są na ostrych smakach, także ze względu na bakterie, których trudno tam uniknąć. Dlatego powszechnie stosuje się tam np. chili jak i inne ostre przyprawy
              • kleszczorak Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 09:10
                Ja przypiekam ziemniaki w kuchence spiralą od góry.
                Są wtedy mniej tłuste i może wątrobie jest lżej.
                Takie ziemniaki są pyszne z bazylią.
                • ela-czaja Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 10:57
                  Dziekuje wam bardzo, mialam watpliwosci czy mozna gotowane ziemniaki
                  podsmazac.
                  A co z pomidorami, mozna czy nie mozna, tez czytalam rozne opinie, w
                  liscie Dr. Beaty sa nie uwzglednione.
                • ela-czaja Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 11:36
                  A czy ma ktos z Was zebrane w calosc jakies gotowe przepisy, bardzo
                  prosilabym o przyslanie.
    • ziucia48 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 13:06
      Jeśli miałby ktoś ochotę skorzystać to ja polecam zupę cebulową , świetnie wymiata wręcz wypala wszystkie grzyby.
      I jest nawet całkiem smacznasmile
      Oto przepis:
      Cztery duże cebule pokrojone w kostkę zalać na równo w naczyniu wodą i dodać:
      - garść pokrojonej natki pietruszki
      - garść pokrojonego koperku
      - łyżeczkę majeranku
      - łyżeczkę nasion kminku
      - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
      Ugotować do miękkości można dosolić do smaku i zmiksować.
      Polecam i pozdrawiam
    • aaa9941 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 20.09.09, 14:25
      Jak jest z miodem?? W diecie Burrascano jest napisane ze miód jest
      dozwolony.
      • danonek85 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 21.09.09, 11:43
        Miodu nie można, ale dozwolone jest słodzenie lukrecją.
    • slowianka_kr Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 21.09.09, 13:28
      Witam.
      Dieta dr Beaty jest rzeczywiście mało restrykcyjna - dopuszcza ona kwaśne owoce
      w niewielkich ilościach, pomidory, kukurydzę, gotowane ziemniaki, ser żółty,
      serki kanapkowe do smarowania (ale możliwie jak najbardziej naturalne, bez
      chemicznych dodatków smakowych i konserwantów).
    • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 21.09.09, 15:01
      Z wątku zrobiła nam się kolejna "dieta w czasie antybiotykoterapii" no cóż jeśli
      już to powiedzcie co sadzicie o rybach wędzonych typu makrela, łosoś norweski.
      • slowianka_kr Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 21.09.09, 15:41
        Wedle mojej (skromnej na razie wink wiedzy makrela i dobrej jakości łosoś jak
        najbardziej dopuszczalne.
        • babaelka-0 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 21.09.09, 22:42
          Witam!
          Rybki wszelkiego kalibru wskazane,a juz losos to wybitnie.
          Pozdrawiam
          • bea1964 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 06:30
            Dieta jest liberalna,ale jej przestrzeganie w tym zakresie raczej się sprawdza.
            Nie są uwzględnione owoce.
            Oczywiście krąży przekonanie ,że niedojrzałe kiwi,grejfrut i kwaśne jabko jest
            dozwolone-ale raczej nie polecam owoców w czasie leczenia.
            Zróbcie doświadczenie-maksymalnie kwaśny owoc wysuszcie,ja tak suszyłam kwaśne
            owoce dla mojej córeczki Oli i co się okazuje-kwaśny owoc jest b.b słodki.
            Słodkie warzywa w ograniczonej ilości raczej też nie stwarzają problemu czyli
            pomidor,czerwona papryka ,marchew,burak.
            To samo dotyczy herbaty,kawy,sera zółtego.
            Ziemniaki nie gotowane,ale WIELOKROTNIE odsmażane-to zmienia strukturę skrobii i
            taki ziemniak staje się wymiataczem grzyba.
            Pamiętajmy ,że to są zalecenia profilaktyczne.
            Natomiast gdy pojawia się grzyb dieta staje się reestrykcyjna i te
            wszystkie,,wątpliwe'' produkty odpadają.
            Beata
            • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 09:20
              "Ziemniaki nie gotowane,ale WIELOKROTNIE odsmażane-to zmienia strukturę skrobii
              i taki ziemniak staje się wymiataczem grzyba"

Nie rozumiem jako to nie gotowany wielokrotnie odsmażany?
              • depakinka11 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 09:33
                Witam!
                Ja odbieram to tak:ziemniaki po ugotowaniu
                wielokrotnie odsmazanesmile
                Pozdrawiam!
                • ewewa1 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 10:28
                  Witam! Ja czytałam że ziemniaki a właściwie skrobia w nich zawarta to cukier
                  którego nie lubią grzyby ( Książka Pokonać grzybice). Nie wiem czy ktoś z Was
                  tak robił ale ja ziemniaki surowe kroję w talarki sole i smażę na patelni na
                  małej ilości oleju, są smaczniejsze niż gotowane + smażone. Przyprawiać można
                  dowolnie jak i co kto lubi + kefir pycha.
                  • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 12:16
                    Surowych smażonych jeszcze nie jadłam muszę wypróbować.
                    • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 14:29
                      Hm... "Surowych smażonych...)

Chyba raczej - "surowych przed smażeniem"
                      Jeśli są smażone, to nie mogą być surowe - i odwrotnie.
                      Tak jak jajko, nie może być "surowe ugotowane"

wink
                      • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 14:48
                        Żle się wyraziłam, mówię o ziemniakach surowych nie ugotowanych.
                        • e-strega Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 16.06.10, 12:07
                          Tylko surowe do smażenia, nigdy inaczej nie próbowąłam smile
                • e-strega Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 16.06.10, 12:07
                  Myślę, że jednak chodzi o to, żeby surowe podsmażać. Pozdrawiam.
            • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 15:34
              Potwierdzam swoim doświadczeniem skuteczność wielokrotnie podsmażanych ziemniaków. To działa!

Gotuję ich na raz więcej, tak by wystarczyło na kilka posiłków. I odgrzewam za każdym razem podsmażając wszystko, co jest na patelni. Z jogurtem naturalnym lub z kiszoną kapustą i dobrze przyprawine smakują - palce lizać! Spokojnie zastępują chleb.

I polecam też wszystkim chleb "Grześkowy" z Krakowa. Po czterech miesiącach diety na naszych sucharach udało mi się go wyczaić. Jest bardzo dobry, żytni, na zakwasie. Jadąc samochodem kupowałam sobie dziesięć półkilowych bochenków. Świeży kroiłam w kromki i zamrażałam. Wystarcza od wizyty do wizyty. Potem z zamrażarki po kromeczce, dwóch w zalezności od apetyciku.

Ostatnio pojechałam PKP i jestem na etapie produkcji chlebka na zakwasie domowym sposobem. Kiedyś już próbowałam i dał się zjeść. Nawet był niezły, bo jadłam go razem z innymi domownikami.

A tak ogólnie - dieta jest super! Mogę jeść na niej wiele więcej niż mogłam przed leczeniem! i od roku mój układ pokarmowy zachowuje się wzorowo w przeciwieństwie do poprzedzających ją trzydziestu lat zmagań z niestrawnością, bólami i wszelkimi możliwymi "atrakcjami"
              smile
              • no_log_in Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.09.09, 17:21
                Witam. Widzę, że temat jednak się rozkręcił i wyszło kilka ciekawych wypowiedzi,
                więc może jednak niech pozostanie na forum.
                W każdym razie chciałem podziękować osobom, które odezwały się via e-mail i
                podesłały dietę jak i swoje cenne spostrzeżenia smile

Pozdr.
                • bea1964 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.09.09, 06:08
                  Zupełnie inaczej smakują ziemniaki gotowane i odsmażane,a inaczej surowe dane na
                  patelnię i smażone-można je też potem odsmażać.
                  To kwestia co komu bardziej smakuje,obie metody sens docelowy mają
                  identyczny-zmiana struktury skrobii.
                  Beata

Chleb Grześkowy jest raczej sprawdzony /u szefa piekarnii przyjaciela jednego z
                  pacjentów/

Beata
                  • ela-czaja Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.09.09, 17:40
                    a czy mozna jesc tzw. pieczonki, nie wiem czy wszyscy to danie
                    znaja, czyli ziemniaki pokrojone w talarki pieczone z cebulka,
                    wedlina, margaryna na ognisku, albo duszone w garnku na gazie??? czy
                    to danie jest dozwolone??
                    • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.09.09, 18:28
                      Ugotowałam ziemniaki a potem podsmażyłam z cebulką- pychotka!!!
                      • opolska7 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.09.09, 19:20
                        smile)) nietrzeba nawet optimum
                        • gra-ga Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.09.09, 23:31
                          ela-czaja, margaryna w naszej diecie chyba zupełnie odpada lepiej
                          dobrego rodzaju masła (osobiście stosuję klarowane nadaje się do
                          wszystkiego i nie przypala się)
                          • aaa9941 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 24.09.09, 07:01
                            ktos na głównym watku o diecie pisał, ze mozna jesc ten ser
                            www.masala.com.pl/index.php?p2141,provolone-pikantny-dop-200-g
                            jest faktycznie pyszny, ale u mnie chyba własnie po nim pojawił sie
                            grzybek. Jak to jest z serami- co ma byc w składzie zeby było ok-
                            dodam, ze nabiał do tej pory jadałam i nie było problemów.
                            • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 24.09.09, 09:42
                              Zastanawia mnie czy możemy jeść sery które zawierają podpuszczkę
                              • gra-ga Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 24.09.09, 18:09
                                Sery to takie, które nie podlegają procesowi fermentacji (np.
                                mozarella) mnie nie szkodzi. Dobrze smakuje na zapiekance z oregano.
    • ela-czaja Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 24.09.09, 18:18
      A czy mozna pic aktimela nauralnego???
      • tomiro_999 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 25.09.09, 22:27
        nie mozna pic aktimela bo zawiera cukier(o ile dobrze pamietam)
        • reni5553 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 27.09.09, 01:05
          dobrze pamiętasz-zawiera cukier
    • malgoska2009 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 25.09.09, 16:10
      czytam te wszystkie produkty zalecane i mam mętlik bo różnie pisze ale czy można
      pić wiejskie mleko tzn. nie przetworzone?
      • marzena1963 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 25.09.09, 17:15

Kiedyś dużo piliśy w domu mleka tzw. "prosto od krowy". Było smaczne i były krowy w okolicy więc nie było problemow z zmawianiem go.
        Obecnie jednak nie odważyłbym się bez przegotowania podać go dziecku.
        Sanepid w Polsce odnotował kilka przypadków zakażeń mleka koziego i krowiego. I zachorowań po nim.
        Jeśli juz - wolę kartonik.
        Zresztą, krowy wiejskie wymarły...
        • malgoska2009 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 04.10.09, 14:30
          hej dopadło mnie gardło i katar mam pytanko czy można pić wodę z cytryną?
          • kkkkk4 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 04.10.09, 14:43
            Teraz jest actimel w wersji light- mi nie szkodzi, oczywiscie piję
            od czasu do czasu.
            • anetaryd Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 04.10.09, 15:13
              Oczywiście że można wodę z cytryną!!1
    • malgoska2009 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 04.10.09, 19:37
      dzięki za odpowiedź, bardzo mi brakuje owoców wyczytałam gdzieś na forum że
      można jeść różowe grejpfruty czy może ktoś z was próbował? bo zastanawiam się
      czy się skusić czy raczej nie?
      • gra-ga Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 04.10.09, 20:16
        Burrascano o owocach cyt.:można jeść na koniec posiłku nigdy na pusty
        żołądek, tylko owoce z dużą ilością błonnika są dozwolone i dalej
        cyt.:
        dozwolone w obfitych ilościach: grapefriut, cytryny, limonki,
        pomidory, awokado. Mnie osobiście się wydaje, że to sprawa b.
        indywidualna i trzeba samemu wypróbować. Ja po roku leczenia
        skusiłąm się na grapefriuty i pomidory ( w małych ilościach)a
        cytryny używam często od początku leczenia. Patrz : Zaawansowane
        tematy w boreliozie.... J.Burrascano wydanie 16
        • difda Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 06.10.09, 16:29
          Czy mozecie napisac co jecie na sniadanie? Na obiad to jeszcze cos wymysle ale
          na sniadania nie mam pomyslow
          • kleszczorak Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 06.10.09, 16:53
            Miałam ten sam problem, bo nabiał przy tetra odpada.

Pierwszy sposób
            to kotlety lub pulpety gotowane na wodzie (lepsze dla wątroby) z mielonego indyka i płatków owsianych górskich (inne też mogą być)oczywiście z jajkiem.

Drugi sposób mam od fionki.
            Jest to pieczony schab z kością (nie kurczy się) i sparzony przed dodaniem przypraw (nie traci soku). Ja przyprawiam tylko ziołami i solą morską. Ostatnio smakuje mi bazylia plus obowiązkowo czosnek. Ale to według uznania. Taki schab z lodówki ładnie się kroi i starczy na długo.

• aniad28 Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 07.10.09, 09:51
            ja robię sobie na śniadanie kanapki z jajem gotowanym na twardo plus
            do tego pomidor, ogórek lub papryka. Jest to dobre, zdrowe i pożywne
            śniadanie. Jem tak od początku leczenia i jeszcze mi się nie
            znudziło.
            • difda Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 07.10.09, 16:13
              Dziekuje za odpowiedzi
              Ja tez czesto jadlam jajka na sniadanie w roznych postaciach na kanapki,
              jajecznice sadzone , ale juz mi sie znudzilosmile
              Pozdrawiam
              • mna Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 15.06.10, 22:48
                Jakie pieczywo jecie zeby było bez dodatków sropów skrobiowych i
                białej mąki oraz drożdzy. ja jadałam wasa sport i pełnoziarnisty
                zytni Oskroby ale jest na drożdzach i chyba musze zrezygnować. A
                seler gotowany nie ma duzego IG?
                • boreo.boreo Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 16.06.10, 14:51
                  Ja jem chleb zytni dietetyczny z takiej oto firmy www.chleb.strefa.pl (maja
                  swoje "budki" w roznych miastach, w tym w Czestochowie, jesli ktos jest z tego
                  regionu). Jest to chleb zytni na zakwasie i wodzie, calkiem dobry.
                  • gra-ga Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 16.06.10, 22:38
                    Możemy jeść ryby i np. pstrąg pieczony w folii z odrobiną masła na
                    kolację, czy ryba w warzywach seler, korzeń pietruszki, liść
                    laurowy,ziele ang. cebula, oliwa z oliwek, dużo natki pietruszki
                    wykonanie jak ryba po grecku. Ja ryby nie smażę lecz gotuję na parze
                    a warzywa starte na tarce i duszone na oliwie. Po połączeniu
                    pyszne do chleba.

• e-strega Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.06.10, 23:32
      A oliwki, czarne i zielone, można?
      • great.blondino Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 22.06.10, 23:51
        www.nutritiondata.com/facts/fruits-and-fruit-juices/7338/2
        na 100g ma tylko 1g cukrow wiec pewnie wolno smile
        • dobbiaco Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.06.10, 06:07
          Ale te oliwki są w trakcie procesu fermentacji???
      • medalikara Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.06.10, 08:52
        Można. Zadałam kiedyś osobiście to pytanie podczas wizyty. Pozdrawiam.
    • e-strega Re: Dieta Pani dr. Beaty z Krakowa 23.06.10, 11:19
      A yerba mate ??
    • venla Białe serki, płatki kukurydziane bez cukru 21.08.10, 22:44
      Chciałabym się dowiedzieć czy białe serki kanapkowe (gotowe) można jeść? Mam na
      myśli naturalne.
      Podobno kukurydza jest zabroniona ale popcorn i chrupki kukurydziane można jeść,
      tak wyczytałam w dawnym wątku dr Beaty. Ale dziwi mnie to bo przecież popcorn i
      te chrupki robi się z kukurydzy właśnie. Dlaczego więc tak jest?
      I jeszcze jedno pytanie. Płatki kukurydziane do mleka są zabronione ale czy
      takie płatki bez dodatku cukru są dozwolone? Mają w składzie kukurydzę, sól
      morską i (przepisuję z opakowania): emulsifier: sunflower lecithin (sunflower =
      słonecznik). Idąc śladem chrupek kukurydzianych może taki skład płatków jest
      dozwolony?
      Będę wdzięczna za pomoc.
      • marzena1963 Re: Białe serki, płatki kukurydziane bez cukru 22.08.10, 13:38
        Dieta Dr Beaty jest mało restrykcyjna, ale można ją stosować jedynie w przypadku, gdy nie ma żadnych objawów grzyciczych. Gdy występują należy zdecydowanie ją zawęzić wykluczająć w jak największym stopniu węglowodany. Przy czym otwarta pozostaje kwestia odsamażanych wielokrotnie ziemniaków, które skutecznie wymiatają grzybka. Tak jest u wielu osób.
        Co do mleka i serków też jest różnie - jedni mogą je jeść bez ograniczeń, a u innych są źródłem problemów. W mleku mamy laktozę, czyli cukier.
        Wdrażając nowy składnik do diety zaczynałabym od bardzo niewielkich ilości i obserwowała czy nie szkodzą.

Diata jest kwestią szalenie indywidualną. Ja np w początkoym okresie leczenia musiałam bardzo jej przestrzegać, a w miarę upływu czasu mogłam bezkarnie używać coraz więcej produktów. Tak jakby organizm powoli przyzwyczajał się do abx-ów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka