Dodaj do ulubionych

drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy nie

28.03.10, 20:06
na stronach poświęconych bb znajduję sprzeczne opinie - jedni piszą,
że drętniwenia i tiki mięśniowe w czasie leczenia to oznaka, że
bakterie bb giną i stąd te tiki, a inni, że to świadczy o
nieskuteczności leczenia. Tak myśli mój lekarz.
Ja myślę podobnie bo jak odstawiłem leczenie na 2 tygodnie to objawy
choroby - wśród nich właśnie drętwienia i tiki szybko wróciły.

Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • fufuszka Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 28.03.10, 20:41
      Nie rozumiem - jeśli miałam drętwienie i tiki różnych części ciała
      przed rozpoczęciem leczenia i pojawiają się one również w trakcie
      leczenia to znaczy że moje leczenie jest nieskuteczne?????
      Czy chodzi o to że jeśli komuś takie objawy pojawiły się dopiero
      przy antybiotykach to wówczas to leczenie jest nieskuteczne???
      Przepraszam że tak pytam ale nie rozumiem crying
    • pogryziony2010 Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 29.03.10, 00:45
      Ryszard51, jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

Tiki i drętwienia mogą się pojawić podczas silnej reakcji herxheimera (problem z wydaleniem toksyny z organizmu). Jednak jeśli rozważyć dłuższy okres czasu to tiki i drętwienia powinny ustępować i jeśli nie ustępują świadczy to o nieskuteczności leczenia.

Kluczowa jest tutaj zatem długość okresu leczenia. W boreliozie oceny efektów leczenia możemy dokonywać tak naprawdę dość obiektywnie dopiero po dłuższym okresie leczenia.
      • kornelcia75 Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 29.03.10, 09:18
        miałam-mam takie drętwienia,tiki-nie wiem ja mam drgania mięśni,biorąc abx 16 mc
        i mam teraz jak od 13 mc nie biorę z różnym nasileniem
      • medalikara Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 29.03.10, 15:35
        Poproszę jakieś linki do literatury tego tematu.
    • medalikara Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 29.03.10, 15:23
      Ciekawy wątek. Mnie przy braniu abx zaczęły dokuczać drgania i tiki. Nie
      dokuczało mi coś takiego nigdy wcześniej. Wątkiem tym wbiliście mi gwoździa.
      Nieskuteczne leczenie czy herx?
      • ada122 Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 29.03.10, 15:30
        Nieskuteczne leczenie czy herx?

No wlasnie.. Przy pierwszym herxie doslownie skakala mi lewa noga.
        Teraz od czasu do czasu cos drga tu i owdzie ale za to powrocilo
        (odkad wlaczylam azo) dretwienie w rekach i nogach- czyli co herx
        czy niewlasciwe leczenie?
    • adrian_fenig Raxzej objaw choroby 29.03.10, 16:01
      W moim przypadku tiki mięśni (fascykulacje) pojawiły się trzeciego dnia od
      rozpoczęcia kuracji Zinnatem 500. To był ewidentny herx - dodatkowo ostre bóle i
      zawroty głowy. Lecz niestety te tiki nie zniknęły - występują codziennie,
      począwszy od tego pierwszego razu (6 miesięcy temu). Co prawda podczas reakcji
      Herxheimer'a nasilają się wielokrotnie, ale jednak uważam, że jest to objaw
      choroby, a nie zdrowienia.
      • fionka21 Re: Raxzej objaw choroby 29.03.10, 16:31
        Borelioza wymaga baaardzo długiego leczenia.

Leczę się 33 miesiąc i wciąż mam objawy, co prawda dyskretne, ale ewidentne wink
        • babaelka-0 Re: Raxzej objaw choroby 29.03.10, 21:53
          Witam!
          U mnie mimowolne ruchy wystapily kilka razy w trakcie abax.Nigdy przed leczeniem
          nie mialam takich objawow.Uwazam,ze byla to odpowiedz organizmu na abax? toksyny?
          Borykam sie z roznymi objawami ,ale tiki identyfikuje jednoznacznie z reakcja
          organizmu na leczenie.

Jak widac nie ma jednoznacznie brzmiacej odpowiedzi.

Pozdrawiam
          Elka

• mniamumniamu Re: drętwienie, tiki - oznaka skuteczni lecz. czy 30.03.10, 08:43
      Ja tików nie mam, ale drętwienia, mrowienia, parzenie itp owszem. Miałam to
      jeszcze zanim zaczęłam leczenie. Leczę się krótko, bo 4 tygodnie samej doxy i
      1,5 tygodnia na zestawie, ale mogę stwierdzić, że odkąd biorę zestaw te
      dolegliwości potwornie się nasiliły, w dzień jest jeszcze jakoś w miarę, ale
      noce są koszmarne, ból nie daje spać. Przy tak krótkim braniu abx nie można
      mówić o skuteczności lub nie leczenia, więc ja to interpretuję jako ginięcie
      krętków.
      • adrian_fenig Mrowienia 30.03.10, 09:33
        Jeżeli chodzi o mrowienia (nóg), to był to pierwszy z objawów mojej choroby
        (bb). Nic nie pomagało - ani zinnat, ani metro i tini, ani doxy. 8 miesięcy
        codziennych mrowień - niezmiennie, na stałym poziomie, 24h/dobę.
        Aż do momentu zażycia Rifampicyny. Po pierwszych dwóch dniach kuracji (1x2, na
        czczo) mrowienia ustąpiły jak ręką odjął! Prawie jak jakiś cud wink
        Dla mnie to jest objaw zdrowienia - ustąpienie objawu.
        • mniamumniamu Re: Mrowienia 30.03.10, 10:05
          O kurczę, u mnie też był to jeden z pierwszych objawów! Ciekawe, czy też rif by
          mi pomogła... Choc to pewnie zawsze kwestia indywidualna. Gratuluję cudu wink Mogę
          sie na razie tylko domyślać, jak fajnie jest już tego nie czuć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka