Dodaj do ulubionych

co o tym myśleć?

30.03.10, 15:52
Witam chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o moich wynikach ? wynik wyszedł ujemny ale IgM na granicy wątpliwości więc nie wiem wszytsko ok czy raczej powtórzyć badanie.

Borelioza IgM - ilościowo
Wy
nik w surowicy 15.62 RU/ml
Interpretacja wyniku:

Wynik ujemny od 16.0 RU/ml
Wynik wątpliwy 16.0-22.0 RU/ml
Wynik dodatni powyżej 22.0 RU/ml

RU - jednostki względne
Badanie wyk. na EUROIMMUN ANALYZER I

Borelioza IgG - ilościowo
Wynik w su
rowicy 8.00 RU/ml
Interpretacja wyniku:

Wynik ujemny od 16.0 RU/ml
Wynik wątpliwy 16.0-22.0 RU/ml
Wynik dodatni powyżej 22.0 RU/ml

RU - jednostki względne
Badanie wyk. na EUROIMMUN ANALYZER I
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 15:59
      A czy masz jakieś objawy? Byłaś gryziona przez kleszcze? Miałaś rumień?
      • szakruk Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 16:22
        Od około 2 lat borykam się z problemami zdrowotnymi: ciągłe zmęczenie, sennośc i powdyższone próby wątrobowe których nie mogą wrócić do prawidłowego stanu pomimo leczenia i tak szukam przyczyny takiego satnu rzeczy a podejrzewałem borelioze ponieważ własnie 2 lata temu byłem w biaszczdach na wakacjach w bardzo zalesionym terenie zresztą miejsce zamieszkania tak samo jet mocno zalesione (kleszcza za bardzo nie pamietam, nigdy nie zwaracałem na takie rzeczy uwagi) i we wrześniu jak robiłem próby wątrobowe to Alat był nieznacznie podwyższony 63 i od tamtego momentu tylko w góre wzrastał i tak wpadłem na ten pomysł że czasem może to być boreliza
        • szakruk Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 17:43
          Pomoże ktoś ?Czy na podstawie wyżej przedstawionego wyniku moge wykluczyć na 100% borelioze ? Prosze bardzo o opinie.
          • kasroz Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 18:01
            z tego co kojarze to pasaożty podnoszą próby wątrobowe jaki masz
            poziom granulocytów kwasochłonnych(Eozynofile )?
            a ten wyniki o niczym nieświadczy
            tu jest wszystko o testach poczytajsmile
            docs.google.com/Doc?id=dfs9jh96_2dtvkm7ff
            • szila2008 Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 21:27
              Lepiej zrobić Western Blotta bo Elisa jest do d.
            • szakruk Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 21:28
              poziom granulocytów kwasochłonnych z tego co się orientuje nie miałem nigdy badanego ich poziomu, od kogo moge dostać skierowanie na to badanie?
              Czyli mam rozumieć ze to badanie jest bezwartościowe i skoro wyszedł - to dalej to nie wyklucza boreliozy?.
              Czy nie powinny wystepować zerowe przeciwciała u osoby zdrowej?
              I ostatnie pytanie, kto może dać skierowanie na WB?
              • kasroz Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 21:47
                W mało którym badaniu ma się 0 przciwciał jak się np. przebadasz na
                hiv też nie będzie 0 tylko np. 0,56 a plus jest od 1 a ten wynik
                oznacza - który akurat w tej chorobie jest pewien.
                Granulocyty masz w morfologi z rozmazemsmile czyli podstawowe badanie.
                Raczej nie licz na takie skierowanie
                • szakruk Re: co o tym myśleć? 30.03.10, 21:56
                  > Raczej nie licz na takie skierowanie

Czyli WB trzeba na własny koszt wykonać i czy trzeba obydwie klasy robić? ale np. hepatolog może dać takie skierowanie?
                  • ewewa1 Re: co o tym myśleć? 31.03.10, 12:09
                    Każdy z lekarzy może dać takie skierowanie MOŻE ale na pewno nie da bo kosz tego
                    badania to od 200 do 230 zł w obu kasach. WB zawsze robimy w obu klasach.
                    Zapytać możesz a nuż ci się uda dostać skierowanie.
                  • szakruk Re: co o tym myśleć? 22.09.13, 19:28
                    Witam niestety jestem zmuszony odświeżyć ten wątek po latach.
                    Mineły prawie 3 lata i obawiam się że jestem niestety nieszczęśliwym posiadaczem boreliozy. Przez okres tych ostatnich 3 lat straszne pogorszenie stanu fizycznego i psychicznego mogę rzecz że nie jestem tą samą osobą co wcześniej, bóle mięsniowe i stawowe szczególnie stopy, kolana i czasami całe nogi oraz rąk (nadgarstka i łokcia) chwytające sztywniejące bóle karku, apatia, potworne zmęczenie, problemy że snem, to tylko tak z grubsza opisałem sad objawy pojawiają się i po pewnym czasie zanikają można rzecz naprzemiennie. Czasami jest tak że nie mogę się ruszyć z łózka (tak ogromne zmęczenie mnie dopada)
                    Odbijałem się od lekarza do lekarza że względu na to że kiedyś miałem robione badania na borelioze i wynik wyszedł igm słabo dodatni tak jak jest to opisane na początku wątku, każdy z lekarzy wykluczał borelioze ale nikt nie wpadł na to aby ponnownie zrobić badanie na borelioze a ja im jakoś tak ślepo ufałem.
                    Ale ostatnio trafiłem do bardzo dobrej Pani doktor która stwierdziłą że powtarzamy badania na borelioze wynik wyszedł IGG 25 AU/ML
                    gdzie wynik od 10 do 15 to wątpliwy
                    a powyżej 15
                    dodatni
                    Czy ten wynik może świadczyć że jestem chory na borelioze ? wizyte mam dopiero we wtorek a chciałbym się dowiedzieć co o tym mam myśleć, bo do wizyty to zwariuje poprostu sad ?
                    • bbeap Re: co o tym myśleć? 22.09.13, 19:45
                      Sadzac po objawach masz borelioze, masz tez juz dodatni wynik niestety...
                      Bole stop to moze byc tzw blo - bartonella, zrob sobie moze panel infekcji odkleszczowych i zastanow nad leczeniem.
                      Takie badanie robia w dna w Poznaniu, wsi Lublin i dr Wielkoszynski, moze gdzies jeszcze ale nie wiem, moze ktos inny bedzie wiedzial.
                      • szakruk Re: co o tym myśleć? 23.09.13, 14:44
                        Wizyte udało mi się przyszpieszyć i własnie wróciłem od Pani doktor która powiedziała że to badanie boreliozy IGG daj czasami fałszywe wyniki i wynik który mi wyszedł oznacza że mogę miec borelioze ale i nie muszę jej mieć. Jak to w końcu jest z tym badaniem ? niby dodatnie a może być ujemne ? to po co robić wogóle takie badania?
                        Narazie dostałem skierowanie do reumatologa i zakaznika gdzie ani do jednego ani do drugiego nie mam miejsc na wizyty na Nfz. A ja niestety jak się zle czułem tak się dalej czuje i nie widać poprawy.
                        Co mam o tym wszystkim myśleć ?
                        • szakruk Re: co o tym myśleć? 23.09.13, 20:05
                          ??? proszę o dobra radę, co mam o tym myśleć?
                          • bassia13 Re: co o tym myśleć? 23.09.13, 22:51
                            Zadzwon do Stowarzyszenia I popros o adresy lekarzy
                            • szakruk Re: co o tym myśleć? 28.10.13, 07:58
                              Wynik WB www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d70d36269e88961.html co o tym myśleć ? mam borelioze, czy nie, co taki wynik mówi ?
                              • ladyb-ird Re: co o tym myśleć? 28.10.13, 11:20
                                Z objawów masz borelioze, wyniku nie umiem zinterpretowane bo to tylko jeden pasek, on ale jest. Mój WB wynik wyglądał inaczej uncertain. A skąd jesteś?
                • ewewa1 Do kasroz 31.03.10, 12:13
                  Możesz mi podpowiedzieć co z tymi granulocytami bo ja od dawna mam poniżej
                  normy. Szukałam po necie ale nic ciekawego na ten temat nie znalazłam, no chyba
                  ze źle szukałam. Lekarze mówili żeby to olać bo to nic nie znaczy. Pozdrawiam
                  • kasroz Re: Do kasroz 31.03.10, 12:22
                    Jeśli kwasochłonne są powyżej normy oznacza iż prawdopodobnie
                    organizm walczy z pasozytami ale poniżej normy nie mam pojęcia co
                    może być przycznąuncertain
                    • kasroz Re: Do kasroz 31.03.10, 12:25
                      Coś znalazłam smile poczytaj tu:
                      badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka