karolinda 29.06.05, 18:42 dziekuje,ze podalas mi strony ze starymi,polskimi imionami.teraz szukam imion rosyjskich, serbskich,chorwackich...prosze o pomoc.pozdrawiam.karolina.acha skad pochodzi imie jaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: prosba do gaudencji 29.06.05, 21:09 Hej! Niestety, imionami Słowian południowych i wschodnich nigdy nie interesowałam sie systematycznie, więc nie znam odnosnych stron, ale mam wrażenie, ze przeszukiwanie po "russian names", "croatian names" itd. powinno dać rezultaty. Mamy tu zreszta specjalistki od slawistyki, może coś znajdą. Jaga to "zgrubienie" albo Jagny, albo Jagody; Jagoda to forma pochodna od Jadwigi, a Jagna - rowniez, ale tez od Agaty. Odpowiedz Link Zgłoś
htobor Re: prosba do gaudencji 30.08.05, 17:59 Jagna pochodzi od Agnieszki a nie od Agaty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prosba do gaudencji 30.08.05, 18:48 Proszę w tej sprawie spierać się z Janem Grzenią, autorem "Słownika imion" PWN. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: prosba do gaudencji 30.08.05, 19:49 gaudencja napisała: > Proszę w tej sprawie spierać się z Janem Grzenią, autorem "Słownika imion" PWN. > Podejrzewam, że to będzie trudne Chociaż może? Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: prosba do gaudencji 09.09.05, 15:41 Jagna, Jagoda i Jagienka pochodza od Agnieszki!!!!! Zle slowniki masz tam w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: prosba do gaudencji 12.09.05, 18:55 Tutaj znalazlam: www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=agnieszka&pol=QWduaWVzemth Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prosba do gaudencji 12.09.05, 20:10 Na poważnie uważasz, że jakaś strona internetowa robiona przez amatora jest lepszym źródłem od publikacji naukowca-onomasty, która przeszła przez sito recenzji naukowych Polskiego Wydawnictwa Naukowego? Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: prosba do gaudencji 13.09.05, 09:01 Nie jestem jakas zagozala fanka imion ale pozwole sobie powiedziec (o ile sie nie myle), ze to nie w naukowy tylko bardziej w humanistyczny kierunek idzie .... Tak mysle (chyba amator nie wyssal sobie tej wiedzy z palca tylko mial napewno ksiazke na ktorej sie powolywal) ... poniewaz podobienstwo tych skrotow "juz" wkazuje na to: sredniowieczna Jagnieszka - Jagienka. To tyle narazie. Monika, pewna siostra Agnieszki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: prosba do gaudencji 13.09.05, 15:52 Onomastyka jest działem nauki o języku zajmującym się badaniem różnego rodzaju nazw, osobowych i nieosobowych. Chodzi więc o wiedzę ściśle naukową. Autor Skarbczyka owszem, zapoznał się z kilkoma różnymi książkami, które wspomina na forum, jednak: 1. umieszcza różnego rodzaju mniej poważne źródła w jednym szeregu z poważniejszymi; 2. ostatnia publikacja naukowa, na którą się powołuje, pochodzi z roku 1989. "Słownik imion" Grzeni oczywiście nie jest nieomylny, tak się jednak składa, że po pierwsze jako jedyny pomiędzy tymi pozycjami jest wydany przez Polskie Wydawnictwo NAUKOWE, co oznacza, że obowiązywał go pewien rygor recenzji naukowych właśnie ("Słownik imion" pod red. W Janowowej i innych również jest wydany przez dobre wydawnictwo, mianowicie Ossolineum, ale tak się składa, że akurat żadnych opisów imion tudzież w ogóle Jagny nie uwzględnia). Ponadto pochodzi z roku 2002, a w nauce - jak to w nauce - stan badań się zmienia. W związku z tym, skoro Grzenia, podając w bibliografii częściowo te same książki, co autor Skarbczyka (i zaznaczając, że nie sa one wolne od błędów, co jest dosć oczywiste), pisze o pochodzeniu Jagny od Jadwigi i Agaty, to zakładam, że wie, co robi - bo przecież blisko 100% polskiego społeczeństwa uważa, że jest inaczej, i jest to powszechnym przekonaniem może i od ponad 100 lat (zapewne co najmniej od czasów Reymonta). Ja też odruchowo zakładałam, że raczej Jagna jest od Agnieszki, ale nazewnictwo chodzi różnymi pokrętnymi ścieżkami (niemniej możliwymi do odtworzenia, np. na podstawie dokumentów, które raz ujmuja imię tej samej osoby w jednej formie, a raz w drugiej) i wcale nie jest powiedziane, że jest tak, jak się wydaje - choćby nazwa Warszawa nie pochodzi od Warsa i Sawy, tylko od Warsza (co jest zdrobnieniem od Warcisława), a imię Przemysław powinno brzmieć Przemysł, bo jest to Prze-mysł, a nie - jak się ludziom błędnie, ale intensywnie wydawało - Przemy-sław. A dokładnie - co pisze Grzenia o Jagnie, masz mniej więcej streszczone tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20062585&a=20138063 Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: prosba do gaudencji 13.09.05, 16:30 Wow duzo... ale interesujace ... Dzieki za info Ale zamieszanie z ta Jagna! Odpowiedz Link Zgłoś
ildiko309 Re: prosba do gaudencji 13.09.05, 09:05 Przepraszam za moja pomylke: naukowo-onomastyczne! Sprawdzilam wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: prosba do gaudencji 29.06.05, 21:25 moge pomoc a propos chorwackich. polecam linki: chorwackie imiona dla dziewczynek wraz ze zdrobnieniami: www.iskon.hr/bebe/page/2000/11/06/4046006.html chorwackie imiona dla chlopcow wraz ze zdrobnieniami: www.iskon.hr/bebe/page/2000/11/06/4045006.html a to 10 najpopularniejszych imion chorwackich w 2004 r.: www.iskon.hr/bebe/page/2003/04/09/0218006.html Odpowiedz Link Zgłoś
karolinda Re: prosba do gaudencji 29.06.05, 22:16 bardzo mocno dziekuje wam!!!karolina Odpowiedz Link Zgłoś