Dodaj do ulubionych

Pasta dr Budwig.

31.08.10, 20:34
Dla osób,które chcą zastosować Pastę -przepis z Diety dr Budwig.

Skład Pasty dla 1 osoby na 1 dzień:

Osoby Dorosłe Chore
1).Olej lniany w ilości:6-8 łyżek stołowych oleju lnianego(ciężkie
przypadki)albo 5-4 łyżki stołowe oleju lnianego(lekkie schorzenia).
2).12,5 dkg chudego twarogu lub sera koziego,tofu(jak najbardziej
odtłuszczone,najlepiej 0% tłuszczu)na 8 łyżek oleju.Przy mniejszej ilości
oleju można użyć odpowiednio mniej twarogu.
3).Kilka łyżek jogurtu naturalnego,maślanki lub kefiru(najbardziej
odtłuszczone,najlepiej 0%tłuszczu)dla uzyskania pożądanej konsystencji.Im
więcej się doda jogurtu tym Pasta będzie bardziej płynna.Zamiast jogurtu można
użyć 1-2 łyżki chłodnej wody.

Składniki należy miksować blenderem,mikserem z końcówką z nożykami lub w
mikserze z tzw.dzbankiem(nie ubijakiem do piany,czy w mieszadle do
ciasta)przez około 3-5 minut-do momentu uzyskania
jednolitej,nierozwarstwiającej się masy.Pasta ma mieć konsystencję
majonezu,lub płynnego kremu-w zależności od ilości dodanego jogurtu.

Pastę(nieprzyprawioną)można przechowywać w lodówce najdłużej do następnego dnia.

Połączenie białkowo-olejowe jest zalecane przez dr Budwig jako najlepsza forma
przyjmowania dużych dawek oleju(6-8 łyżek dziennie);przy ilości oleju do 3
łyżek dziennie nie jest to konieczne.

Gotową pastę można przyprawiać do smaku wg własnych upodobań.
Olej można miksować z samym jogurtem,sokiem z cytryny i wodą-zrobić koktajl.
Pasta może być osobnym posiłkiem,ale może być dzielona na kilka porcji i być
składnikiem innych dań(dipy sosy,nadzienie do naleśników smażonych na
tefalu).Ważne by jej nie podgrzewać.
Pastą można zabielać zupy(bezpośrednio przed podaniem).

Po półtoramiesięcznym stosowaniu tej pasty( w ilości 8 łyżek oleju na 12,5 dkg
sera) leukocyty poprawiły się u mnie z 3,8 na 4,7(przy normie:4,3-10,0).
Obserwuj wątek
    • mniamumniamu Re: Pasta dr Budwig. 01.09.10, 00:14
      Ja też polecam. Mi skoczyły z 2,4 na 5 w chwili obecnej. Biorę 7 łyżek.
      • stachu1111 Re: Pasta dr Budwig. 01.09.10, 08:16
        Też jem, niezależnie od tranu. Można np. zblenderować z miąższem i pestkami dyni (już są dynie).
        Panuje zgoda, że olej lniany (i powyższe z dyni) pomaga co najmniej na tzw. robaki.
        A wiele wskazuje, że stanowią one POWSZECHNY problem przy chorobach odkleszczowych.
        Dr Klinghard z Seattle jest wspomniany w "Under Our Skin" w 45:30. Warto wejść tutaj (można sobie przetłumaczyć przez translate.google.pl/#en|pl| )
        Klinghardt Conferece: Lyme and Other Chronic Infection
        betterhealthguy.com/joomla/blog/163-klinghardt-conferece-lyme-and-other-chronic-infections
        "Dr. Klinghardt held his "Lyme and Other Chronic Infections As The Underlying Cause Of Illness" conference on October 9-11, 2009 [...]

Roundworms are often a key component of what makes Lyme patients sick. They are "hugely involved in the illness." Commercial labs are not finding the majority of parasites that are within us."

Można to przetłumaczyć tak:
        "Nicienie [nematoda] są często kluczowym elementem, który sprawia, że pacjenci z chorobą z Lyme chorują. Są "niezwykle zaangażowane w chorobę". Komercyjne laboratoria nie odnajdują większości pasożytów, które są w nas"

Na betterhealthguy.com/joomla/blog/163-klinghardt-conferece-lyme-and-other-chronic-infections dalej czytamy:

"Dr. Klinghardt on Treatment Protocols

[...] Babesia and Bartonella live largely in the lungs. Inhaled potassium iodide may be a helpful treatment for some under the care of a doctor. Some patients have the "lung worm" which may be one of the most common parasites in Lyme disease."

O "lungworm" na: en.wikipedia.org/wiki/Lungworm
        "lungworm to oczywiście termin potoczny pod który można podpiąć tegoryjca dwunastnicy, tęgoryjca amerykańskiego, postacie larwalne glisty ludzkiej i (moim zdaniem) larwy toksokary" (Ozimek). Toksokaroza jest wywoływana przez "dog roundworm" (Toxocara canis) (glista psia) lub "cat roundworm" (Toxocara cati) (glista kocia), należące do nicieni (Nematoda).

(Komentarz na stronie o konferencji:
        "Editor's Comment: Most of the content here was derived from my notes during the event. It does not cover the content of the majority of the presentations that were handed out during the conference. I highly recommend getting the DVD set and reviewing them yourself to get a more full understanding of the information shared.
        It is possible that some aspects of this text are incorrect given the speed at which information is covered. I apologize in advance for any errors or omissions.
        Additional information on Dr. Klinghardt and future conferences and events can be found at the Klinghardt Academy of Neurobiology.")

Wątek z Lymenetu:
        flash.lymenet.org/scripts/ultimatebb.cgi/topic/1/98257?#000000
        "Interesting article that may be relevant, as worms are found as co-infections in ticks. Though the worms referred to below are earthworms, some microbes cycle through both earthworms and mammalian parasitic nematodes.
        Elena Cook
        Anthrax bacteria get help from viruses and worms to survive
        [...]
        Eight,
        Thanks for posting this most informative article. I have read similar info in relation to the parasites/worms protecting the borrelia bacteria.
        That's why it's so import_ant to take antiparasitics to help get rid of the parasites that most of us harbor.
        Dr. K. [Klinghardt?] treats All of his patients for worms and parasites. It certainly has made a big differene in my recovery.
        Gael"

Przedostatnie zdanie można przetłumaczyć:
        "Dr K [Klinghardt?] leczy Wszystkich swoich pacjentów na robaki i pasożyty".

Paraprotex (czy Candida Clear też?) ponoć ma działanie pasożytnicze, ale czy wystarczające?
        • tajtaja Re: Pasta dr Budwig. 01.09.10, 09:44
          stachu1111 napisał:

> Paraprotex (czy Candida Clear też?) ponoć ma działanie pasożytnicze, ale czy wy
          > starczające?

moim zdaniem za słabe...

warto sięgnąć po mocniejsze środki i tu ci, którzy są za leczeniem ziołami, mają
          dodatkowe punkty, bo większość ziół zwalcza robale i grzybicę.... jest to po
          prostu transakcja wiązania: tłukąc robale poprawia się nasze zdrowie....czuje
          się zdecydowaną poprawę smile
          • bapona Re: Pasta dr Budwig. 05.09.10, 00:43
            Ad robaków - wklejam parę zdań ze strony:
            www.igya.pl/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/283-wrotycz-tanacetum-vulgare.html
            "Wrotycz niszczy większość pierwotniaków, obleńców, płazińców, owadów i roztoczy
            pasożytniczych...
            Wyciągi z wrotyczu są silne i pewne w działaniu. Wrotycz zawiera bardzo dużo substancji
            przeciwzapalnych, silnie odkażających (przeciwroztoczowych, przeciwrobaczych,
            przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych), przeciwalergicznych
            (przeciwwysiękowych, przeciwhistaminowych), przeciwbólowych (inhibitory synetetazy
            prostaglandyn), uspokajających, przeciwderpesyjnych, rozkurczowych, żółciopędnych,
            żółciotwórczych, regulujących przemianę materii, odtruwających..."

Dodam, że teraz jeszcze można wrotycz (kwitnący) jeszcze znaleźć i ususzyć dla własnego użytkusmile
            • mab62 Re: Pasta dr Budwig. 05.09.10, 16:03
              Bardzo wszechstronne działanie ma ten wrotycz.
              Szkoda tylko,że nie wszyscy mogą go stosować.
              Na pewno nie mogą, osoby z zaburzeniami pracy serca,do których ja należe.
              Poza tym trzeba chyba uważać,bo można przedawkować.
        • ter69 Re: Pasta dr Budwig. 05.09.10, 15:42
          Czy dynię można jeść na surowo?
          • rich69 Re: Pasta dr Budwig. 05.09.10, 17:33
            Tak,jest bardzo smaczna.
            • stachu1111 Re: Pasta dr Budwig. 06.09.10, 13:27
              Tak, blenderujemy miąższ i pestki. Z reszty żona zrobiła dobrą zupę, 100 % wykorzystania smile Jak ktoś się zapyta, wezmę z domu przepis. Zresztą ta zewnętrzna część jest dość dobra na surowo. Nie jest to odkrywanie Ameryki, np. pewna pani mówiła nam, że kiedyś na wsi jesienią jadało się dynię.
              Uwaga: Ponoć pestki z dyni w sklepach są z Chin i nie mają żadnej wartości przeciwpasożytniczej. Ponoć świeży miąższ z pestkami jest nieporówanie lepszy od suszonych pestek. Zatem teraz jest ten czas!
              O wrotyczu pisze Siemionowa, Szkoła zdrowia. Jak ktoś stoleruje New Age itp. wstawki, to wiele się dowie i.in. o dobrych zwyczajach dawnych Słowian oraz o odkryciach "radzieckich uczonych" i nie tylko. Wyśmiewani "radzieccy uczeni" w wielu wypadkach nie ulegają mainstreamowi, dlatego bywają odkrywczy i/lub normalni: kiedyś nie było "chemii", a ludzie żyli. Czy myślicie, że boreliozy nie było?
              • depakinka11 Re: Pasta dr Budwig. 06.09.10, 20:29
                stachu1111,ja poprosze o przepissmile
                bardzo dziekujesmile
                • ter69 Re: Pasta dr Budwig. 06.09.10, 21:18
                  Ja również proszę o przepis.
                  • stachu1111 Re: Pasta dr Budwig. 07.09.10, 11:38
                    Chętnie jutro wezmę i wpiszę.
                    • pepefresh Re: Pasta dr Budwig. 07.09.10, 22:17
                      jeżeli chodzi o wrotycz to jedna pełna łyżkę ziela rozdrobnionego na 200ml wody,zaparzamy i wypijamy na 3 razy podczas dnia,ciekawy smak i kolor,nazrywałem i zrobiłem zapas na zime,pełno tego rośnie.pozdro
                    • stachu1111 Re: Pasta dr Budwig. 08.09.10, 07:37
                      A więc przepis na zupę dyniową:
                      3-4 spore ziemniaki, 3 cebule (najlepiej czerwone), 50 dkg dyni, 1 puszka groszku konserwowego [żona zrobiła bez groszku, a i tak zupa była smaczna], 5 dkg masła, 1 1/2 szklanki tłustego mleka, 1-2 kostki rosołowe o smaku warzywnym [może da się to zastąpić czymś bez glutaminianu sodu?], sól i pieprz do smaku, posiekana natka pietruszki
                      Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki [miąższ i pestki są najwartościowsze, należy je zblenderować i zjeść na surowo, warto zblenderować z olejem lnianym budwigowym] i pokroić w drobną kostkę. Cebule drobno posiekać, udusić (bez rumienienia) na 1-2 łyżkach masła, zalać 1 litrem rosołu z kostki, dodać surowe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przestudzić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać groszek konserwowy, mleko i resztę masła, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać i posypać posiekaną natką. Podawać najlepiej z grzankami z bułki lub z sucharkami czy krakersami.
    • beta32 Re: Pasta dr Budwig. 08.09.10, 20:41
      Mi pasta dr. Budwig pomogła ostatecznie rozprawić się z grzybicą.
      • ter69 Re: Pasta dr Budwig. 09.09.10, 10:54
        Ja stosowałam tą pastę ponad rok, następnie zrobiłam miesięczną przerwę i znowu zaczęłam. Poprzednio stosowałam 5 łyżek oleju lnianego i pasta działała na mnie wzmacniająco , jednak nie podnosiła mi leukocytów - spadły nawet do 2,4. Nie zauważyłam też przeciwgrzybicznego jej działania. Tereaz stosuję 6 łyżek oleju dziennie i czekam na efekt.
        • rich69 Re: Pasta dr Budwig. 09.09.10, 11:36
          Ja dawno temu rowniez stosowalem paste Dr.Budwig ale nie zauwazylem zadnych pozytywnych zmian w moim zdrowiu.
          • mab62 Re: Pasta dr Budwig. 09.09.10, 13:29
            Ja przeciwgrzybiczego jej działania,też nie zaobserwowałam.
            Natomiast po stosowaniu,w ilości 8 łyżek oleju dziennie leukocyty poszły w górę.
            Niestety,potem zmniejszyłam ilość oleju o połowę i być może od tego leukocyty spadły nieznacznie poniżej dolnej granicy normy.Piszę,być może ,ponieważ spadek leukocytów i płytek mógł być związany ze zmianą antybiotyku w zestawie.
            Na razie wróciłam do ilości 8 łyżek oleju.Zobaczymy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka