Dodaj do ulubionych

Błagam pomóżcie!

22.04.11, 12:51
Od paru dni boli mnie żołądek i lewa strona brzucha. Zrobiłam sobie podstawowe wyniki i wyszła mi amylaza w surowicy 195 gdzie norma jest do 100 i podwyższona bilirubina 1,6 przy normie do 1,0. Ból nie jest aż tak bardzo mocny ale martwię się czy nie dzieje się coś złego z trzustką.
Obecnie biorę biotrakson 4g/4 dni, rifamipicyję i klarmin oraz probiotyki. Odstawiłam zioła i wszystlkie suplementy. Byłam u gastrologa, który zrobił mi usg brzucha i niby wszystko jest ok. Na 13 maja mam umówioną gastroskopię. Nie mogę dodzwonić się do dr Beaty. Nie wiem czy mam nadal brać leki czy odstawić je.
Błagam poradźcie co mam robić crying
Obserwuj wątek
    • ines108 Re: Błagam pomóżcie! 22.04.11, 13:36
      A brałaś cholestil? - biotrakson może powodować tworzenie się kryształków w woreczku żółciowym a cholestil to niweluje.
      • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 22.04.11, 14:03
        Tak, brałam cholestil. Przed chwilą dodzwoniłam się do gastrologa, który ma mi zrobić gastroskopię. Powiedział że podwyższona bilirubina i amylaza może wskazywać na problemy z drogami żółciowymi. Zapomniałam napisać że od paru dni mam taki rudy kał. Gastrolog kazał mi jechać na sor, ale muszę mieć skierowanie, a dzisiaj to już nie wiem czy uda mi się załatwić... crying
        • uruz2 Re: Błagam pomóżcie! 22.04.11, 16:50
          W analogicznej sytuacji, zmniejszyłam biotraxon do 2 gramów i zapodałam sobie trzy razy dziennie cholestil po dwie tabletki.

Biegunka przeszła po ok. tygodnia. Badań nie robiłam.
          • ryszard51 Re: Błagam pomóżcie! 22.04.11, 21:26
            powiem Ci, że wiele osób miało podobne problemy. Mnie też mocno poszły wyniki... pomógł mi hepatil complex...bo też zastanawiałem się nad rezygnacją z leczenia
            • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 07:29
              ryszard51 - brałeś normalnie leki i dodatkowo hepatil?
              Udało mi się wczoraj dostać na sor. Lekarz wykluczył problemy ginekologiczne więc dostałam zastrzyk rozluźniający i w przeciągu jakiś 10 minut cały ból lewej strony brzucha ustał. Zalecenia: gastroskopia i ponowne usg brzucha. Gastrolog kazał mi we wtorek zrobić GGTP oraz fosfataze alkaliczną.
              Póki co zwiększyłam cholestil 3 x 2 i jadę na samych zupkach. Z biotraksonu zrezygnuję bo zostały mi jeszcze tylko 4 wlewy a i tak mam już problem z żyłami. Mam w domu duomox, który mam wprowadzić w miejsce wlewów gdyby coś się działo.
              Najgorsze jest jednak to że nie wiem czy dalej brać leki czy zrobić jakąś przerwę. A może zmniejszyć dawki?
              Dziwne jest to że np. dzisiaj ból jest jakby w lewej nerce i obok lewego biodra, nie jest też taki mocny jak wczoraj...
      • dartom.www Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 09:07
        Witam. A woreczek żółciowy nie jest przypadkiem z prawej strony brucha?
        • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 09:21
          Tak, jest z prawej strony ale gastrolog mówi że podwyższona bilirubina i amylaza mogą przemawiać za woreczkiem żołciowym. Powiedział że trzustka jest podrażniona. Wczoraj wieczorem doszło dodatkowo uczucie pieczenia w okolicy pępka.
          We wtorek będę robić badania a w srodę do niego pojadę to zobaczymy co mi poradzi.
          Martwię się strasznie tą trzustką i o niczym innym nie myslę... crying
          Jeszcze niedawno cieszyłam się bo praktycznie powolutku wycofywały sie objawy bb lub bart a tu taki pech...
          • jan440 Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 10:34
            Do kiedy brałaś ziółka i jakie?
            • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 10:49
              Brałam koci pazur, andro i resveratrol. Kiedy zwiększyłam dwa pierwsze nic się nie działo a własnie po zwiekszeniu resveratrolu zaczął piec mnie żołądek, ale przeszło na drugi dzień. Potem zrobiłam przerwę, zwiekszyłam dawkę i znów się zaczęło.
              Ten ostatni ból rozpoczął się właśnie po zażyciu resveratrolu, w ciągu jakiejś godzinki i już nie bardzo chciał odpuścić. Z tym że miałam wrażenie że boli żołądek, a potem lewy bok.
              teraz kiedy zrobiłam wyniki na trzustkę cały czas o tym myslę i pobolewa mnie w lewym boku i plecach. Już sama nie wiem czy moja psychika czy trzustka...
              Zioła brałam do wtorku (19.04)
              • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 12:11
                Przepraszam za pomyłkę bo z tego wszystkiego już mi się pomieszało - to po andro zaczęły się sensacje...
                • tosho Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 13:03
                  Witam, czyli brałaś biotrakson, ryfampicynę, klarytromycynę i do tego zioła: andrographis, resveratrol i koci pazur? Łączenie antybiotyków z ziołami to nie jest najlepszy pomysł moim zdaniem (wbrew temu co mówi Buhner, że można brać razem, ale jakoś słabo to uzasadnił). Obawiam się, że nastąpiła jedna wielka interakcja między antybiotykami i ziołami - a to grozi uszkodzeniami. Pozdrawiam
                  • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 13:20
                    Tak, myslę że przyczyną był zwiększony andrographis. Mam wrażenie że zwiększeniem jego dawki podrazniłam sobie układ pokarmowy i stąd te problemy. Póki co to do ziół z pewnoscią nie wrócę. Do srody będe lecieć tylko na zupkach żeby zbytnio nie obciążać trzustki i pójdę na wizytę do gastrologa. Zobaczymy co powie...
                    • jan440 Re: Błagam pomóżcie! 23.04.11, 21:00
                      Nie ma co myśleć tylko tak właśnie działa andrographis. Badanie trzustki typu usg nic nie stwierdzi chyba że brałaś długo i dużo.Po paru dniach przejdzie ból lewej strony. Większa wrażliwość utrzyma się dłuższy okres czasu. Jest oczywiste, że nie należy łączyć ziół i abx.
                      • babaelka-0 Do Jan440 i Tosho 24.04.11, 19:17

Witam!

W trudnych przypadkach lekarze ILADS zalecaja wspomaganie antybiotykoterapii ziolami.
                        Taka mam wiedze zdobyta na naszym forum.
                        Czy ja sie myle? Nie posluguje sie angielskim ,dlatego prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam
                        Elka
                        • jan440 Re: Do Jan440 i Tosho 24.04.11, 19:31
                          Którzy lekarze?
                          Według jakich zasad?
                          Dlaczego piszesz o wspomaganiu?
                          Gdzie konkretnie była ta wiedza na forum?
                          Nie posługuję się niemieckim dlatego proszę o odpowiedź.
                        • tosho Re: Do Jan440 i Tosho 25.04.11, 18:33
                          babaelka-0 napisał:

>
                          > Witam!
                          >
                          > W trudnych przypadkach lekarze ILADS zalecaja wspomaganie antybiotykoterapii zi
                          > olami.
                          > Taka mam wiedze zdobyta na naszym forum.
                          > Czy ja sie myle? Nie posluguje sie angielskim ,dlatego prosze o odpowiedz.

Faktycznie, niektórzy lekarze ILADS dokładają zioła do antybiotyków. Problem polega na tym, że jest to niestety robione dosyć "na czuja". Trudno przecież sprawdzić jakie zachodzą interakcje gdy ktoś bierze 2-3 abx naraz, do tego koktajl ziół i suplementów. Może być też taka sytuacja, że jak ktoś bierze zioła i abx, to zioła zmniejszą skuteczność abx. Właśnie z tego względu ja np. nigdy nie zdecydowałem się włączać ziół Buhnera do abx.

Można by zadać sobie trud i dowiedzieć się w jaki sposób zioła są metabolizowane - spytać np. w instytucie farmakologii czy nie znają kogoś kto się zajmuje ziołami itp. Ale nawet takie wyrywkowe informacje to raczej nie najlepszy pomysł, ja byłbym raczej ostrożny z dokładaniem ziół do abx, choćby właśnie dlatego, że później może się okazać, że całe leczenie abx było do bani, bo zioła "zniosły" ich działanie.
                          • babaelka-0 Re: Do Jan440 i Tosho 26.04.11, 14:16
                            Witam!

Dzieki Tosho. Rozumiem Twoje watpliwosci ,ba ,ja je nawet czesciowo podzielam.
                            Trafnie to okresliles "na czuja". Jezeli decydujemy sie laczyc ziola z abax, to wlasnie na wielkiego czuja.
                            Pokusze sie o konkluzje.Sytuacja chorych,ktorzy na leczenia reaguja herxami jest klarowna.Moga spokojniej wspomagac sie ziolami poniewaz predzej wychwyca czy te ostatnie nie oslabiaja dzialania abax. Tak mi sie wydaje.

Pozdrawiam
                            Elka

• ewa.sm-borelioza Re: Błagam pomóżcie! 26.04.11, 12:07
      Witam,

Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek na temat "łączenie ziół i abx-ów"

Pozdrawiam,
      Ewa
      • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 26.04.11, 14:32
        Moja decyzja o połaczeniu ziół z antybiotykami nie była podjęta tylko przeze mnie. Omówiłam ją na wizycie ze swoją Panią doktor. Pech chciał ze zioła podrazniły mój układ pokarmowy po zwiększeniu dawek, no cóż widocznie nie są dla mnie... Myślę że już do nich nie wrócę...
        • babaelka-0 Re: Błagam pomóżcie! 26.04.11, 14:54
          No wlasnie Fufuszka ,a jak czujesz sie dzis?

Moim zdaniem winowajca jest Andrografis. Podraznia pecherzyk i przewody zolciowe ,a w konsekwencji cierpi na tym caly uklad pokarmowy,w tym rowniez trzustka i zoladek.

Pozdrawiam
          Elka
          • fufuszka Re: Błagam pomóżcie! 26.04.11, 15:09
            Jest lepiej! Od piatku (po wizycie w sor i zastrzyku rozluźniającym) bóle lewej strony praktycznie ustapiły. Nie jest jeszcze całkowicie dobrze bo żołądek trochę szwankuje ale jest już znośnie. Jutro odbieram wyniki i jadę na wizytę do gastrologa.
            Po przeanalizowaniu całej tej sytuacji jestem w 100% pewna że sprawcą jest andro...
            Dr Beata nie kazała przerywać abx...
            • babaelka-0 Re: Błagam pomóżcie! 26.04.11, 15:46
              Wiem ,ze Andro.
              U mnie dwa razy zaczelo robic sie nieciekawie.Po odstawieniu Andro wszystko wracalo do normy.
              Jednak nie odpuszczam.W sytuacjach podbramkowych odstawiam ,a potem biore mniej.

Ciesze sie ,ze czujesz sie lepiej, Fufuszka.

Pozdrawiam
              Elka
        • ewa.sm-borelioza Do Fufuszki 26.04.11, 15:42
          A czy myślisz, że Twoja pani doktor wie o ziołach więcej niż to, co jest napisane w książce Buhnera?Czyli-ponad to, co wie większość pacjentów z bb-przynajmniej uczestników tego forum czyli "mało"?

To nie jest jakiś "najazd". Po prostu pytam.

Pozdrowienia,
          Ewa
          • fufuszka Re: Do ewa.sm-borelioza 26.04.11, 15:54
            Moja Pani doktor bardzo jasno dała mi do zrozumienia ze wie o ziołach tyle co pisze w Buhnerze ale leczymy starą boreliozę, która może nie jest jakoś bardzo upierdliwa w objawach ale kisi się i kisi więc zaproponowała dołaczenie ziół na które ja przystałam. Zaproponowała nie oznacza nakazała czy wymusiła...
            Pewnie gdybysmy wiedziały że zioła mi nie posłużą nie byłoby żadnego tematu...
            Osobiście znam osoby, które leciały na takim samym zestawie jak ja i bez problemu łykają zioła.
            Np. azitrox tez zdecydowanie mi nie słuzył ale musiałam się o tym przekonać dopiero po podrażnieniu żołądka.
            • ewa.sm-borelioza Re: Do ewa.sm-borelioza 26.04.11, 15:58
              Ok. Dzięki za odpowiedź i powodzenia w leczeniusmile

Ewa
            • ewa.sm-borelioza Re: Do ewa.sm-borelioza 26.04.11, 16:07
              Azytromycynę musiałam przyjmować na pełny żołądek-wtedy problem przyswojenia abx-u był mniejszy. Ale na pewno nie odbywało się to "bez mrugnięcia".

Pozdrawiam,
              Ewa
              • fufuszka wyniki 27.04.11, 12:30
                Odebrałam dzisiaj wyniki:
                - morfologia ok
                - alat 24 (norma <31)
                - aspat 22 (norma <32)
                - amylaza w surowicy 61 (norma 28-100) - było 195
                - amylaza w moczu 169 (norma <460)
                - fosfataza alkaliczna 60 (norma 35-104)
                - GGTP 23 (norma 6-42)
                - kreatynina 0,68 (norma 0,5-0,9)
                - mocznik 28,4 (norma 10-50)
                - bilirubina całkowita 0,5 (norma <1,0) - było 1,6
                - glukoza 80
                - mocz ok
                Wygląda na to, że wracam do zywych wink Pozostało jeszcze zamulenie w żołądku oraz biegunka i nadrobienie 2 kg, które straciłam będąc na samych zupkach wink
                Dziękuję wszystkim za wpisy wink Pozdrawiam
                • ryszard51 Re: wyniki 27.04.11, 16:18
                  fajnie, że wyniki się poprawiłysmile
                  ja też to kiedyś przechodziłem i też wyniki wróciły do normy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka