malgorzata-1985 01.05.11, 11:52 Mam pytanie jak u Was z ciśnieniem i tętnem? u mojego narzeczonego ciśnienie jest różne z reguły 120-140/60-70 ale ma bardzo niskie tętno 55-60. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margolcia_63 Re: niskie tętno 01.05.11, 16:47 Wg mnie, to tylko powód do zadowolenia, im mniej serducho pracuje, tym jest większa szansa, że dłużej posłuży a ciśnienie jest prawidłowe, no to czego chcieć więcej? Bardziej obawiała bym się jego afektu do Ciebie, bo chyba przy Tobie to powinno bić szybciej? Może weź stetoskop i mu mierz To taki żart. Odpowiedz Link
malgorzata-1985 Re: niskie tętno 01.05.11, 18:21 myslałam ze jest to za niskie tętno jak na dorosłego mężczyznę. Odpowiedz Link
mab62 Re: niskie tętno 01.05.11, 18:49 Małgorzato,wydaje mi się że nie ma powodu do niepokoju. Jednak z bb nigdy do końca nie wiadomo,a niskie tętno może być początkiem bradykardii,która jest groźna bo prowadzi do powikłań. Dlatego proponuję zrobić ekg,a najlepiej założyć Holtera EKG i rozwiać ewentualne obawy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nicolle6 Re: niskie tętno 02.05.11, 12:43 Oczywiście, że tętno 55-60 uderzeń na minutę to bradykardia. Idealne tętno to tętno około 72 uderzenia. A o bradykardii mówimy gdy akcja serca jest równa lub wynosi poniżej 60. Takie tętno jest normą u osób wysportowanych ( udział nerwu błędnego ) więc jeżeli Twój narzeczony jest zagorzałym sportowcem to nie ma się czym martwić. Czasami taka akcja serca może wystąpić również podczas snu i wypoczynku. Przy normalnej aktywności fizycznej, wykonywaniu podstawowych czynności raczej serce powinno pracować nieco szybciej. Musisz zaobserwować czy zwolnienie akcji serca występuje sporadycznie czy częściej. Jeżeli takie epizody będą się powtarzać to należy zrobić podstawowe EKG ( miarodajne tylko wtedy gdy akurat będzie bradykardia ) i najlepiej Holtera EKG, bo może wtedy uda się uchwycić epizod bradykardii. W boreliozie może dochodzić do powstawania zaburzeń przewodzenia przedsionkowo-komorowego, bloków i in. tego typu nieprawidłowości. A jak zapewne się domyślasz im serce wolniej pracuje tym mniej tlenu transportowanego jest wraz z krwią - bo krew krąży na nieco zwolnionych obrotach, w związku z tym organizm jest niedotleniony, mogą wystąpić dolegliwości bólowe w okolicy mostka, uczucie senności i osłabienia. Objawy takie mogą natomiast nie wystąpić, gdy organizm jest do takiej akcji serca przyzwyczajony, bo zapewne zdążył uruchomić już mechanizmy kompensacyjne. Wniosek z tego taki, że przy takiej akcji serca raczej nie ma powodów do gromkiej radości, tylko wskazana jest obserwacja, w dalszej kolejności badania a następnie konsultacja kardiologiczna. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: niskie tętno 02.05.11, 13:17 pl.wikipedia.org/wiki/Bradykardia Taka czujność to wg mnie przesada. Jeśli normą jest codniowe wypróżnienie się, a niektórzy czynią to dwa razy dziennie, a inni raz na trzy dni, to jeszcze nie powód do pełnej diagnostyki gastroenerologicznej, ale jak ktoś lubi, ma czas i pieniądze, to czemu nie. Tylko tego się nie leczy. Odpowiedz Link
nicolle6 Re: niskie tętno 02.05.11, 21:52 No jeżeli chodzi o wypróżnianie się to normą jest od 3 razy dziennie do 3 razy na tydzień, tak więc w opisanym przez Ciebie przypadku nie ma powodów do konsultacji gastroenterologicznej. I owszem, wtedy tego się nie leczy. Za to w innych przypadkach już tak ( choćby dietą ). Poza tym napisałam że w pierwszej kolejności zastosowałabym po prostu obserwację a na to chyba pieniędzy nie potrzeba. Pisałam też że bradykardia może występować fizjologicznie, napisałam o stanach w których tak się dzieje, nie sprowadziłam jej do rangi ciężkiej choroby. Szkoda, że tak to zostało odczytane. A czujność to nie przesada, nie w tej chorobie a zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę możliwe zaburzenia kardiologiczne występujące w przebiegu boreliozy, które mogą ale NIE MUSZĄ wystąpić. I jeżeli wcześniej rytm serca był szybszy a zwolnienie pojawiło się bez przyczyny, tak nagle to moim zdaniem należy zaobserwować czy taka sytuacja się będzie powtarzać czy był to jednorazowy nic nie znaczący epizod, który może wystąpił podczas snu i w ogóle nie należy się nim przejmować. Potwierdzeniem tego co napisałam niech będzie lektura - prof. A.Szczeklik " Choroby wewnętrzne " tom II choroby zakaźne oraz " Choroby wewnętrzne" pod red. prof. F.Kokota - tom I rozdział I Pozdrawiam Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: niskie tętno 02.05.11, 22:55 Nicolle, nie wiem czy jesteś chora, czy tak Ci się wydaje ale przy tej chorobie to raczej obowiązuje plan minimum i o ideałach to tylko można sobie pomarzyć. Siada wszystko i żadne normy nie funkcjonują. Nawet wyobraźnia chorych i lekarzy też. Odpowiedz Link
mab62 Re: niskie tętno 03.05.11, 09:17 Starałam się nie brać pod uwagę wypowiedzi margolci,aby niepotrzebnie nie polemizować. Ale muszę się odezwać. Margolcia chyba nie bierze pod uwagę,że borelioza+koinfekcje może prowadzić do różnych zaburzeń w pracy serca.Szczególnie niebezpieczne są bloki serca różnego rodzaju. Właśnie uczucie bradykardii było u mnie pierwszym objawem zaburzeń pracy serca. Dodam tylko,że bradykardia a później blok przedsionkowo-komorowy serca nie poddawał się leczeniu farmakologicznemu jak i nie działała elektrostymulacja.Poprawa zaczęła się z wprowadzeniem antybiotykoterapii wg.ILADS. Przy zaburzeniach kardiologicznych konieczne jest monitorowanie pracy serca,tu oszczędności się nie sprawdzają.Zwłaszcza jest to istotne w czasie stosowania silnych zestawów abx. Mam w tym temacie już 1,5 roczne doświadczenie. Dlatego ponawiam moja radę,aby założyć Holtera EKG i rozwiać ewentualne wątpliwości. Oczywiście w razie pytań związanych z bradykardią w przebiegu bb,służę swoimi spostrzeżeniami z leczenia.Oczywiscie na priva. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: niskie tętno 03.05.11, 11:21 Margolcia chyba nie bierze pod uwagę,że borelioza+koinfekcje może prowadzić do różnych zaburzeń w pracy serca.Szczególnie niebezpieczne są bloki serca różnego rodzaju Oj! bierze, bierze zwłaszcza, że sama mam tachykardię. A, jak mab chcesz się licytować stażem leczenia to nie masz szans bo ja pewnie już ze ...lepiej nie napiszę. Oczywiście najlepiej było by się badać na wszystko i wszystko monitorować, tylko po pierwsze to jest bez sensu a po drugie, to po co tak żyć? To tak filozoficznie. No chyba, że to tylko ja tak choruje ale objawy zmieniają się jak w kalejdoskopie. Na pewno masz rację, że przy niektórych zestawach chory powinien być monitorowany ale to już nie za mojej kadencji Odpowiedz Link
slowianka_kr Re: niskie tętno 11.05.11, 15:52 To nie jest szczególnie niskie tętno, zwłaszcza u mężczyzny (u kobiet jest nieco wyższe, ok. 70-72 uderzenia na minutę). Zróbcie 72-godzinny zapis holterowski, który - jeśli wyjdzie dobrze - powinien Cię/Was uspokoić. Odpowiedz Link