Dodaj do ulubionych

Refundacja leku na receptę

02.01.12, 18:32
W całej Polsce szum, że NFZ nie będzie refundował leków?!
Szum ogromny - wszyscy o tym mówią.

Ale dlaczego nikt nie mówi, że osoby chore na boreliozę, nie mają refundacji już od dawna?! A przecież też płacą składki do NFZ.

Dlaczego nie mogę leczyć się z wykorzystaniem środków, które też przecież odprowadzam do NFZ, a które teraz właśnie są mi potrzebne?... Przecież nie jestem kosmitą, tylko normalnym człowiekiem - pacjentem, który akurat teraz, w czasie choroby, potrzebuje pomocy.

Dlaczego nikt o tym nie pamięta?
Dlaczego nikt o tym nie mówi - dlaczego media nie trąbią?...
Czy może mi ktoś to wytłumaczyć, bo ja już tego nie pojmuję...
Obserwuj wątek
    • ines108 Re: Refundacja leku na receptę 02.01.12, 19:43
      W tym roku NFZ refunduje tylko niektóre antybiotyki i niezależnie czy jesteś chory przewlekle czy nie jest to stała dopłata niecałe 5 zł do opakowania, w zeszłym roku bylo to chociaż 50%, a wtym roku to się nawet nie oplaca prosić internisty o przepisanie recepty na zniżkową.
      Ja postanowilam nie narzekać - oby refundowali z moich skladek leczenie ludziom chorym na raka czy wirusy wymagające interferonu, który jest niedostępny dla większości społeczeństwa - choć szczerze wolałabym im nic nie placić i samej martwić się o swoje zdrowie, niestety nie mam takiego wyboru.
    • pies_z_laki_2 Re: Refundacja leku na receptę 05.05.12, 16:22
      Lekarz rodzinny może wypisać lek osobie przewlekle chorej, tak jak specjalista
      Publikacja: 2 maja 2012

W cieniu dyskusji na temat wskazywania odpłatności za lek pozostaje nie mniej istotna sprawa, a mianowicie – czy lekarz podstawowej opieki zdrowotnej może wystawiać recepty refundowane.

"Zazwyczaj pacjenci w pierwszej kolejności trafiają do lekarza POZ. Czynności przez niego wykonywane obejmują badanie stanu zdrowia pacjenta, rozpoznanie oraz leczenie chorób. Zgodnie z art. 37 ustawy o zawodach lekarza i dentysty, lekarz, w razie wątpliwości diagnostycznych lub terapeutycznych, jeśli uzna to za uzasadnione w świetle wymagań wiedzy medycznej, powinien zasięgnąć opinii właściwego lekarza specjalisty.

Tak więc zaangażowanie specjalisty powinno mieć miejsce dopiero, jeżeli lekarz POZ ma wątpliwości co do diagnozy lub leczenia pacjenta, oraz uznaje w świetle posiadanej wiedzy, że wyrażenie opinii przez specjalistę będzie pomocne."

źródło: serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/614249,lekarz_rodzinny_moze_wypisac_lek_osobie_przewlekle_chorej_tak_jak_specjalista.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka