Dodaj do ulubionych

Działania niepożadane Levoxy Pomcy

14.02.12, 17:29
Leczę się dwa lata i siedem miesięcy do tej pory wszystko szło gładko dopóki nie dostałam zestawu Doxyrati M Levoksa i zaczęło się. Lewoksy nie mogłam przyjąć 500mg bo miałam zasłabnięcia i silne kołatania serca trwające po ponad dwie godziny.Od tamtej pory czyli listopada pojawiły się lęki i zasłabnięcia ale dawałam sobie z nimi rade.Zestawu nie chciałam zmieniać bo działał wiec zmniejszymy dawkę Levoxy na 250 i wzmocniliśmy Duomoksem.Czyli Doxyratio 2x1 Doumox 1g 2x1 Levoxa 1x250 I znowu zasłabniecie, było to 2 lutego. Po nim zaczęłam czuć się fatalnie lęki były bardzo silne nie miałam siły chodzić mogłam leżeć kołatanie serca były już nieustanne 120 na min bladość i czułam się tak jak by był to już koniec. Przerwałam leczenie ale lęki nie ustały mój stan jest nadal taki sam. Działania niepożądane Levoxy osiągnęły apogeum sa dokładnie takie same jak moje objawy, jestem obecnie wrakiem. Obawiam się ze złapałam jakiś rodzaj nerwicy bo boję się już wszystkiego co jest związane z lekami, lub jakiś dziwnym samopoczuciem. Pomaga mi relanium uspokajam się i czuje się prawie dobrze.We czwartek czeka mnie wizyta u neurologa. Dam znać co powiedziała. Wiem ze można zwalić na herexa ale herex nie trwa przez trzy miesiące i pogarsza się z każdym dniem. Kochani czy ktoś z Was miał Podobnie? Czy żyjąc w nieustanny strachu ze znowu zasłabnę mogłam złapać jakiś nerwik i muszę go podleczyć. Jestem zrozpaczona ze musiałam przerwać leczenie ale na pewno do niego wrócę jak poczuj się lepiej. I jeszcze jedno Wynik żelaza wyszedł mi 225 przy normie 170 możne coś o tym wiecie. Proszę o wsparcie i rade bardzo mi to potrzebne. Pozdrawiam wszystkich Ewa
Levoxe będę mogła podarować za symboliczną cenę, bo już jej nie przyjmę więcej.
Mam Również NAC prawie całe opakowanie, Ja go źle toleruje biorę ACC. Może ktoś potrzebuje to dajcie znać szkoda wrzucić tak drogie leki
Obserwuj wątek
    • ninaspi Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 14.02.12, 18:19
      10 dni na levoxie. Po 7 drgawki.Nigdy więcej Levoxy. Przed jej podaniem czułam się lepiej niż teraz. Dla mnie jest to lek który w przypadku neurologicznych zmian nie powinien być przyjmowany.
      • predrak Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 14.02.12, 18:25
        Mi to wgląda na Herxy ja na levoxie herxuję już 8 miesiąc. I stwierdzam że to BLO daje mega herxy szczególnie na levoxie a spróbuj biseptolu/bactrimu jeżeli będziesz miała takie same reakcje to oznacza że to Herx.
        • ewewa1 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 14.02.12, 18:51
          przyjmowalam biseptol i wogole na mnie nie dzialal, tak jak bym sie wody napila. jedyne co mi dal to bole zoladka i mdlosci.
      • ewewa1 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 14.02.12, 19:10
        u mnie drgawki wystapily po 9 dniach. przed levoxa czulam sie super z niewielkimi nasileniami miejc jeszcze chrych. teraz jest okropnie. zgadzam sie z toba co do levoksy. nigdy wiecej.
    • ewewa1 zapomnialam dopiac 14.02.12, 19:01
      jak chodze czuje sie bardzo niepewnie i mam bledne oczy z poszezonymi zrenicami a abx nie biore od tygodnia. jestem zalamana myslelam ze to juz zbliza sie koniec leczenia bo zostaly tylko, bark lewy, prawy i szyja juz tylko punkty a tu taki kotlet.
      • ninaspi Re: zapomnialam dopiac 14.02.12, 19:42
        No to możemy podać sobie ręke. Mam wrażenie ,że levoxa rozlegulowała mi cały układ wegetatywny. Jak siedzę to czuje się całkiem normalnie, ale przy poruszaniu się zaczynam odczuwać jakieś dziwne "coś" w głowie (dużą nadwrażliwość na bodźce)
        Na levoxie miałam trudności z zasypianiem. Przez trzy doby spałam 4 godziny. Wybudzały mnie drgania różnych części ciała, oblewały poty, wariowało serce itp.
        Dla mnie to raczej skutek uboczny leków , a nie herxy, choć oczywiście mogę się mylić.
        Jestem na początku drogi w leczeniu BLO, dlatego będe rozmawiać z lek, na temat biseptolu. Przed "boreliozą i spółką" stosowałam biseptol i nie było sensacji.
      • mab62 Re: zapomnialam dopiac 14.02.12, 19:42
        Ewa,biorę Levoxę czwarty miesiąc.
        Raz zdarzyła mi się b.silna reakcja związana z wybijaniem blo w sercu.
        Miałam objawy zawału serca,na szczęście okazało się to herxem.
        Dodam,że mnie u mnie od początku leczenia herxy w sercu są ogromne,zwłaszcza na Azitromycynie,Ciprofloksacynie,Tarividzie,Lewofloksacynie i Metronidazolu.
        Nigdy w związku z pogorszeniami nie przerywałam leczenia,ale zawsze wprowadzanie nowego antybiotyku tłukącego blo zaczynam od najniższych skutecznych terapeutycznie dawek.I cały czas monitoruje pracę serca,to bardzo ważne.
        W miarę tolerancji przez moje serce zwiększam dawki.Jak dotąd dobrze na tym wychodzę.
        Leczenie Lewofloksacyną zaczynałam od Tavanicu w dawce 2x250 mg,potem przeszłam na Levoxę 2x250 mg i tak jest na razie do tej pory.
        Planuje zwiększenie dawki,ale wychodzę z założenia że leczenie ma pomóc,a nie zabić.
        Dawniej tez myślałam,że jak "uderzę"większą dawką antybiotyku,to wyleczę się szybciej.
        Nic bardziej błędnego,lepiej rozciągnąć leczenie w czasie niż doprowadzić do zawału,udaru,zapaści.To się zdarza,niestety.
        Trzeba o tym pamiętać.
        • antyfonka Re: zapomnialam dopiac 14.02.12, 20:10
          o dzialaniu leku pewnie poczytałaś, co na Twoje objawy mowi lekarz u ktorego się leczysz?
          Tekst linka
          • margolcia_63 Re: zapomnialam dopiac 14.02.12, 20:41
            Ewa, ja też podpisuje się pod opinią, że to herks. Świadczy o tym chociażby podniesiony poziom żelaza, chyba, że miałaś ostatnio jakąś dziwną dietę. Poczytaj o ferrytynie.
            A czy brałaś wcześniej inne chinolony?
            Czy monitorujesz ciśnienie krwi i temperaturę, bo to wygląda na herksa kardiologicznego. Trzeba w takim układzie bardzo uważać.
            Może spróbuj zastosować Ibuprom max, mnie pomaga.
            • predrak Re: zapomnialam dopiac 15.02.12, 08:09
              Każdy lek przeciwzapalny a by nie sterydowy jest polecany a wręcz wskazany w reakcji herxa ale nie każdy uśmierza ból, czy też inne zaburzenia.
            • ninaspi Re: zapomnialam dopiac 15.02.12, 09:19
              Margolcia - NLPZ są zabronione przy chinolonach
              • antyfonka Re: zapomnialam dopiac 15.02.12, 09:28
                ninaspi napisała:

> Margolcia - NLPZ są zabronione przy chinolonach

dokladnie, NLPZ sa pomocne rzy herxie ale nie z antybiotykami!!!! bo uszkadzaja np.watrobe.
              • fufuszka Re: zapomnialam dopiac 15.02.12, 09:29
                A ja myślę, że herx jak najbardziej może trwać np. 3 miesiące.
                Przed leczeniem miałam problem z cewką moczową, tzn. po wypróżnieniu piekła mnie i bolała. W trakcie leczenia powróciło to ze zwojoną siłą tzn. piekło i bolało non stop dzień i noc przez około 3 miesiace, aż w końcu któregoś pięknego dnia przeszło całkowicie i praktycznie już wcale nie powraca.
                Ja również biorę levoxę w dawce 500 mg - 2 razy dziennie, póki co nie zauważyłam jakichkolwiek negatywnych konsekwencji tego leku.
                • zynk Re: zapomnialam dopiac 15.02.12, 10:01
                  Cinoliny, makrolidy i azole ( leki p.grzybicze ) wydłużają odstęp QT.
                  Najczęściej zespół wydłużonego QT jest powodowany czynnikami taki jak zaburzenia elektrolitowe (niski poziom potasu, magnezu lub wapnia), niedokrwieniem mięśnia sercowego, wpływem wielu leków i substancji toksycznych. Serce wtedy wariuje.
                  Może tu jest przyczyna.
                  • ines108 Re 15.02.12, 10:21
                    Ja brałam Tavanic i herx 4-5 miesięczny polegającym na omdleniach (nawet jak przechylałam głowe do tyłu to już ciemno miałam przed oczami), ciągłe kołatania serca, bóle wszystkich stawów uniemożliwiające poruszanie ja już chciałam przerwać to leczenie ale . doktor mówiła nie i bardzo się z tego cieszę bo po 6 miesiącach zestawu minocyklina, azitrox i tavanic 2x 500 minęło mi 95 % objawów i przez ostatnie pół roku żadne z nich nie powróciły!
                    I zgodze się że na tym leczeniu było gorzej niż przed ale trzeba to przetrzymać no bo jak ma zginąć tyle bakterii w naszym organiźmie to to musi być odczówalne jak krętki zdychają to uwalniają się endotoksyny i czujemy się mega źle. Łatwo mi mówić bo mam ten etap za sobą ale wiem jaki to koszmar - ale warto go przejść żeby było lepiej. Po tym koszmarze brałam Tavanic jak cukierki nie było żadnej przykrej reakcji.
                    • margolcia_63 Re: Re 15.02.12, 12:25
                      ninaspi napisała:
                      Margolcia - NLPZ są zabronione przy chinolonach

Nie ma bezwzględnego zakazu. Ja zrozumiałam, że należy skonsultować z lekarzem. tak też uczyniłam i dostałam pełne błogosławieństwo.
                      Zawsze jest to wybór mniejszego zła/ lub dobra, w przypadku serca i układu krążenia to chyba jednak dobra.

Poza tym na logikę, przy potężnym stanie zapalnym abx-y mają marne szanse przedostać do miejsc zmienionych zapalnie. Warto też zainteresować się tematem wegetacji bakteryjnych w sercu.
                      • ewewa1 Re: Re 15.02.12, 13:33
                        Dziękuję wszystkim za wsparcie. Chinoliny brałam już wcześniej Nolicin i Cipronex były na nich herexsy ale nigdy aż takie. Ja miałam już za sobą 95% objawów zostały niewielkie bóle karku i barków. Czułam się świetnie i już liczyłam dni do końca leczenia. Wiem ze na Levoxie i Trawianiku są potężne herexy tylko ze u mnie Na levoxie od samego początku jej przyjmowania pojawił się dziwny lęk i niepokój który nasilał się z każdym dniem. Mięśni osłabły mi tak ze nie mogłam się poruszać musiałam siedzieć lub leżeć. Przyjmowałam ją przez ponad trzy miesiące ale strach narastał aż do tego stopnia ze bałam się przyjąć jakikolwiek lek nawet przeciwbólowy lub witaminy. Przełamywałam to i łykałam dalej. Az lęk nie pozwolił mi dalej funkcjonować Po odstawieni leków lęk nie ustąpił. Teraz wystarczy jakiś błysk światła albo zmiana oświetlenia gdzie widzę inaczej strach mnie paraliżuje na moment muszę odczekać dłuższą chwile żeby sprawdzić ze nic się nie dzieje. Jestem wtedy jakby zamknięta w kokonie i słaby jest ze mną kontakt. Mąż zauważa kiedy to się dzieje bo mój głos robi się bardzo słaby choć mi się wydaje ze mówię normalnie. Jak wezmę relanium czuję się o niebo lepiej prawie normalnie ale nie biorę go w dzień tylko na noc bym mogła zasnąć, na Levoksie prawie wcale nie spałam. Zobaczymy co na to neurolog??? Wszyscy lekarze boją się nawet do mnie zbliżyć ha ha i czekają co się ze mną stanie po tym leczeniu. Mam zamiar się wyleczyć i nie dać im satysfakcji choć czasem słyszę " to Pani jeszcze żyje" I niestety nie mam od nich żadnej pomocy to jest chore.
                        Napisałam do lekarza czekam na odpowiedź. Czy ktoś z Was na levoksie odczuwał strach z niewiadomych przyczyn? Ja już go miałam od pierwszych dni zam nim wystąpiły inne objawy.
                        Pozdrawiam Was serdecznie i życzę siły do dalszej walki. Mnie już chyba jej zabrakło.
    • margolcia_63 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 15.02.12, 15:49
      Ewa. takie objawy, czyli dezorientacja i lęk przy zmianie oświetlenia miałam na Biotraksonie i wg mnie były wynikiem ubijania krętków w mózgu.

Może spróbuj Cedax-u, on dobrze penetruje do mózgu - oczywiście po konsultacj z dr - tylko tani to on niestety nie jest.

Jeśli jednak nadal chcesz się pozbyć Levoxy to napisz na m.zawadzka2@vp.pl
      • ewewa1 Re: magnolcia Działania niepożadane Levoxy Pomcy 15.02.12, 17:40
        Faktycznie Cedax jest bardzo drogi. Zobaczę co odpisze lekarz, i dam Ci znać co do Levoxy , możne tez potrzebujesz NAC to to samo co ACC, a może wiesz kto używa chętnie oddam. Teraz to już całkiem zgłupiałam przez te lęki. Mam stwierdzoną migrenę z aurą czyli błyski zygzaki w oczach i źle widzę zawsze bałam się tych ataków a teraz po atakach na levoxie boję się panicznie . Musze jakoś z tym żyć buu
        • margolcia_63 Re: magnolcia Działania niepożadane Levoxy Pomcy 15.02.12, 20:03
          Ewa, to najlepsze wyjście porozmawiaj z dr.
          Napewno dużo leż i pij, bierz też coś żółciopędnego.
          To minie! Niestety tak wygląda leczenie, ale choroba też nie ma lepszego oblicza.
          Jak już będziesz wiedziała co dalej z leczeniem, to masz namiary na mnie, będziemy się dodadywać.
          Pozdrawiam.
        • 1.teresa cedax 15.02.12, 23:25
          Ja wznowiłam leczenie w październiku ze względu na lęki, wybudzałam się w nocy pełna strachu i ze skaczącym pulsem . Nie pomagały mi różne uspokajające .
          Teraz biorę keimax -to zamiennik biotraxonu . Kupuję go w Niemczech -w aptece podanej na forum.
          Jest tańszy niż cedax . Na początku go brałam. Do tego tini 1/1 i zioła
          • zazule Re: cedax 16.02.12, 01:17
            ja maiałam b duza bezsennosc trwajaca cały czas brania i dziwne pobudzenie trwalo to 6 miesiecy i nie było herxem.

1. Lewofloksacyna jest grzybowtorcza wiec moze cos sie przyplątało. Chociaz takie grzybowe obajwy to dosc dziwne.

2. nietypowe efekty mogły byc wywołane zestawem. Lewofloksacyna działa dosc nieprzewidywalnie w róznych zestawach. U mnei spowodowala krwawe prazki na ciele w polaczeniu z inhibitorem popmy protonowej

3. Objawy ( w ulotce skutki uboczne) moga trwac po odstawieniu długo co wiecej moga sie ujawnaic nie w czasie brania a w czasie/po odstawieniu.

4. Nie pokoj moze byc spowodowany "galopami" serca ( galopy serca sa tez przy herxach) jezeli doszło do uszkodzenia cyst w sercu i kretki wylazly to moze byc problem. Dlatego moze warto dolaczyc teraz leki typu doxy czy cefalosporyny i tynidazol zeby wybic dziady.

• margolcia_63 Re: cedax 16.02.12, 01:29
              Ha! Teraz doczytałam. Magnolcia, tyż pięknie. Napisz nam tu, co powie lekarz.
    • ewewa1 Wizyta u neurologa porażka 16.02.12, 17:18
      Właściwie to nie spodziewałam sie wiele po tej wizycie. Zero wiedzy na temat boreliozy. Faktycznie stwierdziła lekką nerwice i leki i pochwaliła ze dobrze się zdiagnozowałam. Przepisała Pramolan, no zobaczymy czy pomoże. Jak już weszłam na temat mojej złej diagnozy padaczki na którą leczono mnie 13 lat a później zmieniono diagnozę na migrenę z aurą Pani doktor poczuła się pewniej bo wiedziała w czym rzecz. Dostałam skierowanie Rezonans magnetyczny głowy bo wcześniejsze wykazywały zmiany w mózgu. Moje błyski w oczach i podwójne widzenie które wyszło podczas badania skojarzyła ze stwardnieniem rozsianym i pewnie stąd rezonans ha ha. Zostawiałam jej materiały o boreliozie do poczytania możne czegoś się dowie. O ile poczyta smile)
      Przeanalizowałam już na spokojnie moje ostatnie objawy i dzięki zazule zrozumiałam ze połączenie Levoxy z Doumoxem tak złe zadziałało. Bo najgorzej było jak dołączyłam Doumox. Levoksy już nie wezmę boję się samej nazwy sad
      Czekam nadal na odpowiedź od lekarza. Jak odpisze dam znać. Chyba szybko wrócę do leczenia bb. za dwa tygodnie podleczę nerwy i włączę abx. Pozdrawiam
      • ninaspi Re: Wizyta u neurologa porażka 16.02.12, 21:15
        Odstąpie 2 opakowania levovy plus 9 tab. z rozpoczętego opakowania.
        • zazule Re: Wizyta u neurologa porażka 16.02.12, 23:08
          Kurcze cos mit tu nie gra. Pamietam jak zaczynalm Tavanic ( bylam chyba osoba nr 2 po Reni535) to b duzo czytalam na Lymnecie, Tosho tez sprawdzal i zeby sie cos komus dzialo strasznego to naprawde rzadkosc. Na forum u nas tez wszyscy pisali ze herxy ale nikt si eraczje nei skarzyl na jakies niejasne toksyczne dzialanie.

Moze wasze zestawy tak dziłaja moze to ze Tavanic był z niemiec i kurcze jakis lepszy.
          Ja przy Tvanicu wywaliłam wysztko tylko brałam go z doxy lub z mino. Inhibiotor pmby protonowej niby zalecany z Tavaniciem a umnei taki pasztet zrobiil przez ok 2 tyg zanim wywalilam inhibitor z leczenia.

pozdr
          z
          • mab62 Re: Wizyta u neurologa porażka 17.02.12, 08:25
            Może to toksyczne działanie związane jest z synergistycznym działaniem Levoxy w połączeniu z innymi abx.
            Brałam Tavanic z Mino,teraz Levoxę z Mino i u mnie ,poza herxami blo zaczęła uciekać do skóry.
            Tak sie u mnie dzieje po właczeniu każdego antybiotyku zalecanego w bartonellozie.Reakcja najsilniejsza jest na początku brania(Wysypki,krechy ,swędzenia),potem stopniowo sie wycisza.
            Może krechy bartonellowe i wysypki charakterystyczne dla tej infekcji bierzecie za toksyczne działanie Levoxy?
            A to może być zwyczajnie cały czas czynna infekcja blo.
            • ewewa1 U mnie nasilenie ale 17.02.12, 13:39
              Na Levoksie fikałam trzy razy czyli raz w miesiącu więc wiem jakie są po niej herexy aż tu w czwartym miesiącu po dołączeniu Doumox koniec. Wiem ze to nie był herex bo już znam działanie leku i tak ledwo tolerowałam dawkę 250 x1 ale upierałam się przy niej. To nasilało się stopniowo aż osiągnęło stan w którym już nie funkcjonowałam. Ja myślę ze jednak mogę być tą jedną osobą na 1000 co fatalnie tolwruje ten lek a do tego inne abx i klops. Ale wszystko idzie ku dobremu od marca zaczynam dalsze leczenie ale już bez levoxy. Zostało mi tak niewiele objawów ze teraz będąc bez leków mogę powiedzieć ze czują się prawie idealnie ale czuje tez miejsca niedoleczone. Jaszcze trochę i będzie po wszystkim. Ja mam problemy z tolerancją leków np. leki najnowszej generacji leki o przedłożonym działań itp. u mnie się nie sprawdzają nie jestem ich w stanie przyjmować msze dostawać te starsze leki i w dawkach podzielonych. I tu tez możne być przyczyna problemu, nigdy nie wiem który lek strawię a który nie. Pewnie i ja starej generacji jestem ha ha. Pozdrawiam.
        • rrycerz Re: Wizyta u neurologa porażka 06.03.12, 19:27
          ninaspi -> Czy masz jeszcze te Levoxe? Jak to napisz: rycerz1@gmail.com
    • ninaspi Alergia na chinolony ? 19.02.12, 10:38
      U mnie po wielu skutkach negatywnych levoxy, zmiana leku na cipronex. Znowu zaczyna się jazda, ale tym razem pojawił się bardzo duży ból ścięgien (achilles).
      Czy ten objaw może być przejściowy? Czy powinnam znowu rozważyć odstawienie leku?
      Mam wrażenie ,że chinolony i ich pochodne poprostu są nie dla mnie.
      • predrak Re: Alergia na chinolony ? 19.02.12, 10:52
        To może spróbuj biseptol?!
        • dlakacperka Re: Alergia na chinolony ? 19.02.12, 12:56
          Ja mam Cipro od października - i w kolejnym zestawie również Cipro ciągnę.
          U mnie na początku było ostro ze ścięgnami - złagodniało i tylko czasami jest na tyle mocny ból, że musze poleżeć sobie by oszczędzić ścięgna.
          Teraz bardziej dokuczają mi bóle stawów mniejszych stóp, kostki niż same ścięgna.
          Może i u Ciebie będzie lepiej z czasem...
          Jak zaczynałam cipro, doktor kazała mi duuużo odpoczywać, a gdyby właśnie ścięgno dało w kość to polegiwać ile się da. MIałam wytrwać z Cipro jak najdłużej.
          • abi0312 Re: Alergia na chinolony ? 19.02.12, 15:21
            Witam.
            ja również biorę Levoxe ok. 3 miesięcy w zestawie z Mino.
            Na początku nic się nie działo. Od jakichś 2 tygodni zaczęłam brać levoxe 2x 500
            Tez bylo ok. Chociaż zaczęły boleć ścięgna. Na to pomaga megadawka vit C. ok. 3 gram.

Wczoraj po naprawde udanym dniu wieczorem zczelo się coś dziać z sercem. Chociąz problemy z mocnym waleniem serca zaczęly się jeszcze na innym zestawie z doxy.

Wczoraj, najpierw zaczęlam odczuwać dziwne, mocne, tępe przepychania i ściski w okolicach serca.
            Myślałam, ze to tylko chwilowe ale wracalo co ok. 2-3 min. Potem pojawilo sie cos jakby przepychanie, fala od serca do gardła. Nie panikowałam specjalnie, choć przyznam, że to wyglądało jak klasyczne objawy zawału. Troche to przerażające....

Po ok. 30 min. pojawilo się baaardzo mocne palenie w katce piersiowej. Do tego co jakiś czas pojedyńcze silne uderzenia serca. Wtedy lezałam na łóżku i zastanawiałam sie czy wezwać pogotowie. Nie zrobiłam tego. Przeszło po kilkunastu minutach. Spałam całą noc.
            Dziś odczuwam lekkie pieczenia i klucia w klatce piersiowej. (coś takiego lekkiego, miałam tez przed leczeniem.

Dobrze, że jutro bede u swojej dr, bo nie bardzo wiem co z tym zrobić. I to w momencie, kiedy zamierzałam pociągnąć Levoxe i Mino jeszcze ok. 2 m-cy. Mino biorę od XI, a moja dr sugerowała ostatnio zmiane na inny zestaw z Zamurem...

Blo nie wyszła mi w badaniach (Lubli i Poznań), choc np. czasem pieką mnie stopy.
            Ale jeszcze powtórze badania.
            Zdecydowałam sie na Levoxe we względu na cpn.

Czy ktoś wie, czy wybijanie chlamydii tez moze dawac takie herksy?

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Abi
            moj e-mail: abimoje@o2.pl
            • mab62 Re: Alergia na chinolony ? 19.02.12, 18:32
              Abi,nie wiem czy cpn może dawać pieczenia stóp.
              Ale bardzo zaniepokoiła mnie informacja o akcji z sercem.
              Już przed wizytą u p.dr. zmniejsz dawkę Levoxy,np.do 2x250.
              Z pogorszeniami w sercu nie ma żartów.
      • qwerty090 Re: Alergia na chinolony ? 21.02.12, 20:32
        > U mnie po wielu skutkach negatywnych levoxy, zmiana leku na cipronex. Znowu zac
        > zyna się jazda, ale tym razem pojawił się bardzo duży ból ścięgien (achilles).
        > Czy ten objaw może być przejściowy? Czy powinnam znowu rozważyć odstawienie
        > leku? Mam wrażenie ,że chinolony i ich pochodne poprostu są nie dla mnie.

Tak, zdecydowanie powinnaś rozważyć odstawienie leku...w zasadzie nie rozważyć, a zrobić to jak najszybciej - wg tego co mówili swego czasu w TV kiedy wprowadzono tzw.black box warning (ostrzeżenie najwyższego stopnia) na opakowania Cipro i innych fluorochinolonów...ze względu na uszkodzenia/zerwania ścięgien (!!)

www.youtube.com/watch?v=GBkIgki9tCE
        Jeśli instynkt podpowiada ci, że ten lek nie jest dla ciebie i masz klasyczny objaw skutku ubocznego który może doprowadzić do kalectwa, to może to coś znaczy. Skutki uboczne fluorochinolonów mogą trwać jeszcze długo, dlugo po ich odstawieniu, wystarczy pooglądać filmy ludzi na youtube, polecam też dokument "Certain adverse events" (dostępny na youtube, niestety chyba tylko po ang.). Przy tym co niektórzy mają po cipro, to już chyba wolę boreliozę...
        • qwerty090 Re: Alergia na chinolony ? 21.02.12, 21:14
          Dokument, o którym wspomniałam wyżej
          www.youtube.com/watch?v=tWns15Y5TdI

www.youtube.com/watch?v=B2w5Sg03xVw

A tutaj cytat od samego FDA, które najchętniej wciskałoby ludziom leki jak cukierki:
          www.fda.gov/drugs/drugsafety/postmarketdrugsafetyinformationforpatientsandproviders/ucm126085.htm
          "Advise patients, at the first sign of tendon pain, swelling, or inflammation, to stop taking the fluoroquinolone, to avoid exercise and use of the affected area, and to promptly contact their healthcare provider about changing to a non-fluoroquinolone antimicrobial drug."
          - przy pierwszych oznakach bólu, opuchlizny lub stanu zapalnego ścięgien odstawić lek, unikać ćwiczeń i używania tych części ciała i niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
          Lekarz może nawet nie wiedzieć co jest napisane w ulotce leku, który sam przepisał i twierdzić, że masz go dalej brać i nie wymyślać - to inna historia...
        • ninaspi Re: Alergia na chinolony ? 22.02.12, 08:14
          Ciekawy reportarz. Ścięgna bolą nadal bardzo mocno. Powiem ,że wizja ich zerwania coraz częściej wydaje się realna.
    • ninaspi Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 19.02.12, 19:33
      Dzięki za odpowiedz. Spróbuje pociągnąć jeszcze trochę cipro. Najgorsze są dla mnie schody. Wtedy ścięgna bolą bardzo mocno.
      Chętnie poleżałabym sobie z nogami do góry, ale przy 2-ce maluchów jest to nierealny scenariuszsmile Kiedy jeden "syniec" wchodzi na stół , bo akurat leży tam misio, a drugi próbuje ściągnąć pierwszego za głowe- Mama musi być czujna i ryzykować zerwanie wszystkich ścięgnientongue_out
      • abi0312 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 19.02.12, 19:42
        Nina, probowałać dużej dawki vit C.np. 3 gramy?
        Mi na ścięgna to sporo pomogło, w przeciwieństwie do serca.

Abi
        • ninaspi Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 20.02.12, 07:41
          Nie ,nie próbowałam. Dzięki za info.
          • mab62 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 20.02.12, 08:10
            Nina,z wit C też trzeba ostrożnie,to silny antyoksydant.
            Po dawce 1 g mam silne objawy wyrzucania toksyn.
            Do dawki 2x 1g dochodziłam przez pół roku.Więcej nie dam rady.
            Ostrożność wskazana.
            • dlakacperka Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 20.02.12, 10:44
              Ja co prawda nie dopytywałam, czemu wit C jest tak istotna, ale brałam 1g i doktor mnie troszkę objechała, że mało bo zapisała mi więcej (myślałam, że się pomyliła, a może jedno zero za dużo było....) ale teraz wyraźnie podkreśliła mi, że to ma być 3g - 3000 mg big_grin
              Biorę ją w dawkach podzielonych przez cały dzień i nie mam chyba objawów.
              Może faktycznie wit C pomaga na ścięgna, bo gdy łykam takie ilości tych żółtych pastylek to objawy nie są dokuczliwe jeśli chodzi o ścięgna - można funkcjonować normalnie.
              • ewewa1 Witamina C? 21.02.12, 18:06
                A jak się ma jedzenie cytryny. Czytałam gdzieś ze ma lepszą wchłanialność ale ile trzeba jej dziennie zjeść żeby to było 3g możne ktoś wie?
                U mnie po odstawianiu Levoxy wszystko uspokoiło czyli serducho już nie wali 120/min, lęki i inne objawy ale na chinolinach nigdy mnie nie bolały ścięgna wiec tu nic nie podpowiem. Pozdrawiam
                • mab62 Re: Witamina C? 22.02.12, 18:54
                  Napiszę co mądry lekarz napisał na temat działania ubocznego Lewofloksacyny i innych chinolonów :

Przypuszczam, ze te dzialania uboczne to sa reakcje Herxheimera tylko niezdiagnozowane. Napotykam sie na nie dosc czesto. Zatrzymuje leczenie jezeli sa za mocne. Nigdy nie widzialam zadnych tragedii, ale czasem jest za wczesnie na niego. Cipro jest dwa razy slabsze a tez moze dac za duzo reakcji niektorym. Sciegna pekaja u ludzi na chinolonach z przewlekla cukrzyca albo na dializie. Za duzo komorek sie rozpada sie z naglej smieci okupanta. Cpn blokuje apoptoze.

• mab62 Re: Witamina C? 22.02.12, 18:56
                    Wynika z tego,że ja mając aktywną Cpn mam łatwiej z chinolonami.
                • antyfonka Re: Witamina C? 23.02.12, 16:03
                  w 100gramach cytryny jest od 30 do 60mg witaminy C więc powinnaś zjeść od 5 do 10 kg cytryn
                  by dostarczyć 3g witaminy C.
                  W 100g aceroli jest 2 gramy witaminy C.
          • iwi-32 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 18.02.13, 21:26
            Witam od miesiąca jestem na zestawie minocyklina 2x100, levoxa 1x500, azitrox 1x co drugi dzień,i w końcu po 8- miesiącach leczenia czuje,że ten zestaw coś ruszyłwink
            Pojawił się tylko zasadniczy problem, serce wali mi jak oszalałe, cały dzień czuje kołatanie!
            Nie wiem, czy to niebezpieczne, czy to działanie niepożądane levoxy, czy wybrać się do kardiologa i zrobić jakieś badania???
            Proszę o jakieś radywink
    • iwona.ana1 Levoxa brrr! 01.03.12, 07:50
      Cześć
      nie mam wprawdzie boleriozy ale także biorę levoxe i szukałam właśnie osób, na które ona zadziałała tak jak na mnie uncertain
      miałam zapalenie pęcherza, Pani doktor przepisała mi levoxę w dawce 1 x 250 przez 10 dni
      jestem juz po ósmej dawce, po trzech nocach gdzie spałam tylko 3-4 godziny (potworne problemy z zasypianiem )
      po 6 dawce poszłam do Pani doktor kazała mi dalej brać lekarstwo i przepisała na czas brania tabletki nasenne
      chciałam być mądrzejsza i tabletek nasennych nie brać. /nie znoszę takich wspomagaczy/... ale nie dało się (rano trzeba wstać do pracy i jakoś funkcjonować/, dziś się w końcu wyspałam uffff /wziełam nasenną/
      boję się, że jak skończę lek to problemy ze snem nie znikną... jak byłam swego czasu w wielkim stresach to miałam podobne problemy ze snem... ale teraz żyje spokojnie i większych powodów ku temu nie ma żeby ciągle tak być pobudzonym.... stawiam na działania uboczne tego leku, zresztą lekarka potwierdziła, że ten lek może wywoływać takie skutki uboczne
      do tego zupelnie straciłam apetyt, jem bo czuje się głodna ale nie czuje smaku uncertain...
      • iwona.ana1 Re: Levoxa brrr! 07.03.12, 08:11
        byłam wczoraj u Pani doktor...
        opowiedziałam jej o mich problemach ze snem już po odstawieniu leku,po 9 tabletkach levoxy wyrzuciłam ją do kosza (powinnam to zrobić wiele szybciej ;/) i od piątką już nie biorę a
        kłopoty ze snem jak były tak są... przez weekend myślałam, że dopadła mnie depresja... nigdy w życiu nie byłam w takim stanie! Na szczęście stany depresyjne minęły, apetyt powoli wraca... tylko te spanie echhhh uncertain...
        na moje pytanie skierowane do Pani doktor "Ile to może jeszcze potrwać?" usłyszałam z pretensją w głosie "Nie wiem jak długo to może potrwać, lek jest od niedawna na rynku i nie wiem.... widocznie ma taką Pani osobowość, że tak na panią wpłynął" Pani doktor zaleciła mi połykanie leków nasennych. Obawiam się łykac leki nasenne bo boje się uzależnić, moja mądra Pani doktor stwierdzila, że po 20 tabletkach polsenu na pewno się nie uzależnie...
        Mam dość, wpedziła mnie w takie stany i jeszcze na mnie napadła... zmieniam lekarza!
        często chodzę do niej bo mam wiele somatycznych objawów nerwicowych to co nie zdążyła sie zorientować jaką mam osobowość???? Nie chciało jej się pomyśleć....

czuje się jak króliczek doświadczalny sad

ja miałam zapalnie pęcherza więc myślę Ewa, że hrexy można wykluczyć
        to efekt uboczny leku
        • ewewa1 Re: Levoxa brrr! 08.03.12, 20:28
          I mnie dopadła depresja po levoxie.Problemy ze snem na niej również miałam apetyt straciłam schudłam sporo przez trzy i pól miesiąca. Długo bo miesiąc od przerwania Levoxy szukałam przyczyny złego samopoczucia choć wyniki mam dobre czułam się fatalnie. Teraz wiem ze mam depresję + lęki Musiałam przerwać leczenie bb. Jak tylko polepszy się mój stan wracam do leczenia mam nadzieję ze będę mogła brać Coalxill łącznie z abx to jeszcze jest do ustalenia z lekarzem.
          • iwona.ana1 Re: Levoxa brrr! 09.03.12, 11:32
            Widocznie Ewa jesteśmy w tej (ponoć) nielicznej grupie osób, na które Levoxa tak działa
            ja mam wrażenie, że ten lek obudził we mnie wszelkie stare i nowe lęki
            teraz zanim cokolwiek przyjmę bede wypytywać lekarza o wszelkie możliwe skutki uboczne
            dziś czuje sie troszkę lepiej... udało mi się bez środków nasennych przespać 5 godzin... apetyt małymi kroczkami wraca...
            życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia! i trzymam kciuki za nas dwie smile.
            • fufuszka Re: ścięgna 21.03.12, 11:19
              Wczoraj podczas pracy na komputerze zaczęła dziwnie boleć mnie prawa ręka. Ból zaczyna się od wewnętrznej strony pod zgięciem i przechodzi aż do dłoni i palców ale ich zewnetrznej częsci. Ręka jest taka jakby słaba i chłodna. Pomyślałam o levoxie, może cos się dzieje ze sciegnem? Wczesniej miewałam takie bóle na levoxie (przy pracy z myszką komputerową) ale po odpoczynku przechodziły a teraz boli i boli. Nie przypominam sobie żebym kiedys przed leczeniem miała coś takiego. Może ktoś z Was miał coś podobnego?
              • ewewa1 Re: ścięgna 21.03.12, 16:45
                Miałam tak ma Levoxie na początku myślałam ze to właśnie od myszki a na drugi dzień palce szczególnie środkowy i serdeczny i te ścięgna od palców do nadgarstków były jakby odrętwiałe takie dziwne i bolące i zimne. ale ja bardzo krótko pracowałam na kompie bo na Levoxie miałam problemy z czytaniem. A i tak był problem z tymi palcam,i nie skojarzyłam ze to może być przez Levoxe ale fakt faktem ze teraz jak już jej nie biorę jest dobrze.Z to mam po niej depresje lękową i bądź tu mądry. Więc może to być po Levoxie. Pozdrawiam
                • fufuszka Re: ścięgna 23.03.12, 11:20
                  Odstawiłam Levoxę na 2 dni żeby zobaczyć co będzie działo się z ręką i wczoraj normalnie pracowałam na komputerze bez żadnego bólu. Dzisiaj rano powróciłam do levoxy i moja prawa ręka znów przestała funkcjonować, boli i drętwieje. Ścięgna dają popalić crying
                  Nie wiem co robić. Pracuję w biurze i praca na kompie to moja codzienność.
                  Wcześniej brałam tavanic przez 7 mc i nic takiego nie pojawiło się a tu taki zonk.
                  • mab62 Re: ścięgna 23.03.12, 18:18
                    Może wróć do Tavaniku.
                    • arrakis74 Re: ścięgna 28.04.12, 21:33
                      Od 2 miesięcy na levoxie i bez żadnych problemów. Lepsze samopoczucie. Pierwszy dzień przy włączeniu levoxy lekkie rozwolnienie, później już OK.
                      • mab62 Re: ścięgna 29.04.12, 18:32
                        No i stało się,doświadczyłam skutków ubocznych Levoxy,
                        a niedawno pisałam:

Może to toksyczne działanie związane jest z synergistycznym działaniem Levoxy w połączeniu z innymi abx.
                        Brałam Tavanic z Mino,teraz Levoxę z Mino i u mnie ,poza herxami blo zaczęła uciekać do skóry.
                        Tak sie u mnie dzieje po właczeniu każdego antybiotyku zalecanego w bartonellozie.Reakcja najsilniejsza jest na początku brania(Wysypki,krechy ,swędzenia),potem stopniowo sie wycisza.

Tak jak pisała Zazula,Levoxa jest silnie grzybotwórcza i u mnie zaotakowała skórę w miejscach osłabionych bartonellozą.

no to teraz walczę z grzybica skóry pleców

...a zaczynało być tak pięknie.

Po długich przemyśleniach zdecydowałam zrobić sobie przerwę od antybiotyków,muszę wzmocnić odporność.

Nie lekceważcie sygnałów swojego organizmu,jak leukocyty spadają poniżej 3,warto pomyśleć o zmniejszeniu dawek,albo odstawieniu na trochę antybiotyków.
                        W przeciwnym wypadku może się to skończyć grzybicą,niestety tak było u mnie.
                        • adrian_fenig Re: ścięgna 30.04.12, 13:55
                          Witam,
                          Mi Levofloksacyna załatwiła ścięgna mięśni barkowych. Efekt jest taki, że nie mogę bez bólu podnieść ręki do góry. Ubieram się i rozbieram z grymasem bólu na twarzy. O dźwiganiu zakupów nie ma mowy. Czasami czuję się jak osoba niepełnosprawna.
                          Mija już piąty tydzień bez levo, a ból nie znika. Dlatego zatrudniłem rehabilitanta. Przyjeżdża do mnie codziennie i próbuje mnie różnistymi ćwiczeniami przywrócić do stanu sprzed Tavanic'u. Już wiemy, że o pełnej sprawności będzie można mówić dopiero na jesieni...
                          • mab62 Skóra 10.05.12, 08:03
                            no i doczekałam się ...działania ubocznego Levoxy.
                            Mnie silną reakcje alergiczną wywaliło na skórze.
                            Najpierw myślałam,że to grzybica skóry mnie zaatakowała,2 tyg.leków p/c grzyb.-nie przyniosło poprawy.Jelita ,język bez problemów z grzybem.
                            Dermatolog uważa,że to alergiczne zapalenie skóry,może polekowe.
                            Zlecił dla mnie niezrozumiała terapię.Częściowo próbuję tej metody.
                            Sama postanowiłam odstawić leki i zrobić posiewy zeskrobin z tych zmian skórnych za dwa tygodnie.
                            Może wytrzymam to swędzenie....
                            • margolcia_63 Re: Skóra 10.05.12, 08:49
                              Hej mab! Trochę tak idziemy "łeb w łeb", więc się wypowiem.
                              Ja levoxy jeszcze nie brałam, a też mam problemy skórne, typu wypryski, swędzące zamszowe plamy, wcześniej pokrzywki. Pojawiają się na różnych abx-ach, ostatnio na keimaxie.
                              Myślę, że przynajmniej u mnie to dalszy ciąg autoagresji, albo weszło g .... w fazę skórną. Może się nadkaziło drożdżakami, zresztą zdarza się u mnie podobnie ze śluzówkami, takie jakieś są dziurawe, np. w nosie i nie tylko.
                              Z chinolonów póki co brałam tylko Cipronex i to dość dawno. Nie siadły mi na nim ścięgna, pomimo sporych wysiłków. Levoxy bym nie winiła!
                              Wg mnie to nie chinolony, tylko zaraza wyżarła tkankę łączną a ukł. odpornościowy w tym owocnie pomaga, bo patogen żyje wewnątrzkomórkowo, więc z wzmacnianiem odporności nie przesadzam, albo inaczej nic nie robię w tym kierunku.

• mab62 Re: Skóra 10.05.12, 09:28
                                Wiesz Margolcia,ja tak sobie myślę że masz rację.
                                Dermatolog przepisał mi maść z erytromycyną i nystatyną.
                                Od wczoraj zaczęłam smarować część zmian,ale dwie zostawiłam do zrobienia posiewu za 2 tyg.
                                Muszę spróbować,może coś wyjdzie.
                                Dodatkowo w przerwie od antybiotyków mam szansę zrobić p/c przeciw Bartonellii WB,bo nigdy jeszcze nie robiłam,z prostej przyczyny-cały czas byłam na abx-ach.
                                Może zrobię też WB na bb-bo podobno na abx-ach jest niewiarygodny.
                                Powtórzę p/c na Cpn-do tej pory też na abx-ach były robione.
                                Właściwie,to przydałoby sie zrobić LTT borelioza,ale 6 tygodni przerwy chyba nie wytrzymam.

Co do odporności,to muszę ją wzmacniać,leukocyty mi strasznie poleciały.
                                • margolcia_63 Re: Skóra 10.05.12, 11:07
                                  mab62 napisała:
                                  > Co do odporności,to muszę ją wzmacniać,leukocyty mi strasznie poleciały.

Ja mam/miałam podwyższone, przeszło 10 tys i nic to nie daje , albo są to nie te subpopulacje, albo są po prostu w tzw. niemocy wynikającej z biologii bakcyli.
                                  Badanie CD 57 u mnie całkiem dobre. Właśnie zwłaszcza subpopulacja T, też ponad miarę, tylko to nie te. uncertain

Myślę mab, że jak masz tych leukocytów mniej niż 4 tys. to się wzmacniaj, bo przecież bakcyle to nie tylko odkleszczówki, jak nie, to zostaw temat, bo rozbujasz sobie właśnie autoagresję.
                                  Mnie raz spadły leukocyty na tetrze do 4,5 tys. Mam teorię, że im bardziej trafiony antybiotyk, to tym bardziej spadają leukocyty, chyba w grę może wchodzić apoptoza??
                                  Tylko ja nie byłam w stanie jej (tetry) utrzymać w sobie, I tak skończyła się moja przygoda z tym niewątpliwie dobrym antybiotykiem. Ale nie mówię, że definitywnie.
                                  Ale wiesz mab, że przy Hashimoto Echinacea niewskazana, raczej Sambucol lub jakiś Betaglucan.

• madziaifilip Re: Skóra 10.05.12, 12:39
                                    J co prawda mam początkowe zestawy leków, a i na tym skóra szaleje. Czerwone swędzące plamy, pręgi i takie, w niektórych miejscach skóra jest tak sucha ze jakby przezroczysta z małymi takimi liszajami. Ja po 2 msc (2 miesiące: doxy, azitrox co drugi dzień, Tini) koljne 2 miesiace doxy, cipronex, tini. Po 2 miesiącach pomimo wcinania Biomarine, beta glutanów, kwasów omega 3-6-9, leukocyty 2.9. Dla mnie tragedia. Zostawilam ten skląd i dołączyłam zastrzyki codziennie z Engystolu, zobaczymy czy morf drgnie. Ostatnio spodziewałam się tak z 3.8 a tu taka niemiła niespodzianka. Niczym nie potrafię tego podnieść. Rozmawiałam nawet z hematologiem, ale babka powiedziała żebym raczej nie liczyła przy takim obstwieniu abax na poprawienie leukocytów. Czekam na wyniki po miesiącu kiedy dodałam zastrzyki.
                                    • fionka21 Re: Skóra 10.05.12, 12:54
                                      Madziafilip, spróbuj Cordyceps i Betuleco, jak ci już wcześniej pisałam.

allegro.pl/swanson-cordyceps-sinensis-120-kapsulek-odpornosc-i2308586071.html
                                      allegro.pl/sylveco-betuleco-wzmacniajacy-system-immunologii-i2334400608.html
                                      Wiem, że to drogie, ale utrzymanie odpowiedniego poziomu leukocytów jest niezbędne

Mnie tylko ten zestaw pomagał, a próbowałam rózne kombinacje suplementów. Jak chciałam zaoszczędzić i robiłam przerwy lub brałam mniejsze dawki to wkrótce miałam zjazd leukocytów i musiałam przerywać leczenie.

Pamiętaj też, że spadek leukocytów umożliwia rozwój grzyba. Z kolei objawy grzybice są bardzo podobne do boreliozy. Wtedy zaczyna się "polka w szafliku" wink
                                    • margolcia_63 Re: Skóra 10.05.12, 13:06
                                      madzia, 2,9 leukocytów to nisko!
                                      Antybiotyki to tylko wspomagacze systemu odpornościowego, a nie panaceum na wszystko.
                                      Na twoim miejscu kontaktowała bym się z lekarzem prowadzącym.
                                      Prawdopodobnie jesteś mocno zainfekowana i trzeba by Cię lżej potraktować, może zmniejszyć dawki, albo nawet zestaw.
                                      Jak się lekarz nie zgłosi, to pisz!
                                      Leczenie atypówek jest niebezpieczne! Póki co dużo odpoczywaj, leż, śpij.....
                                      • mab62 Re: Skóra 10.05.12, 14:09
                                        Dla mojego lekarza leukocyty 2,2 ,to nie powód do przerwania antybiotykoterapii u mnie.
                                        Wiem,że pewnie mam patogeny wewnątrz leukocytów i płytek,świadczy o tym historia ich poziomów podczas leczenia.Wiem,że jak ginie patogen,ginie i leukocyt.
                                        Ale nie jestem taka odważna jak mój lekarz.
                                        Od dwóch tygodni jestem na urlopie od antybiotyków.
                                        Bo zapewne spadek leukocytów przyczynił się do nadkażenia grzybiczego skóry.

Wiem Margolcia,ja eksperymentator jestem-Echinacea nie dla mnie,zaraz mam objawy w okolicy tarczycy.
                                        Niemniej Padmę Basic,Astragalus,Liść oliwny,aloes,Cordyceps,a ostatnio Cat's Clow biorę.
                                        O dziwo Cat's Clow bez antybiotyków,powoduje u mnie herxy podłopatkowe(sercowe) takie do przetrzymania.
                                        Na antybiotykach nie byłam w stanie brać kociego pazurka.
                                        Koci pazurek mam teraz w zasępstwie antybiotyków,bo niestety zdrowa nie jestem.
                                        pozdrawiam.
                                        • margolcia_63 Re: Skóra 10.05.12, 19:58
                                          Mab, ja się nie znam, ale 2200 leukocytów, to tak wg mnie, ryzykowne. Ty się leczysz u dr. W?
                                          • mab62 Re: Skóra 10.05.12, 21:32

Czasem nie ma wyboru,albo leczenie i spadek leukocytów albo mogiła.

Już na pewno mam więcej,nie martw się Margolcia.

Jak mi podskoczyły,to jutro dam znać.
                              • ayurveda101 Re: Skóra 01.08.12, 00:07
                                Piszesz, że masz swędzące zamszowe plamy na ciele, czy to coś jak by takie delikatne, szare przebarwienia, takie bardzo blade prawie niewidoczne siniaki????
                                • mab62 Re: Skóra 01.08.12, 07:59
                                  ayurveda101 napisała:

> Piszesz, że masz swędzące zamszowe plamy na ciele, czy to coś jak by tak
                                  > ie delikatne, szare przebarwienia, takie bardzo blade prawie niewidoczne siniak
                                  > i????
                                  >

Jeśli, pytanie było do mnie ?

To miałam,miewam wysyp objawów skórnych bb,bart,babes.
                                  Siniaki ,są jak najbardziej też,niektóre nie są subtelne.
                                  Pozdrawiam.
                                  • iwi-32 Re: Skóra 18.02.13, 21:27
                                    Witam od miesiąca jestem na zestawie minocyklina 2x100, levoxa 1x500, azitrox 1x co drugi dzień,i w końcu po 8- miesiącach leczenia czuje,że ten zestaw coś ruszyłwink
                                    Pojawił się tylko zasadniczy problem, serce wali mi jak oszalałe, cały dzień czuje kołatanie!
                                    Nie wiem, czy to niebezpieczne, czy to działanie niepożądane levoxy, czy wybrać się do kardiologa i zrobić jakieś badania???
                                    Proszę o jakieś radywink
                                    • iwi-32 Re: Levoxa a serce 18.02.13, 21:31
                                      Witam od miesiąca jestem na zestawie minocyklina 2x100, levoxa 1x500, azitrox 1
                                      co drugi dzień,i w końcu po 8- miesiącach leczenia czuje,że ten zestaw coś ruszył.
                                      Proszę o jakieś rady.
                                      • margolcia_63 Re: Levoxa a serce 18.02.13, 22:12
                                        Iwi, wizyta u kardiologa nie zaszkodzi. Zrób EKG i Echo serca, ale nade wszystko, czy mierzysz ciśnienie i tętno. Jakie to są wartości, czy się zmieniają, czy są w miarę stałe? No i zgłoś ten problem lekarzowi prowadzącemu.
                                      • marekoszmarek Re: Levoxa a serce 19.02.13, 10:03
                                        możesz podać inicjały lekarza, który Cię prowadzi i miasto, z którego pochodzi?

co do azytromycyny, to niewskazane jest łączenie jej z levoxą. pisze o tym sam burrascano. wspomina, że leki z grupy erytromycyny (makrolidy) mogą nawet wstrzymać terapię levoxą.
                                        poniżej cytat

Treatment of BLO is:
                                         Levaquin is the drug of choice. 500mg daily with proton pump inhibitor. Tendon
                                        damage primary side effect.
                                         Cell-wall drugs used for Lyme are ineffective though may be synergistic with
                                        Levaquin. Remember bartonella is usually intracellular and cell-wall drugs do
                                        not reach the intracellular spaces.
                                         Erythromycins are totally ineffective. These may even inhibit the Levaquin
                                        therapy. Biaxin and Zithromax also ineffective.
                                         Rifampin and Flagyl may be alternative treatments.
                                         Response to doxycyclines are varied but generally poor.
                                         Combination therapies may be required.
                                         Treatment should last 1-3 (or more) months

sam burrascano:

www.borelioza.org/materialy_lyme/burrascano2008.pdf

Ponieważ standardowe testy na bartonellę, zarówno serologia jak i PCR, mogą nie wykazać BLO,
                                        testy krwi są bardzo nieczułe. Z tego względu diagnoza jest kliniczna, oparta na powyższych
                                        punktach. Tak więc należy podejrzewać BLO u intensywnie leczonych pacjentów z boreliozą,
                                        którzy ciągle mają objawy encefalitu, i którzy nie byli leczeni istotnym cyklem specyficznych
                                        leków.
                                        Lekiem z wyboru w leczeniu BLO jest levofloksacyna. Levofloksacyna zwykle nigdy nie jest
                                        używana w boreliozie i babeszjozie, tak więc wielu pacjentów, którzy mają choroby odkleszczowe,
                                        i którzy byli z ich powodu leczeni, ale pozostają chorzy, w rzeczywistości mogą być zainfekowani
                                        BLO. Leczenie polega na podawaniu 500 mg dziennie (może być dawka dostosowana do masy
                                        ciała) przez przynajmniej 1 miesiąc. Należy leczyć przez 3 miesiące lub dłużej u bardziej chorych
                                        pacjentów. Sugeruje się, że levofloksacyna może być skuteczniejsza w leczeniu zakażenia, jeżeli
                                        inhibitor pompy protonowej jest dodany w standardowej dawce.
                                        Inna subtelność - pewne antybiotyki wydają się hamować działanie levofloksacyny, podczas gdy
                                        inne pozostają neutralne. Odradza użycie antybiotyków pochodnych erytromycyny (makrolidy -
                                        tłum.), ponieważ klinicznie pacjenci na nich źle wypadają. Z drugiej strony, kombinacje z
                                        cefalosporynami, penicylinami i tetracyklinami są w porządku. Alternatywą dla levofloksacyny są
                                        ryfampicyna, gentamycyna i prawdopodobnie streptomycyna. Najnowsze doniesienia sugerują, że
                                        uprzednie użycie pochodnych chininy, w tym atovaquonu (Mepron) może czynić leofloksacynę mniej skuteczną. Dlatego u koinfekowanych pacjentów należy najpierw leczyć BLO, zanim
                                        skieruje się ku babeszjozie.
                                        Levofloksacyna jest zasadniczo dobrze tolerowana, prawie bez zaburzeń żołądkowych. Bardzo
                                        rzadko może powodować zmieszanie - jest przejściowe (znika po kilku dniach) i może być
                                        zmniejszone przez obniżenie dawki. Jest jednakże jeden objaw uboczny wymagający przerwania
                                        podawania levofloksacyny - może ona powodować bolesne zapalenie ścięgien, zwykle
                                        największych. Jeżeli to powikłanie wystąpi należy zaprzestać podawania levofloksacyny, albo może
                                        dojść do zerwania ścięgna. Sugeruje się, że nasycanie pacjenta magnezem może zapobiegać temu
                                        problemowi, a jeżeli ścięgno zostanie zajęte pozajelitowe wysokie dawki witaminy C z dodatkiem
                                        pozajelitowego magnezu mogą zapewnić szybką ulgę.
                                        Niestety, levofloksacyna i inne leki z tej grupy nie mogą być podawane poniżej 18 roku życia, więc
                                        inne leki alternatywne, takie jak azitromycyna są używane u dzieci.
                                        Na marginesie, badania na zwierzętach wykazały, że bartonella przenika przez łożysko. Nie było
                                        takich badań na ludziach

ponadto w kolejnym źródle o ścięgnach:

www.lymebook.com/antibiotic-treatment-for-babesia-bartonella-ehrlichia-co-infections
                                        Precautions: Levaquin is usually very well tolerated. The major adverse reaction that may occur with use of this medication is tendonitis (inflammation of the tendons). This complication is not common, but when it occurs, the medication must be stopped for a few days to allow symptoms to resolve. It can then be restarted in a few days at a lower dose, but if the tendonitis recurs, the medication should be stopped. The mechanism for tendonitis is not clearly known, but magnesium deficiency may The play a role in some patients. For this reason, I recommend that Bartonella/BLO patients ideally take 600?1,000 mg of magnesium for two weeks before beginning Levaquin therapy. Once Levaquin is begun, the patient should continue the magnesium, being careful to take it three (or more) hours before or after the dose of Levaquin.

pamiętam także, że ostatnio gdzieś czytałem, że azytromycyna bardzo mocno działa na serce, ale nie mogę teraz znaleźć źródła. tak czy inaczej, do mojego koktajlu dodałem levoxę, odstawiłem azytromycynę i widzę postępy po kilku dniach... smile
                                        • iwi-32 Re: Levoxa a serce 19.02.13, 20:30
                                          Dzięki marek za wyczerpującą odpowiedź, chociaż trochę mnie zaniepokoiła ;-( Leczę się o T.W. a Ty? Jaki masz aktualnie zestaw? Słyszałam coś o levoxie i makrolidach, że jest to połączenie niewskazane, a jednak niektórzy lekarze go stosują, sama nie wiem co myśleć? Sprawdzałam też interakcje leków i między levoxą a azitroxem niby nie ma interakcji . Jeśli chodzi o bartonelle to mam ją potwierdzoną testami i to dosyć wysokie miano, no i dominują u mnie objawy bartonellowe. Jeśli chodzi o ciśnienie to mam w normie, tylko dlaczego to serducho tak wali???
                                          • margolcia_63 Re: Levoxa a serce 19.02.13, 23:48
                                            U mnie lekarz na tak postawione pytanie odpowiedział, że to zaburzenia przewodnictwa nerwowego. Dostałam betablokery. Levoxy nie brałam.
                                          • mab62 Re: Levoxa a serce 20.02.13, 10:30
                                            iwi-32 napisała:

> Dzięki marek za wyczerpującą odpowiedź, chociaż trochę mnie zaniepokoiła ;-( Le
                                            > czę się o T.W. a Ty? Jaki masz aktualnie zestaw? Słyszałam coś o levoxie i makr
                                            > olidach, że jest to połączenie niewskazane, a jednak niektórzy lekarze go stosu
                                            > ją, sama nie wiem co myśleć? Sprawdzałam też interakcje leków i między levoxą a
                                            > azitroxem niby nie ma interakcji . Jeśli chodzi o bartonelle to mam ją potwier
                                            > dzoną testami i to dosyć wysokie miano, no i dominują u mnie objawy bartonellow
                                            > e. Jeśli chodzi o ciśnienie to mam w normie, tylko dlaczego to serducho tak wal
                                            > i???

Koniecznie zrób ekg,
                                            Levoxa może wydłużać odstęp QT (nieprawidłowości w przewodnictwie serca).
    • ka-sia26 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 11.07.14, 09:42
      Witam. Wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę Levoxy 250 mg. Dwie godziny po zażyciu pojawił się bardzo silny ból w łydkach i stopach. Nogi są ciężkie, ból podobny jest do zakwasów, ale mam wrażenie że mięśnie są dziwnie napięte. Ból nie minął, nogi bolą nadal - bez względu na to czy chodzę czy leżę. Ból łydek to mój główny i najbardziej dokuczliwy objaw choroby, boli z różnym natężeniem już od 1,5 roku. W badaniach wyszła mi borelioza i bartonella. Czy tak silna reakcja po 1 tabletce to skutek uboczny? Bo nie wydaje mi się żeby lek mógł już coś wybijać po 2 godz.
      • alutka1977 Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 11.07.14, 21:01
        Cześć.Mam tak jak ty bb i bart i miałem przepisana także levoxe która wziąłem dokładnie dwa dni .Na przełomie tych dni w nocy miałem potworny ból głowy jakbym mózg mi ciśnieniowo czaszkę rozpierał.Z uwagi na ten ból odstawiłem ten lek i jestem obecnie na rimfapicynie .Nie wiem co u mnie to było ale chyba to nie herx bo bart nie daje herxów chyba skutek uboczny leku.Jak poczytasz skutków ubocznych jest sporo i niektórzy lekarze przepisują levoxe jako ostatni lek na bart .Najlepiej popytać starszych doświadczonych ludzi z forum to ci coś podpowiedzą.Napisz pytanie do konkretnych osób .
    • xanonymous Re: Działania niepożadane Levoxy Pomcy 20.10.18, 04:03
      ubijałaś swój organizm tą chemia przeciwnowotworowa a nie urojoną boreliozę... cuori levox to chemioterapeutyk o wlasciwosciach przeciwnowotworowych - poczytaj badania, opracowania naukowe . pisalem watek o tym syfie na chlamydioza forum ale stronka znikla .... podalem tam duzo info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka