02.12.13, 10:18
Postanowiłam pójść w nalewki.
Czy ktoś może robi sam nalewki i może dokładnie opisać ja kto zrobić.
W internecie jest mnóstwo informacji, ale można zwariować, jedni piszą:
1. wźż 100gram zioła zalej 300ml wódki 40%,
inni piszą
2. weź 1 porcję zioła i zalej 4 porcjami spirytusu 95%
3. weź zioła i zalej whisky tylko tyle aby zakryć
jedni piszą czekaj 2 tygodnie, inni piszą 4-6.

Czy ma ktoś dobry przepis na nalewki aby coś w miarę sensownego z tego wyszło?
Obserwuj wątek
    • chemdog Re: Nalewki 02.12.13, 17:24
      wez świeżego korzenia szczeci z rozety umyj pokrój napakuj do litrowego słoika ile wlezie zalej aby był pełny i obserwuj jak wpija i dolewaj tak aby przykrywała cały słoik wódka.Wstrząsaj codziennie trzymaj w ciemnym miejscu po 3 tygodniach przecedz i bierz
    • emarlen5 Re: Nalewki 03.12.13, 16:59
      Rozbieżność procentowa alkoholu wynika z tego, że jedne zioła do wyciągnięcia z nich składników potrzebują mniejszego stężenia alkoholu a inne większego.
      I tak np. do rozpuszczenia propolisu czyli kitu pszczelego potrzebny jest alkohol 70%, większość ziół potrzebuje alkohol ok. 40%.
      Jeśli ktoś podaje miarę w porcjach to wystarczy użyć troszkę wyobraźni, wsyp porcję ziół do szklanki, spójrz jaką pojemność zajmuje i taką miarą kieruj się w przypadku alkoholu.

Kilka lat temu wyszłam ziołami i suplementami z cięzkiej neuroboreliozy.
      Zaczęłam od ziół szwedzkich Marii Treben, kupowałam w sklepie zielarskim w czarnym opakowaniu.
      Na spodzie opakowania jest przepis jak taka nalewkę zrobić : Całe opakowanie ziół (92g) zalewa się 1,5 l wódką żubrówką - czeka się 2 tygodnie , należy przecedzić i można popijać kilka razy dziennie zaczynając od paru kropli rozcieńczonych w łyżce wody.
      Te zioła są bardzo mocne, jeśli będzie bolał brzuch można w międzyczasie popijać zaparzone, zmielone siemię lniane, które przy okazji dostarczy dla organizmu wiele cennych substancji.
      Nalewka z propolisu bardzo ważna w boreliozie - ok. 100g kitu pszczelego zalewamy 0,5 l 70% alkoholu, należy codziennie taką nalewkę wstrząsnąć. Po 2-3 tygodniach odcedzamy i mamy gotowy bardzo mocny propolis.
      Propolis leczy grzyba ale myslę, że nie tylko.
      Należy zaczynać od paru kropli propolisu na łyżeczkę cukru kilka razy dziennie.
      • bbeap Re: Nalewki 03.12.13, 17:41
        Propolis dziala tez przeciw wirusowo i jest w skladzie koktajlu klinghardta na lyne, koinfekcje i wirusy.
        Pozostaly sklad to kurkuma, proszek acai i nalewki: rdest, andrographis, red root, birke - brzoza i artemisin.
        Plus sok z polowy grejpfruta i pol szklanki wody chyba.
        Przepis mozna znalezc na internecie lub stronie kkinghardt academy.
        • anna.brzez Re: Nalewki 04.12.13, 12:15
          Dobra żebym zrozumiała. Biorę zioło zalewam spirytusem 40% czyli czystą wódką. Codziennie mieszam słoikiem, w celu ?????
          Czekam 2-3 tygodnie i odcedzam.
          A czy taką nalewkę można np. zdestylować aby został tylko wyciąg a spirytus odparował (prowadzę samochód i jak będę musiała wypić 6 różnych nalewek, boję sie o prawko), np. poprzez gotowanie w temperaturze 70-90oC. Wtedy spirytus powinien odparować.
          Czy po wygotowaniu nalewka bez spirytusu nie straci część sowich właściwości?
          Czy substancje ziołowe nie wyparują razem ze spirytusem, choć zgodnie z teorią destylacji najpierw powinien odparować spirytus?
          Czy nalewka bez spirytus nie zepsuje się np. jakieś drożdżaki na niej nie wyrosną?
          Jak długo można przechowywać taką nalewką bez destylacji i z destylacją?
          • lukalien Re: Nalewki 04.12.13, 16:25
            wstrząsa się aby przyspieszyc prosec wypłukiwania substancji aktywnych z rośliny.
            Nie polecam odparowywania alkocholu bo to co zostanie szybko się popsuje. Lepiej nalej nalewkę na rozgrzaną cherbatę chwilę przed wipiciem - alkochol odparuje a substancjie pozostaną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka