Dodaj do ulubionych

UWAGA NA KSYLITOL

14.01.14, 12:40
Jest rozpowszechniona nie poparta niczym wersja ze ksylitol zapobiega rozwojowi grzyba.

To nie jest prawda. Na stronach , których zajmuja sie powaznie leczeniem candidy ksylitol jest ZabronionY.

Ja popełniłam ten bład wierzac w informacje z forum o ksylitolu . I skonczyło sie to dla mnei żle.

Dozwolona jest tylko stewia, ale tak naprawde lepiej poprostu zrezygnowac z takich rzeczy.

pozdr
zaz

Obserwuj wątek
    • relli-p Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 12:53
      Ksylitol stosuje od 4 lat i nic się nie dzieje
    • katarzyna.br Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 13:04
      A to ciekawe..... a ja wyczytałam gdzieś, że Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza). Należy go wprowadzać do diety stopniowo.
      I pytanie do autorki wątku, czy zwykły cukier jest nieszkodliwy w takim razie.
      • samento Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 13:16
        Zazul, czy Xylitol wprowadziłaś do diety sam, czy w jakimś posiłku ?
        może to indywidualna reakcja akurat twojego organizmu na xylitol, nie musi być tak u wszystkich. Co może potwierdzać jedną regułę - trzeba samemu sprawdzić.

www.yeastinfectionadvisor.com/
        www.yeastinfectionadvisor.com/candidadiet.html.......
        We know that candida yeast needs glucose as a carbon source for growth, so an effective candida diet must limit sugar from all sources. This includes grains because they are easily converted to sugar during digestion. We also know that we really should substitute sugar with xylitol where we can or use neutral sugars substitutes like Stevia, which is actually an herb.
        ......
        Stevia and Stevia Plus are ok as a sugar substitute. However, Xylitol is even better because it is a proven anti-fungal and inhibits candida yeast. It has also been proven to reduce tooth decay in children and adults by reducing bad bacteria. It is very heat stable and makes a great cooking and baking substitute for real sugar. It tastes good, too!
        ..........
        • zazule Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 17:45
          Na tej stronie link ponizej jest wszystko o candida.To moim zdaniem jedna z najlepszysz stron. Tu jest lista dozwolonych i nie dozwolonych substancji i pokarmów ( trzba sie zalogowac to przysla na poczte bo inaczej nie da sie odczytac) Ksylitol jest na czerwono czyli calkowcie zakazany. Autorzy tłumaczą na forum przyczyny ( bo tam tez ludzi uwazali/ja ze jest ok) , jest to miedzy innymi alkohol.

www.wholeapproach.com/diet/foodlist.php
          Kiedys szukałam badan nad antygrzybiczym działaniem ksylitolu i nie znalazłam nic co by mnie przekonalo. Natomiast znalazłam info ze faktycznie wykazuje skutecznosc w zwalczaniu próchnicy i płytki nazebnej ( jak sobei poszukacie na pubmedzie to zobaczycie ze to nie sa jakies b spektakularne wyniki)

Ksylitol jest produktem sztucznym, chociaz b reklamuje sie go naturalny jako cukier z brzozy. Ale biorac pod uwage proces tech jaki przechodzi to tak jakby coca-cole nazwac produktem naturalnym.

Moje dosw sa takie ze brałam kilka miesiecy. Walczac z candida. Moje jelita coraz b sie pogarszały ( miałam aktywna candide wiec łatwo było zobaczyc). Upewniałm sie na róznych stronach ze ksylitol jest ok. Wiec nic miałam podstaw zeby go podejrzewac. Dobiero na wholeApproach wyczytałam ze jest zły. Odstawiłam i było lepiej.

Nie uzywam zadnego cukru. Stevi tez nie , ale jakis czas uzywłam i po Stevi nic mi sie nie dzialo.

Natomiast moze byc tak ze moej reakcja jest b indywidulana, tylko ze wciskanie ludziom kitu ze ksylitol jest anty candida to naduzycie. A ja go po to brałam nie po to zeby mi było słodkosmile
          pozdr
          zaz
          • samento Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 19:51
            znalałem coś takiego

www.vitaminlady.com/Articles/candida_albicans.htm
            An interesting exception to this rule is Xylitol.  Dr. Ward Dean states that this sweetener is not metabolized by humans OR yeast: "Yeast gobble it up, thinking they're getting sugar, and die". He considers it one of the best anti-candida strategies! However, I must add a cautionary note, since it appears that for some, Xylitol is a problem.  Note that most Xylitol available now is made from corn cobs, rather than the original Birch Bark.
            • zazule Re: UWAGA NA KSYLITOL 14.01.14, 20:02
              Semento - tez czytałam rózne wiadomosci na ten temat. Moj był dobrej jakosci i nie z kukurydzysmile Moj grzyb od niego nie umierał, niestety. Mam wrecz wrazenie ze prowadził jakis rodzaj fermentacji. Niby ksylitol ma 5 wegli wiec jest niedobry dla grzyba. Bardzo podobne rekacje jak po ksylitolu zanotował po innych cukrach alkoholowych typu mannitol, ktory tez jest zakazany przy cand a wsyt tez w gumie do zucia.
              Zalecałabym ostroznośc, szczegolnie ze jak grzyba nei ma to nic nie szkodzi dopiero jak jest znaczny przerost to dobrze widac co mozna a co nie.

pozdr
              zaz
    • czarnana Re: UWAGA NA KSYLITOL 10.02.14, 17:35
      Bardzo ciekawa i cenna informacja nt ksylitolu.Dzzięki Zazule,dobrze wiedzieć ja właśnie przymierzałam sie do kupna.Wstrzyam się więc.
      • green_land Re: UWAGA NA KSYLITOL 11.02.14, 22:06
        Stosuję i wszystko ok, nic złego się nie dzieje.
    • mariolazet Re: UWAGA NA KSYLITOL 11.02.14, 23:39
      Ja mam boreliozę , jem xylitol, jem codziennie słodycze i zwykły cukier i nic mi nie dolega. Po prostu odgrzybiam regularnie organizm naturalnym suplementem diety, który niszczy Candidę, chroni florę bakteryjna. Ma też szereg innych dobroczynnych działań.
      • fionka21 Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 10:49
        Mariola, a jesz też antybiotyki?
        • mariolazet Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 12:16
          Mam naturalny antybiotyk w tym suplemencie, tzn. są w nim między innymi antyutleniacze z czosnku, a także z brokułów, szpinaku, pietruszki, algi spiruliny, zielonej herbaty, pędów pszenicy i z rokitnika pospolitego oraz z grapefruita, marchwi i selera.
          Miałam tak organizm osłabiony przez boreliozę, że nie odważyłam się brać wtedy antybiotyków.
          • samento Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 12:25
            możesz podać nazwę tego naturalnego suplementu diety ?
            • citizen68 Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 13:58
              samento napisał:

> możesz podać nazwę tego naturalnego suplementu diety ?

Flavon.

bardzo dużo jest o tym w internecie:

forum.gazeta.pl/forum/w,15954,137510717,148234490,Re_Co_pomoga_w_leczeniu_nieplodnosci_.html
              alegratka.pl/ogloszenie/flavon-naturalny-suplement-diety-23238393.html
              www.chodziezcity.pl/ogloszenia-chodziez/flavon--naturalny-suplement-diety-2888.htm
              forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=mariolazet&forumId=&author=&title=&forum=
              • citizen68 Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 14:00
                znowu ten szemrany marketing sad
                • citizen68 Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 14:01
                  mariolazet dba też o leśników :

www.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=38308&start=0
                  • mariolazet Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 23:08
                    Tylko, że leśnicy o mnie nie chcą dbać.
                • mariolazet Re: UWAGA NA KSYLITOL 12.02.14, 23:07
                  Jesteś tak do końca przekonany/a/, czy to rzeczywiście jest szemrany marketing? Może nie było mnie stać i nie jest do dzisiaj, ażeby leczyć się bardzo drogą metodą ILADS ? Tysiąc złotych to jest dla mnie kolosalna kwota. Gdy zwróciłam się do Was / tzn. do Stowarzyszenia osób chorych z boreliozą/, poradziliście mi ,żebym poszła do księdza do Caritasu, żeby założyli mi konto na moje leczenie. Może jednak nie każdy chciałby w ten sposób otrzymywać od innych jakieś datki i nie każdy też chce się leczyć antybiotykami.
                  Pozdrawiam wszystkich lekarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka