Dodaj do ulubionych

Moje wyniki WB

10.06.16, 20:21
Witam cierpie na objawy boreliozowe takie jak :
stan grypopodobny (wypalanie organizmu rozrywanie miesni brak czucia )
stan podgoraczkowy
duza potliwosc
zmiana masy ciala chwilowa
bezsennosc
chroniczne zmeczenie
bol gardla
samoczyne skurcze miesni
problem z koncentracja
problem z rownowaga
utrata libido calkowita zaburzenia sprawnosci seksualnej
swedzenie skory przy myciu
metaliczny posmak w ustach
rumien na czole
uczucie ciepla ciala ( odczucie infekcji )
mrowienie rak i nog
zle odczucia temperatury
zabuerzenia widzenia: rozmycie obrazu, snieg optyczny strzelanie w oczach potrojny obraz
dzwonienie w uszach
zla tolerancja alkocholu
problemy z pamiecia
depresja
zaburzenia psychiczne
wrazliwosc na cukier podwyzszony cukier
brak bodzcow czuciowych szczegolnie urologia

objawy miajly pojawialy sie nowe co pare dni tygodni inne pogarszjaa sie przez caly okres wyniki Wb wyszly takie jak w linku :

www.fotosik.pl/zdjecie/usun/_98cfEdP0M9Uic3wnJdySdOGhZbcli
www.fotosik.pl/zdjecie/usun/GcpyHVavZ8hgRCYHq6y~j66F56BreH
jakie sa szanse na wyleczenie sie z boreliozy? moje objawy od stanu grypopodobnego trwaja juz 7 miesiecy... czy jest szansa na 100% powrotu do zdrowia ? i co ogolem mowia moje wyniki czy jest to wczesna infekcja ?
Obserwuj wątek
    • rzene Re: Moje wyniki WB 10.06.16, 22:49
      masz dużo objawów zrób jeszcze panel na koinfekcję. Nikt Ci nie odpowie na twoje pytania, jedni się leczą do roku a inni parę lat i nadal mają objawy. Powrót do zdrowia nie zawsze jest możliwy, a na pewno nie w 100%. Infekcję masz niby świeżą ale rozproszoną, zobaczysz jak zareagujesz na leki.
      Trudno coś w tym momencie wyrokować.

• sempajers Re: Moje wyniki WB 11.06.16, 15:35
        jakie sa koszty leczenia miesiecznie przy metodzie ilads ? czy duz oto wynosi czy lepiej odrazu pierd... sobie w leb ?
        • rzene Re: Moje wyniki WB 11.06.16, 17:25
          różnie zależy od zestawu antybiotyków plus suplementy, zioła, badania i wizyta lekarska 800-1500 miesięcznie.
          • fionka21 Re: Moje wyniki WB 12.06.16, 23:51
            rzene, nie wiem po co to robisz, ale NIE POMAGASZ!
            • rzene Re: Moje wyniki WB 14.06.16, 16:48
              a możesz skonkretyzować! ktoś zadał pytanie to czemu ma tkwić w niewiedzy. Przecież to nie jest tajemnica ile co kosztuje.
    • sempajers Re: Moje wyniki WB 12.06.16, 21:17
      czy z punktu urologicznego gdy odczuwalem rozrywanie miesni tracilem bodzce czuciowe libido itp. jest szansa ze wroce do zdrowia w tym aspektcie czy jest to juz nie do przywrocenia ? i zostanie tak na zawsze
      • rzene Re: Moje wyniki WB 14.06.16, 16:52
        trzeba zrobić koinfekcję żeby wiedzieć na czym się stoi, a później podjąć decyzję o leczeniu w zależności od wyników. Po zastosowaniu odpowiedniego leczenia objawy się cofają (prawie zawsze) jeśli jest to borelioza a nie inna choroba. Dlatego powinieneś dokończyć diagnostykę, znaleźć lekarza i zacząć leczenie, a nie zadawać pytania na które nikt z nas nie zna odpowiedzi.
        Zobaczysz jak zareagujesz na leczenie. Może uda Ci się leczyć ziołami, ale ja nie jestem przekonany do ich skuteczności przy tak złożonej infekcji. Może jak toś ma lżejszy przypadek (bez koinfekcji) to niech próbuje.
        • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 14.06.16, 18:56
          rzene a ja nie wierzę ani w abax ani w zioła, tak złożóna koinfekcja nigdy nie pozostawi żywiciela z tego względu że krętek się chowaa skuteczne, wystarczy zaprzesać leczenie i czasem po czasie ale następuje kolejny rozsiew
          • rzene Re: Moje wyniki WB 14.06.16, 23:01
            tak, jest to możliwe że statystycznie są przypadki nie uleczalne (z uwagi na mnogość koinfekcji), ale ja znam osobiście osoby które są bezobjawowe po długim nawet paru letnim leczeniu antybiotykami.
            Jest ważne kto cię prowadzi czy lekarz który ma pojęcie o tym co robi (doświadczenie i rezultaty), czy lekarz który traktuję praktykę lekarską pt. "maszynka do pieniędzy" i leczy może mu pomoże a może nie. Wiadomo temat jest bardzo trudny, każdy z nam ma różne doświadczenia.
            Na tym etapie nie wiemy jak sempajers zareaguje na leczenie czy to antybiotykami czy ziołami czy jednym i drugim.
            • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 15.06.16, 17:31
              "sempajers?"
              • jan440 Re: Moje wyniki WB 21.06.16, 10:58
                Wcale nie musi robić panelu koinfekcyjnego.
                Dobry specjalista wie od czego są poszczególne objawy.
                Wydaje się, że dominują pierwotniaki a na to są skuteczne zioła.
                No i na pewno na zioła nie wyda takich kwot.
                • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 21.06.16, 23:31
                  jan440 sugerujesz że pierowtniaki leczy się ziołami ? i to nie równolegle z borelią tylko najpierw ?
                  • rzene Re: Moje wyniki WB 23.06.16, 22:15
                    kluczowe są objawy wyniki traktuje się pomocniczo porównując ze stanem pacjenta, ale im lepszy wywiad tym można bardziej efektywnie leczyć. Nie mogę potwierdzić że babesia dominuje jako koinfekcją, jest nią gównie bartonella + wiadomo inne. Dobry lekarz przede wszystkim musi mieć wyniki żeby wiedzieć od czego zacząć, wyniki mogą być pomocne. Wiadomo koinfekcję leczy się inaczej niż boreliozę, są wspólne antybiotyki nie zawsze da się je jednocześnie zastosować.
                    • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 24.06.16, 12:57
                      rzene , mam bb,blo , babs z tego co się orientuje dobry lekarz powinien 1-3 miesięcy atakować tylko babs potem przejść do krętka , krętek i ine koinfekcje leczy się już dość podobnie , do baronelli dorzuca się jeszcze inne środki , czy babesje leczy się w tej fazie cały czas z resztą ? dlaczego należy leczyć pierw samą babesję a dopiero potem resztę
                      • rzene Re: Moje wyniki WB 24.06.16, 23:43
                        babesja jest pierwotniakiem, stosuje się malarone, z ziół zaleca się artemisinin 2g dziennie trzeba uważać na tolerancję bo powoduje dolegliwości gastryczne. Często powoduje brak postępu leczenia, jako blokada, więc trzeba ją wyleczyć jako pierwszą.Najpierw leczy się koinfekcję. Nie jest oczywiste że objawy są takie same przy koinfekcjach u wszystkich pacjentów, dlatego warto mieć wyniki (jeśli coś wyjdzie) zawsze lepiej porusza się na takim polu niż wróżenie z fusów. Nawet najlepszy lekarz nie bazuje tylko na objawach. Dlatego dr W rozbudował diagnostykę żeby wiedzieć z czym pacjent przychodzi i dobrać odpowiednie leczenie. Jest to kluczowe !!!
                        Nie zgodzę się z jan440 że panel jest nie potrzebny, od tego się zaczyna od prawidłowej diagnozy, część dolegliwości może być od koinfekcji a nie boreliozy. Ale każdy może mieć swoje zdanie, ja ma inne doświadczenie w tym temacie. Zestawy ciągnie się co najmniej 3 miesiące w zależności od odpowiedzi na leczenie. Doxycyklina,Tetracyklina, Minocykilna jest najlepszym antybiotykiem jeśli chodzi o działanie (borelioza,koinfekcję, na candida- działa również minocyklina) niestety do zastosowania w okresie jesienno zimowym i wczesno wiosennym z uwagi na fotouczulenie. Na Bartonellę jest Levoxa też stosowana w okresie jesienno zimowym i wczesno wiosennym później można stosować Ryfampicynę okres letni. Zaleca się ciągnięcie 3-6 miesięcy.
                        Jeśli nie wyeliminuje się koinfekcji to boreliozy nie wyleczysz, nieraz trzeba się cofnąć i wrócić się do leczenia koinfekcji.
                        • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 25.06.16, 00:07
                          moim zdaniem też jest niepotrzebny , ale rozumiem że kasowemu pacjentowi straaszny nie jest , czy dr Kozak będzie najlepszym specjalistą by poprowadzić mnie aż do końca ? panelu nie muszę robić , mam objawy wystraczające, wpierw chcialem się "onanizować " patogenami ale budżet jest skromny nie będę robił przyjmeności rodzinie i pokazywał że jestem naprawdę chory , lepuej się po prostu wyleczyć , babs i barto daje swoiste objawy zupełnie niepotrzebne są tu testy
                          • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 25.06.16, 00:09
                            z koinfekcjami jasne , ale dziwie się że wiwle lekarzy mówi najpierw pierwotniak , a mając na uwadzę jak choroba postępowała to należałoby ją bić ze wsystkich miar im szybciej tym lepiej po prostu
                            • rzene Re: Moje wyniki WB 25.06.16, 09:06
                              chodzi o to że koinfekcję blokują leczenie boreliozy dlatego leczy się je najpierw, nie da się leczyć wszystkiego na raz, bo inne antybiotyki są na boreliozę a inne na koinfekcję, są też wspólne, niestety nie ma uniwersalnego zestawu tylko są dedykowane. Trzeba iść odpowiednim kluczem.
                              Objawy mogą być naprawdę różne ja bym się tak nie upierał że koinfekcję dają takie charakterystyczne objawy tym bardziej że cześć może być po prostu bezobjawowa, a występować. Jednak każdy ma swoje zdanie i przyjmuję do wiadomości, tylko trzeba mieć na względzie jeśli się nie do diagnozujesz to można stanąć w pewnym momencie z leczeniem. Bo nie wiadomo co leczyć, czemu nie ma postępu w leczeniu.
                              • jan440 Re: Moje wyniki WB 26.06.16, 12:01
                                Nic niczego nie blokuje.
                                Borelioza to zakażenie bakteryjne a koinfekcje to na ogół pierwotniaki.

Jedno z drugim ma niewiele wspólnego, zresztą daje inne objawy. Mit, że koinfekcje blokują leczenie boreliozy bierze się z 2 rzeczy po pierwsze niedouczenia (przyjęcie założenia, że choroby odkleszczowe leczy się antybiotykami) a po drugie te właśnie antybiotyki nie działają na pierwotniaki, nie likwidują objawów i dlatego ignoranci piszą, że blokuje, nie ruszy, itd.

Obie infekcje (pisząc ogólnie) dają inne,różne, rozpoznawalne przez każdego specjalistę objawy. To, że Buhner poleca na pierwotniaki bylicę roczną nie oznacza, że dokonał najlepszego wyboru. Dziwię się temu bo istnieją inne silniejsze i skuteczniejsze rośliny choćby tylko w samej rodzinie artemisia.
                                • rzene Re: Moje wyniki WB 26.06.16, 22:24
                                  do jan440
                                  możesz wymienić koinfekcję spowodowane pierwotniakami i oświecić mnie w temacie, skoro "koinfekcję to na ogół pierwotniaki". Przyjmij też założenie że koinfekcję uaktywniają się czasem podczas leczenia samej boreliozy nie dając wcześniej żadnych objawów bądź są bezobjawowe. Zauważ również że twoje stwierdzenie "jedno z drugim ma niewiele wspólnego" ni jak się ma do rzeczywistości, bo właśnie koinfkecję występujące razem z boreliozą utrudniają leczenie, tzn. jest mnogość dodatkowych objawów + wydłużone leczenie, bądź niepowodzenie leczenia z uwagi na złożoną infekcję bakteryjną (borelioza + koinfekcję)
                                  • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 27.06.16, 13:37
                                    jan440 - kiedyś za stwierdzenie że borelli nie leczy się abx wywaliłeś mnie z borelioza-alternatywnie pamiętasz ? a teraz sam to pisesz

rzene- wiem to co napisałeś ogólnie , ale ... np Horowitz mówi leczenie babisii 2-3mce potem już leczenie "reszty" a w PL zwykle lekarza owszem piszą inne leki na koinfekcje ale leczą równoelgle, to co jan pisze jest niezbyt precyzyjne z pierwotniaków jest babs , toxo , ale większość to infekcje bakteryjne blo , myco itp
      • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 27.06.16, 13:39
        wrócisz tylko zacznij się leczyć, naturalnie są tacy co leczyli to taniej , ale szansa na wyleczenie maleje a nie tego oczkeujemy , 1200 to już bardzo wygodna kwota wspomagając się całą bazą supli wspomagających i łagodzących , w moim przypadku już w kwocie 800zł odczuwam gigantyczny komfort i nie potrzbuję większośći supli wyszczególnionych jako zalecna , ruch i detox i słońce robi znaczenie więcj pożytku niż połykanie kolejnych 15 kapsułek
        • rzene Re: Moje wyniki WB 27.06.16, 21:49
          właśnie dlatego poprosiłem o wymienienie koinfekcji spowodowanych pierwotniakami(kolega jan440 posiada jakąś wiedzę którą chętnie przyswoję i uzupełnię moje braki) wg. moich informacji jest to babesia i tyle. Reszta to zakażenie bakteryjne, które ze współpracą z bakterią boreli skutecznie utrudniają leczenie. Czyli bartonella, jersina, chlamydia, myco + inne.
          Zwykle boreliozę leczy się do 2-ch lat jeśli była leczona prawidłowo nawet ze stadium rozsianym. Jeśli są koinfekcję temat się komplikuje na koleje lata, a wręcz uniemożliwia powrót do zdrowia.
          Nie jest prawdą że koinfekcję są spowodowane głównie pierwotniakami prócz babesi. Są to zakażenia bakteryjne leczone również antybiotykami.
          • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 27.06.16, 21:57
            rzene no nie przerażaaj 2 lata lub brak powrotu do zdrowia ? to jakaś masakra
            • rzene Re: Moje wyniki WB 28.06.16, 09:57
              nie twierdzę że nie ma wcale powrotu do zdrowia jeśli po 2-ch latach intensywnego (prawidłowego) leczenia antybiotykami + zioła+osłony(suplementy) w prawidłowych dawkach czyli możliwie maksymalnych nie ma efektów to już tak zostanie. Jest to informacja że temat się komplikuje bo organizm jest już zmęczony chorobą, antybiotykami, często częściowo zagrzybiony (grzybica nie musi dawać wyraźnych objawów) i co robić dalej ?
              Zażywanie bez końca antybiotyków skoro nie ma ewidentnej poprawy nie jest rozwiązaniem, ale nie robienie niczego też nie jest. Można próbować terapii alternatywnych jednak nie zawsze są one zbawieniem. Może być tak że również stosowanie np. protokołów ziołowych nie przyniesie zadowalających efektów o czym można przeczytać m.in na forum. Ozon. aparat Mora, olejki itp. wcale niczego nie gwarantują prócz wyczyszczenia portfela. Żadnej nowości nie okryłem, jednak znam osoby które leczyły boreliozę na ogół bez koinfekcji właśnie do 2 maksymalnie 3 lat ze stadium rozsianym i są bezobjawowe. Natomiast reszta dalej siedzi w temacie nie widząc końca leczenia.
              • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 28.06.16, 10:13
                nie brałem nigdy abax, mam lekki nalot na języcku mijający po lekach przeciwgrzybiczych więc grzybica chyba w ryzach , morfologię miałem padniętą ale po ziołach i minerałach podniosły się wskażniki ale do wzorca już nie wróciły , co do ziół one zadziałały u mnie tak sobie poprawa jest o 40% ale nie prowadzą do wyleczenia , szum w uszach tiki , męćzlwość , łamanie stawó pozostały
                • jan440 Re: Moje wyniki WB 30.06.16, 14:34
                  Miro.
                  Borelioza alternatywnie to nie moje forum więc nie mogłem Cię wywalić. Nie przeczę byłem
                  za, w związku z Twoimi mało merytorycznymi wpisami. Nie wiem skąd wy bierzecie te olbrzymie kwoty np.1200zł, np.olejki są wielokrotnie tańsze. Po co jakieś nic nie dające suplementy jak olejki tłuką b.b. aż miło.

Rzene
                  Być może użyłem skrótu myślowego (sorry to pewnie po kolejnym kleszczu) określając wszystkie koinfekcje jakoby by były pierwotniakowe. Miałem na myśli tą według mnie najgorszą czy babesię.

Dalej nie zgodzę się z poglądem, że należy najpierw leczyć koinfekcje albo, że rzekomo coś blokują.
                  Ja jednak używam olejków które zabijają równocześnie i bakterie i pierwotniaki więc mogę mylić taktyki syntetyczne.

Nie ma czegoś takiego jak prawidłowe leczenie. Kto niby leczy prawidłowo?

Kto nie leczy prawidłowo? Jest jakiś lekarz o skuteczności np. 30%?

Olejki czyszczą portfel? Bierzesz i kupujesz zestaw kontrolny 5 olejków za 45 zł, możesz stosować z abx. To jest czyszczenie przy kwotach jakie wy wypisujecie? U 90% ludzi olejki działają szybciej, silniej i bezpieczniej od abx.

Czy 2 lata się leczy? Są setki ludzi którzy się leczyli tyle i dłużej i dalej są chorzy. Na pewno używanie jakichkolwiek terminów w boreliozie jest bez sensu. Natomiast zgodzę się z tym, że w 2-3-4 miesiące to nie ma szans.
                  • rzene Re: Moje wyniki WB 04.07.16, 21:23
                    re: jan440
                    kto niby leczy prawidło.
                    Jest trzech lekarzy w Polsce ILADS co wiedzą co robią, reszta próbuje ich naśladować,
                    prawidłowe leczenie to:
                    1.odpowiednie dawki antybiotyków, a nie udzielanie i trucie organizmu np. doxycylina 2x100mg, czy amotaks 2 g dziennie itp. bez stosowania tinidazolu. ani w prawo ani w lewo z tego typu leczeniem, ktoś kto przerabiał paru lekarzy ILADS wie co mam na myśli.
                    Prędzej czy później brak jest efektu leczenia.
                    2. zioła, osłony, suplementy dieta przeciwgrzybiczna itp. nie każdy lekarz raczy poinformować o skutkach terapii.
                    3. kontrolne badania alt ast morfologia + monitorowania candida
                    (nie każdy lekarz wie jak leczyć candidę, a robi się to jednocześnie przy zażywaniu antybiotyków) żaden problem nie trzeba przerywać terapii trzeba tylko wiedzieć co stosować

Skoro olejki są tak cudowne tanie i skuteczne to nie wiem po co to forum i problemy tu podnoszone. Wystarczy założyć forum olejkowe i czytać o wspaniałych szybkich tanich i skutecznych ozdrowieniach z boreliozy i innych zakażeń bakteryjnych

Czytaj uważanie wypowiedzi
                    "Zwykle boreliozę leczy się do 2-ch lat jeśli była leczona prawidłowo nawet ze stadium rozsianym. Jeśli są koinfekcję temat się komplikuje na koleje lata, a wręcz uniemożliwia powrót do zdrowia" - moja wypowiedź z 27/06/16.
                    Jest dowiedzione że jeśli boreliozę wyleczysz do dwóch lat bo jakimiś okresem trzeba się posługiwać mimo wszystko jest szansa na powrót do zdrowia, jeśli się ten termin przekroczy to wchodzi się w fazę która nie gwarantuje już powrotu do zdrowa a jeśli nawet to już nie tak szybko. Jest to dowiedzione wystarczy zasięgnąć opinii osób wyleczonych.

Widzę że bardzo reklamujesz olejki oby okazały się zbawieniem na tą paskudną chorobę jak i inne specyfiki po których jakoś nie dochodzi do cudownych ozdrowień.
                    • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 07.07.16, 00:07
                      rzene co napisałeś że chorujący 2lata mają jeszcze pełne sznse na uzdrowienie a powyżej ju ż nie ? a co jak leczyłem się sam , i po 1,5 rocznej infekcji byłem ledwo żywy potem było nieco lepiej ?
                      • rzene Re: Moje wyniki WB 08.07.16, 22:08
                        Miro sprecyzuj o co Ci chodzi,
                        bo ja rozróżniam terminy "chorujący 2 lata", a "leczący 2 lata"(terapia ILADS) dla mnie to nie to samo, chodzi mi o okres 2-ch lat leczenia, a nie chorowania. Nie mam zamiaru niczego dowodzić przedstawiam tylko moje doświadczenia i informację jakie posiadam. Nikt nie musi się z nimi zgadać, ktoś może mieć inny pogląd na sprawę.
                        • jan440 Re: Moje wyniki WB 09.07.16, 21:36
                          Rzene.

Wszystkich się czepiasz a sam jesteś wysoce nieprecyzyjny.

Co to znaczy chorujący 2 lata - a skąd wiesz, że jesteś 2 lata chory?
                          Przecież nie ma testu potrafiącego to określić.

Jeśli wymagasz czegoś od innych to może lepiej zacząć od samego siebie.
                          • rzene Re: Moje wyniki WB 10.07.16, 10:45
                            właśnie jestem precyzyjny stąd moje zapytanie odnośnie ww. terminów,
                            nie wiem kto ile jest chory więc nie udzielę informacji na ten temat.
                            • jan440 Re: Moje wyniki WB 10.07.16, 13:37
                              Nie odwracaj kota ogonem, napisałeś wyraźnie "ja rozróżniam terminy "chorujący 2 lata""
                              To jak to określasz?
                              • sempajers Re: Moje wyniki WB 12.07.16, 15:05
                                Witam wszystkich troszke sobie poczytalem te wszystkie wypowiedzi jestem juz po wizycie u lek. z katowic ale nie wiem czy jest to najlepszy ktory leczy ta metoda
                                biore teraz ponad miesiac 3 antybiotyki itp. glowne co odczowam to zawsze po lekarz jak by leki wchodzily w reakcje z wszystkimi miesniami jak by lekkie mrowienie tak jak by antybiotyki wybijaly te bakterie trudno to opisac slowami ogolnie nie wie czy odczowam duza poprawe ale z punktu urologiczne sadze ze lekka poprawa jet wiec chyba leczenie jest prawidlowe jesli po 1 miesiacu jest jakas minimalna poprawa nie wykonywalem juz dodatkowego panelu na koinfekcje bo bylem juz po antybiotyku od lekarza rodzinnego sumamedzie ktory tez wplywal pozytywnie czy moja reakcja na leki jest prawidlowa ?
                                • miroslaw111 Re: Moje wyniki WB 12.07.16, 23:53
                                  nie brałem abax ale podejrzewam że tak , tylko jakbym wchodził na abax nie rezygnowałbym z ziół, tymbardziej będą potrzebne bo powstaje dużo syfu w organiżmie , gdzies to trzeba usuwać , a mówisz że urologicznie jesteś okej ?smile
                                  • sempajers Re: Moje wyniki WB 13.07.16, 11:26
                                    ogolem cierpialem pare lat na przewlekle zapalenie prostaty mozliwe ze przeszlo to tez w zespol bolowy miesni miednicy i bralem majamil przeciwzapalny na to i od tego momentu mnie rozlozylo i najbardziej oberwala urologia niz reszta organizmu oczy tez jeszcze snieg optyczny dostalem co mnie to denerwuje bo lekko sniezy najbardziej wiadomo zalezy mi zeby urologicznie sie wyleczyc no bo na ta chwile mimo lekow jeszcze brak powrotu libido brak bodzcow czucuowych chodz wydaje m isie ze minimalnie jest lepiej niz bylo wiec wiadomo bez dobrej sprawnosci sexualnej reszta zycia do dupy bo wiadomo rodziny sie nie zalozy itp. i czlowiek skazany jest sam na siebie reszta to mnei nei obchodzi ale to bym chcial wyleczyc tylko cyz sie da

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka