Dodaj do ulubionych

Rumień (?) u 3latki

25.09.18, 08:02
Ja też potrzebuje pomocy sad jestem załamana cały tydzień nie spie. W sobotę 15.09 znalazłam na główce córki (3latka) kleszcza. Chyba jeszcze po niej chodził, tak szybko go zabrałam i w nerwach wrzuciłam na trawę że już sama nie wiem. Od razu na sor. Kazali obserwować 6 tyg. Na następny dzień rumień na rączce, a nie na główce, ale dla drugiej lekarki (znowu inny szpital sor - to jakaś alergia mowi, bo rumień 3.5cm - przepisala alertec szok i niedowierzam). Załamana brakiem pomocy placze przy dziecku więc daje mi skierowanie do zakaznika na pilne i na następny dzień mnie przyjmuje inna dr tym razem zakaznik . Rumień znika wcześniej rano bez żadnego leczenia. Zostały dwie kropki po zaznaczeniu mazakiem. Zakaznik się ze mnie śmieje i mówi że antybiotyku nie da. Bo na co. Ja mowie ze albo da natychmiast albo ich zaskarze. Daje ale śmieszna dawkę. I skierowanie na test z krwi za parę tyg. Następny dzień idę do zakaznika prywatnie. Pokazuje zdjęcia. Również uważa że ten ewidentny rumień wedrujacy to nie taki rumień. Ale proponuje dokończyć kuracje zwiększając dawkę skoro już zaczęłam j tam się martwię . Tak robię ale nadal uważam że za mala dawka. Idę do pediatry. Uważa że to nie borelioza, po tym jak powiedziałam że rumień zniknął sam, wcześniej powiedziała że to na 100 borelioza skorna (?) . Z amoksycyliny chce iść w inny antybiotyk by krócej trwała terapia. Biorę receptę ale zwiększam sama dawkę amoksycyliny do 3x3.5ml.(córeczka 17kg). Dlaczego tak mnie zbywaja? Czy jest malutka szansa że to nie wyrok i wszyscy się nie mylili? Zaraz zamieszczę link do zdjęcia rumienia w dzien po kleszczu i dwa dni po kleszczu brak rumienia. Jestem zrujnowana psychicznie. Tak bardzo się o nią boje...

Zdjęcie : tinypic.pl/hsof7s1ltf5c

sad
Obserwuj wątek
    • bartosz33333 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 09:23
      Patrząc na to pierwsze zdjęcie, to wygląda na klasyczny rumień. Dziwne, że tak szybko zniknął. Zazwyczaj utrzymuje się długo. Zaraz po ugryzieniu mogłaś zrobić PCR albo LTT. Teraz jak już rozpoczęłaś antybiotyk, to LTT nie ma sensu. Może warto poszukać lekarza ILADS i prawidłowo leczyć.
      • paulynnna1 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 09:49
        Mogłam sad to byla niedziela wszystko dzialo sie w weekend, a nikt mi tego nie zaproponował a ja jestem w temacie zielona. Teraz ILADS? myslalam ze leczy sie objawy a nie wyniki. Jak to jest?
        • rzene Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 15:35
          Oczywiście że leczy się objawy a nie wynik, ale jeśli się nie ma się wiedzy o tym że nastąpiło zakażenie i nie było rumienia, a choroba wybudziła się po latach. Są osoby z dodatnim wynikiem i są bezobjawowe wtedy ich się raczej nie leczy. Ale w waszym przypadku nie ma to znaczenia, bo jest świeże zakażenie i trzeba profilaktycznie leczyć mimo że jeszcze nie ma objawów.
          Nie wiem jak jest u dzieci ale są już lekarze którzy interesują się tematem leczenia najmłodszych. Było już parę wątków na forum.
          forum.gazeta.pl/forum/w,26140,133832739,133832739,Lekarz_boreliozy_na_slasku_.html
          • paulynnna1 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 16:07
            Dziękuję bardzo
    • paulynnna1 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 13:36
      zdjecie; tinypic.pl/y03a3libgnkc
      znalazlam wlasnie zdjecie z poranka w dzien, w ktorym znalazlam kleszcza. nie zauwazylam tego wczesniej, dopiero teraz wpadlam na to by przejrzec zdjecia, ona miala tyle ugryzien w zyciu z roznymi odczynami ze po prostu nie powiazalam tego z kleszczem.
      wiec taki odczyn byl rano, pozniej znalazlam kleszcza, nie wiem co pozniej na tej raczce sie dzialo bo czekalam na rumien w glowie w miejscu ugryzienia, ale po poludniu na nastepny dzien zauwazylam taki rumien jak w zdjeciu w pierwszym poscie (na raczce). na nastepny dzien obrecz i reszta sama zniknela.
      o co tu chodzi czy to juz rozsiane czy jakie. przypominam sobie tez ze corka miala na uchu zbrzekniety platek jakis miesiac temu. myslalam ze to alergia od meszki. teraz czytam ze byc moze to byl odczyn limfatyczny. czy ktos z Was leczyl dziecko na borelioze? na jakie forum sie zglosic?
      • miklasz55 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 21:26
        Przyjęto, że jeśli zaczerwienie w miejscu ukąszenia wystąpi w ciagu dwóch pierwszych dni to jest to reakcja alergiczna, a boreliozowy rumień pojawia się najwcześniej po trzech dniach, zwykle po 1-2 tygodniach. Znany mi jest przypadek w którym dość szybko po kleszczu zrobiło się duże zaczerwienienie, większe niż 5cm. Osoba ta zrobiła badanie PCR w Poznaniu (cbdna) i wyszło ujemnie. Minęło od tamtej pory osiem lat i żadne objawy nie pojawiły się. Jest duże prawdopodobieństwo, że w twoim przypadku jest tak samo ale pewności nie można mieć. Jeśli szukać lekarza to tylko ILADS. Podczas dłuższego leczenia antybiotykiem obowiązkowo należy podawać probiotyk i przy zwiększonych dawkach antybiotyku nystatynę.
        Dla wyjaśnienia, badanie PCR można wykonać podczas leczenia antybiotykiem ponieważ wykrywa bakterie, żywe i martwe. Badania tego nie honorują lekarze zakaźnicy. Dla nich liczy się tylko badanie ELISA potwierdzone badaniem Western Blot, takie mają wytyczne. Oba te badania są na przeciwciała, na które trzeba czekać 4-6 tygodni.
        • paulynnna1 Re: Rumień (?) u 3latki 25.09.18, 21:55
          Bardzo bardzo dziękuję!!
          • miklasz55 Re: Rumień (?) u 3latki 26.09.18, 00:36
            Przy poważnym leczeniu antybiotykami (większe dawki dłużej niż tydzień) obowiązuje też dieta bezcukrowa.
            • paulynnna1 Re: Rumień (?) u 3latki 26.09.18, 08:12
              dziekuje, czytalam juz pana wypowiedzi w innym poscie i to dzieki panu o tym wiem. lekarze nie racza o tym informowac. Czy jak zadzwonie do dr Wielkoszynskiego, bo ufam tylko jego testom (mam skierowanie do zakaznego na badanie - ale to na pewno z tych co falszywie ujemne wychodza) to trzeba wyslac probke krwi tak? ile czasu po zakonczeniu antybiotykoterapii i za jaki czas powtorzyc by miec 100% pewnosci?
              • miklasz55 Re: Rumień (?) u 3latki 26.09.18, 10:06
                Skierowanie od zakaźnika jest na badanie ELISA, które daje dużo faszywych wyników i wykonuje się 6 tygodni po zakażeniu, i tyle samo po zakończeniu antybiotyku. Lepsze jest Western Blot na tych samych zasadach. Dr.Wielkoszyński wprowadził właśnie do swojej oferty badanie Microblot Array, które jest odmianą WB i które doktor deklaruje jako dokładniejsze i tak z opisu wygląda. Ale też należaloby odczekać 6 tygodni po zakończeniu leczenia. Niestety żadne badanie na boreliozę, jeśli wyjdzie negatywnie, nie daje 100% pewności że choroby nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka