kate30 25.02.05, 22:42 Chcę zrobić badania w związku z borielozą. I co muszę powiedzieć - jakie to są badania? Które są najbardziej wiarygodne? Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: Idę do laboratorium i ??? 25.02.05, 22:45 Jak masz wybor to od razu wez Western Blot: drozszy ale lepszy. A te badania na przeciwcial Elisa to sobie wtedy mozesz darowac. Odpowiedz Link
kate30 Re: Idę do laboratorium i ??? 25.02.05, 22:52 Czy jest to badanie ogólnodostępne, czy należy je robić w jakiś określonych placówkach. Ja jestem pod opieką EnelMedu. Rozumiem, że mam poprosić o badanie WesternBlot. Czy jest to badanie z krwi i jakie są normy tego badania. Aha i jeszcze jak długo czeka się zazwyczaj na wynik i jaka jest mniejwięcej cena tego badania. Bardzo dziękuję za odpowiedź Kasia Odpowiedz Link
artur737 Re: Idę do laboratorium i ??? 25.02.05, 23:01 Wiesz, ze ja jestem z Kanady? Wiec tylko z tego co slyszalem: koszt ok 200 zl Robia wojewodzkie sanepidy i chyba tez wieksze szpitale zakazne. Western Blot na borelioze - oczywiscie bo sa jeszcze inne bloty. Negatywny wynik badania tak na 100% jednak nie wyklucza, ze nie masz tej choroby bo czesc chorych tak ma. Jak przeczytasz inne watki to jest to choroba trudna do diagnostyki. Twoj opis kliniczny nie jest taki, ze bym mial pewnosc, ze to borelioza. Niemniej warto sprawdzic ... i nawet pomyslec o niej jeszcze raz w przyszlosci gdyby objawy sie zmienily lub nasilily choc teraz wynik bylby ujemny. Odpowiedz Link