Dodaj do ulubionych

Osłabienie

21.05.05, 22:36
Kochani, czy zdaża się Wam przejściowe osłabienie, oprócz ciągłego zmęczenia.
Często poprzedzone jest jakby nasilona chorobą lokomocyjną.
Często przychodzi nagle, nawet 2 do 3 razy dziennie. Czasami "trzyma" kilka
dni. Osłąbienie potrafi byc tak silne, że dźwignięcie ręki to super wysiłek.
Zdarza się , że muszę robić przerwę w czasie posiłku.
To osłabienie przychodzi falami.
Czy macie coś z tych objawów.
Oczywiście opisałem je bardzo skrótowo
Obserwuj wątek
    • bb103 Re: Osłabienie 23.05.05, 22:09
      Cos w tym musi być, osłabienie zwiększa sie w gorącej kompieli i przy
      ekspozycji na słońce, bardzo xle toleruję upały
      • artur737 Re: Osłabienie 24.05.05, 15:50
        Z tym cieplem lub ekspzycja na slonce to jest roznie. Sa tacy co odczuwaja pogorszenie, ale w wiekszoci przypadkow bedzie to brak reakcji lub nawet poprawa.
    • micka72 Re: Osłabienie 24.05.05, 10:14
      Znam to uczucie bardzo dobrze. Nie wiem jak z tym walczyć, w pracy zmagam sie
      ze sobą żeby nie paść, a w domu padam i zasypiam. Mam nadzieję, że to kiedyś
      minie! smileJak znajdziesz jakiś skuteczny środek na tę senność i umęczenie to
      daj znać!
      • bb103 Re: Osłabienie 25.05.05, 18:08
        mam to samo sad((
    • wawan1 Re: Osłabienie 24.05.05, 10:51
      NA początku osłabienie zdarzało się bardzo często. BByło jak piszesz,
      podniesienie talerza to była ogromna trudność. Teraz zdarza mi się coraz
      rzadziej, ale zauważyłam, że gdy juz się pojawi to zwiastuje pogorszenie
      samopoczucia. TZn. na drugi dzień czuę sie gorzej, pojawia się ból, senność,
      itp.
      Odnośnie wpływu promieni słonecznych, nie zauważyłam w tym jakiś zalezności.
      Poza tym, nawet całkiem zdrowy człowiek po długim przegywaniu na słońcu czuje
      się słabywink
    • iskra857 Re: Osłabienie 24.05.05, 14:05
      ja nie miałam ciągłego zmęczenia, ono przychodziło falami. Czułam się dobrze, a
      nagle - jakby coś we mnie strzeliło - byłam nie do życia. Wokół mnie wszyscy
      pytali, co się stało. To trwało prawie rok, teraz właściwie mogę powiedzieć, że
      tych "napadów " zmęczenia nie mam. Osłabienia jako takiego nie odczuwałam.
      Zmęczenia wystarczało za wszystko, wtedy niezdolna byłam do jakiegokolwiek
      wysiłku.
    • artur737 Re: Osłabienie 24.05.05, 15:48
      Ciezkosc konczyn to czesto objaw zwiekszonej ilosci toksyny Bb we krwi.
      Czyli powinna pomoc 'objawowo' cholestyramina.
      Zmniejszanie i zwiekszanie sie tego objawu zwiazene jest z tym, ze watroba wylapuje toksyne, ale po spozyciu pokarmu zawierajacego tluszcze wydalona z zolcia toksyna jest ponownie reabsorbowana do ukladu krwionosnego. Nastepuje wiec pogorszenie jakies 2 godziny po takim posilku.

Zmeczenie jako takie - brak energii - jest czestym symptomem boreliozy. Troche sie poprawia z leczeniem, ale powoli. Rezydualny brak energii moze niestety pozostawac nawet po efektywnym wyleczeniu choroby.

• bb103 Re: Osłabienie 25.05.05, 21:48
        To by się zgadzało
        Po posiłku często mam osłabienie i jakby wzmozoną chorobę lokomocyjna.
        Co ciekawe zmniejsza się to po wypróżnieniu, a czasami nawet mija smile
        • artur737 Re: Osłabienie 25.05.06, 17:59
          Podbijam by nie zniknal w czelusciach Internetu.

Watki starsze niz rok znikaja, choc na upartego mozna je ciagle odnalesc wyszukiwarka.
    • artur737 Re: Osłabienie 25.05.05, 01:09
      Istnieje wiele sposobow przeciwdzialania zmeczeniu w wyniku boreliozy.
      W pierwszym rzedzie moze warto sprawdzic badania ogolne krwi by wykluczyc np anemie, oznaczyc hormony tarczycy oraz rozwazyc czy nie ma bezdechu nocnego. Borelioza znana jest z tego, ze powoduje niedoczynnosc tarczycy oraz bezdech nocny.

Z innych metod po wykluczeniu powyzszych mozesz sprobowac: provigil (lek uzywany w narkolepsji), antydepresantow, cwiczen fizycznych (ale uwazaj: intensywne cwiczenia fizyczne maja dzialanie immunosupresyjne - trzeba wiec znalesc jakis punkt rownowagi gdzie korzysc przewyzsza ryzyko), joga, chinskie ziolo Cordyceps sinensis, sok Xango. Moze to takze objaw grzybicy w wyniku otrzymanych antybiotykow.
      Dieta jest opisana w innym watku na tym forum pomoze zredukowac cukier we krwi i ograniczyc wzrost grzybow. Poprawa po tej diecie moze byc prawie uzywana jako narzedzie diagnostyczne na grzyby.
    • jona101 Re: Osłabienie 25.05.05, 21:11
      Znam dobrze to uczucie. Kiedys wchodzenie po schodach bylo pestka a teraz jest
      prawdziwym wyzwaniem!
      • tosho Re: sok Xango 07.10.06, 19:50
        Na Lymenet.org jest uzytkownik o nicku Lymetoo.

Pisze,ze jest (byl?) chory jakies 40 lat.
        Ponoc odkad zaczal pic sok Xango czuje sie zdrowy.

Prawda czy reklama?
        • artur737 Re: sok Xango 07.10.06, 20:04
          To jest kobieta o ile wiem, i ciagle chora o ile wiem. Mozesz napisac do niej prywatna wiadomosc i spytac.

Sok Xango (chyba nawet juz bylo o tym na naszym forum) moze troche pomagac na oslabienie i zmeczenie. Jest to lek symptomatyczny w najlepszym razie.
          • tosho Re: sok Xango 07.10.06, 20:32
            Racja to jest kobieta, napisala mi takie cos:

I am now drinking my juice, going to a chiropractor (kregarz), exercising, and
            running around like a crazy person!! Am I cured?? I doubt it. But if you FEEL
            cured, that’s all that counts!

• artur737 Re: sok Xango 07.10.06, 20:38
              Z lymenetem trzeba ostroznie. Tam jest kupa prostych ludzi i czasami takie bzdety pisza, ze rece opadaja.

Jest tez paru madrzejszych i nawet kilku chorych lekarzy; dlatego ciagle tam jeszcze zagladam.
              • artur737 Re: sok Xango 07.10.06, 20:46
                Ostroznie w tym znaczeniu, ze lymenet nie ma w zwyczaju szybkiego korygowania blednych informacji. Tzn zdarzy sie, ale za rzadko.
                Przez madrzejszych i b. doswiadczonych bledy sa przelykane a nie korygowane. Taki zywczaj sie tam wytworzyl i tyle. Nie wiem dlaczego. Na BrainTalku pod tym wzgledem jest lepiej.
                • tosho Re: sok Xango 08.10.06, 23:25
                  Widzialem wlasnie ostrzezenie pewnej osoby na lymenecie:

"Lymenet has been invaded by one or more idiots (we call them trolls) who are
                  disrupting things."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka