Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie!

23.05.05, 16:39
Bardzo sie ciesze,ze znajomi polecili mi to forum. Nie jestem w stanie
napisac dokladnie kiedy zachorowalam na bolerioze ale diagnoze taka postawili
mi 2 lata temu,choc wczesniej juz rozpoczely sie moje zdrowotne problemy.
Leczyli mnie duomoxem,doxycyclina,oframaxem, lekami na stan zapalny stawow a
rezultat jest taki,ze po okresie poprawy wszystkie objawy powracaja.
Najgorsze jest to,ze wciaz mam podwyzszona temperature przez dlugi okres
czasu. To zawsze tak bywa?
Obserwuj wątek
    • jona101 Re: Witam serdecznie! 23.05.05, 22:05
      Ponawiam prosbe.Ta temperatura mi tak dokucza ,ponadto we wszystkich stawach
      czuje bol ,dretwieja mi rece nogi ,czasami mam taki okropny bol glowy.Sa
      remisje i wszystko spowrotem wraca.Teraz lecze sie u reumatolog ,ale nie jestem
      zadowolona .Jak Was mam przekonac ,ze tak jak Wy mam borelioze i nieraz mam
      wszystkiego dosc.Napiszcie ,czy macie podobne objawy ,aha zapomnialabym
      napisac ,ze mam drugi stopien boreliozy.Odezwe sie jutro po poludniu[po
      pracy] .Pozrawiam
    • artur737 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 17:32
      W borelizie czasem wystepuje goraczka choc czesciej nie. Nalezy wykluczyc inne mozliwe choroby w oparciu o objawy kliniczne.

Diagnoza: Western Blot IgG IgM, jezeli ujemny to trzeba zrobic dodatkowo PCR IgG IgM z krwi lub moczu (lub obydwoch) po kilkudniowych leczeniu metronidazolem i amoxycylina.

Mozna tez sprobowac leczenia Amoxycylina 6 g/dziennie i zobaczyc czy nie pojawi sie silny herx po 3 dniach, mozna sprobowac leczenia cholestyramina przez kilka tygodni.
    • jona101 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 19:10
      Dzieki serdeczne,ale problem polega na tym ,ze na wiele lekow mam uczulenie.10-
      tego dnia brania Oframaxu ,wystapila wysypka uczuleniowa,a 21 dni brania
      doxycycliny ledwo przetrwalam.Nie pisze juz o lekach ,ktore
      reumatolog,przepisala mi na stawy,kuracja miala trwac 3-mce ,a wytrwalam bez
      problemow 3 tyg.Moze podam wyniki jakie mialam robione po 21 dniach brania
      doxycycliny tj
      kl IgM-23,71
      kl IgG-3,21
      Co sadzisz o nich?
      Poza nawiasem reumatolog u ktorej sie lecze twierdzi ,ze to nie jest duzo?
      Pozdrawiam
      • artur737 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 19:36
        Ze mna na temat ELISY sobie nie porozmawiasz, niestety.
        Jezeli twoj lekarz leczy twoje wyniki ELISY a nie ciebie to raczej szukaj sobie innego lekarza - na moj nos to dobrze to nie wyglada. W moim swiecie nie ma czegos takiego jak interpretacja ELISY.

Wracajac do tematu:

Moze jakis inny antybiotyk bedzie znosniejszy. Myslalas o debecylinie domiesniowo?

Tez niby moze uczulic, ale moze sie uda.

Wreszcie zostaja makrolidy - ten wspomniany tu kiedys Rulid.

Mozesz tez sprowadzic z Niemiec Minocykline.

Przestrzegasz diety w czasie antybiotykow???? To ona decyduje glownie o powodzeniu terapii. Przeczytaj odpowiedni watek na temat diety. Moze dolacz nystatyne.

• wawan1 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 19:39
          Apropos Debecyliny. Właśnie za tydzień się na nią przesiadam. Próby uczuleniowe
          ujemne. Zobaczymy jak podziała, bo ta amoxy jakoś mi nie pomaga.
          • artur737 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 19:43
            Powinny byc 2-3 zastrzyki w tygodniu. Wlasciwie to moga byc wszystkie tego samego dnia bo poziom leku jest dlugo utrzymywany we krwi.

Trzeba jakos markerem zaznaczac miejsca wklucia i pilnowac by 'plodozmian' zapobiegl lokalnym naciekom po zastrzykach.
        • jona101 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 22:16
          Artur ,dzieki za wskazowki i rady.Naprawde nie wiem co oznacza wyniki
          Elisy ,ale doksztalce sie szybko.Tak masz racje ,przypomnialam sobie slowa
          ordynatora z zakaznego ,ktory powiedzial ,ze nie nalezy sie sugerowac wynikami
          i wszystko zalezy indywidualnie od organizmu ,kazdy przechodzi inaczej.Tez
          myslalam .,zeby zmienic reumatolog ale to nie jest takie proste.Kolejna wizyte
          w poradni zakaznej mam za dwa m-ce .Jezeli chodzi o diete to poczytam sobie
          watki ,wogole lekarze nic o tym nie wspominali.Wogole ,tu jest tak wiele rzeczy
          ciekawych o ktorych wczesniej nie slyszalam.Bardzo sie ciesze ,ze jest takie
          forum ,bo wielu znajomych traktuje ta chorobe z przymruzeniem oka.Pozdro dla
          wszystkich
          • artur737 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 22:30
            Tak to jest jak ktos nie czyta forum (jak to jest oficjalnie zalecone) tylko od razu zadaje pytania. smile)
            • artur737 Re: Witam serdecznie! 24.05.05, 22:47
              ... a wynik testu ELISA zwykle nie oznacza nic.

Postep leczenia mozna byc moze mierzyc okreslajac ilosc 'killer cells' ale watpie czy ktokolwiek w Polsce to robi. Zadne inne badanie sie do tego nie nadaje wliczajac w to nie tylko ELISA ale inne wymienione Western Blot lub PCR.

Te dwa ostatnie maja zastosowanie w diagnostyce, ale nie w przebiegu leczenia.

• jona101 Re: Witam serdecznie! 26.05.05, 13:27
                Mysle,ze duzo jeszcze wody uplynie zanim moj lekarz powaznie zaineresuje sie ta
                choroba. Wielu lekarzy nie tyle nie chce co nie potrafi wlasciwie jej leczyc. Z
                drugiej strony nawet niekorzy znajomi gdy mowie na co choruje,nie wiedza co to
                za choroba i jakie sa jej przyczyny. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka