Dodaj do ulubionych

Konferencja Okrągłego Stołu na temat

17.02.06, 23:27
www.neuroin.amb.edu.pl/index_pliki/page0005.htm
Obserwuj wątek
    • efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 17.02.06, 23:28
      Konf. na temat choroby z Lyme w kwietniu 2006 w Białymstoku. Co Wy na to?
      • artur737 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 00:11
        O, ktos zauwazyl, ze im chorzy nie zdrowieja.

Moze oglosza, ze jak sie nie da wyleczyc w 2 tygodnie, to wcale sie nie da. smile
        • wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 00:49
          Bardzo ciekawy temat, gratulacje efkakor, najlepszy od dawiem dawna !.

Może eksperci nie dojdą do tego że stół jest kwadratowy
          Będzie poruszany temat neuroborelioza a stwardnienie rozsiane.co jest
          niezmiernie ciekawe i na forum jest z tym odwieczny problem. Wystarczyło by
          zastosowali w laboratorium medium MPM do hodowli krętków z książki Lidy Mattman
          Cell Wall Deficient Forms Stealth Pathogens i już by wiedzieli że MS i ALS to
          krętkowica .
          Większość lekarzy uważa że to taka łątwa choroba do wyleczenia, a tu proszę
          konferencja której jednym z punktów rozpraw jest "Czy można wyleczyć zakażenie
          krętkiem Borrelia Burgdorferi".
          Eh coś mnie łupie w kościach, i to nie borelioza tym razem,tylko przeczucie że
          to będzie kolejne kółko wzajemnej adoracji i przypieczętują na dalszy okres
          czasu nasze nieskuteczne leczenie i los.
          Zresztą tak naprawdę to co ci biedni profesorowie z Polski mogą wogóle zrobić w
          świecie? CHyba tylko sluchac co bogatsze i mądrzejesze amerykanskie NIH ma do
          zaoferowania. Sam nie wiem ale jestem dobrej myśli. Ciekawe czy będą rozmawiali
          o witaminie D. Może jakieś streszczenie będzie to sobie poczytamy
          • wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 01:02
            Zobaczcie Jakie szychy będą,np Komitet Honorowy Jego Magnificencja Rektor
            Akademii Medycznej w Białymstoku
            prof. dr hab. Jan Górski
    • ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 08:52
      może, ktoś z forumowiczów chciałby się wybrać na tą konferencję i przypadkiem
      zrobiłby sprawozdanie. Nie jestem pewny ale chyba wstęp na takie imprezy nie
      jest utrudniany. A już ba pewno z magistrem można brać udział.
      Ja mam za małą wiedzę ale może ktoś miałby ochotę, a i specjaliści od
      pokrewnych medycynie zawodów, z doktoratami np. chemicy itp. mogą opracować
      przemówienie.
    • pionek1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 09:29
      To może mała demonstracja przed budynkiem?
      • wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 18:49
        Ktoś z BiałegoStoku mógłby się wybrać i nagrać głos z konferencji potem wrzucić
        do internetu.
        • efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 23:00
          Ja bym pojechała, ale nie ma mnie wtedy w Polsce. Jak nikt się nie zgłosi to
          poproszę siostrę żeby pojechała. Może się zgodzi. Prosiłam też Betty... może
          ona pojedzie.
          • wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 23:51
            Coś mi się nie wydaje żeby nas wpuścili, wkońcu jesteśmy opozycja smile
            • ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 19.02.06, 01:14
              na karcie zgłoszeniowej, pod charakterystyką osobową, są wymienione tytuły
              naukowe oraz na końcu pan/pani. Czyli wygląda na to, że nie trzeba mieć tytułu
              naukowego żeby w tym uczestniczyć, a w celu można zaznaczyć rozszerzanie
              zainteresowań. Nikt na wstępie nie musi wiedzieć, kto ma jakie pobudki. Więc
              wszystko jest możliwe. Nie wiem kto może wygłaszać referaty, ale jak by się
              znalazł kwalfikant to można było bu mu opracować krótkie wystąpienie dotyczące
              nowatorskich kierunków leczenia infekcji, lub podobnie. Tylko mała szansa, że
              ktoś taki będzie, ale sprawozdanie z fonią jest całkiem realne.
              • artur737 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 21.02.06, 15:35
                Jak by bylo stowarzyszenie to pewnie jego przedstawiciel moglby wejsc, a moze nawet zadac jakies pytania.
                • iiana1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 23.02.06, 16:24
                  To ja poprosze o namiar internetowy na temat(strone) tej konferencji. Chyba
                  nie mam teraz nic innego do roboty tylko pojezdzic po Polsce i
                  szukac "specjalistow" od boreliozy. A tam rzeczywiscie jest szansa zobaczyc
                  wszystkich tuzow polskiej medycyny i posluchac o czym mowia. Zastanawiam sie
                  czy nie zabrac kuzynki z akredytacja prasowa- powinni wpuscic, chyba ze sa to
                  tajne obradysmile
                  • efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 23.02.06, 20:25
                    Byłoby super bo mi nie udało się znaleźć nikogo kto mógłby tam pojechać.
                    www.neuroin.amb.edu.pl/index_pliki/page0005.htm
                    • bettyalaross Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 10:35
                      efkunia....ja bym pojechala, ale kleszcze mi w mozgu do tej pory zamet robia.
                      obawiam sie, ze jedyne na co mnie byloby stac to polozyc sie i udawac roslinke.
                      to mi ostatnio najlepiej wychodzi. stowarzyszenie jest tu jednak najlepszym
                      pomyslem. i oczywiscie naglosnienie tego w prasie (tylko nie e faktach plizzzz).
                      moze druga, niezalezna konferencja w bialymstoku w tym samym czasie? albo
                      manifestacja przed gmachem budynku, gdzie towarzystwo wzajemnej adoracji bedzie
                      mowilo o skutecznosci swojej radosnej dzialalnosci na tym polu?
                      transparenty z napisami "reszta nie przyjechala, bo nie jest w stanie", "kaska
                      jest na swiatynie opatrznosci a nie dla ludzi, ktorzy powolnie konaja ( ale byc
                      moze tylko to nam zostalo smile", albo" wczoraj dopadl mnie, jutro dopadnie
                      ciebie", " ty tez chodzisz na spacery","nie ma zlych kleszczy, sa tylko zli
                      lekarze" itd itp. Moze napisac petycje do prezydenta, zeby sfinansowal przyjazd
                      jakiegos wybitnego specjalisty ze stanow na ta konferencje? to sie panstwu
                      oplaca. wyjdzie taniej, niz wyplacanie rent alzhaimerykom!
                      z tradycyjnym pozdrowieniem Na pochybel kleszczom !
                      betty
                    • iiana1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 17:49
                      Efkakor ,dzieki za adres, juz dotarlam na strone.Jesli mnie szlag do tej pory
                      nie trafi, to postaram sie pojechac w koncu kwietnia. Uczestnik konferencji ma
                      wplacic 150 zl, to mu pozwala teoretycznie byc na wykladach caly czas(plus
                      materialy):hahahasmile.Jeszcze koszt zakwaterowania,i gotowe. Zwazywszy ile juz
                      tysiecy zlotych wydalam na wizyty u specjalistow i "darmowe" badania w polskiej
                      sluzbie zdrowia, to i tak niewiele. I chyba trzeba sie bedzie podac za
                      korespondenta polskiej prasy ,zeby pozadawac kilka mniej lub bardziej wygodnych
                      pytan. Caly czas uprawiamy niestety partyzantke : szukajac lekarzy, testujac na
                      sobie mniej lub bardziej wiarygodne metody leczenia.
                      Jak dlugo?
                      Pytanie : wspominaliscie na forum o poinformowaniu mediow w Polsce o ukrytej
                      epidemii boreliozy oraz scianie na jaka natrafiamy ,probujac sie leczyc.Czy
                      moze ktos juz cos zrobil w tym kierunku? Bylabym wdzieczna za odpowiedz, bo nie
                      chcialabym dublowac krokow.
                      • ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 18:09
                        ja zadałem im pytanie w mailu czy osoba niezwiązana z medycyną może wziąść
                        udział w dyskusji, oraz czy konieczny jest tytuł naukowy, czy nie jest to
                        wymagane. I uzasadniłem, że interesuję się wirusologią i infekcjami.
                        Minęły cztery dni i nie odpisali. Na pewno jak konferencja nie jest zamknięta
                        to można wziąść w niej udział, ale pewnie są z góry nastawieni do klientów z
                        zewnątrz i dla tego ignorują zapytania. Trzeba do nich zadzwonić wtedy się nie
                        wymigają. Ale i rozmawiać trzeba odpowiednio i zdecydowanie.
                      • efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 26.02.06, 08:27
                        Ja się mogę dołożyć do tego wpisowego.
                        • justka011 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.03.06, 09:56
                          Ja rowniez pisalam e-maila...i nick. Zero odzewu.
                          Jezeli ktos z Was bedzie na tej konferencji, albo bedzie mial jakies info z tej
                          konferencji to niech cos napisze w tym watku. Bede wdzieczna.
                          • ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.03.06, 10:26
                            trzeba się wepchać na siłę. Zadzwonić do nich, to w tedy jednoznacznie będą
                            musieć odpowiedzieć. A jak odpowiedź będzie negatywna. To należy żądać
                            potwierdzenia na piśmie, poinformować, że wysyła się maila z zapytaniem i
                            zgłoszeniem. W tedy jak na prawdę wstęp jest wolny to już nie będą mogli
                            odrzucić chętnych, po zwiąrze się to z konsekwencjami.
    • antelio Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 14.03.06, 14:12
      Odświeżam ten post-Czy ktoś się tam wybiera???
      • efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.03.06, 09:32
        Z tego co wiem to iiana, wysłała zgłoszenie i planuje tam być.Mam nadzieję, że
        będzie się dobrze czuła i da radę pojechać.
        • wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.03.06, 17:05
          To już za miesiąc
    • garp8 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 31.03.06, 23:27
      Witam Wszystkich!

Zastanawiam się, czy jest sens wybrać się na konferencję do Białegosoku?
      Dziś dzwoniłem od sekretariatu. Ciągle można się zgłosić i uczestniczyć w
      konferencji – mimo, że oficjalny termin rejestracji już minął.
      Koszt uczestnictwa to 150 zł. Za to można wysłuchać prezentacji i otrzymać
      wydrukowane materiały.
      Mnie, z racji moich objawów, szczególnie interesuje temat Bb a SM.
      Co o tym sądzicie?
      Czy ktoś się tam wybiera?
      Ostateczny program konferencji jest następujący:
      • garp8 program dzien I 31.03.06, 23:31
        Program V Konferencji Naukowo-Szkoleniowej
        21-22 kwietnia 2006 r.
        Białystok Hotel Gołębiewski

Dnia 20.04.2006 r. godz. 1930 – uroczysta kolacja w salach MUZEUM PODLASKIEGO,
        ul. Rynek Kościuszki 1 – Białystok

Dzień I (piątek) 21.04.2006 r.

830 – 900 - Uroczyste otwarcie Konferencji

I Sesja

Prowadzą: prof. dr hab. Anna Boroń – Kaczmarska
        prof. dr hab. Waldemar Halota

905 – 930 - Biologia molekularna we współczesnej diagnostyce chorób
        zakaźnych. -
        prof. dr hab. Lech Chyczewski (Białystok)

930 – 945 - Diagnostyka i leczenie boreliozowego zapalenia stawów.
        dr med. Luiza Przytuła, prof. dr hab. Stanisław Sierakowski (Białystok)

945 – 1015 - Immunologia zapalenia ośrodkowego układu nerwowego. -
        prof. dr hab. Kazimierz Madaliński (Warszawa)

1015 – 1030 - Biochemia encefalopatii wątrobowej. –
        dr med. Małgorzata Knas, prof. dr hab. Krzysztof Zwierz (Białystok)

1030 – 1100 – Encephalopatia wątrobowa – aspekty kliniczne.
        prof. dr hab. Janusz Cianciara (Warszawa)

1100 – 1120 - Aspekty neurologiczne zakażenia HIV -
        dr med. Magdalena Pynka, prof. dr hab. Anna Boroń – Kaczmarska
        (Szczecin)

1120 – 1135 – Wirus HHV-8 (Human Herpesvirus-8) zidentyfikowany w ośrodkowym
        układzie nerwowym pacjentów z Polski.
        prof. dr hab. Maciej Kaczmarski (Białystok)

1135 – 1200 - Gruźlica ośrodkowego układu nerwowego.
        dr n. med. Dariusz Lipowski (Warszawa)

1200 – 1215 - Listerioza ośrodkowego układu nerwowego –
        dr n. med. Witold Przyjałkowski (Warszawa)

1215 – 1230 – Przerwa na kawę

II Sesja:

Prowadzą: prof. dr hab. Teresa Woźniakowska-Gęsicka
        prof. dr hab. Janusz Cianciara

1230 – 1250 - Monitorowanie czynne zakażeń szpitalnych w SP ZOZ w Staszowie –
        dr n. med. Ewa Sala (Kielce)
        1250 - 1320 - Grypa problem stary jak świat
        prof. dr hab. Lidia Brydak (Warszawa)

1320 – 1350 - Choroba Creutzfeldta – Jakoba: - przeszłość czy przyszłość?
        prof. dr hab. Jerzy Kulczycki (Warszawa)

1350 – 1400 - Zmiana warunków środowiskowych, a choroby odkleszczowe w Polsce.
        dr hab. Elżbieta Malzahn (Hajnówka)

1400 – 1500 - Przerwa na obiad

III Sesja

Prowadzą: prof. dr hab. Roma Modrzewska
        dr hab. Małgorzata Pawłowska

1500 – 1520 - Szczepienia ochronne przeciwko Poliomyelitis.
        dr n. med. Ewa Majda – Stanisławska (Łódź)

1520 – 1550 - Zapobieganie neuroinfekcjom bakteryjnym przy pomocy szczepień
        ochronnych .
        prof. dr hab. Jacek Wysocki (Poznań)

1550 – 1615 - Czynniki infekcyjne w patogenezie stwardnienia rozsianego.
        dr Adam Szczuciński, prof. dr hab. Jacek Losy (Poznań)

1615 – 1635 - Wieloogniskowe uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego –
        stwardnienie rozsiane czy neuroborelioza.
        prof. dr hab. Wiesław Drozdowski (Białystok)

1635 – 1700 - Obecność przeciwciał anty-neuronalnych w surowicy chorych z boreliozą
        z Lyme (badania wstępne).
        dr n. med. Małgorzata Klimczak, dr hab. Jakub Ząbek, dr hab. Joanna Zajkowska,
        dr hab. Sławomir Pancewicz (Wrocław - Warszawa - Białystok)

1700 – 1715 - Zakażenie Helicobacter pylori u dzieci a uwarunkowania społeczno-
        ekonomiczne
        dr hab. Elżbieta Maciorkowska, Izabela Roszko, Maciej Kaczmarski
        (Białystok)

1715 – 1730 – Profilaktyczne badania serologiczne w kierunku kiły na
        białostocczyźnie
        w latach 1994 – 2004.
        prof. dr hab. Adam Jakubowski, dr Maria Soszka-Jakubowska, dr Agnieszka B.
        Serwin, prof. dr hab. Bożena Chodynicka (Białystok)

1730 – 1745 - Hospitalizacje dzieci z wirusowym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych
        w latach 2003 – 2005 w Białymstoku.
        dr hab. Elżbieta Ołdak, dr Artur Sulik, dr Dorota Rożkiewicz, dr Elżbieta
        Pogorzelska, dr Małgorzata Pogorzelska. (Białystok)

1745 – 1800 - Powikłania kleszczowego zapalenia mózgu w 15 letniej obserwacji
        Kliniki
        Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji AMB.
        dr hab. Sławomir Pancewicz, dr Ewa Zielenkiewicz-Madejska (Białystok)

1900 Teatr Dramatyczny
        „Zapiski oficera Czerwonej Armii” – po spektaklu kolacja
      • garp8 program dzien II cz. 1 31.03.06, 23:37
        Dzień II 22.04.2006 r.:

KONFERENCJA OKRĄGŁEGO STOŁU
        NT. CHOROBA Z LYME

Moderator: prof. dr hab. Teresa Hermanowska-Szpakowicz

8:15 – 8:45 - Interakcje w układzie kleszcz-żywiciel
        dr n. med. Katarzyna Bartosik, prof. dr hab. Alicja Buczek (Lublin)

8:45 – 8:55 – Profilaktyka czynna przeciw chorobom odkleszczowym ze szczególnym
        uwzględnieniem kleszczowego zapalenia mózgu.
        mgr farm Grzegorz Wojciechowski (Baxter – Warszawa)

8:55 – 9:20 – Epidemiologia chorób odkleszczowych w Polsce
        dr n. med. Paweł Stefanoff, dr n. med. Magdalena Rosińska, prof. dr hab.
        Andrzej Zieliński (Warszawa)

9:20 – 9:40 - Nowe aspekty patogenetyczne boreliozy z Lyme
        dr hab. Joanna Zajkowska (Białystok)

9:40 -10:10 - Współczesna diagnostyka boreliozy z Lyme
        prof. dr hab. Stanisława Tylewska-Wierzbanowska (Warszawa)

10:10 – 10:30 - Serologiczna diagnostyka zakażeń B. burgdorferi przy użyciu
        IIFT,ELISA,i Western-blot z zastosowaniem nowego wysokoczułego i specyficznego
        antygenu rekombinowanego VlsE
        mgr inż. Karol Lakwa (Wrocław)
      • garp8 program dzien II cz. 2 31.03.06, 23:39
        10:30 – 10:50 - Boreliozowe zapalenie stawów, a rzs
        dr n. med. Małgorzata Klimczak, dr hab. Jakub Ząbek, (Wrocław–Warszawa)

10:50 – 11:10 - Oznaczanie przeciwciał CCP w diagnostyce różnicowej rzs, a
        boreliozowego zapalenia stawów (obserwacje własne)
        dr Anna Czeczuga (Białystok)

11:10 – 11:30 - Udział patomorfologa w diagnostyce boreliozy
        prof. dr hab. Teresa Wagner (Warszawa)

11:30 – 12:00 - Odrębności przebiegu zakażenia krętkiem Borrelia burgdorferi u
        dzieci-
        dr Arkadiusz Andrzejewski, prof. dr hab. Teresa Woźniakowska – Gęsicka, dr
        Małgorzata Wiśniewska-Ligier (Łódź)

12:00 – 12:20 - Diagnostyka obrazowa w neuroboreliozie-
        dr n. med. Andrzej Ustymowicz, prof. dr hab. Jerzy Walecki
        (Białystok – Warszawa)

12:20 – 12:40 - Zmiany psychiczne w boreliozie z Lyme
        Dr n. med. Inessa Rudnik i dr n. med. Dariusz Juchnowicz (Białystok)

12:40 – 13:00 Podsumowanie Konferencji Okrągłego Stołu.
        prof. dr hab. Teresa Hermanowska-Szpakowicz (Białystok).

Sesja Plakatowa

13:00 – 13:30 - dr hab. Małgorzata Pawłowska, dr hab. Sławomir Pancewicz
        Podsumowanie i wręczenie nagród za wyróżniające się merytorycznie i graficznie
        najlepsze plakaty z Sesji Plakatowej

13:30 – Zakończenie obrad

13:40 – obiad
        • wroteknowynick Re: program dzien II cz. 2 01.04.06, 14:49
          Dzięki za ten szczegółowy plan konferencji, chętnie bym poszedł ale mieszkam na
          drugim końcu polski. Dorzucił bym się komuś do biletu kto mieszka w poblizu i
          chce uczestniczyc w konferencji.
          Mnie tez interesuje w jaki sposob bedą rozrozniali SM od Boreliozy i
          zastanawiam sie jak wiele mozna przekazac wiedzy w 20 minut tej prezenracji.

1615 – 1635 - Wieloogniskowe uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego –
          stwardnienie rozsiane czy neuroborelioza.
          prof. dr hab. Wiesław Drozdowski (Białystok)
          • efkakor Re: program dzien II cz. 2 01.04.06, 21:51
            Iiana nie może pojechać bo leży w szpitalu. Ja też chętnie zapłacę wpisowe żeby
            tylko ktoś tam pojechał.
    • ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.04.06, 09:36
      mogę się dożucić. Oby znalazł się śmiałek.
    • garp8 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 05.04.06, 23:47
      Jeśli nie ma śmiałka, to ja się wybiorę, chociaż mam bardzo daleko.
      Postaram się zanotować i zapamiętać jak najwięcej i przedstawić Wam o czym była
      mowa i co z tego wynika.
      Co do drukowanych materiałów konferencyjnych – to prawdopodobnie nie będę mógł
      ich dowolnie powielać, ze względu na prawa autorskie.
      Mam nadzieję, że konferencja będzie warta tych kosztów i dalekiej podróży.

Mnie szczególnie interesuje związek Boreliozy i SM.
      Jak na razie w moim rozpoznaniu widnieją obie choroby i nikt rozstrzygnąć nie
      potrafi.
      Z tego co widzę to coraz nas więcej z takim rozpoznaniem –nierozpoznaniem na tej
      liście.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

garp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka