efkakor 17.02.06, 23:27 www.neuroin.amb.edu.pl/index_pliki/page0005.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 17.02.06, 23:28 Konf. na temat choroby z Lyme w kwietniu 2006 w Białymstoku. Co Wy na to? Odpowiedz Link
artur737 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 00:11 O, ktos zauwazyl, ze im chorzy nie zdrowieja. Moze oglosza, ze jak sie nie da wyleczyc w 2 tygodnie, to wcale sie nie da. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 00:49 Bardzo ciekawy temat, gratulacje efkakor, najlepszy od dawiem dawna !. Może eksperci nie dojdą do tego że stół jest kwadratowy Będzie poruszany temat neuroborelioza a stwardnienie rozsiane.co jest niezmiernie ciekawe i na forum jest z tym odwieczny problem. Wystarczyło by zastosowali w laboratorium medium MPM do hodowli krętków z książki Lidy Mattman Cell Wall Deficient Forms Stealth Pathogens i już by wiedzieli że MS i ALS to krętkowica . Większość lekarzy uważa że to taka łątwa choroba do wyleczenia, a tu proszę konferencja której jednym z punktów rozpraw jest "Czy można wyleczyć zakażenie krętkiem Borrelia Burgdorferi". Eh coś mnie łupie w kościach, i to nie borelioza tym razem,tylko przeczucie że to będzie kolejne kółko wzajemnej adoracji i przypieczętują na dalszy okres czasu nasze nieskuteczne leczenie i los. Zresztą tak naprawdę to co ci biedni profesorowie z Polski mogą wogóle zrobić w świecie? CHyba tylko sluchac co bogatsze i mądrzejesze amerykanskie NIH ma do zaoferowania. Sam nie wiem ale jestem dobrej myśli. Ciekawe czy będą rozmawiali o witaminie D. Może jakieś streszczenie będzie to sobie poczytamy Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 01:02 Zobaczcie Jakie szychy będą,np Komitet Honorowy Jego Magnificencja Rektor Akademii Medycznej w Białymstoku prof. dr hab. Jan Górski Odpowiedz Link
ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 08:52 może, ktoś z forumowiczów chciałby się wybrać na tą konferencję i przypadkiem zrobiłby sprawozdanie. Nie jestem pewny ale chyba wstęp na takie imprezy nie jest utrudniany. A już ba pewno z magistrem można brać udział. Ja mam za małą wiedzę ale może ktoś miałby ochotę, a i specjaliści od pokrewnych medycynie zawodów, z doktoratami np. chemicy itp. mogą opracować przemówienie. Odpowiedz Link
pionek1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 09:29 To może mała demonstracja przed budynkiem? Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 18:49 Ktoś z BiałegoStoku mógłby się wybrać i nagrać głos z konferencji potem wrzucić do internetu. Odpowiedz Link
efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 23:00 Ja bym pojechała, ale nie ma mnie wtedy w Polsce. Jak nikt się nie zgłosi to poproszę siostrę żeby pojechała. Może się zgodzi. Prosiłam też Betty... może ona pojedzie. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.02.06, 23:51 Coś mi się nie wydaje żeby nas wpuścili, wkońcu jesteśmy opozycja Odpowiedz Link
ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 19.02.06, 01:14 na karcie zgłoszeniowej, pod charakterystyką osobową, są wymienione tytuły naukowe oraz na końcu pan/pani. Czyli wygląda na to, że nie trzeba mieć tytułu naukowego żeby w tym uczestniczyć, a w celu można zaznaczyć rozszerzanie zainteresowań. Nikt na wstępie nie musi wiedzieć, kto ma jakie pobudki. Więc wszystko jest możliwe. Nie wiem kto może wygłaszać referaty, ale jak by się znalazł kwalfikant to można było bu mu opracować krótkie wystąpienie dotyczące nowatorskich kierunków leczenia infekcji, lub podobnie. Tylko mała szansa, że ktoś taki będzie, ale sprawozdanie z fonią jest całkiem realne. Odpowiedz Link
artur737 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 21.02.06, 15:35 Jak by bylo stowarzyszenie to pewnie jego przedstawiciel moglby wejsc, a moze nawet zadac jakies pytania. Odpowiedz Link
iiana1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 23.02.06, 16:24 To ja poprosze o namiar internetowy na temat(strone) tej konferencji. Chyba nie mam teraz nic innego do roboty tylko pojezdzic po Polsce i szukac "specjalistow" od boreliozy. A tam rzeczywiscie jest szansa zobaczyc wszystkich tuzow polskiej medycyny i posluchac o czym mowia. Zastanawiam sie czy nie zabrac kuzynki z akredytacja prasowa- powinni wpuscic, chyba ze sa to tajne obrady Odpowiedz Link
efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 23.02.06, 20:25 Byłoby super bo mi nie udało się znaleźć nikogo kto mógłby tam pojechać. www.neuroin.amb.edu.pl/index_pliki/page0005.htm Odpowiedz Link
bettyalaross Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 10:35 efkunia....ja bym pojechala, ale kleszcze mi w mozgu do tej pory zamet robia. obawiam sie, ze jedyne na co mnie byloby stac to polozyc sie i udawac roslinke. to mi ostatnio najlepiej wychodzi. stowarzyszenie jest tu jednak najlepszym pomyslem. i oczywiscie naglosnienie tego w prasie (tylko nie e faktach plizzzz). moze druga, niezalezna konferencja w bialymstoku w tym samym czasie? albo manifestacja przed gmachem budynku, gdzie towarzystwo wzajemnej adoracji bedzie mowilo o skutecznosci swojej radosnej dzialalnosci na tym polu? transparenty z napisami "reszta nie przyjechala, bo nie jest w stanie", "kaska jest na swiatynie opatrznosci a nie dla ludzi, ktorzy powolnie konaja ( ale byc moze tylko to nam zostalo ", albo" wczoraj dopadl mnie, jutro dopadnie ciebie", " ty tez chodzisz na spacery","nie ma zlych kleszczy, sa tylko zli lekarze" itd itp. Moze napisac petycje do prezydenta, zeby sfinansowal przyjazd jakiegos wybitnego specjalisty ze stanow na ta konferencje? to sie panstwu oplaca. wyjdzie taniej, niz wyplacanie rent alzhaimerykom! z tradycyjnym pozdrowieniem Na pochybel kleszczom ! betty Odpowiedz Link
iiana1 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 17:49 Efkakor ,dzieki za adres, juz dotarlam na strone.Jesli mnie szlag do tej pory nie trafi, to postaram sie pojechac w koncu kwietnia. Uczestnik konferencji ma wplacic 150 zl, to mu pozwala teoretycznie byc na wykladach caly czas(plus materialy):hahaha.Jeszcze koszt zakwaterowania,i gotowe. Zwazywszy ile juz tysiecy zlotych wydalam na wizyty u specjalistow i "darmowe" badania w polskiej sluzbie zdrowia, to i tak niewiele. I chyba trzeba sie bedzie podac za korespondenta polskiej prasy ,zeby pozadawac kilka mniej lub bardziej wygodnych pytan. Caly czas uprawiamy niestety partyzantke : szukajac lekarzy, testujac na sobie mniej lub bardziej wiarygodne metody leczenia. Jak dlugo? Pytanie : wspominaliscie na forum o poinformowaniu mediow w Polsce o ukrytej epidemii boreliozy oraz scianie na jaka natrafiamy ,probujac sie leczyc.Czy moze ktos juz cos zrobil w tym kierunku? Bylabym wdzieczna za odpowiedz, bo nie chcialabym dublowac krokow. Odpowiedz Link
ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 24.02.06, 18:09 ja zadałem im pytanie w mailu czy osoba niezwiązana z medycyną może wziąść udział w dyskusji, oraz czy konieczny jest tytuł naukowy, czy nie jest to wymagane. I uzasadniłem, że interesuję się wirusologią i infekcjami. Minęły cztery dni i nie odpisali. Na pewno jak konferencja nie jest zamknięta to można wziąść w niej udział, ale pewnie są z góry nastawieni do klientów z zewnątrz i dla tego ignorują zapytania. Trzeba do nich zadzwonić wtedy się nie wymigają. Ale i rozmawiać trzeba odpowiednio i zdecydowanie. Odpowiedz Link
efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 26.02.06, 08:27 Ja się mogę dołożyć do tego wpisowego. Odpowiedz Link
justka011 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.03.06, 09:56 Ja rowniez pisalam e-maila...i nick. Zero odzewu. Jezeli ktos z Was bedzie na tej konferencji, albo bedzie mial jakies info z tej konferencji to niech cos napisze w tym watku. Bede wdzieczna. Odpowiedz Link
ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.03.06, 10:26 trzeba się wepchać na siłę. Zadzwonić do nich, to w tedy jednoznacznie będą musieć odpowiedzieć. A jak odpowiedź będzie negatywna. To należy żądać potwierdzenia na piśmie, poinformować, że wysyła się maila z zapytaniem i zgłoszeniem. W tedy jak na prawdę wstęp jest wolny to już nie będą mogli odrzucić chętnych, po zwiąrze się to z konsekwencjami. Odpowiedz Link
antelio Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 14.03.06, 14:12 Odświeżam ten post-Czy ktoś się tam wybiera??? Odpowiedz Link
efkakor Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.03.06, 09:32 Z tego co wiem to iiana, wysłała zgłoszenie i planuje tam być.Mam nadzieję, że będzie się dobrze czuła i da radę pojechać. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 18.03.06, 17:05 To już za miesiąc Odpowiedz Link
garp8 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 31.03.06, 23:27 Witam Wszystkich! Zastanawiam się, czy jest sens wybrać się na konferencję do Białegosoku? Dziś dzwoniłem od sekretariatu. Ciągle można się zgłosić i uczestniczyć w konferencji – mimo, że oficjalny termin rejestracji już minął. Koszt uczestnictwa to 150 zł. Za to można wysłuchać prezentacji i otrzymać wydrukowane materiały. Mnie, z racji moich objawów, szczególnie interesuje temat Bb a SM. Co o tym sądzicie? Czy ktoś się tam wybiera? Ostateczny program konferencji jest następujący: Odpowiedz Link
garp8 program dzien I 31.03.06, 23:31 Program V Konferencji Naukowo-Szkoleniowej 21-22 kwietnia 2006 r. Białystok Hotel Gołębiewski Dnia 20.04.2006 r. godz. 1930 – uroczysta kolacja w salach MUZEUM PODLASKIEGO, ul. Rynek Kościuszki 1 – Białystok Dzień I (piątek) 21.04.2006 r. 830 – 900 - Uroczyste otwarcie Konferencji I Sesja Prowadzą: prof. dr hab. Anna Boroń – Kaczmarska prof. dr hab. Waldemar Halota 905 – 930 - Biologia molekularna we współczesnej diagnostyce chorób zakaźnych. - prof. dr hab. Lech Chyczewski (Białystok) 930 – 945 - Diagnostyka i leczenie boreliozowego zapalenia stawów. dr med. Luiza Przytuła, prof. dr hab. Stanisław Sierakowski (Białystok) 945 – 1015 - Immunologia zapalenia ośrodkowego układu nerwowego. - prof. dr hab. Kazimierz Madaliński (Warszawa) 1015 – 1030 - Biochemia encefalopatii wątrobowej. – dr med. Małgorzata Knas, prof. dr hab. Krzysztof Zwierz (Białystok) 1030 – 1100 – Encephalopatia wątrobowa – aspekty kliniczne. prof. dr hab. Janusz Cianciara (Warszawa) 1100 – 1120 - Aspekty neurologiczne zakażenia HIV - dr med. Magdalena Pynka, prof. dr hab. Anna Boroń – Kaczmarska (Szczecin) 1120 – 1135 – Wirus HHV-8 (Human Herpesvirus-8) zidentyfikowany w ośrodkowym układzie nerwowym pacjentów z Polski. prof. dr hab. Maciej Kaczmarski (Białystok) 1135 – 1200 - Gruźlica ośrodkowego układu nerwowego. dr n. med. Dariusz Lipowski (Warszawa) 1200 – 1215 - Listerioza ośrodkowego układu nerwowego – dr n. med. Witold Przyjałkowski (Warszawa) 1215 – 1230 – Przerwa na kawę II Sesja: Prowadzą: prof. dr hab. Teresa Woźniakowska-Gęsicka prof. dr hab. Janusz Cianciara 1230 – 1250 - Monitorowanie czynne zakażeń szpitalnych w SP ZOZ w Staszowie – dr n. med. Ewa Sala (Kielce) 1250 - 1320 - Grypa problem stary jak świat prof. dr hab. Lidia Brydak (Warszawa) 1320 – 1350 - Choroba Creutzfeldta – Jakoba: - przeszłość czy przyszłość? prof. dr hab. Jerzy Kulczycki (Warszawa) 1350 – 1400 - Zmiana warunków środowiskowych, a choroby odkleszczowe w Polsce. dr hab. Elżbieta Malzahn (Hajnówka) 1400 – 1500 - Przerwa na obiad III Sesja Prowadzą: prof. dr hab. Roma Modrzewska dr hab. Małgorzata Pawłowska 1500 – 1520 - Szczepienia ochronne przeciwko Poliomyelitis. dr n. med. Ewa Majda – Stanisławska (Łódź) 1520 – 1550 - Zapobieganie neuroinfekcjom bakteryjnym przy pomocy szczepień ochronnych . prof. dr hab. Jacek Wysocki (Poznań) 1550 – 1615 - Czynniki infekcyjne w patogenezie stwardnienia rozsianego. dr Adam Szczuciński, prof. dr hab. Jacek Losy (Poznań) 1615 – 1635 - Wieloogniskowe uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego – stwardnienie rozsiane czy neuroborelioza. prof. dr hab. Wiesław Drozdowski (Białystok) 1635 – 1700 - Obecność przeciwciał anty-neuronalnych w surowicy chorych z boreliozą z Lyme (badania wstępne). dr n. med. Małgorzata Klimczak, dr hab. Jakub Ząbek, dr hab. Joanna Zajkowska, dr hab. Sławomir Pancewicz (Wrocław - Warszawa - Białystok) 1700 – 1715 - Zakażenie Helicobacter pylori u dzieci a uwarunkowania społeczno- ekonomiczne dr hab. Elżbieta Maciorkowska, Izabela Roszko, Maciej Kaczmarski (Białystok) 1715 – 1730 – Profilaktyczne badania serologiczne w kierunku kiły na białostocczyźnie w latach 1994 – 2004. prof. dr hab. Adam Jakubowski, dr Maria Soszka-Jakubowska, dr Agnieszka B. Serwin, prof. dr hab. Bożena Chodynicka (Białystok) 1730 – 1745 - Hospitalizacje dzieci z wirusowym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych w latach 2003 – 2005 w Białymstoku. dr hab. Elżbieta Ołdak, dr Artur Sulik, dr Dorota Rożkiewicz, dr Elżbieta Pogorzelska, dr Małgorzata Pogorzelska. (Białystok) 1745 – 1800 - Powikłania kleszczowego zapalenia mózgu w 15 letniej obserwacji Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji AMB. dr hab. Sławomir Pancewicz, dr Ewa Zielenkiewicz-Madejska (Białystok) 1900 Teatr Dramatyczny „Zapiski oficera Czerwonej Armii” – po spektaklu kolacja Odpowiedz Link
garp8 program dzien II cz. 1 31.03.06, 23:37 Dzień II 22.04.2006 r.: KONFERENCJA OKRĄGŁEGO STOŁU NT. CHOROBA Z LYME Moderator: prof. dr hab. Teresa Hermanowska-Szpakowicz 8:15 – 8:45 - Interakcje w układzie kleszcz-żywiciel dr n. med. Katarzyna Bartosik, prof. dr hab. Alicja Buczek (Lublin) 8:45 – 8:55 – Profilaktyka czynna przeciw chorobom odkleszczowym ze szczególnym uwzględnieniem kleszczowego zapalenia mózgu. mgr farm Grzegorz Wojciechowski (Baxter – Warszawa) 8:55 – 9:20 – Epidemiologia chorób odkleszczowych w Polsce dr n. med. Paweł Stefanoff, dr n. med. Magdalena Rosińska, prof. dr hab. Andrzej Zieliński (Warszawa) 9:20 – 9:40 - Nowe aspekty patogenetyczne boreliozy z Lyme dr hab. Joanna Zajkowska (Białystok) 9:40 -10:10 - Współczesna diagnostyka boreliozy z Lyme prof. dr hab. Stanisława Tylewska-Wierzbanowska (Warszawa) 10:10 – 10:30 - Serologiczna diagnostyka zakażeń B. burgdorferi przy użyciu IIFT,ELISA,i Western-blot z zastosowaniem nowego wysokoczułego i specyficznego antygenu rekombinowanego VlsE mgr inż. Karol Lakwa (Wrocław) Odpowiedz Link
garp8 program dzien II cz. 2 31.03.06, 23:39 10:30 – 10:50 - Boreliozowe zapalenie stawów, a rzs dr n. med. Małgorzata Klimczak, dr hab. Jakub Ząbek, (Wrocław–Warszawa) 10:50 – 11:10 - Oznaczanie przeciwciał CCP w diagnostyce różnicowej rzs, a boreliozowego zapalenia stawów (obserwacje własne) dr Anna Czeczuga (Białystok) 11:10 – 11:30 - Udział patomorfologa w diagnostyce boreliozy prof. dr hab. Teresa Wagner (Warszawa) 11:30 – 12:00 - Odrębności przebiegu zakażenia krętkiem Borrelia burgdorferi u dzieci- dr Arkadiusz Andrzejewski, prof. dr hab. Teresa Woźniakowska – Gęsicka, dr Małgorzata Wiśniewska-Ligier (Łódź) 12:00 – 12:20 - Diagnostyka obrazowa w neuroboreliozie- dr n. med. Andrzej Ustymowicz, prof. dr hab. Jerzy Walecki (Białystok – Warszawa) 12:20 – 12:40 - Zmiany psychiczne w boreliozie z Lyme Dr n. med. Inessa Rudnik i dr n. med. Dariusz Juchnowicz (Białystok) 12:40 – 13:00 Podsumowanie Konferencji Okrągłego Stołu. prof. dr hab. Teresa Hermanowska-Szpakowicz (Białystok). Sesja Plakatowa 13:00 – 13:30 - dr hab. Małgorzata Pawłowska, dr hab. Sławomir Pancewicz Podsumowanie i wręczenie nagród za wyróżniające się merytorycznie i graficznie najlepsze plakaty z Sesji Plakatowej 13:30 – Zakończenie obrad 13:40 – obiad Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: program dzien II cz. 2 01.04.06, 14:49 Dzięki za ten szczegółowy plan konferencji, chętnie bym poszedł ale mieszkam na drugim końcu polski. Dorzucił bym się komuś do biletu kto mieszka w poblizu i chce uczestniczyc w konferencji. Mnie tez interesuje w jaki sposob bedą rozrozniali SM od Boreliozy i zastanawiam sie jak wiele mozna przekazac wiedzy w 20 minut tej prezenracji. 1615 – 1635 - Wieloogniskowe uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego – stwardnienie rozsiane czy neuroborelioza. prof. dr hab. Wiesław Drozdowski (Białystok) Odpowiedz Link
efkakor Re: program dzien II cz. 2 01.04.06, 21:51 Iiana nie może pojechać bo leży w szpitalu. Ja też chętnie zapłacę wpisowe żeby tylko ktoś tam pojechał. Odpowiedz Link
ambrozy666 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 02.04.06, 09:36 mogę się dożucić. Oby znalazł się śmiałek. Odpowiedz Link
garp8 Re: Konferencja Okrągłego Stołu na temat 05.04.06, 23:47 Jeśli nie ma śmiałka, to ja się wybiorę, chociaż mam bardzo daleko. Postaram się zanotować i zapamiętać jak najwięcej i przedstawić Wam o czym była mowa i co z tego wynika. Co do drukowanych materiałów konferencyjnych – to prawdopodobnie nie będę mógł ich dowolnie powielać, ze względu na prawa autorskie. Mam nadzieję, że konferencja będzie warta tych kosztów i dalekiej podróży. Mnie szczególnie interesuje związek Boreliozy i SM. Jak na razie w moim rozpoznaniu widnieją obie choroby i nikt rozstrzygnąć nie potrafi. Z tego co widzę to coraz nas więcej z takim rozpoznaniem –nierozpoznaniem na tej liście. Pozdrawiam serdecznie wszystkich garp Odpowiedz Link