74beata 07.09.06, 11:02 Wiem że borelka lubi temperaturę 30-34 czy ktoś próbował zwalczać ją w saunie. Słyszałam o zamrażaniu ale o saunie nie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krystek67 Re: sauna 08.09.06, 20:11 W moim przypadku wyższa temperatura powoduje zaostrzenie objawów chorobowych. W saunie nigdy nie byłam, ale wystarczy mi jak poleżę w bardziej ciepłej wodzie. Po takiej kompieli ledwo stoję na nagoch, jestem bardzo słaba jak i również wzrok mi się pogarsza. Są to bardzo zaostrzone moje objawy chorobowe. Po dluższej chwili objawy ustępują. To samo jest gdy przebywam dłużej na słońcu. Okres letni zdecydowanie pogarsza mój komfort życia. Czy te pogorszenia na skutek wysokich temperatur są spowodowane obumieraniem bakterii, herxem? Pozdrawiam Krystyna Odpowiedz Link
nataszkam Gorąca kapiel? 07.01.07, 12:20 No właśnie- gorące kąpiele. A nawet nie gorące, ale w ogóle posiedzenie w wannie nie wchodzi w grę. Jakoś od dawna wolę prysznic. Zwróciłam na to uwagę całkiem niedawno, kiedy syn- wcześniej amator wielogodzinnego moczenia w wannie, nagle zaczął się czuć bardzo, bardzo słabo w ciepłej wodzie juz po kilku minutach i tuż po wyjściu musiał długo poleżec w łóżku, żeby do siebie dojść. No i własnie dokładnie tak jest ze mną- np. w Sylwestra wieczorem nalałam sobie ciepłej wody do wanny, żeby się zrelaksować. Uciekłab szybko, ale to i tak nie uchroniło mnie przed konsekwencjami. A konsekwencje były takie, że do północy nie mogłam wstać z łóżka. No i nie przywitałam Nowego Roku tradycyjnie, czyli puszczając bączki, rakiety, tudzież inne petardy. Odpowiedz Link
wawan1 Re: Gorąca kapiel? 07.01.07, 12:34 U mnie jest tak, ze jak czuje gorsze samopoczucie, to robię gorąca kapiel z solą, ale naprawdę bardzo ciepłą, że aż parzy czasami. I owszem słabo się czasami zrobi (ale to chyba każdemu w ukropie), po czym czuje się trochę gorzej. Natomiast po kilku godzinach jest rewelacja, sposób sprawdzony od kilku ładnych lat, gdy jeszcze nie wiedziałam, że mam boreliozę. Dolegliwości bólowe ustępują. Sól niekoniecznie bocheńska, czy iwonicka, może być zwykła spozywcza, ale kamienna, 1 -1,5 kg na wanne. Odpowiedz Link
t_ola2 Re: sauna 07.01.07, 11:28 up. nojak z tymi temperaturami? kretki cipóło czy zimnolubne? Odpowiedz Link