20.09.06, 14:19
Informacja dla tych, ktorzy zle toleruja doxy: istnieja dwie formuly doxy (
we Francji). Najczestszy to doxy hyclate, ale istnieje tez doxycyclinum
monohydricum. Ten pierwszy jest zle znoszony przez zoladek i system
trawienia. Doxy monhydrate - jest podobno duzo lagodniejszy dla zoladka.
Wiem, ze niektorzy zle znosza doxy - sprawdzcie co polykacie. W obydwu
wersjach jest tyle samo doxycyclinum.
Obserwuj wątek
    • klematis7 Re: Doxy 20.09.06, 18:06
      Unidox to jednowodzian doxycykliny (czyzby to bylo to monohydricum?), Dotur i
      Doxy to chlorowodorek doxycykliny. Ja mialam po Unidoxie okropny bol brzucha.
      Zauwazylam natomiast, ze lepiej przyjmuje te doxy, ktora jest a kapsulkach, a
      nie w tabletkach
      • franiolek1 Re: Doxy 20.09.06, 18:12
        Chyba monohydrat to jednowodzian, masz racje. Wiec informacja jest do niczego,
        jezeli Cie po nim bolal brzuch...
        A moze mialas zoladek i przewod pokarmowy zawladniety przez bakterie i to
        rodzaj herxa?
        • laurawroc Re: Doxy 20.09.06, 20:20
          a mnie mdli po Doxy w zielonyc kasułkach, a Unidox znosze bardzo dobrze.
          Sprawdziłam na ulotkach ( mam obie wersje) Unidox to jednowodzian doxycykliny,
          a Doxy w kapsułkach to chlowowodorek doxycykliny. Ciekawe czy jest jakas
          róznica?
          • klematis7 Re: Doxy 20.09.06, 20:42
            wiec chyba nie ma reguly, kazdy musi sie wsluchac w swoj organizm
          • anibea100 Re: Doxy 21.09.06, 09:57
            Moja doxy w zielonych kapsułkach to doxycyclini monohydrate (doksycyklina
            jednowodzianu) a nie chlorowodorek....??
            I mam pytanie praktyczne - jak długie przerwy robicie pomiędzy braniem doxy a
            jedzeniem jogurtów?
            • laurawroc Re: Doxy 21.09.06, 14:49

Podobno dwie godziny po doxy juz mozna jesc zakazane produkty. Ja wole
              przeczekac trzy, cztery.
              pozdr.
              • laurawroc Re: Doxy 21.09.06, 19:30
                a własnie ; jak bierzecie dawke 300 doxy
                czy koniecznie trzeba dzielić po 100 co 8 godzin
                czy można np rano 200 a wieczorem 100???
                może Artur cos podpowie??
                a może raz 300 i z glowy???
                • artur737 Re: Doxy 21.09.06, 19:40
                  Tetracykliny bierze sie w dwoch lub w trzech rownych dawkach. Jak komu wygodniej. Czyli rowna dawka co 8 lub co 12 godzin.
                  • laurawroc Re: Doxy 21.09.06, 19:48
                    dzięki Artur,
                    w trzech niewygodnie bo trzeba ciagle uważać na wapń, ale trudno
                    pozdr,
                    • artur737 Re: Doxy 21.09.06, 19:54
                      A tak w ogole to bierze sie 400 a nie 300.
    • anibea100 Re: Doxy 22.09.06, 12:12
      w polskich aptekach są na pewno dwa rodzaje doksycykliny w zielonych kapsułkach:
      - jedna to doxycyclinum monohydricum (jakiś niemiecki producent);
      - druga to chlorowodorek doksycykliny (producent- ???)
      Nie wiem czym się one różnią, ale stąd wynikała moja konsternacja kilka postów
      wcześniej.
      • laurawroc Re: Doxy 25.09.06, 20:03
        zadam moze naiwne pytanie : czy mozna mieszac dwa rodzaje doxy?
        Jesli się toleruje lepiej Unidox - to brac np. rano
        a wieczorem tę w kapsułkach ,
        Artur, może podpowiedz? Czy moze miec to jakies znaczenie?
        pozdr.
        • klematis7 Re: Doxy 25.09.06, 21:55
          ja mam unidox, dotur i doxy w jednym woreczku. Jem to, co mi sie wyciagnie. Nie
          zauwazylam, zeby to mialo jakies znaczenie
      • artur737 Re: Doxy 25.09.06, 22:01
        Jedz co ci bardziej pasuje
    • enika353 Re: Doxy 25.09.06, 22:05
      ja mam problem, bo zle toleruje doxy wogole, i w kapsulkach i w tabletkach, a
      lecze sie dopiero 3 tygsad i obawiam sie, ze na innych antyb. nie bedzie lepiej:
      ( przypominam sobie , ze po kazdej kuracji antybiotykowej moj żołądek i watroba
      dłuuugo dochodziły do siebie. Nie napawa mnie to optymizmem jak pomysle o
      wielomiesiecznym leczeniu...Czy zazywacie cos osłonowego na żoladek
      (oczywiscie oprocz probiotykow)czy po prostu nie macie problemow z tolernacja
      antyb?
      • laurawroc Re: Doxy 25.09.06, 23:49
        nie martw się potem będzie lepiej - mój organizm przyzwyczajał sie do doxy
        ok. 4 tygodni. Teraz najgorzej jest z poranną dawką ktora biore na pusty
        zoladek ( dlatego zmieniam rano na Unidox, ktory mi nie szkodzi). Popijaj duża
        ilościa wody i wmawiaj sobie że to witaminki wink( u mnie pomaga).
        pozdr,
        • enika353 Re: Doxy 26.09.06, 17:29
          dzieki Laura, wmawiam sobie od dzis ze to witaminkismile ale chyba nie dziala,
          wogole mam wrazenie, ze coraz gorzej ze mnasad Niestety Franiolku, to chyba
          nie herx, bo żołądek i "podroby" zawsze mialam nie najsilniejsze, i zawsze zle
          reagowaly na dluższą farmakologię. W dodatku od paru lat mam zdiagnozowany
          refluks i mysle ze to wszystko sie tak nakłada... Tracę nadzieję, czy sprostam
          wielomiesiecznej kuracjisad podziwiam waszą silę i miomo wszystko pogode ducha,
          pozdrawiam
      • franiolek1 Re: Doxy 26.09.06, 10:34
        lekarz powiedzial mi, ze czesc nie-tolerancji zoladkowych antybiotykow moze byc
        herxem. W przewodzie pokarmowym tez moga byc kretki.
        • mag68 Re: Doxy 26.09.06, 11:27
          Czy przyjmowanie doxy po posiłku utrudnia jej wchłanianie na tyle istotnie, że
          lepiej byłoby jednak przyjmować ją na czczo ?
          Czytam tu, że niektórzy z was tak właśnie czynią, czy warto ?
          • laurawroc Re: Doxy 26.09.06, 14:37
            podobno z jedzeniem doxy gorzej się wchłania , czyli daje mniejszy efekt, a jak
            się juz truję lekami to chciałabym żeby zadziałały na 100%
            pozdr.
            • anibea100 Re: Doxy 26.09.06, 15:18
              ja nie dam rady bez jedzenia - a na ulotce jest napisane, że nie stwierdzono
              zmniejszonego wchłaniania przy zażywaniu w trakcie jedzenia
    • niko161 Re: Doxy 26.09.06, 15:19
      Też staram się na czczo... I w sumie nie mamm zadnych problemów - na 5 tygodni
      leczenie może trzy razy miałam mdłości, a i to jak popiłam zbyt małą ilością
      wody. A w ciągu dnia to żołądek już raczej nie jest pusty - choć ja ciągle nie
      mogę wypracować jakiegoś schematu brania leków, żeby nie spotykały się
      antybiotyki z probiotykami, antybiotyki z wapniem, antybiotyki ze
      wspomagaczami, wspomagacze z probiotykami (zbyt krótka ta doba...)
      • anibea100 Re: Doxy 26.09.06, 15:23
        a wspomagacze z probiotykami to dlaczego nie mogą??? (bo mi też zaraz zabraknie
        doby...)
        A czy witamina C razem z doxy może być?
        • laurawroc Re: Doxy 26.09.06, 16:09
          no wlasnie braknie doby, szczegolnie jak się zazywa 3 razy po 100.
          Ja biorę magnez, silcaps i probiotyki razem - daleko od doxy
          Wit C nie biorę bo kiedys przeczytałam że może zakłócić wchłanianie
          antybiotyku
          • anibea100 Re: Doxy 26.09.06, 16:24
            ...no to kiepsko - starałam się znaleźć jakieś tabletki które mogę łykać razem
            z doxy (mam ciut lepiej bo biorę 2x200mg rano i wieczorem) ale wygląda na to,
            że będę musiała zabierać do pracy całą walizkę leków smile)
            A z ta witaminą C to mnie zmartwiłaś...
            • artur737 Re: Doxy 26.09.06, 16:58
              Troche witaminy C mozna brac, ale nie megadawki. Inaczej rzeczywiscie siadzie wchlanianie.
              • anibea100 Re: Doxy 26.09.06, 17:05
                czyli 2 razy po 100 mg (i nie razem z doxy) powinno być OK?
                • niko161 Re: Doxy 27.09.06, 14:29
                  o rany - a co z terapia witaminą C - gdzieś czytałam, ze trzeba brać 2g wit.
                  C... ginę w natłoku tych informacji i postów (sprzecznych czasami). Raz czytam
                  ze vit. C w mega dawkach raz ze nie, raz ze łaczyć doxy z metro, raz że te dwa
                  leki ze sobą w parze nie "ida", raz ze bromelaim pomaga raz ze tylko wczystej
                  postaci a nie tabletek których trzeba zjesć pół pudełka... - może to moje
                  leczenie psu na bude bo jedne leki niwelują działanie drugich... Na ten temat
                  lekarze tez nic nie wiedzą...
                  • krystek67 Re: Doxy 27.09.06, 20:14
                    2 g wit C to pewnie jako leczenie alternatywne, a nie łączenie z antybiotykami.
                    Doxy z Metro (jak pisał Artur w niektórych wątkach) tylko do 500 mg.
                    A bromelina u nas w Polsce w czystej postaci jest chyba nieosiągalna. Jest
                    tylko wyciąg z ananasa jako suplement diety pomocny przy odchudzaniu i
                    rzeczywiście, aby osiągnąć odpowiednie wspomaganie należałoby zjeść pół
                    opakowania.
                    Masz jednak rację, że informacji jest tyle, że można czasami się zaplątać.
                    Ale pomyśl jakby ich wogóle nie było.....
                    • niko161 Re: Doxy 28.09.06, 11:30
                      Aż boje sie pomysleć co by było jakby Was nie było - studiuję to forum w te i
                      we wte ale zawsze znajdę jakieś niescisłości.. Stąd może pytma o coś co
                      teoretycznie powinnam wiedziec.... Dlatego liczę na Wasza (naszą) wyrozumiałośc
                      i wiedzę, i wiecie co? Jeszcze nigdy się nie zawiodłam...
                  • artur737 Re: Doxy 28.11.06, 19:24
                    W terapii tzw solno-witaminowo C mozna brac i 20 g witaminy dziennie.
                    Ale wtedy sie nie bierze abx.
    • spinka7 Re: Doxy 28.11.06, 19:20
      Witam,

Mój żołądek rzeczywiście lepiej toleruje doxy monohydrate, ale boję się, że doxy
      nie podoba się moim oczom.

Wszystkich, którzy coś wiedzą o leczeniu boreliozy doxycykliną proszę o
      przeczytanie wątku "mroczki przed oczyma" i komentarze.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
      spinka
      • taliza Re: Doxy 28.11.06, 19:33
        Z tą krótką dobą ja także mam problemy mimo, że nastawiam budzik i działam
        także w nocy. Wtedy mam pewność, że zażywam na czczo. W ciągu dnia nie daję
        rady oddzielać poszczególnych lekarstw od siebie. Prócz tego od dwóch tygodni
        mam napady głodu, których nie jestem w stanie opanować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka