Dodaj do ulubionych

Nowa na forum

27.02.15, 15:37
Witam wszystkich,
Na poczatku tego roku zostalam zdiagnozowana w kierunku boreliozy. KKI w igm 14 . Dodatkowo okazalo sie ze wyszy tez inne koinfekcje : chlamydiae, yersinioza, mycoplazmy i anaplazmoza. Na trop boreliozy i odkleszczowek naprowadzil mnie moj neurolog, ktory podejrzewal Sm. Moim glownym objawem od ktorego wszustko sie zaczelo byly dziwne mrowienia - wibracje w lewej stronie ciala, cos jakbym miala w srodku odkurzacz. Objawy zmieniaja miejsce ale trwaja nieustannie od maja zeszlego roku. Oprocz twgo dochodza sstywnienia miesni i postepujacy zanik pamieci krotkotrwalej. Dopiero po diagnozie uswiadomilam sobie ze rozne inne objawy mialam duzo wczesniej ale zawsze znajdowalam dla nich wutlumaczenie a 8 one nie trwaly dlugo. Zanim odkrylam borelioze, przerobilam 5 neueologow. Jedyne co byli w stanie znalezc to tezyczka. Zadnych przeciwcial, wszustkie mozliwe badania w normIi. MRI mozgu pokazal zmiany ale nie wzmocnilu sie w kontrascie wiec demielinizacje odrzucono.
Od 26 Stucznia jestem na anytbiotykach. Lecze sie u dr Kurkiewicza W Warszawie. Na pierwszy rzut dostalam 300 doxy o 3 razy dziennie duomox i tini 1000 mg co drugi dzien.
Pierwsza odp dostalam godzine po wzieciu Tini w drugim dniu leczenia. Dostalam klasycznego herxa z wszystkimi jevo objawami lacznie z lekkim stanem podgoraczkowym. Od tamtej pory moje objawy zaczely sie pogarszac i w sumie nie mialam zadnych dobrych dni, ktore zdarzaly sie przed choroba, ale czytalam ze tak moze sie dziac
Mam do was dwa pytania.
1. Czy ktos mial podobne objawy do moich bo trudno mi bylo takie symptomy znalezc na forum
2. Czy miewacie ostre pogorszenia po wysilku fizycznym?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • igm_20_4_pmr Re: Nowa na forum 27.02.15, 17:59
      Witaj - tigerica22

Ja mam jeszcze tak że jak wejdę do gorącej wody to trace ostrość widzenia - do tego ból mięśni i spastyka czasem pieczenie i mrowienie - generalnie ze zdrowego wysportowanego człowieka zmieniłem się w inwalidę dla którego wejście 4 x po schodach na 3p to wyczyn z któego mam powody do dumy smile niestety ta choroba taka jest - czy ją mam jeszcze czy już tylko zostały mi pamiątki przekonam się za kilka tyg.
      • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 03:22
        Dzieki igm za przyjecie i odpowiedz.
    • xmugenx Re: Nowa na forum 27.02.15, 20:25
      Borelioza wyszla ci tylko w KKI czy tez w innych badaniach?
      • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 03:09
        Tak tylko w kki, wczesniej robilam western blota igm ale wyszly dwa charakterystyczne paski ale ponizej cut off line.
        • igm_20_4_pmr Re: Nowa na forum 28.02.15, 10:35
          tigerica22 -> a pamiętasz które paski Ci wyszły ?
          • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:40
            W Western blott p41 i Ospc Bga
            w KKI p41, p100 i OspC
            wiec w sumie to samo
    • elene72 Re: Nowa na forum 27.02.15, 22:42
      witaj,
      mam przeleczoną boreliozę + koinfekcje (leczenie na przełomie 2010/2011), a także ostatnio (dopiero teraz) neurolog badaniem potwierdziła u mnie tężyczkę. Czy u ciebie też chodzi o tężyczkę opartą na niedoborze magnezu?

Z czasu choroby pamiętam ten dokuczliwy objaw permanentnego mrowienia (u mnie w stopach). Z kolei drgania mięśni miałam od dawna, mam nadzieję, że teraz się uspokoją po suplementacji magnezem.

jaki masz poziom witaminy 25 OH D3? ja mam w końcu w normie - po 2 latach systematycznej suplementacji. Bez prawidłowego poziomu 25 OH D3 nie wchłania się prawidłowo magnez.
      • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 03:17
        Tak o te sama, wyszla mi pomimo wczesniejszej dwu miesiecznej suplementacji manezem i wit D. Wlasnie wtedy kolejna neurolog zasugerowala borelioze, ze byc oze cos mi ten magnez zzera.
        Wczesniejszy wynil wit D z sierpnia byl 21 od tamtej pory przyjmuje 4000 jednostek dziennie. Do tego prawie codziennie wystawiam sie na slonce.
        • kintaro88 Re: Nowa na forum 28.02.15, 11:00
          tigerica ja mam podobne objawy, choć diagnozy w kierunku boreliozy nie mam, na razie biorę profilaktycznie antybiotyk, a potem odczekam trochę i zrobię droższe badania, właśnie KKI, albo coś podobnego. Co do dolegliwości to ja też mam problemy z mięśniami, głównie kłucia, mrowienia, parastezje, na każdej kończynie, do tego mam duże zakwasy nawet po najmniejszym wysiłku, pewnie znalazło by się jeszcze parę, zobaczymy co pokażą te badania...męcze się od czerwca 2014 r, wszystko zaczęło się od niedowładu....a potem zostały mi te pieprzone kłucia, pieprzone zasrane kłucia towarzyszą mi 24/h
          • xmugenx Re: Nowa na forum 28.02.15, 11:17
            a bolą cię te kłucia? czy to takie uczucie bardziej nieprzyjemne a niekoniecznie ból?
          • miroslaw111 Re: Nowa na forum 28.02.15, 11:19
            no ja bym dodał padaczki,tiki pomimo dużych wawek magnezu( mimowolne kopnięcia ) wyjedzony kolagen ,
            gniecenia,moje stawy czują się tak jakby mnie auto walnęło , są gniecione i jakieś "chore "
            nadgaarstki potrafią boleć jak i inne stawy reumatycznie

potworna męczliwość senność,jedynie funkcjonowanie na adrenalinie
            jakby się zająć psychiką to tu nie jest najlepiej - duży strach , nadwrażliwość na bożdzce , paranoje,depresje ,
            łuszcząca się skóra w kilku miejscach ( pomaga środek przeciwbakteryjnogrzybiczny,ale tylko na chwilę)

tigerica22 jak wyglada twój język - nie ma objawów drożdżaków?

sądżę że minimum połowa objawów to bartonelozy
            • kintaro88 Re: Nowa na forum 28.02.15, 11:33
              xmugenx - te kłucia bolą, jest to ból powodujący dyskomfort, ale nie aż taki, że w tym miejscu musze się masować itp, te kłucia sięprzemieszaczają po całym moim ciele, uwierzcie mi od tego gówna idzie zwariować, czasami jak nie mogę zasnąć to liczę te kłucia (dzieci liczą baranki, a ja kłucia uncertain) ale reasumując - jest ból

jeszcze dodam kilka rzeczy, które mi się przypomniały - bolą mnie również od czasu do czasu stawy, np kostka boli mnie bez powodu od około 3 tygodni, bolą mnie też krzyże, a od około tygodnia kłucia odczuwam również na .... języku !! (te kłucia na języku to takie gilgotanie...)
            • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:27
              Dzieki za odpowiedz, jezyk ok, ale co do bartonellozy to mimo iz nie wyszla mi w badaniach to zasugeruje lekarzowi bo czytalam na amerykanskich forach ze wlasnie to moze byc powodem.
              A napisz prosze ty tez bierzesz antybiotyki czy ziola?
          • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:35
            Doskonale cie rozumiem. Chyba tez wiem o jakich kluciach mowisz, natomiast ja mam podobnie z moim wewnetrznym odkurzaczem w stopach a od rozpoczecia leczenoa tez w wielu innych czesciach ciala. 24h mozna zwariowac.
    • kintaro88 Re: Nowa na forum 28.02.15, 11:41
      jeszcze jedno, jak wygląda u Was sprawa z alkoholem? Kiedyś lubiłem się napić na wolne (weekend) dosyć spore dawki i było ok, a teraz przy moich dolegliwościach? Całkowicie spadła mi tolerancja na alkohol - 3 piwa i latam jak flaga na wietrze, na drugi dzień niewyobrażalnie wyostrzony kac (jakbym pił bez przerwy 3 dni), a zakwasy mam takie, że nie mogę rąk podnieść do góry, nie wspomnę o przemieszczaniu się, a jak u Was ?
      • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:23
        Przed rozpoczeciem leczenia nie mialam problemow z tolerancja na alkohol nie miewalam tez problemow z kacem. Ale podobno noetolerancja na alkohol jest typowa dla boreliozy. Choc u mnie pol rodziny ma lub mialo borelioze i nikt takowej nietolerancji nie zauwazyl
        • kintaro88 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:25
          a masz też kłucia, albo mrowienia, albo parestezje?
          • tigerica22 Re: Nowa na forum 28.02.15, 12:45
            To byl moj pierwszy objaw ktory trwa od maja zeszlego roku. To rodzaj dziwnych parestezji jakbym miala w srodku jakos silnik. Czasem sa slabsze czasem mocniejsze ale sa non stop. Jak sobie tak mysle to mysle ze inne objawy tez mialam ale nigdy ich nie wiazalam z borelioza zwlaszcza ze za kazdym razem przechodzily a yen objaw zostal, a potem doszly nastepne i nastepne zwiazane z miesniami sztywnienia takie jakby miejscowe, powierzchniowe bo nie uyrudniaja mi poruszania sie. Takze marowiwnie i dretwienia ust, twarzy, jezyka, zapadajce gardlo itp.
    • alesys Re: Nowa na forum 01.03.15, 14:14
      Tak, ja mam podobną historię do Ciebie. Z tym, że więcej objawów. Ja mam raz polepszenie po wysiłku, raz pogorszenie, nie przewidzisz smile leczę się 10 tygodni. Jest lepiej!
      • tigerica22 Re: Nowa na forum 01.03.15, 14:48
        No to fantastycznie, to co mnie martwi to to ze po miesiacu leczenia jest coraz gorzej a dobrych momentow w zasadzie nie ma . Jedyny objaw, ktory minimalnie sie zmniejszyl to zapadanie sie gardla i dretwienia jezyka i ust. Do tego z tygodnia na tydzien jestem slabsza i mimo iz staram sie regularnie cwiczyc to czuje ze moje miesnie nie wspominajac kondycji sa coraz slabsze.
        • igm_20_4_pmr Re: Nowa na forum 01.03.15, 18:51
          tigerica22 -> ja też tak mam po 2 latach choroby aktywnej są momenty lepsze i gorsze ale generalnie staciłem siłę w nogach i nie wiem jak ją odzyskać crying pewnie tylko czas jest potrzebny bo uszkodzenia neurologiczne bardzo długo sie regenerują ...
          • miroslaw111 Re: Nowa na forum 01.03.15, 20:40
            igm , no sam nie wiem , nogi mocno po dupie dostają, od bartonelli głównie
            • igm_20_4_pmr Re: Nowa na forum 01.03.15, 21:40
              barto nie wyszła mi w koinfekcjach no chyba ze jakas ukryta forma ...
    • tigerica22 Re: Nowa na forum 02.03.15, 12:38
      Sluchajcie odebralam dzis wyniki badan po pierwszym miesiacu leczenia i moje leukocyty spadly 5.0 na 3.8 czy to normalne? Slyszalam ze moga spadac po wielu miesiacach leczenia ale po puerwszym miesiacu?
      Czy ktos tak mial? Troche mnie to przeraza zwlaszcza ze erytrocyty tez znaczaco poszly w dol.
      • miroslaw111 Re: Nowa na forum 02.03.15, 14:18
        tigerica to jest borelioza nie ma pewnikówco kiedy spadni /wzrośnie po włączeniu czego
        ja przed podjęciem leczenia mam erytrocyty poniżej normy
      • elene72 Re: Nowa na forum 03.03.15, 13:57
        witaj,
        przy problemach z morfologią jednak trzeba uderzyć do lekarza, niech się wypowie.

u mnie w trakcie leczenia 2010/11 wychodziły za niskie neutrofile i wysokie limfocyty i to od razu po 2 tygodniach leczenia - z miesiąca na miesiąc te wyniki się poprawiały,
        Mam stare badanie krwi z 2007 i też miałam podobne wyniki badań jeżeli chodzi o neutrofile i limfocyty - chyba już wtedy byłam chora
        • elene72 Re: Nowa na forum 03.03.15, 14:13
          ps. patrzę jeszcze na swoje wyniki, na koniec leczenia jednak nie było ostatecznej poprawy w parametrach morfologii, znów się lekko pogorszyło.

• tigerica22 Re: Nowa na forum 03.03.15, 14:19
            Dzieki Elene za info. 10 go mam wizyte wiec na pewno to skonsultuje. Zaczelam podjadac padme ale z tego co czytalam to tini moze powodowac takie zmiany. Nie mialabym nic przeciwko odstawiniu go na miesiacwink
    • tigerica22 Re: Nowa na forum 11.03.15, 13:32
      Jestem po kolejnej wizycie i ze wzgledu na bol stop, lekarz zasugerowal zmiane leczenia i amoxy zamienil mi na biseptol zostawiajac doxy i tini.
      Czy macie jakies doswiadczenia z braniem biseptolu?
    • tigerica22 Re: Nowa na forum 30.03.15, 11:51
      Herx czy zle dobrany antybiotyk?
      Otoz rozpoczelam leczenie biseptolem forte (bactrim), ktory razem z doxy zazywam co drugi dzien i tini 1000 mg tez co drugi dzien . O ile przed zmiana antybiotyku nie bylo mowy o spektakularnej poprawie o tyle bylo wiecej lepszych dni. Odkad przeszlam na nowy zestaw wszystkie objawy staly sie znowu silniejesze, nawet te ktore wczesniej zmniejszyly sie znaczaco. Jesli to herx to jest kompletnie rozny od tego ktory mialam na poczatku I ktory wygladal jak grypa. Niestety tez po drugim miesiacu leczenia zalapalam grzyba ale nie bardzo wiem czy moge fluko laczyc z bactrimem bo wyszukiwarka pokazuje ze nie za bardzo.
    • tigerica22 Re: Nowa na forum 09.04.15, 15:46
      Maly update. Po prawie dwoch tyg leczenia biseptolem wyglada na to ze mam niekonczacy sie herks. Potwierdzony przez lekarza. Od samego poczatku brania biseptolu fatalne sampoczucie prawie po kazdej tabl bol glowy zawszeb tym samym miejscu, nasilenie sie dotychczasowych objawow i parestezji. Od dwoch dni powiekszyly mi sie wezly chlonne przy i za uchem. Do tego mam jakis takie dziwne dreszcze chociaz nie mam goraczki. Wyglada na to ze za moje objawy odpowiedzialne sa akurat te koinfekcje, ktore nie wyszly mi w badaniach.
      Mam pytanie do was czy ktos mial uczulenie po ziolach buhnera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka