Dodaj do ulubionych

HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..!

IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.05.05, 21:44
czy wszyscy pamietaliscie o ramach czasowych zaraz we wstepie pracy - zgodnie
z kryteriami oceny pracy na 20 pkt są 4 poziomy. w 1 poziomie za 5 pkt
oceniane są: okreslenie ram czasowych, wyjasnienie tematu pracy, podanie 2
faktow :). i taka uwaga: prace ktore nie zawieraja we wstepie jasno
okreslonego przedziału, np. bede omawial temat w latach 1952-1989, albo
problem ten dotyczny lat.. itd, czyli jesli nie spelniliscie
wymagan ''poziomu 1'', nie sa oceniane dalsze pozoomy: 2. wyroznienie
problemow, etapow badx faz zagadnienia, podanie faktow i omowienie ich, 3.
proba dynamicznego przedstawienia faktow, ocena i wnioski 4. odwolanie sie do
oceny historykow, wyroznienie wewnetrznych faz problemow (kazdy poziom za 5
pkt)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.05.05, 21:48
      no ja okreslilam ale żle bo napisalam ze od przejecia wladzy przez komunistow w
      1945 do pierwszych w pelni demokratycznych wyborow parlamentarnych w 1991 a
      powinno byc do 1989 wiec moja praca bedzie oceniana albo tylko na pierwszym
      poziomie albo wcale :((((((((
      • Gość: vertebrata Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.05.05, 21:53
        to zalezy jak pisales. ramy czasowe ustalasz ty sam - mogles wyjsc od 1945, a
        roznie dobrze od 1952. omawiajac np. wplyw kosciola na przemiany w polsce,
        mogles wyroznic etapy: poczatkowy 1945-47 nie walczono z kosciolem, 47-78 walka
        z kosciolem (tu kilka spraw do omowienia), i od wyboru papieza-polaka 1978 do
        1989, a rownie dobrze mogles napisac ze etapem schylkowym zagadnienia jest
        okres 1989-97 (bo to jeszcze wiaze sie z polska ludowa), a mianowicie 1997
        konkordat z watykanem, zniesiony w 1945 przez komunistów
      • Gość: rama RAMY IP: *.udn.pl 14.05.05, 09:20
        można zacząć np w 52 czyli od PRLu od konstytucji (wczesniej była Rep.
        Polska!!) albo od 45 i skońcyzc na ltach od 88-91 i tez bedzie dorbze jesli sie
        nei okreslilo we wstepie bo rmay beda jedna na poczatku druga na koncu!
      • Gość: aga_86 Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:14
        Ej ludzie jak wy panikujecie. Każda praca będzie sprawdzana. poza tym ramy
        czasowe nie muszą być we stępie wystarczy napisać w pracy ze okres ten zaczął
        sie w latach 40 XX wieku a skończył w 1989.... Ciężko jest przewidzieć na ile
        ocenia wypracowania więc cierpliwości...
    • Gość: aga Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: 62.233.169.* 13.05.05, 21:53
      super......nie zaliczona praca:(((((((((((((((((
    • Gość: panna nikt Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:53
      chyba żartujesz z tymi ramami czasowymi!
      ja wyszłam z założenia, ze jeśli ktoś sie porywa na temat o PRLu, to chyba
      wie, jakie lata obejmował?! hmmm. ja nawiązałam miedzy innymi do manifestu
      komunistycznego marksa i engelsa, który był w 1848, ale nie zaznaczyłam, że to
      NIE było w PRLu..:))))))))mam nadzieje, ze egzaminator sie połapie...
      • Gość: ? Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.acn.waw.pl 13.05.05, 21:56
        ROTFL

Tak malo miejsca bylo a ktos pisal o Manifescie komunistycznym z 1848?

• Gość: vertebrata fragment kryteriów IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.05.05, 21:57
        "poziom 1. zdajacy poprawnie umieścil temat w czasie i przestrzeni",
        uwzglednienie okresu schylkowego juz na poziom 4 sie kwalifikuje
        • Gość: ja Re: fragment kryteriów IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.05.05, 22:07
          Vertebrata widze ze znasz sie na rzeczy :) powiedz co sądzisz o mojej pracy
          jeśli moje ramy czasowe to 1945 - 1991, pisalam o zastraszeniu obywateli,
          kłamliwej propagandzie, fałszowanych wyborach i złym stanie gospodarki i ze to
          wszystko wpłynęło na stoniowo narastający bun społeczeństwa (strajki),
          autorytetem był Kościół (papież-Polak i kardynał Wyszyński), powstawały
          podziemne organizacje np KOR i ROPCiO, tzw "drugi obieg" rodził się więzi
          między Polakami itp. Acha i jeszcze uwzglednilam podzial na nastroje gdy
          pierwszym byl Gomułka i nadzieje związane z przejeciem wladzy przez Gierka -
          mieszkania, poprawa zaopatrzenia itp. W zakonczeniu napisalam cos o tym ze
          spoleczenstwo z początkowej biernosci przeistoczylo sie w opór i dzieki temu
          nadeszly czasy demokracji i z inne kraje wziely z Polski przyklad. Napisalam
          tez ze do dzis zostaly negatywne skutki w spoleczenstwie np. niska kultura
          polityczna i brak spoleczenstwa obywatelskiego. Jak myslisz mam szanse na 3
          poziom z tymi ramami czasowymi i argumentami?
    • Gość: kz Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 22:11
      Jak ty chcesz mature zdać jak takie głupoty wypisujesz. To chodzi o to żeby nie pisać np o stosunkach Polsko-Radzieckich w latach 20. Jak ktoś pisał o latach 1945-1981 nie musiał na wstępie tego zaznaczać! Z pracy to wyjdzie przecież, że (tu cytat) "poprawnie umieścił temat w czasie i przestrzeni". Więc nie pisz głupot. Prawidłowo jest gdy we wstępie zaczynał od czasów powojennych (Druga połowa lat czterdziestych), przejęcie władzy przez komunistów itp.
      • Gość: Olka Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.chello.pl 13.05.05, 22:16
        To prawda co pisze autorka tematu. Chodzilam na korki to osoby, ktora jest
        egzaminatorem i bedzie sprawdzac nasze prace z historii i okreslenie jasno ram
        czasowych we wstepie pracy jest KONIECZNE, takie sa zasady pisania pracy
        historycznej. Niektorym sie wydawalo, ze praca z historii to to samo co
        rozprawka z polskiego, ale nie mieli racji. I akurat zupelnie sie nie dziwie
        osobom, ktore o tym nie wiedzialy, bo w szkolach o tym nie ucza, a na maturze
        niestety wymagaja....:( Mozna miec zal tylko do nauczycieli, ze nam o tym nie
        powiedzieli albo sami nie wiedzieli, ze tak trzeba.
    • Gość: fak Re: HISTORIA ROZSZERZ. RAMY CZASOWE..! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 13.05.05, 22:48
      heh i tak kazdy bedzie wyciagal jakies elementy zeby cala publike zestresowac,
      a to czy podkreslali a nie zaznaczali w koleczko odpowiedzi, a to czy
      podkrelisli temat. Dajcie na luz, juz nic nie zmienicie, wsyzstko w rekach
      sprawdzajacych. a poza tym to smierdzi prowokacja, oni chca tylko zebyscie
      spanikowali, przynajmniej sie posmieja z mayurzystow
      • Gość: vertebrata odp ramy czasowe , ''ja'' IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 14.05.05, 09:17
        mysle ze powinno byc spoko, jednak przy ramach czasowych, ktore KONIECZNE
        musialy zostac okreslone, nalezalo podac tez dlaczego takie daty graniczne
        obralas, uzasadnic swoj wybor takich ram czasowych, przez napisanie, do sie w
        danym roku stalo. nie wiem jak poprowadzilas swoja prace, najlepiej byloby,
        gdyby we wstepie okreslone zostaly glowne problemy (punkty) a potem praca
        wedlug nich byla omawiana. na historii nie liczy sie lanie wody, ale
        zrozumienie tematu i jego realizacja ,oraz faktografia. ale mysle ze to co
        zawarlas spokojnie starczy na 10-15 pkt, moim zdaniem ozywiscie.
    • Gość: maturzystka prosze sprawdzcie to!..! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.05.05, 10:04
      Co sądzicie o mojej pracy. A napisałam tak:
      We wstępie ramy czasowe, podałam 1952-1989, napisalam o konstytucji z 1952 na
      wzor radziecki, z dominujaca rola PZPR(nomenktalura) ale napisałam tez ze
      przejecie wladzy przez komunistów w Polsce mialo miejsce w 1945 r, i ze jest to
      trudny okres na kartach polskiej historii ( boje sie ze tematu nie wyjasniłam
      tu:()
      -nastepnie przeszlam do okresu stalinowskiego, represji na Koscioł, kryzysu
      gospodarczego, cenzury, zakazau wydawania ksiazek itd (emigracja wielu
      artystów), przywileje mieszkaniowe dla ludzi zwiazanych z partia
      -pozniej poznanski czerwiec: zadania robotników o podwyzszenie
      plac,hasla "chleba i wolnosci",
      -pazdziernik 56' Gomulka sekretarzem, odwilz po smierci stalina, i poczatek
      realnego socjalizmu
      -kryzys 1968-1976: marzec: nagonka na Zydów, zaostrzenie stosunków z Kosciołem,
      - grudzien 1970- zla sytuacja gospodarcza, protest stoczniowców stlumiony przez
      milicje , aresztowania
      - postanie opozycji 1976- KOR, domaganie sie amnetstii, demikratyzajci zycia
      publicznego
      -lata 80' powstanie Solidarnosci, ktora doprowadzaila w 89 roku do "rewolucji"
      -pozniej opisalam ogolnie tak, ze sytuacja ludzi byla ciekz,a wielu
      emigorwallo, dalam przyklad ZNIEWOLONEGO UMYSLU, Milosza, w ktorym opisywal
      postway ludzi ktorzy popierali wladze bo mieli z tego porofit, mogli odbywac
      jakies wycieczki, mieli mieszkania, a Ci co nie chcieli sie podporzadkowac byli
      represjonowani (ZOMO, ORMO), emigorwali, pozniej napisalam troche o miastach
      robotniczych, dzieciach robotnikow ktorym latwiej bylo dostac sie na uczelnie
      wyzsze
      - i wazakonczeniu napisalam ze wielu ludzi jeszcze dzis chcialoby sie cofnac do
      okresu PRL-U, bo mialo mieszkanie, przydzial jedzenia, ale to bylo tlyko
      pozorrne, a teraz nikt nie musi nas zmuszac do udzialu w pochodach
      pierwszomajowych i nasze poglady polityczne nie sa narzucane z gory.

Bylabym wdzieczna za przeczytanie i wystawienie opini, bo boje sie ze moglam
      troche zboczyc z tematu, np we wstepie i zakonczeniu nie zaznaczylam tego jasno
      i cos sienko to widze:( a dla mnie ta matura jest NAJWAZNIEJSZA, i tak podstawe
      zwalima, kolo 60%:((((
      Pozdrawiam maturzystów!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: hmmmm Re: prosze sprawdzcie to!..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:57
        mam nadzieję, że w mniejszym stopniu dotuczy to tematu pierwszego! bo tam już w
        zadaniu określili ramy czasowe :-)
        • vertebrata Re: prosze sprawdzcie to!..! 14.05.05, 20:18
          hmm do kolezanki powyzej, mysle ze masz spoko, choc gdybys okreslila na wstepie
          problemy, o ktorych chcesz pisac, np. gospodarcze, socjalne, polityczne, a
          potem je kolejno omawiala, praca bylaby bardziej wartosciowa.
          • vertebrata Re: prosze sprawdzcie to!..! 14.05.05, 20:22
            co zas sie tyczy pierwszego tematu, nieistotne, ze w temacie jest ''omow temat
            w 13 do 15 wieku'', w pracy MUSI byc okreslone, od jakiego momentu historii
            zaczynasz oomawianie tematu, np. pierwszy przywilej dla szlachty, oraz na jakim
            konczysz, np 1505 nihil novi. ewentualnie mozna napisac, ze omawiajac temat
            skoncentruje się na 13, 14 i 15 wieku, choc nie wiem dokladnie czy
            egzaminatorzy na pewno to zalicza. temat swoje, a praca swoje. praca musi
            istniec samodzielnie bez tematu, dlatego wazne jest okreslenie ram czasowych i
            problemow do omowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka