Dodaj do ulubionych

z boreliozą na rok do pracy??????

25.09.06, 19:41
Chciałabym od października przerwać studia i wyjechać na rok za granicę do
pracy.Jestem juz prawie zdecydowana, tylko bardzo sie martwie o to czy dam
rade. Czy bede mogła np.pracowac fizycznie przez pare godzin i jak bedzie
wyglądać moje dalsze leczenie.Jestem chora dopiero od trzech miesięcy, z
objawów pozostały mi bóle głowy, podwyższona temperatura i bóle serca(nie
wiem czy to nie nerwobóle).Nie chcę wracać z powodu choroby żeby nie marnować
roku.Pomóżcie!!!!

Bede ogromnie wdzięczna za radę
Obserwuj wątek
    • laurawroc Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 25.09.06, 19:52
      Myślę, ze to zalezy jak mocno Cię zaatakuje. Jestes mloda i może dasz rade.
      Ważne tylko żebys miała pomoc w razie czego - lekarz i leki.
      Ale jak zaatakuje Ci stawy to chyba i młody wiek nie pomoże - praca fizyczna
      odpada.
      Ale moze już wytrułas bakterie i choroba nie powróci. Nie piszesz czy bierzesz
      aktualnie antybiotyk, bo jesli tak i masz jeszcze objawy to trzeba nadal leczyć
      i będziesz tam na obczyźnie osłabiona chorobą i antybiotykami.
      pozdr.
      • kamila224 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 25.09.06, 20:13
        Nie mam problemów ze stawami i mięśniami, często mam za to bóle głowy, które mi
        się nie zdarzały przed chorobą. Po zachorowaniu w połowie lipca dwa razy
        przyjmowałam antybiotyk(każdy ok tygodnia), a w tamtym tygodniu dostałam
        doksycyklinę(właściwie poprosiłam o nia lekarza, bo wyglądał jakby pierwszy raz
        słyszał o tej chorobie).
        • franiolek1 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 25.09.06, 20:51
          Jezeli masz bole glowy, to powinnas nadal sie leczyc, bo samo raczej nie
          przejdzie. Nie powinnas miec zadnych objawow przez dluzszy okres by przerwac
          leczenie. Idz do lekarza przed wyjazdem, powiedz jaka jest sytuacja i niech Ci
          da leki na dluzsze leczenie. Na miejscu tez szukaj lekarza, ktory moglby Ci
          wypisywac antybiotyk. Nawet jezeli przerwiesz leczenie, trzeba trzymac reke na
          pulsie i przy najmniejszym powrocie objawow zaatakowac antybiotykiem.
        • artur737 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 25.09.06, 21:38
          Bedac na abx musisz miec przynajmniej raz w miesiacu fachowo oceniona krew, w tym enzymy watrobowe. Czyli musisz byc pod opieka lekarza. Czy znajdziesz w Irlandii LLMD?
          Troche watpie.

Dolujace wyniki badania krwi lub nawrot choroby to powod do zmiany leczenia i ktos musi ci to nowe leczenie przepisac. Forum sie do tego nie nadaje.
          Forum moze przekazywac informacje, ale nie moze zajmowac sie leczeniem.
          Jezeli ktos nawet podlapie z forum jakis pomysl, to musi on byc dokladnie przedyskutowany z wlasnym lekarzem.

By przepisac lek, lekarz legalnie musi chorego zobaczyc na wlasne oczy. W przeciwnym razie to lamanie prawa.

Przepisy miedzynarodowe (o ile wiem - trzeba to dokladnie sprawdzic) zezwalaja przewoz lekow na recepte na 3 miesiace leczenia pod warunkiem, ze przewozi je pacjent - uzytkownik (a nie osoba zaprzyjazniona lub rodzina) i ma ze soba list potwierdzajacy od lekarza, ktory zawiera dane pacjenta, nazwe leku oraz dawki. Poczta nie wolna przesylac lekow na recepte. W kazdym razie legalnie nie wolno i moga byc zajete przez celnika gdyby otworzono paczke do kontroli.
          Moze sie nawet skonczyc kara finansowa nalozona na odbiorce; zalezy pewnie ile tego bylo i jakie leki.

Osoba postronna osobiscie przewozaca leki w wiekszej ilosci ryzykuje tez bo to czysty przemyt.
          • dx771 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 25.09.06, 22:04
            Przy każdej infekcji zalecany jest wypoczynek. Wiadomo że leczenie trwa długo i
            trudno przy tej chorobie zrezygnować z pracy na rok, ale należy przynajmniej
            przyjąc jakieś priorytety i zrezygnować z rzeczy z których można zrezygnować (ja
            tak zrobiłem). Wybór należy do ciebie ale przy boreliozie praca i wysiłek na
            pewno nie wzmacnia.
            • t_ola2 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 26.09.06, 10:48
              przed choroba strazsnie intesnywnie zylam, praca, studia, inne
              zajecia...chcialkam wszytsko tu i teraz, natychmiast. w pierwszym roku
              zauwazylam, ze tak sie juz nie da,zamiast czerpac przyjemnosci chdze ledwie
              zywa. rozmawialam z sasiadka, ktora przeszla ( i nadal walczy ) nowotwor,
              uswiadomila mi, ze sa rzeczy wazniejsze. ze nie mozna tak biec, ze zasluguje na
              odpoczynek i potrafie to zrobic. wdrazalam jej wskazoki powoli i faktycznie,
              zwolnilam, teraz mi lepiej. priorytetem stalo sie dbanie o mnie, nauczylam sie
              szukac mocy wewnątrz, bo obca nie dodawala mi odwagi, nawet ta od najblizszych.
              robie rzeczy male, ktore przynosza mi radosc i nie przemeszam sie.
              radzilabym skonczyc studia i darowac sobie tak dlugi wyjazd, jeszcze dluga droga
              przed Toba.
              pozdrawiam
              • dx771 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 26.09.06, 22:16
                Zeby z tego wyjśc trzeba jednak mieć dużo zcasu (no i pieniędzy).
    • kamila224 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 29.09.06, 13:28
      hej!Dziękuję Wam za wszystkie rady!Jesteście cudowni, poczułam się jakbym miał
      starsze, mądrzejsze rodzeństwo!smile)
      zdecydowałam się jednak na 99% że jade, bo to niepowtarzalna okazja i
      stwierdziałam czy tu czy tam czeka mnie praca(w Poznaniu umysłowa, w Irlandii
      fizyczna). Lekarza bede tam miała na miejscu, wiec od razu sie do niego
      zgłoszę.Bede o siebie dbała i brała leki.
      Mam jeszcze pytanie: czy jest coś co powinnam zrobić przed swoim wyjazdem w
      związku z tą chorobą,jakieś szczególne badanie? Mój lekarz chce zrobić mi
      punkcję, czy wynik tego badania jest na tyle istotny, że może uniemożliwić mi
      wyjazd?
      Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
      Kamila
    • kamila224 Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 29.09.06, 14:50
      aha, i coś jeszcze-martwi mnie to, że mam wciąż te bóle głowy, mimo że od
      tygodnia biore doxy
      • nastolat do autorki tego postu 29.09.06, 21:35
        sprawdz poczte gazetową;p
      • vindel Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 08.10.06, 10:25
        ja tez mam borelioze od roku i Jestem w Irlandii.
        Kuruje sie witaminami.
        Niby nic nie dolega zbytnio ale...czlek czeka

pozdrawiam towarzyszy broni
        • nastolat Re: z boreliozą na rok do pracy?????? 08.10.06, 13:04
          a jakie masz objawy?
    • nastolat do kamili224 02.10.06, 17:55
      sorry ze znow to samo pisze,ale niewiem czy sprawdzasz poczte.Sprawdzaj ja jesli
      jestes naforum jakbyco(niwiem czy byłaś)wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka