agata.ky 28.10.06, 14:40 witam.czy macie bóle głowy w boreliozie?jak tak to gdzie umiejsowione?a mając te bóle głowy to też towarzyszy temu podwyższona temperatura ciała czy nie? PILNIE pomocy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szympek88 Re: gorączka,bóle głowy 28.10.06, 15:12 Bóle głowy w boreliozie to norma. Podwyzszona temperatura też, chociaż niektórzy mają obniżoną temperature (każdy przypadek jest inny)... Głowa może boleć na rózne sposoby. Odpowiedz Link
agata.ky Re: gorączka,bóle głowy 28.10.06, 15:37 na różne sposoby czyli jak?Mozna jaśniej? Odpowiedz Link
szympek88 Re: gorączka,bóle głowy 28.10.06, 15:40 Nie można tego określić. Głowa może bolec na najróżniejsze sposoby... Czyli może byc to praktyczie KAŻDY ból głowy. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: gorączka,bóle głowy 28.10.06, 16:45 Chyba mialam wszelkie bole glowy, a zupelnie tego nie znalam przed choroba. Glowa boli od karku, czasami tylko na gorze, czasami wrazenie jak przy nadcisnieniu w glowie, wypycha oczy i nos od srodka, czasami pulsuje, czasami sa to wybuchy elektryczne, czasami bol jest za uszami, czasami w szczekach, czasami oczy, czasami mozg wibruje, trzesie sie, czasami nie mozna dotknac glowy z bolu, czasami glowa wydaje sie strasznie goraca, ale bez goraczki....i nie wyczerpalam tematu! Odpowiedz Link
zuza04 Re: gorączka,bóle głowy 28.10.06, 20:08 Mnie głowa pobolewa,różnie ale najczęściej z tyłu,ale to bym wytrzymała.Wciągu roku miałam jakieś 7 razy (nazwałabym to ataki)ból potworny ,ja mając 10 lat miałam zapalenie opon mózgowych ,nie zapomne nigdy tego bólu,i te ataki to było własnie to,tylko krócej-30min-zazwyczaj wyłam z bólu ,chciało mi się wymiotować wydawało mi się że mndleje,itaka umęczona zasypiałam,a moż mdlałam kiedy się budziłam też bolało ale mniej,wtedy nie wiedziałam że mam borelke imyślałam że to od kręgosłupa a może to było od kręgosłupa, nie wiem. Odpowiedz Link
niko161 Re: gorączka,bóle głowy 30.10.06, 09:46 Mnie najczęściej głowa bolo z tyłu z prawej strony a potem to już róznie - rozlewa się, ciśnie (mam wrazenie ze ciśnienie czaszkę mi rozsadza), pulsuje - ale rzadko boli długo - góra kilka godzin i nie codziennie... goraczki ani stanów podgorączkowych nie mam - moja temperatura oscyluje wokół 36 stopni... I ciagle mi przeraźliwie zimno... Odpowiedz Link
gabizylka Re: gorączka,bóle głowy 31.10.06, 13:33 a mnie kluje w glowie,rwie i piecze, czasami rozsadza mi glowe jakby cisnienie.czasami mam goraczke okolo 37,3 i do tego dreszcze i poty i po tych moich atakach zasypiam,jestem wykonczona. Odpowiedz Link
agata.ky Re: gorączka,bóle głowy 20.11.06, 15:49 a jednak...lekarze ponownie mnie leczą na borelioze bo wyniki mam takie: IgM 0,945(poz.),IgG 0,261 (neg.).Teraz jeszcze czekam na wynik WB i toxo.I jeszcze ASO wynosi 300 i ponoć jest podwyższone.Nie wiem co o tym myśleć wogule. Odpowiedz Link
szympek88 Re: gorączka,bóle głowy 20.11.06, 17:19 A jak Ciebie leczą? Jakimi antybiotykami i jakimi dawkami?? Odpowiedz Link
entemia Re: gorączka,bóle głowy 20.11.06, 19:33 ja też mam wysokie ASO....czy więc mam się tym martwić?? Jednak to miano antystreptolizyn kiedyś już miałam na bardzo wysokim poziomie i kilka lat podawano mi antibiotyki, głównie domięśniowo. szympek88 - jaki związek ma poziom ASO z przebiegiem choroby? Czy to nie jest kwestia dodatkowego gościa - paciorkowca? Odpowiedz Link
domin46 najprqawdopodobniej jest 20.11.06, 20:39 jak piszesz, aso to przeciwciała p/ paciorkowcowe, norma do 200j, u dzieci chyb a do 250j. Odpowiedz Link
agata.ky Re: najprqawdopodobniej jest 20.11.06, 22:17 leczą mnie DUOMOX 2 x 1 tabl.bo po doxy,unidox mnie wymiotowało i zmienili.nie wiem co z tym ASO czy jest powód do niepokoju czy nie.A teraz mnie tak okropnie bola stawy łokciowe i mięśnie i do tego głowa z tyły i kark.A już było prawie wszystko w miare OK,więc nie wiem co to może być ze mną teraz Odpowiedz Link
domin46 hmm, sądze że jak 23.11.06, 17:37 po antybiotykach aso nie spadnie, to pewnie bedziesz musiała ciąć migdałki podniebienne, ale wcześniej chyba lepiej zrobić wymazy z gardła i nosa, choć nie powinno się wtedy brać antybiotyków. Odpowiedz Link
ala365 Re: gorączka,bóle głowy 23.11.06, 19:50 moja córka ma ciągły ból głowy - porównuje go do impulsów elektrycznych, które przechodzą przez głowę albo gwoździ wbijanych w głowę rónież ma wrazenie wypychania oczu - też jak sądzę nie wyczerpałam tematu Odpowiedz Link
agata.ky Re: ASO 23.11.06, 23:02 a to ASO 300 nie można sobie żyć i z migdałkami(mam 3)czytałam trochę to niektórzy mieli nawet podwyzszone do ok 1000,to wydawało mi się,że ja mam nie wiele i że to nie jest groźne. Odpowiedz Link
zofia_kk Re: gorączka,bóle głowy 25.11.06, 13:32 Mnie głowa bolała codziennie i to bardzo mocno nie pomagały tabletki przciwbólowe, a ból był w całej głowie, a do tego czułam się jakbym miała grypę a tęperatura powyżej 37 stopni. A do szpitala trafiłam jak zaczęły się zawroty głowy i wysokie ciśnienie. Odpowiedz Link
agata.ky dziwna ta choroba i lekarze... 29.12.06, 08:13 witam,nie miałam dostępu do neta przez pewien czas.Western Blot w moim przypadku wyszedł ujemnie,mimo ze Elisa była dodatnia.A ostatnio się okropnie źle czułam,zawroty głowy,wymioty sporadyczne.Wizyta u kilku lekarzy kończyła sie na tym,że jak ptali o badania i mówiłam,ze WB ujemny a wcześniejsza ELISA dodatnia lekko twierdzili,że jestem zdrowa i nic mi nie jest skoro badania wyszły dobrze.Brak sił do tej choroby już mam,,,,,, Odpowiedz Link
marteczkac1 Re: gorączka,bóle głowy 29.12.06, 08:42 Może zrób jeszcze erlichioze przy niej są mdłoci i wymioty- ja tak miałam (polecam Instytut Medycyny Wsi w Lublinie) Odpowiedz Link
amorejalo Re: gorączka,bóle głowy 29.12.06, 09:17 Marteczac1, masz potwierdzoną badaniem erlichiozę ??? Opisz jak do tego doszło, to znaczy, jakie objawy temu towarzyszyły, co podejrzewałaś i jakie badania robiłaś, co wyszło i jak to leczysz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
marteczkac1 Re: gorączka,bóle głowy 29.12.06, 09:34 Pozytywna erlichioza(anaplazmozya granulocytarna) wyszla mi w badaniu robionym w IMW w Lublinie, przy badaniu WB(IgM+), diagnosta sam wykonal to badanie z ciekawosci i wyszło...Miałam mdłości, wymioty i cały wachlarz objawów boreliozy- więc trudno rozróznic te objawy. Niestety robią tylko IgG,a aktywnośc choroby podobno monitoruje sie wzrostem poziomu przeciwciał przy kolejnym badaniu. Lekarze twierdza że nie przechodzi ona w stan przewlekly,że w tej chwili bez sensu robić IgM, ale tak naprawde to brak na ten temat informacji. Najwiekszy mój problem, to ze nie moge tetracyklin, a własnie doxy na nią działa. Teraz zakupiłam traganek-zobaczymy. Odpowiedz Link
amorejalo Re: gorączka,bóle głowy 29.12.06, 10:29 Dzięki za odpowiedź. Jesteś jedną z niewielu osób z potwierdzoną koinfekcją. Sprawdziłem twoje wątki i widzę że już o tym pisałaś. Zyczę sukcesów w walce z zarazą i pozdrawiam. Jacek. Odpowiedz Link
nataszkam Re: gorączka,bóle głowy 29.12.06, 10:39 Ja też mam te cholerną erlichiozę, tez rozpoznana przypadkiem i dodatkowo, i tez w IMW. Objawy podobnie jak ma Matreczka- pomieszane z borelka, ale nudności i nasilona choroba lokomocyjna to pewnie nie z borelki. Bóle głowy? Standardzik myslę- bardzo, bardzo silne, różne i nie reaguja na żadne przeciwbólowe. Odpowiedz Link
szympek88 Re: gorączka,bóle głowy 30.12.06, 17:02 Cześc nataszkam. Jestesm ciekawy czym się leczysz, o ile sie leczysz. Jak mozesz to napisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nataszkam Re: gorączka,bóle głowy 30.12.06, 17:10 Na razie czekam na wieści od pielęgniarki, która ma mi (i synowi) pobrać krew na PCR do Poznania, bo wczesniej mam sobie pobrać przezd 3 dni metronidazol. Po tym wprowadzeniu zaczniemy etap "własciwy", czyli tetracykliny 2 x 750 mg i ja od razu tynidazol. Mam nadzieję, że to będzie gdzies za tydzień. Zobaczymy, co sie będzie działo, czy będą herxy. Na razie się przygotowuję i na zapas robię prace "umysłowe", związane z praca zawodową (no i do tej konferencji- mam nadzieję wysłać Wam jeszcze dzisiaj ankiety- własnie konczę). Syn zacznie bez tinidazolu- mamy wprowadzić za 2 tygodnie, ale zobaczymy, co się będzie działo na samej tetracyklinie. Szympek, korzystałeś z olejku oregano- napisz, czy warto go brać, bo waham się z zakupem. Odpowiedz Link
szympek88 Re: gorączka,bóle głowy 30.12.06, 17:29 Po koleji co w tej chwili uważam: 1. Moim zdaniem na erchilie raczej trzeba wziac tetracykline w dawce 2000mg dziennie, ale nie wiem ile ważysz, jak ważysz dośc mało to 1500mg tez powinno wystarczyc. Tak jak piszesz, 2 dawki dziennie 2. Z tinidazolem zaczynaj raczej powoli, od małych dawek, 500 mg na poczatek starczy potem 1000 i tak stopniowo coraz wiecej. Inaczej moze byc zle z toleracnacja leku . Gdzies czytałem ze niektórzy dochodza z tini nawet do 3000mg. 3. Olejek z oregano jest potrzebny a przy tini i tetra raczej niezbedny. Grzybica bedzie po takim leczeniu na bank , lepiej do niej nie dopuscic. tetra i tini sa bardzo grzybotwórcze. olejek jest bardzo dobry. Jak juz cos sie zacznie z grzybem to moze pomysl tez o jakims abx na grzyba. 4. koniecznie opisuj po koleji co sie bedzie z Toba działo. to istotne bo moze bedziesz miała troche inne herxy niz reszta z forum ze wzgledu na koinfekcje i moze po Twoim przypadku i innych z echrilioza, bedzie mozna poznac czy takie herxy w czasie brania tetracykliny to prawdopodobnie erchilioza. Pozdrawiam. Szymon Odpowiedz Link
nataszkam Re: gorączka,bóle głowy 30.12.06, 17:45 Szympku, dziękuję za rady Leczenia sama sobie nie prowadzę, tylko dr Beata, więc bedę się trzymac jej zaleceń Ważę akurat wcale nie tak mało, ale może ze wzgledu na tini, tetry mam brać mniej? Jesli herxy nas nie zjedzą, to będę pisać w moim starym wątku cytomegaliozowym o postępach u mnie; dla syna może założę osobny. Bardzo chciałabym wykluczyć pozostałe koinfekcje, ale wtedy musiałabym opóźnic leczenie do wiosny, kiedy zaczną je robic u nas w IMW- ja to moge poczekac, ale o syna mi chodzi, więc każdy tydzien jest wazny. Głównie chodzi mi o bartonellę, bo przypuszczam, ze coś może być na rzeczy, no i bruceloza z babeszją- jak sprawdzić, to wszystko od razu. W PZH chyba nie robią wszystkiego; mam ochotę wybrac się do Puław, tylko nie wiem, jak jest z normalizacją testów przeznaczonych dla zwierzaków, a używanych dla człowieka. Grzybicy boję się bardzo, podobnie jak uszkodzenia wątroby. Mam tylko nadzieję, że syn szybko sobie poradzi, bo młody organizm jeszcze ma i silny, no i choroba -chyba- nie trwa długo. Odzdrawiam Odpowiedz Link