Dodaj do ulubionych

Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?!

05.11.06, 21:15
Już słyszę ten krzyk co się podniesie.Czytałam o diecie na antybiotykach,o
diecie w FAQ, zerknęłam na forum Candida. Antybiotyki łykam 2 miesiące /w tej
chwili doxy + duomox/, nie jem słodyczy /mimo że uwielbiam wafelki w
czekoladzie/, nigdy nie słodziłam kawy ani herbaty. Jem Nystatynę, Trilac i
Lacidofil, do tego piję Aloes. Ale nie wyobrażam sobie życia bez chleba. ja
nawet po bardzo obfitym obiedzie MUSZĘ zjeść choćby skórkę od chleba, bo
inaczej jestem "niedojedzona". Wiem, co piszę o diecie, ale ciekawa jestem
czy faktycznie do niej się stosujecie, a jeżeli tak to co zamiast chleba???
Jak sobie z tym radzicie? Wiem, że Artur pisał, że chleb jest zakazany.
Pytam, bo ja od wczoraj czuję przelewania i burczenia w brzuchu i wokół talii
chodzą mi "mrówki", ale jęzor mam różowy bez nalotu i żadnych innych objawów.
Wiem, że to forum o boreliozie, a nie o chlebie, jeżeli tak uznacie to
najwyżej usuniecie mój wątek. Piec chleba nie będę, bo nie mam na to
czasu.Mieszkam w małym miasteczku i praktycznie rzecz biorąc nie mam wyboru w
chlebie. Doradźcie coś.
Pozdrawiam, Ewa
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 05.11.06, 21:24
      Jest prawda, ze od czasu do czasu (ale rzadko)znajdzie sie ktos, kto nie przestrzega diety i jakos ciagnie.
      Dla przewazajacej wiekszosci tak w granicach 95% jednak dieta jest koniecznoscia.
      Dobre probiotyki (tzn takie sprawdzone przez innych pacjentow na antybiotykach) konieczne sa zawsze.
      • wroteknowynick Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 05.11.06, 21:32
        krętki żywią się cukrem głónie a chleb to cukier
        • klematis7 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 05.11.06, 22:55
          Nie jem cukrow prostych i sacharozy (cukier, slodycze, owoce)oraz drozdzy. Na
          poczatku jadlam chleb WASA ciemny, potem probowalam upiec chleb sad. Ale teraz
          znalazlam piekarnie, w ktorej pieka chleb na zakwasie i tam go kupuje. Biore
          nystatyne 3-4 tabletki, probiotyki, 6 kropli oleju oregano. 5 miesiecy
          nieprzerwanie biore duze dawki antybiotykowi nic mi sie nie dzieje.
          • anibea100 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 05.11.06, 22:59
            Ja nie jem chleba (lub bardzo, bardzo rzadko i to tylko ciemne, na zakwasie).
            Zamiast tego jem pieczywo ryżowe.
          • gmbh1 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 13:59
            ratunku!
            wpadam w coraz większa panike!
            5 miesięcy antyb? bez przerwy?
            ja biore 6 tydzien i leakr zpwoiedizal dosyc.zrobic za 5 tyg badania i
            zoabczymy! wydaje mis ie,ze to z amało? biorę DUOMOX.1 lekarz kazla brac 28
            dni ,przerwa i potem przez 28 doxy.a drugi ,ze 6 tyg Duomox....badanie i wtedy
            mzoe dosxy?czy mozna przerywac kuracje albo zmiencia antyb??
            pozdr
      • ewap48 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.03.07, 19:14
        Ponieważ to ja założyłam ten wątek, a widzę, że masz trudności co można a czego
        nie, to odpowiem Ci jak wszyscy: musisz dojść do tego co możesz,a co nie metodą
        prób i błędów oraz metodą kolejnych przybliżeń. Ja jem mięso i wędliny, ryby,
        brązowy ryż, pomidory w baaardzo dużych ilościach /mimo, że ktoś pisał że
        pomidorów nie można/, ogórki, sałatę, rzodkiewki i takie tam różne. Nie mogę
        absolutnie jeść jabłek, brzuch mi wariuje po jabłkach.Jem kiwi, mrożone
        truskawki. Próbuj i na wszelki wypadek miej w domu flukonazol, bo jakby coś się
        zaczęło dziać, to żebyś szybko mogła zareagować. Gdybyś miała jakieś
        wątpliwości to pytaj. Pozdrawiam.
    • ewap48 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 05.11.06, 23:10
      Klematis7, Ty chyba mieszkasz w Bielsku lub okolicach /ja około 30 km od
      Bielska/.Gdzie kupujesz ten chleb? Podaj mi namiary na tę piekarnię, bo co to
      jest 30 km w porównaniu z moim umiłowaniem chleba. W razie czego pojadę duzo
      dalej.Pozdrawiam
      • jmgpk6 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 07:57
        Wroteknowynick-z tą dietą to chyba nieporozumienie-ta dieta ma chyba zapobiegać
        rozrostowi drożdżaków candida(co jest tendencją przy antybiotykach) i im nie
        dawać pożywienia w postaci różnych cukrów,w tym pieczywa.jmgpk6
        • krystek67 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 09:02
          Ja diety nie stosuję, czyli tak jak napisał Artur sprawa indywidualna.
          Antybiotyki jem już 10 m-c i na razie jest O.K
          Jedynie co wyeliminowałam ze swojej diety to słodycze, ale to przez
          przybieranie na wadze, a nie przez grzybicę.
          Pozdrawiam Krystyna
        • wroteknowynick Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 15:31
          Więc efekt jest podwójny, dodatkowa korzyść z niekarmienia krętków.
    • dorota1011 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 15:57
      ja jem wszystko, grzyba nie mam .
      • tosho Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 16:13
        Dziwi mnie to, bo przeciez wyraznie jest powiedziane, ze trzeba przestrzegac
        diety. Chyba, ze nie masz czasu.
        • laurawroc Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 18:18
          ja też jem wszystko i grzyba nie mam
          • tosho Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 18:34
            Nie wiem jak wy to robicie.
            • laurawroc Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 18:40
              może trochę szczęścia,
              ale slodyczy i cukru z zasady unikam....
    • taliza Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 18:46
      Chleba nie jadam od dawna, chociaż nie wiedziałam, że nie powinnam.
      Myślałam, że nie powinno się jeść cytrusów, a inne owoce można.
      • klematis7 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 06.11.06, 19:19
        ja jadlam sobie wszystko, dopoki nie uroslo mi futro na jezyku i dostalam
        takiego oslabienia, ze przez trzy dni nie bylam w stanie wstac z lozka.
        Odstawilam cukier w ciagu jednego dnia ( a wczesniej wydawalo mi sie, ze nie
        potrafie bez niego zyc). Ale musze jeszcze powiedziec, jaka z tego odnioslam
        korzysc. Od zawsze mialam podwyzszony cholesterol, nawet do 340 czasami.
        Probowalam wszystkiego: diete niskotluszczowa i nawet leki. Nic to nie dawalo.
        A tu po 3 miesiacach diety niskoweglowodanowej cholesterol mam ksiazkowy!
        Pierwszy raz od 15 lat!!!
        • jmgpk6 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 07.11.06, 09:21
          Dieta niskowęglowodanowa jest ze wszech miar pożyteczna-polecam "Zycie bez
          pieczywa"-Allan,Lutz. jmgpk6
    • neretva Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 01.12.06, 12:50
      Tak, czytałam, że chleb jest dla nas na razie zakazany, ale z drugiej strony
      znalazłam też informację w tekście o leczeniu i diecie przy drożdżycy, że można
      na śniadanie od czasu do czasu zjeść niewielką ilość chleba, ale tylko
      żytniorazowego na naturalnym zakwasie. Znam miejsce, w której pieką chleb żytni
      razowy. Kupowałam go czasami jeszcze przed chorobą. Zapytałam w tej piekarni czy
      mają chleb tylko z mąki żytniej i bez drożdży. Pani odpowiedziała, że tak, nawet
      3 rodzaje do wyboru. Ale jest pieczony na zakwasie jabłkowym... chyba się nie
      nadaje, prawda? I nie mam też pewności czy do mąki żytniej nie dodają chociaż
      odrobiny mąki pszennej sad Tak jak czasami się zdarza przy niektórym chrupkim
      pieczywie. Na opakowaniu duży napis "żytnie pieczywo" a w składzie małym
      druczkiem 60% mąka żytnia, 40% mąka pszenna.
      Ale mimo wszystko kupiłam pół bochenka do domu..
      • mile13 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 01.12.06, 14:22
        Leczę się już 6 miesięcy i jem chleb normalnie bo ile też go można zjeść?Z
        diety wykluczyłam tylko słodycze /chociarz czasem skosztuję odrobinkę/Podchodz
        do tego indywidualnie sama zobaczysz co Ci nie służy.Ja probiotyki zażywam
        2razy na dzień i raz w tygodniu Enterol -jest bez recepty,jogorty naturalne i
        jest ok.Profilaktycznie możesz raz w tygodniu też Flukonazol no i wieczorem
        możesz pogryść Nysttynę.POZDRAWIAM.
        • rzepcia3 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 22.02.07, 14:15
          Czy Dieta niskowęglowodanowata niskowęglowodanowa to jest to czego powinniśmy
          się trzymać tak w skrócie?
          • domin46 tak w skrócie to unikaj cukrów prostych 22.02.07, 14:33
            ciasteczek , budyni, mleka(laktoza), ale nie popadaj w paranoje i zażywaj
            probiotyki (lacidofil, trillac, lacidozone itp.).
        • trinity28 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 16:26
          Czy Nystatynę trzeba gryźć? Kurczę, a ja ją łykam. Niezłe jaja.
    • rzepcia3 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 22.02.07, 14:47
      Pozbawiłam sie chleba (ten na zakwasie ze sklepu ekologicznego doprowadził mnie
      do mdłości, nie moge go jeśc) ryżu, rosołu od którego jestem uzaleznionasad,
      ziemniaków i jest do bani, chodze wiecznie głodna ,zła, dodam że przed chorobą
      całe zycie jadłam więcej niz moi kumple, mój chłopak ma 190 cm wzrostu i 90 kg
      wagi ja 175 cm i 58 kg wagi i jadałam więcej od niego,zawsze miałam apetyt,
      spust i świetną przemianę, teraz jestem wiecznie wygłodzone...jedzenie to był
      mój konik, zawsze cos wymyslałam, co tu zrobić a teraz taka bida, załamka,
      wieczne burczenie w żołądku, dzis jest 14.30 a ja zjadłam jakąs sałatake z
      kalafiora i kapusty świezej posypane solą...boże nawet nie poczułam tego w
      żołądku sad
      • beta32 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 11:16
        Do sałatki można wkroić jajo na twardo lub troche gotowanego mięska - to nie
        jest dla nas zakazane. Doprawienia jej dobrą oliwą nie tylko podniesie
        kaloryczność ale też trochę wzmocni w walce z grzybkami. Kasza gryczana i
        brązowy ryż też są dozwolone - można nimi zastapić ziemniaki. Ja do jogurtu
        zrobiłam sobie samodzielnie taką mieszankę musli (te gotowe są z owocami i
        nierzadko z cukrem więc niezalecane) - troche płatków żytnich, pestki dyni i
        słonecznika, ziarna sezamu, siemię lniane. Zawsze mam w domu pod ręką takie
        wafle ryzowe i pieczywo chrupkie żytnie (sprawdzam w składzie czy nie ma cukru i
        drożdży), pestki dyni i słonecznika i tym sie dopycham między posiłkami.
        Warzywa strączkowe - groszek, fasolka - kupuję mrożone lub konserwowe (też
        sprawdzam skład) mają dużo białka, są też dosyć kaloryczne, jem tego dużo.
        Zaprzyjaźniłam sie też z soczewicą - czasem dodaję taką gotowaną do sałatki.
        Rzepcia - miałam podobny problem - duży apetyt - 55/169 - w pierwszym tygodniu
        kuracji schudłąm 1kg, teraz jest stabilnie. Trzeba dokładnie przejrzeć zieloną
        listę i korzystać, eksperymentować.
      • klematis7 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 11:52
        Musisz znalezc zloty srodek.
        Jak zaczelam ostra diete, to bylam ciagle glodna. Po trzech miesiacach bylam
        juz okropnie oslabiona a wlosy zaczely wypadac mi garsciami. Stwierdzilam, ze
        to nie byl dobry pomysl i zrobilam weryfikacje.
        W dalszym ciagu nie jem slodyczy,ciasta,zoltego sera, nie uzywam cukru. Ale jem
        ziemniaki, makarony, ryz, owoce, warzywa. Jesli chodzi o chleb, to kupuje ten
        na zakwasie, ale jestem po nim glodna, wiec zwykly chleb tez jem.
        Jesli chodzi o srodki przeciwgrzybicze, to biore 6 ampulek probiotykow
        dziennie, 4 nystatyny, olej oregano. Czasami flukonazol zamiast nystatyny.
        I jestem zadowolona. A rosolek jest pyszny! Nie wyobrazam sobie niedzieli bez
        rosolu. A wczoraj mialam marcheweczke na gesto... mniam!
        Mysle, ze kazdy metoda prob i bledow musi ustalic sobie diete indywidualnie. Ja
        u siebie zauwazylam, ze jak biore mniej probiotykow, to zaraz cos zaczyna mi
        sie robic. Musze brac 6 dziennie.
        Powodzenia.
      • gmbh1 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 13:57
        Rzepciu!!!
        kurde! to przy tej chorbie trzeba diete stosowac??? rany!!!!
        • rzepcia3 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 14:04
          Nie przy tej chorobie tylko przy leczeniu antybiotykami...uncertain taka bida widzisz,
          nie martw sie ja tez zjeśc lubie i baaaaaaardzoi cierpię z tego powodu uncertain
          • gmbh1 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.02.07, 14:12
            uff to dobrze!
            ja normalnie wszystko wcinam,może więcej jogurtów,zeby osłaonic jakos zoładek i
            lacidofil,nic więcje..chociaz boje si eo grzybka...o ktoreym zadenz lekarzy nei
            pomyslał!!!
            • rena1966 Re: Ludzie!!!Czy Wy naprawdę nie jecie chleba?! 23.03.07, 18:09
              jeśli nie można jeść chleba, to może wędliny i mięsko?
              • artur737 wędliny 29.03.07, 22:22
                Osobniczo zmienna reakcja. W zasadzie wędliny sa na 'nie' poniewaz zwykle
                zawieraja szybkie weglowodany jako dodatek - zwykle jest to skrobia.

Mozna natomiast robic swoje wlasne wedliny i wtedy beda bezpieczne.
    • i_250 chleb żytni 24.03.07, 17:21
      Czy na zakwasie i żytni oznacza to samo, dlaczego chlebek na zakwasie można
      jeść, co z chlebem pszenno-żytnim który mam dostępny w pobliżu?
      • dominiaczek1 Re: chleb żytni 24.03.07, 22:42
        na zakwasie tzn że do wypieku użyto zakwasu a nie drożdży ( to dobrze )
        a ze chleb jest żytni tzn że upieczony z mąki żytniej ( tez dobrze )
        a pszenno-żytni - niedobrze
        • amorejalo Re: chleb żytni 24.03.07, 23:30
          Bardzo dobrze dominiaczek1 smile))
          • i_250 Re: chleb żytni 25.03.07, 12:02
            Bardzo dziękuję za informację.
            Jeszcze jedno pytanko: czy każdy chlebek żytni jest dobry czy też wsród żytnich
            są na te na zakwasie i inne - wtedy jak rozpoznać?
            • franiolek1 Re: chleb żytni 25.03.07, 12:14
              Sa na zakwasie i na drozdzach. Trzeba sie zapytac piekarza, lub dojrzec na
              naklejce. Zakwas robi sie z maki i wody.
              Tym, ktorzy maja zalegly prezent na urodziny lub dzien matki, polecam maszyne
              do robienia chleba. We Francji sa bardzo modne - Moulinexa - wklada sie
              wszystkie skladniki, maszyna miesza i piecze. To jest dobre rozwiazanie, dla
              tych ktorzy nie maja czasu robic wlasnymi lapkami chleba, a chca dokladnie
              wiedziec co w chlebie piszczy. Nie wiem czy sa te maszyny w Polsce.
              • i_250 Re: chleb żytni 26.03.07, 20:17
                "Chleb żytni razowy na zakwasie"
                skład - woda, mąka żytnia, sól
                i to całkiem niedaleko..
                wielkie dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka