Dodaj do ulubionych

Czy to moze byc borelioza?

20.01.07, 16:06
Witam. Moja przygoda z lataniem po lekarzach zaczela sie w maju 2002 roku. Nie pamietam czy zostałem pogryziony przez kleszcza ale bardzo mozliwe...
Zaczelo sie wszystko od bólów głowy w potylicy i skroniach osłabienia, otepienia oraz rozmazywanie wzroku. Po miesiacu doszły bóle stawów, kosci, kregosłupa, sztywnosci stawow i inne nieprzyjemne bóle. Zaczeło sie bieganie po lekarzach, badania, rezonansy ktore nie wykazuja nic poza mała jamka w rdzeniu w kregosłupie szyjnym. Zostało to stwierdzona jak jakistosc rdzenia, tyle ze ja nie mam zadnych typowych objawow jamistosci...chocby wzrok nie jest jej przyczyna i problemy z układem trawiennym ktore cały czas mam. Kretyni w koncu odesłali mnie na odczepke do psychologa. Ten stwierdza "depresja" i zaraz ładuje mi bioxetin. Wciskali mi te syfy przez ten cały czas przez 4 lata a poprawy zadnej nie było. Testowali na mnie juz wszystkie mozliwe leki dla czubków ktore nie działaja we wlasciwy sposób! Miałem robione badanie na HIV'y, grzyby i dosłownie na wszystko a mam same pozytywne wyniki. Rezonans i tomograf głowy nic nie wykazuje. Miałem robione badanie EEG prywatnie i wyszedł jakis płaski zapis fal mózgowych w płatach czołowych oraz jeszcze do czego mozna sie przyczepic jako druga rzecz to podwyzszony testosteron. Dosłownie wszystko inne jest w normie. Neurolodzy, okulisci i inny mistrzowie medycyny nic nie widza. Rok temu przestałem brac jakiekolwiek leki bo zadnych pozytywnych skutkow nie odczuwałem, powiedziałem zeby se je wsadzili w d...
Oto dokładna lista moich objawów (znajda sie jeszcze inne o ktorych juz nie wspominam):
-gorączka, poty, dreszcze, fale gorąca z nieznanych powodów

-zmiana masy ciała (przybranie lub utrata)

-zmęczenie (napadowe lub stałe), ociężałość, słaba wytrzymałość fizyczna

-bezsenność, płytki sen

-drętwienie kończyn lub tylko palców budzące ze snu (czasem bardzo zmienne)

-bóle gardła

-bóle bioder

-bóle i kurcze mięśni

-tiki mięśni twarzy lub innych mięśni

-bóle głowy, zwykle części potylicznej

-bóle stawów

-sztywność stawów i kręgosłupa szyjnego; trzeszczenie szyi

-bóle zębów (bez wyraźnych powodów stomatologicznych)

-podrażniony pęcherz lub zakłócenie działania pęcherza moczowego

-bóle i podrażnienie żołądka

-refluks żołądkowo-przełykowy

-zmiana rytmu wypróżnień (zaparcia lub biegunka)

-bóle w klatce piersiowej i w żebrach

-przeszywające bóle

-krótki oddech, kaszel, zadyszka

-skoki pulsu i skoki ciśnienia krwi

-kłucia, mrowienie o zmiennym charakterze; utrata czucia jak w polineuropatii; palenie skóry

-paraliż twarzy (paraliż Bella)

-zaburzenia widzenia: podwójne rozmyte widzenie, czarne plamy w polu widzenia, nadwrażliwość na światło (zwykle badanie okulistyczne nie wykazuje zmian)

-zaburzenia słuchu: dzwonienie w uszach, bóle uszu, nadwrażliwość na dźwięk

-zła tolerancja alkoholu i nasilanie się objawów po alkoholu

-zaburzenia koncentracji i otępienie: trudności w znalezieniu potrzebnego słowa, problemy z rozumieniem tekstu czytanego,

-wzmożona ilość błędów ortograficznych, trudności w rozumieniu dłuższych zdań lub szybkich dialogów, liczne wypadki 'z nieuwagi', zapominalstwo, luki pamięciowe, dezorientacja, uczucie 'odrealnienia'

-zmiany nastroju, drażliwość, depresja
'parkinsonowskie' drżenia rąk i innych części ciała

-nadwrażliwość skóry, bolesność na dotyk

-nadwrażliwość na chemikalia i zapachy.

Bardzo duzo objawow pogarsza sie podczas wysiłku fizycznego np. boli mnie bardziej głowa, czuje jak by mi puchła od srodka, powiekszaja sie wezly chłonne z tyłu głowy, na szyji i w okolicach krtani i ogolnie wszystko mnie bardziej łupie niz jest normalnie. Checi do zycia mam ale poprostu z takimi objawami nie da sie normalnie funkcjonowac.Czuje sie jak bym był uposledzony umysłowosad
Objawy te raz sie pogarszaja a raz zanikaja ale niektore nie ustepuja do konca.
Poszedłem do neurologa prywatnie bo te niedouczone matoły wciaskaja mi chorobe psychiczna, hipohondrie itd.
Nigdy wczesniej nie latałem po lekarzach, wrecz przeciwnie. Wszystkie rzeczy ktorymi sie przejmowałem po jakims czasie spływały po mnie jak po kaczce.
Dopadło mnie to wszystko podczas gry w tenisa kiedy byłem chyba w najlepszej formie w zyciu.
Wracajac do prywatnej wizyty u neurologa. Za pierwszym razem poszedłem, to zlecił mi kilka badan ktre nic nie wykazały. Robiłem je oczywiscie z funduszu zdrowia bo nie spie na pieniadzach. Powiedział ze bedzie szukał az znajdzie to co powoduje moje dolegliwosci. Wspomne mu o boreliozie i przygotuje sobie kartke z dokladnymi objawami. On napisze jakis raport dla mojego lakarza pierwszego kontaktu który mam nadziej mi zleci badania SPECT,PCR i WB. Miałem wczesniej robiona ELISE (w listopadzie 2006) ale nic nie wyszło a zreszta byłem 2 tyg po antybiotyku wiec Ci co wiedza o czym pisze zrozumieja...
Kaszle i kaszle, czuje sie mementami jak bym był czyms nacpany, rodzina mowi ze zmyslam, ze ich tez boli itd...Strasznie to oddziaływuje na psychike a wtedy staje sie agresywny i wyzywam ich od najgorszych bo normalnie tłumaczenie juz nie dociera. Odnaszac sie do linku BORELIOZA A DEPRECHA forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=54287195&a=54287195 doskonale rozumiem co czuje ten facet. Czuje sie jak bym był nim i w 100% go rozumiem. Nikt go nie rozumie, nie wspiera a jeszcze dobija. Zygac mi sie chce jak czytałem niektore wypowiedzi ludzi odpisujacych na jego post. Kazdy mondrala powinien dostac taka nauczke jak objawy boreliozy to wtedy moze by zrozumial jak jest to nieprzyjemne i moze by inaczej podchodził do pacjentow!Koncze juz moje wypociny i poczekam na to co powie lekarz.Pozdrawiam wszystkich chorych!

Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 18:32
      Witam! Doskonale rozumiem Ciebie i bb103.Wiele czytałam to forum ale nikogo nie
      znalazłam kto by tak bardzo cierpiał.Bardzo mnie wzruszył bb103 chyba też
      dlatego ze identyfikuję sie z nim w 100% bo tez tak strasznie cierpię z coraz
      większym nasileniem i to od 20 lat.ciagle jestem na silnym leku p/bólowym
      Tramalu.Wiem co to znaczy byc nazwanym hipochondrykiem z urojeniami jeszcze jak
      pisał bb103-ja juz tego znieśc nie mogę.Tez wszyscy mi wmawiają ze to z
      depresji a ja wiem ze depresje mam z bólu-bólu nie do wytrzymania-
      obezwładniający,rozrywający od wewnątrz jakby na kawałki..Czuje sie wtedy
      jakbym miała 40st.goraczki choc jej nie mam,jest mi słabo,mam dreszcze to znów
      oblewające poty,jestem roztrzęsiona,słaba,brak powietrza,tchu jakbym miała
      zemdleć lub umierać -TO JEST KOSZMAR.Napady te ciągle wracają 2-3 dni lepiej i
      znów a nieraz trwaja kilka tygodni.Tez czesto żyć mi się nie chce i myślę ze
      tylko śmierć bedzie moim wybawieniem.Wiem ze głupio ale tak myślę ze swojej
      bezradności.Moze te objawy sa rózne u róznych osób nie wiem.Jak Was czytam to
      wydaje mi sie ze to mnie dotyczy-te same odczucia.Wydaje mi sie ze objawy mam
      identyczne a też nie mam diagnozy oprócz tego ze mam fibromialgie /na którą nie
      ma leczenia/w co nie dowierzam.Wszedzie szukam pomocy i nikt mi nie moze pomóc
      od bardzo wielu lat.Nie pamietam jednak ugryzienia kleszcza jedynie pchły ale
      wszystko możliwe.Też jestem u kresu wytrzymałości.Nie wytrzymuje z bólu
      fizycznego i psychicznego.Czuję sie bezradna.Chce zrobić to badanie WB ale jak
      słysze ze wynik może być nieprawdziwy bo to długo trwa to ręce mi opadają-nie
      chciałabym wywalić tyle kasy w błoto a nie mam zadnych dochodów i nie pracuję .
      Czuję jak powoli umieram z bólu.Nie jest to dla Ciebie co napisałam
      pocieszające -wiem ale chociaz sobie porównaj objawy.Pozdrawiam Ewa
      • ewax100 Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 18:38
        Moje objawy to takie czy nie podobne?
        1.ciągłe bóle mięśniowo-stawowe obezwładniające,rozrywające od
        wewnątrz nie do wytrzymania.Ból promieniuje od wszystkich stawów
        nóg,rąk a wydaje sie jakby bolało całe ciało wewnatrz
        2.Osłabienie zupełne,wyczerpanie,brak sił,dreszcze i oblewające
        gorąco naprzepian,przyspieszony oddech,brak tchu,powietrza-
        jakbym miała zemdleć czy umierać
        ciągle zmęczenie,ociązałość,brak energii
        3.Niemozność koncentracji,brak refleksu,otepienie,oszołomienie
        trudności zapamietywania
        4.Depresja nawracająca zwiazana z bólem i bezradością-czesto płacz
        z bólu,trudnosci w oddychaniu
        5.Refluks żołądkowy/zgaga/
        6.Nadwaga nieuzasadniona
        7.Biegunki 3-6 razy dziennie nieraz zaparcia
        8.Zaburzenia widzenia-męty/kłaczki/ w widzeniu
        9.Drętwienie ręki lewej
        10.Wysoki cholesterol
        11.Bóle kręgosłupa
    • wroteknowynick Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 18:44
      Jakbym czytał własną historię smile Nawet to wypisywanie objawów na kartce,by nie
      pominąć żadnego u lekarza bo tyle ich jest i pamięć bardzo się popsuła.
      • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 21:00
        Jeszcze jednym z objawow ktory sie u mnie pojawil od maja 2002 to kiedy sie skalecze gdzies na nogach albo na rekach, głównie na rekach to niby robi sie strup a pozniej dziwna blizna i sie łuszczy. Nic na to nie pomaga zadne smarowanie itd. Deratolog rozkłada rece. Mam juz całe rece poryte takimi bliznami. Niektore z nich sie prawie pogoiły, ale nie do konca. Wyglada to jakbym mial takie znamienia ktore maja ludzi z chora watroba (moje wyniki sa ok). Mam nadzieje ze dostane skierowanie na badania te ktore wczesniej wypistwalem i moze jeszcze skieruje lekarz mnie na cos innego. Ma moze ktos podobny objaw do tego ktory tu opisuje?
        • anna.zyg Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 21:09
          moze to byc bartonella- przy tej chorobie często są problemy ze skórą. Mam
          podobnie.
          • wroteknowynick Re: Czy to moze byc borelioza? 20.01.07, 21:51
            Ja tego nie mam.
    • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 25.01.07, 22:30
      Jutro ide w koncu do ze skierowaniem do lekarza w szpitalu zakaznym na wywiad i pewnie mi da skierowanie na badanie WB. Zobaczymy co z tego wujdzieindifferent
      • nataszkam Re: Czy to moze byc borelioza? 28.01.07, 17:44
        Skierowanie na WB? No nie wierzę smile
        Napisz chociaż, czy ten WB to ELISA smile))) Bo coś własnie tak to widzę big_grinDD
    • gwiezdnas Re: Czy to moze byc borelioza? 27.01.07, 22:51
      Hej,
      może powinnas poczytac w necie o mało znanej chorobie pod nazwą TOCZEŃ. Jest ona
      trudna do wykrycia.Życze zdrówka i pozdrawiam
      • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 18.02.07, 19:43
        Wątpie zeby to był toczeń. Masa objawów sie nie zgadza...
        • zazule Re: Czy to moze byc borelioza? 18.02.07, 22:50
          Hej MAriano,

Moja ciocia ma jamistośc rdzenia to wogóle nie pasuje do Twoich objawów.
          Albo borelioza albo Chlamydi pneumoniae ( ew jakie mykoplasmy czy ureaplasmy)
          Choroby typu toczen i inne bzdury mi tez wmawiali tylko na tej podstawie ze
          stwierdzono początki zaspołu Reynoldsa ( czy kogoś takiego). O borelizie z
          forum dowiesz sę wszystkiego, a chlamydi pneumoniae wklejam link
          www.cpnhelp.org/
          Ale zacznij od przejrzenia ankiety
          www.cpnhelp.org/UCCASSv1.8.1/survey.php?sid=35
          to zrozumiesz jakie objawy daje te choroba, Ci lekarze od chalmydi uważają ze
          większośc chorób autoimmunologicznych typu SM czy toczeń to infekcja
          chlamydiami.
          JAk ja poszukiwałam mojej choroby w internecie to przerabiałam wątek tocznia (
          to taka choroba, ktorą kazdemu mozna wmówić) i wielu innych chorób tego typu.
          Ty masz taką nerwice jak ja toczniasmile
          pozdrawiam
          • zazule Re: Czy to moze byc borelioza? 18.02.07, 23:03
            Cześc Mariano jeszcze jedno
            Ja o tym nie pisał ale u mnie tez jakieś dziwne rzeczy ze skórą się działy. Nie
            mogłam zamoczyć rak duzej niz na parę minut bo mi strasznie rozmiękała skóra.
            Miałąm tez wodowstręt
            Duzo wcześniej pływałam za nim zachorowałam i mysłam ze to taki efekt
            ubocznysmile Tylko ze efekt mija na leczeniu.
            • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 19.02.07, 00:34
              Dzieki zazule. Poczytam to jak sie wyspie bo po koncercie jestem. Jezeli chodzi o Western Blota to krew pobrali mi w szpitalu zakaznym w Gdansku, wysłali do do akademii rowniez w Gdansku a nastepnie do Wawy. Teraz czekam na wyniki.
              • tosho Re: Czy to moze byc borelioza? 19.02.07, 00:43
                na czym bylessmile ?
                • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 19.02.07, 00:48
                  Kombajn do zbierania kur po wioskachtongue_out Generalnie wolałbym jak w Polsce zagoscilby Papa Roach to pojechalbym na drugi koniec Polski, byleby ich zobaczyc live. Szkoda ze te ankiety itd. sa po angielsku bo bede musial siedziec ze slownikiem ze wzgledu na słaba znajomosc słów z angielskiej medycyny;/ Poza tym to u mnie angielski na wysokim poziomie wiec jakos chyba sobie poradzebig_grin Ide spac<papa>
                  • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 28.02.07, 19:56
                    Jestem juz ponad tydzien na antybiotyku i musze przyznac ze nastepuje u mnie poprawa. Znacznie łatwiej mi sie chodzi (nie mam takich ciezkich nog), herxa mialem przez jakis pare dni (jezeli to był herx), czuje jakby moja skora zaczela oddychac,łowa tak nie boli, nie kreci sie, zdecydowanie łatwiej sie oddycha i wiele innych rzeczy jest na plus, aaaa no i co najwazniejsze kregosłup nie boli juz tak mocno. Do konca jeszcze nie mam potwierdzone ze mam borelioze ale jezeli antbiotyki dzialaja to cos w tym musi byc. Narazie biore Dalacin C a to dlatego ze mam sesje usuwanie ósemek i po wyrwaniu pierwszego zeba dostałem wlasnie ten lek. W barku mam juz wykupione unidoxy i metronidazol ktory mam zaczac brac za pare dni. Nie zapomnialem rowniez o florze bakteryjnej.

Mam pytanie:
                    -Ile czasu musi minac po wzieciu flor bakteryjnych zebym łyknął antybiotylk, lub co najpierw łykac?

-Jak mam brac metronidazol razem z tymi lekami, w jakim czasie bo zgubilem gdzies dawkowanie a nie chce mi sie specjalnie jechac i stac ponownie w kolejkach?
                    • magdag20 Re: Czy to moze byc borelioza? 28.02.07, 21:52
                      bakterie się bierze co najmniej w odstępie 2 godzin od antybiotyku.Tinidazol
                      się bierze w czasie jedzenia, więc myślę że metro tak samo.
    • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 02.03.07, 21:56
      Nacieszyłem sie dobrym samopoczuciem przez pare dni i znowu mam bombe. Zaczałem brac doxy. Na poczatku było ok, probleym z nerwami czaszkowymi sie zmniejszyły, byłem lekki jak piórko i co jakis czas wracało stare dobre samopoczucie. Wszystki impulsy odczówałem znacznie silniej:smak, wzrok, wech, słuch. Dzisiaj w nowej pracy zacząłem juz zartowac na przerwie bo tak sie wspaniale czułem. Po paru godzinach trach i znowu jest źle:miesnie sztywne, plecy zaczeły znou bolec, koncówka jezyka mnie zaczęła piec jak i całe usta szczypia i ogolnie jest niefajniesad Myslalem ze zostanie tak jak bylo i tylko bedzie szło ku polepszeniu.
    • franiolek1 Re: Czy to moze byc borelioza? 31.05.07, 21:52
      Mariano, uaktualnij swoj watek. Chcialabym wiedziec co u Ciebie, jak idzie
      leczenie, jak sie czujesz....a w innych watkach sa tylko kawalki informacji smile
      Dzieki
      • mariano_84 Re: Czy to moze byc borelioza? 01.06.07, 20:27
        Sorki nawet nie zauwazyłem ze ktos cos napisał w moim dawnym wątku. Sam nawet juz o nim zapomniałem;] Dostałem @ z Poznania ze wstepnie PCR-Real Time jest ujemny. nie jest to jeszcze oficjalna informacja. Narazie stosuje niskie dawki antybiotyków (doxy + klabax) tak jak w leczeniu chlamydii i innych paskudztw. Pomagac pomagaja zwłaszcza makrolidy. Grzyba tez mam juz w malych ilosciach i tepie go non stop, ale nie jest takie diabel straszny jak go maluja. Objawy grzybicy to bułka z masłem w porownaniu do chlamydii czy boreliozy. Martwi mnie to ze schodłym z 75 do 69kg głownie na pupie i brzuchu, ale czuje sie z tym duzo lepiej. 3 miesiace temu zaczałem wzmacniac brzych na ławczce ktoa specjalnie kupiłem i moja mama juz nie musi uzywac tarki do ścierania ziemniakówbig_grin Sam nie wiem na co jestem dokładnie chory poniewaz wyniki na chlamydie wyszły ujemne. Mam zamiar zrobic jeszcze mycoplasme, zgłosic sie do przychodni i niech mnie skieruja do zakaznego zeby mnie lepiej zbadac. Narazie jest strajk wiec nic nie moge zrobicsad wczoraj byłem na komisji lekarskiej odnosnie przedłuzenia renty socjalnej dzieki czemu mam na leki i badania + do tego jeszcze pracuje (dorywczo), poniewaz te 450 zł to troche za mało. Chciałbym miec stała prace, ale nie jestem w stanie chodzic do niej codziennie z racji tego, ze bola mnie stawy i miesnie, sa sztywne a do tego jeszcze głowa. Po abx jest duzo lepiej. 12 czerwca musze znowu jechac do ZUSu tym razem do neurologa ktory zadecyduje czy dostane ta rente czy nie. Gdybym mial jakies wyniki ktorymi udowodnilbym ze nie zmyslam z tymi swoimi objawami to by mi zdecydowanie ułatwiło sprawe. Twierdzenie lekarza jest take, ze wyniki ujemne to i nie ma choroby. Czemu ludzie sa tak żałosnie głupi i nietolerancyjni, ze nie chca mi wierzyc;/ Pojde do pierwszego kontaktu, to nie chciala mi dac nawet skierwoanie na chlamydie. Dopiero doprosiłem sie u laryngologa. Pojde znowu odnosnie mycoplasmy to tez pewnie nie dostane. Prosiłem o skierowanie na badanie kału w kierunku grzybów i drozdzy to tez nie chaiała mi dac. Zrobiłem prywatnie i wyszła candida w małych ilosciach. Musiałem wywalic 30 zł zeby jej udowodnic ze mialem racje co do badania;/ Jednym zdaniem jestem w kropce.
    • mariano_84 Re: koinfekcja bez boreliozy 03.06.07, 12:05
      Czy jest mozeliwe, ze ma sie jakas koinfekcje odkleszczowa nie majac boreliozy?
      • nataszkam Re: koinfekcja bez boreliozy 03.06.07, 16:10
        Mariano...
        Moim zdaniem to Ty mi pasujesz na coś bakteryjnego (poprawa po abax), własnie
        na boreliozę. nie wiem, czy chlamydie tak szybko robią spustoszenie w układzie
        nerwowym, czy jednak potrzebują więcej czasu, niz borelka. Bierz abaxy i
        zdrowiej smile
        • franiolek1 Re: koinfekcja bez boreliozy 03.06.07, 16:20
          Mariano, w takim przypadku jak Twoj, warto sie leczyc wedlug schematu, ktory
          szeroko wybija bakterie. Mozna tak dobrac leczenie, ze powinno leczyc i
          boreliozei chlamydie i niektore wspolinfekcje. Jezeli bedziesz bral doxy +
          makrolid + tini + NAC, to i Artur przytaknie i Zazul smile
          Taki zestaw warto potrzymac z miesiac i dopiero po tym czasie ocenic i
          zastanowic sie nad ewentualna zmiana. Choc miesiac to i tak malo, na ocene...
          Jest ewidentna sprawa, ze jakas infekcja bakteryjna dokucza Ci od jakiegos
          czasu, reakcja po antybiotyku wskazuje na to, ze jestes na dobrym tropie.
          Niestety testy sa nie miarodajne, wiec pozostaja Ci "testy terapeutyczne". Ja
          bym chyba tak zaryzykowala...
          Pozdrawiam Cie Joasia
          • nataszkam Re: koinfekcja bez boreliozy 03.06.07, 16:33
            Zaz zaraz dopisze o tini, żeby tak szybko nie wchodzić z tym, bo nam się
            mariano przekręci big_grin
            • zazule Re: koinfekcja bez boreliozy 03.06.07, 16:46
              Mariano juz brał chyba tyni

Przypadek Mariano zostal skonsuktowany ze spec od Cpn i myko, werdyk brzmi ze
              prawdopodbne.

Nie ma definicji po jakim czasie CPN czy mykoplasmy zaatakuja CUN, u jednych b
              szybko u innych nigdy lub w małym stopniu.
              U mnie problemy neurologiczne pojawiały sie z dnia na dzień.
              pozdr
              ZAz

• mariano_84 Re: do nataszkam 03.06.07, 16:26
          Zgadzam sie z Toba po czesci. Jak siegam pamiecia w stecz to musiało sie to rozwijac przez długi czas az zaatakowało OUN itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka