Dodaj do ulubionych

słabe mięśnie

21.02.07, 20:53
Rok temu miałem kurację na zapalenie pęcherza 3 tyg Unidoxem(jeszcze wtedy
nie było stwierdzonej boreliozy)w trakcie brania nastąpiło nagłe osłabienie
siły mięśniowej w rękach i nogach.Nie mogłem pisać ani wykonywać prostych
czynności fizycznych.jednocześnie wystąpiło mrowienie nadgarstków z
bólem.Trudności z podniesieniem rąk rano,w dzień to ustępowało.Dolegliwości
po roku prawie nie minęły.Nie mogę wykonać,żadnych intensywnych
ćwiczeń.Mięśnie szybko się męczą.Wejście po schodach na IIp to tak jak kiedyś
na Xp.Brak jest właściwego ich napięcia.Badanie EMG wykazuje niespecyficzne
zmiany trudne do określenia przez lekarza.Mój lekarz rodzinny,na podstawie
pozytywnych badań w klasie IGG zaczął mnie leczyć na boreliozę
doxycycliną,zacząłem czuć się coraz lepiej,brałem ją przez 4 tyg po 200 mg
dziennie.Po skończeniu doxycycliny,przepisała mi Unidox(też Doxy)i zaczęło
się osłabienie jescze większe mięśni i drętwienie nadgarstków.Rano sztywność
rąk i problem z ich podniesieniem.Wszystkie choroby mięśni wykluczono w
klinice Chorób mięśni na Banacha w Wawie.Czy ktoś z Was ma podobne objawy w
mięśniach to proszę napisać.czy może to unidox spowodował jakieś uszkodzenia
mięśni.
Ps.Stawy też mnie bolą ale już nie tak jak kilka mięsięcy temu(od miesiąca
piję kurkumę z pomarańczą.
Obserwuj wątek
    • aktimelek Re: słabe mięśnie 21.02.07, 21:09
      eh.. ja mialam mrowienia i drętwienia nadgarstków ale niewiedzialam ze to
      borelka sad.. stawy tez bolały rok temu w Marcu ro bark tak bolał ze ręka
      nieruszałam... yh obecnie sie lecze 6 miechow...na amox 6g dziennie i objawow
      tych niemam
    • hedwig1 Re: słabe mięśnie 21.02.07, 23:44
      do peterka 4

czy tylko takie masz objawy tej boreliozy?
      czy wiesz od kiedy masz borelke?
      jak długo juz się leczysz ?

pozdrawiam
      Jadwiga
      • peterka4 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 14:12
        Chyba od 2 lat.Od niedawna leczy mnie moja lekarz rodzinny.Na 7.03 mam miejsce
        na oddziale neurozakaźnym w Bytomiu.Powiedzieli,że 3 tyg min pobytu,jeżeli nie
        bedzie objawów neuroboreliozy.z objawów fizycznych to szybkie męczenie i bóle
        stawów ale mało upierdliwe
        • aktimelek Re: słabe mięśnie 22.02.07, 20:40
          Peterkaa mnie na Bytom to przyjąc nawet nie chcieli
        • amalia104 Re: słabe mięśnie 08.06.07, 09:45
          Witam peterka.Napisz,co u Ciebie? Byłeś na leczeniu szpitalnym?
    • zgoorek Kurkuma z pomarańczą? 22.02.07, 00:18
      Ciekawe... A jak je łączysz do picia?
    • artur737 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 00:55
      Kurkuma nie jest zla. Nazywaja ja antybiotykiem ubogich, ale chyba dziala w boreliozie. Nie nalezy jej laczyc z abx ktore sie metabolizuja w watrobie.

Borelioza powoduje te slabosci miesni. A ty myslales ze co?
    • nataszkam Re: słabe mięśnie 22.02.07, 10:05
      Skąd ja to znam...
      A no z autopsji, niestety.
      • predrak Re: słabe mięśnie 22.02.07, 12:18
        Witam,
        Czy Ty masz słabość mięśni czy sztywność mięśni ja mam tak sztywne mięśnie że
        nawet duży krok jest dlamnie problemem chodzę stopa za stopą.
        • peterka4 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 14:09
          Ja mam słabość mięsnilub jak kto woli ich męczliwość.Jakikolwiek wysiłek
          powoduje ich ból a potem "zakwasy"
          • irena903 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 14:52
            męczlowość mięśni nie objawia się ich bólem jak przy zakwasach.
            Przy męczliwości np.ręce mdleją przy wyciągnięciu do góry. lub ręce zwisają do
            ziemi,ale nie bolą.
            • peterka4 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 19:55
              I właśnie tak mam,tylko w momencie gdy próbuję tą słabość pokonać występuje
              nagły ból nie do wytrzymania.Może to jakieś uszkodzenie w przewodnictwie
              nerwowo mięśniowym?
              • peterka4 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 20:00
                Artur,odpowiedz mi dlaczego po normalnej doxycyclinie nie mam takiej odpowiedzi
                a po Unidoxie zaczynaja mi drętwieć ręce i boleć mięsnie?
                • artur737 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 22:38
                  Powinno byc takie samo dzialanie. Wiec chyba z tego wniosek, ze Unidox jakos lepiej sie wchlania u ciebie i lepiej dziala.
                  Bo bol miesni i dretwienie to pewnie herx.
                  • gmbh1 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 14:49
                    powiedz mi prosze co to jest ten herx?????
          • dx771 Re: słabe mięśnie 22.02.07, 21:17
            U sportowców sytuacja wygląda chyba tak:

W przypadku dużego i długiego wysiłku w pewnym momencie mięśniom brakuje tlenu -
            krew nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tlenu (zjawisko to nazywa
            się GłODEM TLENOWYM), więc fizjologicznie mięśnie przechodzą na oddychanie
            beztlenowe wykorzystując do tego celu cukry. Produktem tego oddychania jest kwas
            mlekowy powodujący efekt zakwasów. Kwas ten gromadzi się w mięśniach . Parę
            miesięcy temu też miałem w lekkim nasileniu taki stan, choć nie ćwiczyłem wtedy nóg.

Tak wiec może coś tam szwankuje u Ciebie układ krwionośny i wymiana CO2/O2.
            Może ktoś mądrzejszy jest wstanie znaleźć związek z mym wywodem.
            • peterka4 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 14:18
              Cały czas koło tej teori krążę.Coś musi szwankować w cyklu Kroebsa.Może jakiś
              fizjolog sie wypowie.Może poziom kwasu mlekowego jest za wysoki.Musiało
              nastąpić jakieś uszkodzenie w zeszłym roku,przez toksyny boreliozy.Stan ten
              jest od roku bez zmian.Herx przechodzi a u mnie to zostało.
              • irena903 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 14:44
                jestem osoba z bardzo słabymi mięśniami.Bywało,ze bolały,bywało od kilku lat,że
                były tak słabe,ze nie mogłam wycisnąć pryszcza na nosie.
                Od tej chwili jestem w szoku.Ja piszę na klawiaturze zgiętymi palcami !!!!!!!!
                15 minut temu zjadłam 3 tabletki Citrovitalu. Reakcja
                natychmiastowa.
                Wczoraj też miałam siłę ale tylko w prawej ręce i tylko przez godzinę.
                Citrovital biorę od środy wieczór
                3 razy po 3 tabletki
                Dziś mamy piątek
                Mogę się uszczypnąć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • gmbh1 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 14:51
                  witaj
                  co to jest ten herx?
                  mnie bola stawy,ale tez misnie ud,nad kolanami jakas traka jakby blokada???
                  • irena903 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 15:23
                    dokładnie jest opisane w faxie (wejście z głównej strony)
                • peterka4 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 16:11
                  Co to jest Citrovital i gdzie to kupić i jak to działa.Dzięki za takie
                  informacje.Dodają wiary.
                  • peterka4 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 16:30
                    Sorki,chwilowe zaćmienie.Ja biorę od miesiąca Citroaron też z grejfruta,ale
                    niestety nic nie pomaga.
                    • irena903 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 17:20
                      ja biorę 9 tabletek dziennie
                  • irena903 Re: słabe mięśnie 23.02.07, 16:40
                    Citrosept to wyciąg z pestek grejfruta produkcji szwajcarskiej kupiony w
                    Czechach lub Słowacji.Mozna kupić na Alegro,60 tabletek 49,90zł.
                    Ja dostałam to zamiast Citroseptu.
                    • peterka4 Re: słabe mięśnie 27.02.07, 00:03
                      Podbijam.Czy tylko dwie osoby na tym forum maja problem z brakiem siły
                      mieśniach i słabymi bolesnymi stawami?
        • nataszkam Re: słabe mięśnie 27.02.07, 12:29
          Mam słabe mięśnie, tzn. nie bolą mnie, ale np. nie mam siły unieść rąk do góry,
          popracować dłońmi (np. ubijając pianę trzepaczką), nogi mam jak z waty- nie mam
          siły wejść na kilka schodków czy pospacerować. U syna męczliwość mięśni
          przejawia sie np. tym, że nie ma siły pisać dłużej w zeszycie, a po
          najmniejszym spacerze pada bardzo wyczerpany. Zakwasów nie odczuwam. Myslę, że
          to bardziej sprawa nerwów ruchowych niż przemian energetycznych w komórkach.
          • cool_jony Re: słabe mięśnie 27.02.07, 14:52
            "MUSCLE WEAKNESS AND LACK OF STRENGTH"

The fallowing tincture is the best taken after the worst of the Lyme conditions
            have started to resolve ,when there is lingering weakness.It will help started
            to resolve muscle tone and strenght after long-term chronic illness and fatigue.

Combine egual parts of the tincture of
            Pinne pollen -general,Aralia naudicaulis and American ginseng.

Take a full dropper of the tincture 3x daily for six months.

www.woodlandessence.com - tu można kupić te zioła(nalewki)..
            Poszukac w polskim google ..

BUHNER..

• ewax100 Re: słabe mięśnie 27.02.07, 17:26
              Ja też mam bóle potworne mięsni i stawów a jak bolą to jest słabość całego
              oraganizmu.Czy Cistrosept może działać pozytywnie?
              • mile13 Re: słabe mięśnie 27.02.07, 19:23
                Buraskano opisał że toksyny mogą się gromadzić w mięśniach i ja myślę że tak
                właśnie jest.Od dłuższego czasu czółam się dobrze mięśnie nie bolały teraz
                znowu bóle wróciły mam nadzieję że to minie.Kiedyś bóle te powtarzały sie u
                mnie dokładnie co 3 miesiące ,ale było to jeszcze przed leczeniem,w trakcie
                intensywnego leczenia zapomniałam o tej przypadłości ...do wczoraj.No cóż muszę
                sie znowu do nich przyzwyczaić byle nie na długo.Pozdrawiam.
    • cool_jony Re: słabe mięśnie 27.02.07, 19:25
      Na bóle miesni i stawów doskonała jest Devils Claw (Harpagophytum procumbens)
      -tu mozna ja kupić

www.dlazdrowia.abc24.pl/default.asp?kat=21548&pro=124236

-Teasel root(Dispacius sylvestris)- dr.Matthew Wood jest pionierem w leczeniu
      ludzi z borelioza tym ziołem ,bardzo duzej grupie pacjentów to zioło pomaga .
      Można kupic na e-bay.

-Kurkuma(8g dziennie) - na bóle stawow razem z Bromelainem lepsze i bardziej
      trwałe efekty.

-Witamina A - jej deficyt jest duży u ludzi z artretyzmem w póznym stadium

-zdecydowanie bardzo dobre efekty daje Stephania tetranda dostepna tylko w USA

• metroo Re: słabe mięśnie 28.02.07, 12:35
        Ja także mam słabe mięśnie rąk i nóg, czuję w nich napięcie, sztywność
        kolan,uginają się podemną i trzęsą,barki mam ciągle napięte i twarde,sztywnieją
        mi plecy i szyja.Na rękach nie mam mięśni,tylko skóra sobie wisi.Jak zrobię
        jakiś wysiłek rękami np.pranie,ręce mi się trzęsą jak u pijaka i już nie dam
        rady nic nimi zrobić,nawet szklanki podnieść.Przed leczeniem,było jeszcze
        gorzej,zwłaszcza w nocy,milkły mi ręce i traciłam z nimi kontakt,wisiały sobie
        jak u manekina,dopiero po rozmasowaniu przywracałam im prawność.To samo miałam z
        nogą,wstając z łóżka lądowałam na podłodze,bo tak jak bym nie miała nogi.
        Trochę się rozpisałam,ale tych objawów jest strasznie dużo.
        ania
        • idanta Re: słabe mięśnie 28.02.07, 19:31
          Witam!
          Oprocz slabych miesni mam jeszcze sztywny kark
          i boli mnie staw barkowy.
          Najbardziej w czasie snu i zaraz po przebudzeniu.
          W ciagu dnia raczej ustepuja .
          Nie biore w tej chwili antybiotykow.jestem tylko na antydepresantach.
          A bolace stawy i miesnie smaruje tzw." Balsamem konskim".
          Moze ktos z was ma jakis pomysl na ustapienie tych dolegliwosci
          a szczegolnie na ten sztywny kark?
          Pozdr....!
          • luk-33 Re: słabe mięśnie 08.06.07, 10:18
            Bole miesni to moj glowny objaw chorobowy, tylko, ze ja nie mam potwierdzonej borelki jeszcze. Boli mnie wszsytko,ale glownie miesnie ud i nad kolanami. Matrwie sie bo jest to symetryczny bol w obu konczynach. Nie wiem, czy przy borelce tez tak jest? Sztywonosc barko, lopatek, szyi, bolaca strzelaja szyja,wszsytko to u mnie wystepuje. Wysilek fizyczny jest niemozliwy Nie moge czerpac z niego przyjemnosci, bo organim wogole sie nie regeneruje. Dopiero po godzinnym odpoczynku. Oby to nie SM. Pozdrawiam
        • blondi82100 Re: słabe mięśnie 10.07.07, 13:13
          Wiesz Ania,ja też tak mam.Od kiedy jesteś chora i jak długo się leczysz?
          • dorotaza Re: słabe mięśnie 11.07.07, 14:34
            Blondi ja mam tak samo-mam do tego te okropne drzenia miesni.Teraz sie troche
            zmniejszyly a lecze sie juz 4 miesiac.Pozdrawiam
            • artur737 Re: słabe mięśnie 11.07.07, 15:07
              Bole miesni poprawiaja sie preparatach multimineralnych. To jest takie leczenie
              objawowe.

Slabosc miesni - sugerowalbym zbadania poziomu witaminy D. Gdyby poziom byl
              nieprawidlowy nalezy tak dlugo supelementowac az bedzie na przynajmniej srednim
              poziomie.

Sprawdzic tez hormony: tarczyce i hormony plciowe.
              • likorek Re: słabe mięśnie 11.07.07, 16:08
                czy w przypadku skurczy lydek należy zbadac poziom potasu czy czegos innego. i
                co moze te przypadlosci zlagodzic
                • artur737 Re: słabe mięśnie 11.07.07, 16:21
                  Magnez ma czesto znaczenie. Ale preparaty mulitmineralne (lacznie z tymi
                  dziwnymi jak krzem, mangan, vanad, chrom, cynk, miedz, selen itp zawieraja tez
                  potas), ktore zawieraja tylko niewiele magnezu tez pomagaja rownie dobrze.
                  Trudno powiedziec ktory najbardziej pomaga, ale moze wszystkie tak w kupie.
                  • likorek Re: słabe mięśnie 11.07.07, 16:30
                    • likorek Re: słabe mięśnie 11.07.07, 16:31
                      dzieki Arthur, sprobuje je znalezc w "kupie" i lykac.
    • tio1000 Re: słabe mięśnie 18.07.07, 12:40
      Moje objawy sa troche podobne. Przedewszystkim oslabienie miesni, polegajace na
      tym ze mam problemyz podnoszeniem rak, a jesli chodzi o nogi to tez trudnosci
      z wycodzeniem swobodnym na schody. Ale ja jeszcze mam drganie miesni.
      Dretwienia tez ale to raczej w nocy. Mialem EMG i dwa razy nic nie wykazalo,
      oprocz dodatniej proby tezyczkowej. Mowia ze to brak magnezu czy potasu, ale
      jakos nie chce mi sie wiezyc. Wynik na borelioze testem Elisa stwierdzili ze
      jest falszywie dodatni, teraz czekam na wyniki PCR...
      W sumie juz sam nie wiem i staram sie o tym nie myslec!!!

Pozdro
      • fikemola Re: słabe mięśnie 18.07.07, 12:52
        jak to fałszywie dodatni????
        Elisa dodatnia to już bardziej boreliozy mieć chyba nie można...
        • tio1000 Re: słabe mięśnie 30.07.07, 19:09
          Fałszywie dodatni bo IgM było dodatnie, a powinno być IgG. Zresztą powiedzieli
          też, że Elissa nie daje własciwego obrazu (jest pare stron na sieci, gdzie jest
          to napisane), więc trzebaby zrobić PCR. Dlatego zrobiłem. Czy ktoś z Was może
          polecić jakiegoś dobrego lekarza zakaźnego (obojętnie, gdzie to by było)???
      • likorek Re: słabe mięśnie 18.07.07, 12:56
        czy ci lekarze wszyscy powariowali. PCR to uznają u wszystkich prawie za
        fałszywie dodatni ale ELISA. Przecież jak już Elisa wyszła dodatnia do masz bb.
        Przecież jest to test, który jest uznany jako jedyny włąściwy. Masz szczęściesmile
        bo masz mocne papiery. Ten PCR to chyba niezbyt potrzebny ale sam się upewnisz.
        Idź do lekarza z Elissą i zacznij się leczyć. Nie zastanawiaj się tylko mów, że
        masz bb bo poza testem masz objawy kliniczne. Duża dawka antybiotyków i
        poczujesz jak ci życie i chęć do życia wraca!
        • baska192 Re: słabe mięśnie 19.07.07, 00:36
          no i fikemola trafila w sedno.Tak ladnie to powiedzialas jednym prostym zdaniem.
          • dorotaza Re: słabe mięśnie 19.07.07, 11:12
            Ja rowniez mam identyczny problem,odwiedzilam chyba z 5 neurologow i
            powiedzieli, ze to nie schorzenie neurologiczne wiec pozostaje nam leczyc
            borelioze.Teraz po prawie 4 miesiacach abx drzenia sie zmniejszyly ale bardzo
            szybko sie mecze i miesnie sa wciaz slabe.Pozdrawiam
            • predrak Re: słabe mięśnie 19.07.07, 12:13
              Cholera ja mam tak samo już mi mięśnie niedrża ale 1km. to dlamnie dystans za duży. A nie masz tak że jak trochę więcej pochodzisz to zaczynasz rzucać nogą - takie kłapanie nogą no i schody to jest straszne jak ja schodzę ze schodów.
              • dorotaza Re: słabe mięśnie 20.07.07, 13:21
                Predrak to tak jakbym ja to pisala.Daleko nie moge chodzic a schodzenie ze
                schodow to koszmar.Wchodzic moge bez problemu ale zejsc...Ponadto jak wiecej
                sie poruszam czy pochodze to na drugi dzien jestem polaman, bola mnie stawy,
                kosci i kregoslup.
                • predrak Re: słabe mięśnie 20.07.07, 14:23
                  A jesteś teraz w trakcie leczenia bierzesz jakieś abx?
                  • dorotaza Re: słabe mięśnie 23.07.07, 10:09
                    Tak lecze sie 4 miasiac u dr Beaty-moja borelka ma prawdopodobnie kilka ladnych
                    lat.
    • 12.07.66jg Re: słabe mięśnie 19.07.07, 19:01
      Dolaczam sie do waszych opisow slabnacych miesni.Jak przeczytalam,to jakbyscie
      o mnie pisali.Pozdr.jola
      • bapona Re: słabe mięśnie 29.07.07, 23:48
        Są takie dni, że nie mogę podnieść ręki do góry. Czuję, jakby ktoś mi do niej
        przywiesił z 10 kilogramów. A wejście pod górę, to dopiero sztuka, język do
        kolan, ręce ciągnę po asfalcie. No i to trzeszczenie szyi, drętwienie karku...
        Biorę minn. magnez, trochę pomaga; ale - nawiązując do tego, co napisał Artur -
        nie mogę brać multiwitaminowych preparatów, bo wtedy nasilają mi się skurcze
        nóg.
        Ale każdy jest inny. U mnie akurat jest tak głupio.
        Pozdr. B.
        • 12.07.66jg Re: słabe mięśnie 30.07.07, 00:28
          Szczegolnie po dluzszym wysilku w pracy odczuwam te kilogramy,ale i w stanie
          spoczynku.A chwilami,to jakby nie moje cialo i nie chce mnie niesc tak,jakbym
          tego potrzebowala.A przy tym bole w stawach palcow u rak i kolana oraz nad
          kostkami u nog.
          • blondi82100 Re: słabe mięśnie 30.07.07, 16:24
            Tworzymy jedną,wielką rodzinę.Wszystkie wasze objawy są identyczne jak moje.Czy
            komuś już ta straszna słabość mięśni przeszła?Jak tak to po ilu miesiącach leczenia?
            • tio1000 Re: słabe mięśnie 31.07.07, 12:56
              Fałszywie dodatni bo IgM było dodatnie, a powinno być IgG. Zresztą powiedzieli
              też, że Elissa nie daje własciwego obrazu (jest pare stron na sieci, gdzie jest
              to napisane), więc trzebaby zrobić PCR. Dlatego zrobiłem. Czy ktoś z Was może
              polecić jakiegoś dobrego lekarza zakaźnego (obojętnie, gdzie to by było)???
              • bapona Re: słabe mięśnie 31.07.07, 18:58
                Witaj, odbierz pocztę.
                Pzdr.
              • nataszkam Re: słabe mięśnie 31.07.07, 19:03
                tio1000 napisał(a):

> Fałszywie dodatni bo IgM było dodatnie, a powinno być IgG.

Ciekawe sprawy mówili lekarze. W boreliozie późnej mogą się pojawiać np. tylko
                IgMy, bez IgG. Akurat w boreliozie trochę inaczej interpretuje się wyniki badań
                tą metodą, niż jest to powszechnie przyjęte.
                Ale dalej to już z sensem mówili smile
                • halinkag_2006 Re: słabe mięśnie 24.08.07, 14:09
                  Dzisiaj rozpoczęłam IX m-c doxy.Bóle miesni i stawów ze zmiennym natężeniem
                  zaczęły się juz w 2 tygodniu leczenia.Teraz najbardziej dokuczaja mi stawy -
                  byłby problem z dobraniem się do słoika z drzemem.
                  • artur737 Re: słabe mięśnie 24.08.07, 16:24
                    jesz cukier i dzem w czasie kuracji?

To jak prosba o grzybicze komplikacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka